Megőrülnek a Galya-kilátóért itthon és külföldön is

2016. április 13. - A.g.o.r.a.

Az amerikai építészeti magazin, az Architizer közönségszavazásán "Renováció" kategóriában nyert első helyezést a Galya-kilátó, mely tavaly szeptemberi nyitását követően sorra aratja az elismeréseket. A fantasztikus hír hallatán felkerestük a kilátó egyik tervezőépítészét: Vass-Eysen Áront a díjról és a kilátó elsöprő sikerességéről is beszélt. 

 940galya-kilato_01_foto_mtsz_gulyas_attila.jpg
Már messziről látszódik az új, megmagasított kilátó  - Fotók © Gulyás Attila
____

"A világ minden tájáról nagyon sokan neveznek az Architizer A+ Awardsra különböző kategóriákban; ezekből a munkákból aztán a zsűri választja ki az általuk legjobbnak ítélt öt munkát, és ezt teszik közzé a honlapon. Mi már nagyon örültünk annak is, hogy bekerültünk. Csodálatos érzés volt, hogy sokan megmozdultak ennek hatására Magyarországon, ez is nagy örömmel töltött el minket." 

Ez az iroda első nemzetközi sikere! Nagy öröm, hogy nemcsak itthon hanem külföldön is sokan felfigyelnek nemcsak ránk, hanem magára a témára, a Galyatetői Turistacentrumra is - teszi hozzá Vass-Eysen Áron, aki két építésztársával, Vitaris László belsőépítésszel és Kovács Csaba vezető építésszel jegyzi a Galya-kilátót. 

Még nagyon friss a díj, lehet-e már érezni, hogy milyen változásokat hoz a kilátó és az önök életébe?

Már a díj elnyerése előtt is nagyon sok nemzetközi megjelenése volt, nemcsak építészeti tárgyú oldalakon, hanem olyanokon is, mint például a DailyMail, így ennek köszönhetően széles ismertséget ért el külföldön. Reméljük, hogy megtalálnak minket a hasonló projektekkel: ha valaki kilátót szeretne terveztetni, állunk elébe!

Mi inspirálta a terveket, volt esetleg nemzetközi előkép?

Maga kőkilátó volt, ami inspirált minket. Meg akartuk mindenképp tartani az eredeti szélesség-magasság arányt, ami az acélháló szerkezetnek köszönhetően sikerült is.

940-galya-kilato_04_foto_mtsz_garancsi_kata.jpg

940galya-kilato_03_foto_mtsz_garancsi_kata.jpg

360 fokos panoráma a kilátó tetejéről - Fotók © Garancsi Kata
____

Milyen új szolgáltatásokat nyújt a felújított kilátó?

Megmagasítottuk a meglévő kilátót, így elértük azt a magasságot, amelynél már teljesen 360°-ban ki lehet látni körben a fák koronája fölött. A kilátó kapott három bivakszobát, amit még télen is előszeretettel használnak a túrázók, annak ellenére, hogy a körülmények meglehetősen puritának: vécé és folyóvíz is csak a turistaközpontban van. Azt tapasztaljuk, hogy sokan szeretnek kilépni a komfortzónájukból, nem rettentik el őket ezek a körülmények.
TIPP! A Szép kilátás blog megírta milyen a bivakszobában aludni 

940-galya-kilato_12_foto_mtsz_tassy_mark.jpg

940-galya-kilato_11_foto_mtsz_tassy_mark.jpg

Élet a bivakszálláson - Fotók © Tassy Márk
____

Akkor ha mondjuk valakinek az éjszaka közepén támad dolga… 

Igen, akkor is le kell menni, de hát ez így működik… Öten alhatnak egy szobában hivatalosan, a foglalásokat a galyakilato.hu honlapon keresztül lehet intézni. A kulcsot aztán a turistaházban lehet átvenni. Főleg a fiatalok körében népszerű a létesítmény, akik szeretik a kihívásokat.

940-galya-kilato_05_foto_mtsz_tassy_mark.jpg

Úton a bivakszállás felé - Fotó © Tassy Márk
____

galyakilato-mix.png
940-004_andras_ladocsi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr478602020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.