5 ipari látogatóközpont: biomasszától az atomerőműig

2016. március 09. - Tencsi

Gyönyörű esőerdő egy szennyvíztelepen, hulladékból energia a szemétégetőben, telefontöltés szalma-energiával... Az ipari létesítmények látogatóközpontjai néha sokkal izgalmasabbak, mint ahogyan azt hisszük. Mutatunk 5 olyan helyet, ahol végre nem tűnik haszontalannak az a tudás, amit kémia órán szereztünk.

latogatokozpont_13.jpg

Zöld Zóna Látogatóközpont

A Zöld Zónában molekulák lógnak a plafonról. Megpróbálhatunk addig biciklizni, amíg a generátor elég áramot termel ahhoz, hogy posztolhassuk az élményt a Facebookon, és ha ebben jól kifáradtunk, megpihenhetünk az Pécsi Hőerőmű látogatóközpontjának szalmaülőkéin.

A Pannonpower Közép-Európa legnagyobb biomassza-erőműve, vagy mondhatjuk úgy is, Európa legnagyobb tisztán megújuló forrást használó kogenerációs erőműve. Ez nagyjából annyit jelent, hogy Pécsen tudnak a legnagyobb mennyiségben egyszerre hőt és elektromos áramot előállítani megújuló energiaforrásokból, például biofűből, fűrészporból, trágyából vagy szalmából, melyekből többek között előállítják a biomasszát. 

pp.jpg

Kép@Facebook/AgroNapló

A látogatóközpontban minden korosztálynak készülnek valamilyen izgalmas programmal: az általános iskolásoktól a komoly szakmai érdeklődőkig bárkinek tudnak újat mutatni. A központ látogatásához minimum 8 fős csoportot kell szervezni, majd előzetesen bejelentkezni. Innentől viszont a látogatás ingyenes.

>>Pécs egyébként is ideális helyszíne az osztálykirándulásoknak. Sőt, a közlben akár egy egészen extrém hétvégét is eltölthetünk.

Radioaktív Hulladékkezelő

Kinek ne borsózna a háta, ha azt hallja, hogy „atomtemető”? A Paksi Atomerőmű radioaktív hulladékokat kezelő társaság telephelyén működő kiállításon megmutatják, valójában hogyan néz ki az a hely, amit legfeljebb sci-fi képregények és horrorfilmek kockáin látunk.

Megtudhatjuk, hogyan lehet biztonságosan őrizni a Paksi Atomerőmű kiégett üzemanyag-celláit, vagy mi történik az uránérc-bányászat végtermékeivel.

Ennél izgalmasabb programot legfeljebb az erőmű látogatóközpontja szolgáltathat, ahol szó szerint játszva érthetjük meg, hogyan lesz az uránból végül áram a konnektorunkban. Ha az üzem területén található Atomenergia Múzeumra is kíváncsiak vagyunk, akkor már érvényes személyi igazolványra is szükségünk lesz.

reaktorter_06.jpg

Előzetes bejelentkezéssel ennél beljebb is merészkedhetünk, és szakmai vezetéssel, védősisakkal a fejünkön az atomreaktorokat, a turbinacsarnokot és a vezérlőtermet is megnézhetjük. Simpson család rajongóknak kötelező program, amint betöltötték a 16. életévüket.

>>TIPP! Ipari monstrum után  ki szabadba:  Paks közelében erdei iskolát is találunk.

Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep

Bűz, gyanús színű folyadékok, és rengeteg vegyszer? A szennyvíztisztító telep ennél sokkal érdekesebb, és kevésbé félelmetes, inkább lenyűgöző dolgokat rejt. Láthatjuk a mechanikai szűrés és ülepítés folyamatát, megnézhetjük, hogyan változtatja meg az oxigén a szennyezett vizet, és hogyan lehet veszélyes hulladékból friss vizet készíteni.

A Dél-Pesti szennyvíztisztító telepen ráadásul a világ legnagyobb „élőgépek” technológiával zajló víztisztító rendszerét láthatjuk – ez leginkább egy élő botanikus kertre hasonlít. A növények a gyökereikkel segítik a víztisztítás bonyolult folyamatát. A telep nyitva álla látogatók előtt, de március 19-én, a lakossági nyílt napon még többet megtudhatunk erről a különleges helyről.

Még több program a víz világnapjára ITT

 

Fővárosi Hulladékhasznosító Mű

Vajon tényleg összekeverik a szelektív hulladékot a szeméttelepen? Csak simán elégetnek mindent, amit a kukába dobunk? Hová lesznek a karácsonykor után az utcára dobott karácsonyfák? Egyáltalán, mitől lesz egy „szemétégetőből” hulladékhasznosító mű?

KÉP - ©Fkf.hu - régi kukásautók 

A szemét válogatása, a kazánok üzemeltetése, a keletkezett energia hasznosítása már önmagában is érdekes folyamat, de a Hulladékkezelő komplexumban az országban egyedülálló módon egy Köztisztasági Múzeum is működik. – Budapest-rajongóknak és városturistáknak ez szinte kötelező!

Mátrai Erőmű

A magyar villamos energia 15-17%-át adó visontai erőművet azért érdemes meglátogatni, mert a látogatóközpontban tulajdonképpen az egész ipar működéséről teljes képet kapunk. A látogatóközpontban a szén és lignit kibányászásától kezdve mutatják be, hogyan lesz a föld gyomrában található kincsekből áram a konnektorban, de az is kiderül, hogyan hasznosítja az ipar a folyamatok végtermékeit.

 KÉP - ©Mátra Erőmű - Magyarország legnagyobb Naperőműve is itt található

A túra talán legérdekesebb része, hogy a csoportok megnézhetik a turbina-lapátokat, a hűtőtorony mellett pedig azt is megtanulhatják, hogyan kéntelenítik a szén elégetésével keletkező füstöt. A környezetvédelmi beruházásokat bemutató vezetés segít abban, hogy a szénerőműben ne csupán egy környezetszennyező gyárat lássunk.

 

Még több ipari:

BUNKERTÚRA CSEPELEN

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr668456258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.