10 különleges helyszín Magyarországon

2014. szeptember 18. - regadmin

Magyarországon van a legnépszerűbb, sokat látogatott úti célok után is bőven látnivaló. Ha a legmenőbb helyeken már jártál, akkor ajánlunk neked néhány különlegesebb helyszínt, amit érdemes felkeresni egyszer az életben.

Tarjánka-szurdok

A Tarjánka-patak vulkáni kőzetbe vájt völgyét Markaz és Domoszló között félúton találjuk meg. A szurdok 750 méter hosszan kanyarog, helyenként 15 méter magas sziklafalak között. Érdekessége, hogy legszűkebb pontja csupán 3 méter. A környék több védett állat- és növényfajnak ad otthont. A feltorlódott sziklák és törmelékek miatt a patakon több helyen alakultak ki kisebb vízesések, csobogók. A szurdok  területére – jelenleg – csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet belépni, de reméljük ez változik a jövőben.

különleges helyek - tapolca.jpg

Tavasbarlang

Tapolcának ezt a nevezetességét 1903-ban fedezték fel véletlenül, egy kútásás alkalmával. Aki mostanában ellátogat oda, az egy szépen kiépített, tiszta vizű, kivilágított barlangban csónakázhat végig a 13,7 millió éves járatok egy 300 méteres szakaszán. A látvány mellett a barlang klímája is jó hatással lesz ránk. A tiszta, állandóan 20°C-os levegő az asztma és az allergia nagy ellensége. A tavasbarlang területe fokozottan védett, de egész évben látogatható. Belépőjegyet 600-1000 Ft között kapunk.

Túristvándi vízimalom

A ma is működő vízimalom az ország legnagyobbja. 1315-ben már vízimalomként említik a korabeli írások, de maga az épület már 1181-ben megvolt, viszont akkori funkciója nem derül ki egyértelműen. Az ódon, népi stílusban épült malom és környezete kiváló túrahely, amellett igazi időutazás. Az épületben kiállítás mutatja be a hely történelmét és a malom működését. Az például ipartörténeti ritkaságnak számít, hogy a víz nem felülről folyik a malomkerékre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. A malom egész évben látogatható. A teljes árú belépőjegy 200 Ft.

különleges helyek - egerszalók.jpg

Sódomb

Az egerszalóki sódomb az ország leglátványosabb hőforrása. A 410 méter mélyről feltörő hévíz 1200 m2-en rakta le mészkőhordalékát, amiből sódomb épült. A domb lábánál termálfürdő épült, ami mára komplett wellness és gyógyászati központtá fejlődött. Magára a sódombra nem lehet felmászni, de a lábánál fürdeni, és látványában gyönyörködni is épp eléggé különleges élmény.

Bújdosók Lépcsője

A Bújdosók Lépcsőjét a Badacsony hegyen találjuk, a Balaton északi partján, és a Rózsakőtől vezet fel a hegy tetejére. Az út meredek, és jólesően megterhelő, a tetejéig 464 lépcsőfokot kell legyőznünk. A Badacsony teteje egy viszonylag sík erdős rész több kilátóponttal, tűzrakó hellyel, piknikasztallal. Érdemes felmászni a Kisfaludy-kilátóba, ahonnan 438 méter magasból nézhetünk le a Balatonra és annak északkeleti partjaira.

Római fürdő

Ez a fürdő valójában egy vízesés a Gaja-patakon, a Bakonyban. A Gaja-patak völgye népszerű kirándulóhely bakancsos turisták, hétvégi, kiránduló családok és erdei kerékpárosok körében. A Rómia fürdőt és a völgyet érdemes esőzés vagy hóolvadás után látogatni, amikor a vízhozam nagyobb, és a patak zúgói látványosabbak. Maga a völgy 2 km hosszú, és itt találjuk a híres betyár, Savanyú Jóska barlangját is, ahol állítólag a csendőrök elől elrejtőzött. A Római fürdőt Bakonynána irányából lehet megközelíteni. A közelben érdemes még megnézni a tési szélmalmokat is.

különleges helyek - bikal.jpg

Reneszánsz Élménybirtok

Bikal központjától 300 mérette, a Puchner kastélyszálló szomszédságában találjuk ezt a mesés reneszánsz falut. A korabeli stílusban épült komplexum központ része a középkori óváros, ami tényleg olyan, mintha egy lovagos film díszlete lenne. Az épületek aljában korabeli műhelyek vannak, ahol megnézhetjük és ki is próbálhatjuk a régi idők mesterségeit. Van itt pékműhely, fafaragóműhely, szobrászműhely, szabóműhely, bőrműves műhely, gyertyaöntőműhely, ékszerkészítő műhely, valamint egy étterem, a Fogadó a Fehér Hattyúhoz. Ezek mellett van még itt lovagi küzdőtér, és egy klasszikus magyar falu állatsimogatóval. Az óvárosban rendszeresen vannak hétvégi programok, családi napok. A belépőjegy 1700-2500 Ft között van, de vannak családi jegyeik is.

Sziklakórház

A Budai vár mélyén találjuk ezt az atombunkert és katonai kórházat, aminek a története 2002-ig titkosítva volt. A várhegy sziklájába épült kórház ma múzeumként látogatható. Különös történeteit a II. világháborútól 1956-ig 200 élethű viaszfigura teszi látványosabbá az eredeti berendezések, kórházi eszközök mellett. A Sziklakórház csak vezetéssel látogatható, aminek a díja benne van a belépőjegy árában. A tárlat legfrissebb része a modern katonai orvoslással foglalkozik.

különleges helyek - pécs.jpg

Ókeresztény sírkamrák

Pécs sok szép nevezetessége közül az ókeresztény sírkamrák felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. A régészeti bemutatóhely az első évezred keresztény, halotti kultuszába, a korabeli temetkezési építészet és művészet világába kalauzolják el a látogatókat. Az itt található falfestmények a római katakombák alkotásaival vetekszenek. Az ókeresztény sírkamrákat a négytornyos székesegyház mellett találjuk. A belépődíj 900-1700 Ft között van.

Egri érseki pincerendszer

A pincerendszert a török megszállás után építették ki, azzal a céllal, hogy környező szőlőterületeken megtermelt borok egyházi adóként beszedett tizedét tárolni tudják. A hatvani kaputól a Rác kapuig 4 km hosszú pincét „város a város alatt” néven is emlegetik, 2007-ben pedig felkerült a 7 magyar építészeti csoda listára. Érdekesség, hogy a pincét sosem szigetelték le a víz ellen, így a falakon átszivárgó talajvíz cseppkőszerű képződményeket hozott létre a falakon és mennyezeteken. A látogatható része az Eszterházy tértől a Bazilikáig tart. A belépőjegy ára 500-950 Ft.

banner blogra.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr816708285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

kovácspéterke 2014.09.18. 13:28:24

Ami az egerszalóki sódombbal történt az valami katasztrófa, egy csodaszép, és szinte egyedlálló dolgot tettek tönkre. Melléhúztak egy szállodát, és most próbálnak még két dombot előállítani. Szégyen. Érdekes lenne megnézni, ki adta ki az építési engedélyt erre a borzalomra.

helianthus983 2014.09.18. 13:37:06

A cikkírónak köszönjük a cikket. A két eddigi hozzászólónak meg a hozzászólást.

Ződ2000 · http://autossagok.blog.hu/ 2014.09.18. 13:41:16

A lista érdekes, betárazzuk őket :)
Köszi az ötleteket!

PITTA 2014.09.18. 13:50:57

Egerszalóknál még az is a pofátlanság csúcsa, hogy mivel útban voltak a régi medencék, ezeket jóval odébb vitték és Retróként újranyitották, DE mivel messze van az eredeti helyétől egyáltalán nem látni a sódombot. Maga a fürdő is megérne egy misét. Belül semmi szín, majdnem minden betonszürke, vagy fehér árnyalata. Zajos, visszhangzik, alig van medence (bár a medencékkel trükköztek mindenféle formákat belevíve, de akkor is csak 1 víztér), az elkülönített kismedencék pedig pár négyzetméteres visszhangzó lyukak, ablak és fény nélkül...

Solid214 2014.09.18. 13:58:11

@hegyilany: a helyiek is Tarjankának mondják :)
Ezt onnan tudom, hogy van egy domoszlói barátnőm, aki elvitt minket a szurdokba. Tényleg csodaszép.

FlybyWire 2014.09.18. 13:59:01

A Tarjánka-szurdok (neve alapján nem lett volna nehéz pedig megtalálni), logikusan Gyöngyöstarján fölött van, hiszen a Tarjánka-patak is rajta folyik át.

Az égvilágon semmi köze sem Domoszlóhoz, sem Markazhoz.

Ez azért ciki, kedves harmadik kommentelő.

Bonaparte 2014.09.18. 14:00:29

A listához kívánkozik a Vöröskő-forrás is, amely Felsőtárkány felett, a kisvasút felső végállomásától kb. 3-4 kilométerre található. Érdekessége, hogy a víz egy szikla-lapból kb 2 m magas szökőkútként tör a felszínre. A legszárazabb 3-4 hónapban elapad, ezért a tavaszi, kora nyári időszakban érdemes felkeresni.
A Tarjánka-szurdok látogatása a patak nagyobb vízhozama alatt eléggé nehézkes lehet. Egyes szakaszokon a függőleges sziklafalak közét (ami nem 3, hanem legfeljebb 2 m a legszűkebb helyen) teljesen kitölti a patak, és egy bővízű, erős sodrású patakban gázolni nem a legkellemesebb.

szib 2014.09.18. 14:01:45

Mészkőből sódomb? Fából vaskarika. Ami itt kivált a vízből az édesvízi mészkő, vagyis travertino.

Bonaparte 2014.09.18. 14:02:37

@FlybyWire: Tévedsz, az a szurdok bizony Markaz és Domoszló közt van. Többször jártam ott.

smelo 2014.09.18. 14:05:11

@FlybyWire: Tudomásom szerint nem is látogatható az utóbbi időben. :(

Bonaparte 2014.09.18. 14:06:08

www.domoszlo.hu
Itt megtalálható némi információ és néhány fotó a Tarjánka-szurdokról.

RTB 2014.09.18. 14:15:41

A tapolcai tavasbarlanghoz ennél a fotosoppolt szar képnél azért találhattak volna jobbat is

Wilfridur 2014.09.18. 14:28:37

Badacsonyon sem járt a cikkíró. A Bujdosók lépcsője Tördemic, Ny felől, a turistaháztól vezet fel a hegytető közelébe. A Rózsakő onnan elég messze van, a hegyoldal D-i részén.

VilMarci 2014.09.18. 14:31:46

@szib: Emiatt már én is vitatkoztam már máshol, de végül is nem írnak hülyeséget :) A a mészkő (CaCO3) kémiai szempontból valóban a sók közé tartozik.

látens liberális 2014.09.18. 14:47:12

Szerintem egyedülálló látványosság még Magyarországon Sárospatak közelében a Megyer-hegyi "tengerszem" és a Pisznice-hegyi régi kőbánya ami egy "mini Yellewston", de úgy tudom, azt is csak engedéllyel lehet látogatni.Ha egyáltalán lehet.(Gerecse, közel Pusztamaróthoz.)

Lady Ann 2014.09.18. 14:52:17

Egerszalókon nem forrásból jön a víz, hanem meddő szénhidrogén kutató kutakból, a sódomb mesterséges eredetű, mivel a sikertelen fúrás után nem zárták le a kutakat. Szóval az emberi hanyagságból is születhetnek csodák :)

A tapolcai "13,7 millió éves járatok": Magyarországon a legidősebb barlang az esztramosi Földvári Aladár-barlang, ami ~2 millió éves, itt a Tavasbarlangot befoglaló miocén mészkő az, ami 13,7 millió éves, a sokkal járatok fiatalabbak.

kelemenpeti 2014.09.18. 15:16:15

@FlybyWire: Ajánlok Neked egy cikket, hogy legközelebb ne kelljen égtelen nagy ostobaságokat írnod:

www.gyongyos-matra.hu/info/latnivalok/termeszeti-ertekek/tarjankaszurdok.html

Madarsky 2014.09.18. 16:03:55

A szurdokot területére belépni a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet.,

És ez mit jelent? 2014 május 20. előtt is csak túravezetővel meg előzetes időpont egyeztetéssel lehetett, és ezt is megszüntették, mert még ehhez is túl veszélyes.
A törvény nem mondja hogy hogyan kell engedélyt kérni, de feltételezem hogyha még a helyi túravezetővel se lehet látogatni, akkor az egyszeri turistának nem fognak engedélyt adni (meg kérdés hogy ki fog ezzel a macerával foglalkozni)

turista a saját országában 2014.09.18. 16:04:18

Én még másztam a sódombon. Patkányság, hogy már nem engedik föl oda az embereket.

Madarsky 2014.09.18. 16:04:59

(szóval egy nagyjából elérhetetlen helyet egész felesleges volt a listába tenni szvsz)

turista a saját országában 2014.09.18. 16:15:00

+1a részemről: a kazári riolittufa-szurdok, a magyar "badland". Egyedülálló képződmény hazánkban.

Koós Miklós · http://koos.hu 2014.09.18. 16:32:52

ha kell szivesen küldök fotót a Bujdosók lépcsőjéről vagy a Római fürdőről innen:
koos.hu/2014/04/06/hazajaro-romai-furdo-a-bakonyban/

illetve innen: koos.hu/2013/12/01/hazajaro-badacsony/

Végül a bikali élménybirtok: nos ez egy disney féle giccsparádé, semmi természetes nincs benne, nem is értem hogyan került a felsorolásba. Amikor OSB lapokból ácssolnak össze "reneszánsz" falusi házat, azon csak röhögni lehet.

jet set 2014.09.18. 16:48:17

Az egerszalóki sódomb egy 0.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.18. 18:32:11

Csodaszép lista (és még mennyi más gyönyörű hely, emlék van Magyarországon), de azért egy kritikai észrevétel:

a Reneszánsz Élménybirtok... a többi felsorolt hely valamilyen módon természetes, élő módon kapcsolódik a helyhez, saját korához. Az élménybirtok valami tipikusan amerikai (a szó rossz értelmében) mű-dolognak tűnik. Nekünk a reneszánszból sok nem maradt, sajnos, de talán ezt az űrt nem egy ilyen élménybirtokkal kell kipótolni.

Vagy ha mégis, akkor ez az élménybirtok egyszerűen csak nem erre a listára való, hanem inkább valamilyen "szórakozzunk egy jót a gyerekkel hétvégén" listára.

Na mindegy, nekem kicsit bántja a szememet ebben a környezetben.

Gergő - gergo.me

teveve 2014.09.18. 19:13:26

A néhány már említett tévedés ellenére nem rossz lista. Azt azért érdemes lenne megjegyezni, mi a különbség a mellet és a mellett között - 2x is előfordul ez a hiba a szövegben.

igazi Ténytár 2014.09.19. 07:39:29

@ Azért Egerszalok totál tönkre lett vágva.

elég a képre ránézni, hogy mekkora is a "só" domb és mekkora a letarolt terület a hatalmas kolosszussal.

www.egerszalokinfo.hu/galeria/egerszalokinfo_civertan/egerszalokinfo_hu_civertan_03.jpg

Akkor mar ezerszer inkább a Miskolc Tapolcai barlangfürdő.

Ami hogy maradhatott ki?