Gőzfelhős utazás Vácra

2016. július 21. - Tencsi

Akit nem vonz a fővárosi nyüzsgés, de nem szeretne sokat utazni egy kis kulturális élményért, annak Vácon a helye. A városban minden adott a kikapcsolódáshoz: történelmi emlékek, élő egyházi hagyományok, rengeteg fesztivál, kerékpáros, bakancsos és vízi túraútvonalak jellemzik a „bal parti Szentendreként” is emlegetett települést

Vác nagyon szerencsés település. Az alföld és a hegyvidék határán fekszik, ráadásul folyóparton. A sok-sok nyersanyag és a remek szállítási útvonalaknak köszönhetően a város hamar felvirágzott, sőt, a váci püspökség fontos egyházi központ is lett. De Vác més szempontból is határváros. Elég közel fekszik a fővároshoz ahhoz, hogy az ottani polgári kultúra eljusson a településre, ugyanakkor a szomszédos palócföld gazdag népi hagyományai is részei az itteni kavalkádnak.

Remek adottságainak köszönhetően Vác 170 évvel ezelőtt hatalmas ajándékot kapott. A Duna-menti település 1846-ban Magyarország első vasútvonalának végállomása lett. A Bivaly névre keresztelt mozdony kevesebb, mint egy óra alatt tette meg a 33 kilométeres távot a szerelvénnyel a fővárosból. Ez nagy előrelépés volt: lóháton Vácra legalább fél napos túrával lehetett eljutni – feszített tempóban.

Szabadság és kötött pálya

A mai vonatok ezt a távolságot már kicsit több, mint 20 perc alatt legyőzik. A Nyugati-pályaudvartól közlekedő zónázó vonat Dunakeszin és Gödön át, megállás nélkül visz a nemrég felújított vasútállomásra. A vonalon egyébként már ma is közlekednek modern, panoráma ablakos motorvonatok, és már zajlanak a tárgyalások a nagy kapacitású, emeletes kocsik beszerzésére. – Ezt már Feldman Márton, a Máv Start Zrt. értékesítési igazgatója monda el azon a sajtótájékoztatón, amit a vonal 170. születésnapja alkalmából szerveztek.

Nosztalgiavonattal Vácra

2016. július 5-én a MÁV Nosztalgia, a MÁV Start és a Vác város szervezetei közösen emlékeztek meg az első szerelvény útjáról. A MÁV Nosztalgia ebből az alkalomból gőzmozdony húzta nosztalgia különvonatot indított – hasonló kocsikkal, mint amilyeneken 1846-ban ugyanezen a napon többek között Kossuth Lajos és József Nádor is Vácra látogatott.

>>Nosztalgiavonatos információk

A Dunakanyarban egyébként rendszeresen indulnak nosztalgia különjártok. A vonatszerelvényt ilyenkor a híres 424-es típusú gőzmozdony húzza. A járat különböző kocsikból áll – ezeket igyekeztek úgy helyreállítani, hogy hasonlítsanak egykori önmagukhoz, de megfeleljenek a modern kor igényeinek is – az ablakot ma már nem bőr függöny, hanem elegáns textil árnyékoló borítja például.

Vácra érkezve

Ha vonattal érkezünk Vácra, két irányba indulhatunk. Ha a hegyeket választjuk, remek turista útvonalakon kanyarodhatunk, de akár biciklivel is belevághatunk a kalandozásba. Ha viszont a Duna felé vesszük az irányt, izgalmas kulturális élményekben lehet részünk.

>>Biciklitúrák Vác környékén

 Az állomástól a főtérre sétálva fokozatosan érkezünk meg a múltba. A nem rég felújított Március 15. tér a város keresztező legnagyobb utak találkozásánál található. A kellemesen tágas teret bartáságos, barokk stílusú lakóházak veszik körül. Középen az egykori Szent Mihály templom maradványait láthatjuk, ezt a 18. században bontották el, hogy a romos épület helyett a város új, méltó főteret kaphasson.

Itt található a Fehérek temploma, amelyet az egykor itt élő, domonkos rendi barátok ruhájának színe alapján neveztek el. A templom alatti kriptában 1994-ben értékes leletre bukkantak. A ritka épségében megőrződött XVIII. századi múmiák a Memento Mori kiállításon, egy közelben álló ház pincéjében tekinthetők meg.

A templom közvetlen szomszédságában, a Kuria épületében egyszerre két izgalmas gyűjtemény vár bennünket. A Váci Mosolyalbum kiállítás Sajdik Ferenc Munkácsy-díjas festőművésznek állít emléket. A képeken Gombóc Artúrral, a nagy Ho-ho-ho horgásszal, vagy Pom-pommal is találkozhatunk, érdekes történetekkel, és a művész kevésbé ismert, de megmosolyogtató munkáival is megismerkedhetünk.

Az épületben működik a Curia Borház és Borgyűjtemény is. Jó időben a látogatást érdemes a kellemes, szőlőlugasos, virágos belső udvarból indítani. Végh Gyula, a gyűjtemény gazdája magát csak „palacktolmácsnak” hívja. Ha szerencsénk van, ő maga kínálja nekünk a ház borait és borból készült frissítőit – például a „mozdonyvezetők vizét”. Ez utóbbi 5 egység vízből és két egység fehér borból készül, és Gyula hamar elárulja: bort vizezni egyáltalán nem szentségtörés. „Régebben megvolt a recept arra, hogyan kell a bort keverni akkor, ha szomjoltásként itták, és ha vigadni szeretnénk”.

A Curia Borház kertje

Végh Gyula felmenői a borászkodás mellett szinte kivétel nélkül a vasúton teljesítettek szolgálatot – erről árulkodik a kertet díszítő számtalan vasúti ereklye – jelvények, sapkák, kisebb eszközök is. A pincében a tulajdonos palackos bor múzeumot rendezett be. A  vitrinek között barangolva évszázadok boros érdekességeivel találkozhatunk. Vajon baj-e, hogy borkő van a palackban? Hány puttonyos a jó tokaji aszú és mi az a puttony? Milyen a magnum palack? Mindez kiderül az egykori káptalanház boltozatos, kellemesen hűvös pincéjében.

A kultúra legjava

A Váci Világi Vigalom már majdnem 25 éve a város egyik legnagyobb szabású rendezvénye. Az általában három napos kulturális seregszemlén rengeteg – zömmel ingyenes – program várja a lelkes közönséget. Fellépnek a helyi és környékbeli hagyományőrzők, kiállításokkal, felolvasó estekkel készülnek a térség alkotói. A város közösségi terei megtelnek élettel: mindenki adja, amit tud: van, aki gyerekprogramot szervez, máshol sportbemutató, edzés, kézműves foglalkozás zajlik azoknak, akik kicsit aktívabban bekapcsolódnának a fesztivál életébe.

5 dolog, amit feltétlenül ki kell próbálni Vácon:

1. Váci Strandfürdő: Kedves, békebeli, családias hangulatú medencés strand a belvárostól nem messze. Hűvös vízre, nagy melegben kis zsúfoltságra érdemes készülni - cserébe rengeteg játékot, közösségi élményt, vidámságot kapunk.

2. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény gyönyörű emlékeket őriz. Itt található például a későközépkori ecsegi kehely vagy Báthory Miklós kőcímereinek gyűjteménye is.

3. A Dunakanyar egyik legvidámabb helye a váci kerékpárszerviz és bringás kávézó. Ha két keréken érkezünk a városba, érdemes ide betérni tanácsért, vagy egyszerűen csak egy jó erős feketéért.

4. Édesszájúaknak szinte kötelező a település csokizóját is meglátogatni. Családias hangulat, különleges édességek, finom kávék és remekül felszerelt gyereksarok várja azokat, akik egy kicsit megpihennének sétálás közben.

5. Vác határában, közel a Naszály-hegyhez kanyarog az Ártéri tanösvény. A mocsaras-lápos-belvizes területen fapallók kanyarognak, ezeken sétálva ismerhetjük meg a gyakran elöntött terület élővilágát, és az ártéri liget titokzatos lakóit, péládul a fából faragott krokodilokat. Kisgyerekkel igazi, nagy kaland!

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr998904854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.