Nyári ízek télire: savanyítás tartósítószer nélkül

2016. augusztus 03. - Bezselics Ildikó

20160710_182309.jpg

 

A savanyítás sikere a hibátlan, jó minőségű zöldségeken, az alapos tisztításon, a gondosan sterilizált üvegeken túlmenően a savanyítólé összetételén múlik. Aki ezt a receptet elmenti, nem lesz többé szüksége tartósítószerre!

 

Hozzávalók:

 

3 liter víz

1 liter 10 százalékos ecet

1-1 evőkanál a következő fűszerekből: egész fekete bors, köménymag, barna és fehér mustármag, koriander mag

5 db babérlevél

100 g tengeri só

300 g cukor

Zöld fűszerek ízlés szerint: pl. kapor, tárkony

Megtisztított, vékony csíkokra vágott friss torma, vagy gyömbér, gerezd fokhagyma

 

20160710_182241.jpg

 

Elkészítés:

 

Az összes hozzávalót egy lábosban összekeverjük, majd felforraljuk, és 10 percig bugyogtatva főzzük, majd lefedve kihűtjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap leszűrjük.

A savanyításra váró zöldségeket alaposan megmossuk (az uborkát tiszta körömkefével is átdörzsöljük). Az előzetesen fertőtlenített üveget aljára rendezzük ízlés szerint a zöld fűszereket, a tormát vagy gyömbért, fokhagymát.

Szorosan egymás mellé beletesszük a zöldségeket (jelen esetben én uborkát tettem el), és ráöntjük az újra felforralt savanyítólét úgy, hogy ellepje az üveg tartalmát.

Hagyjuk állni egy órán át, majd a lét visszaöntjük a lábosba, újra felforraljuk, majd újra feltöltjük vele az üvegeket.

Az üvegek száját lefedjük celofánnal, majd ezt követően csavarjuk rá a tetejét (az ecet gőze kikezdi a fémet, ezért van szükség a celofánra).

Száraz dunsztban hűtjük ki őket, ezt követően mehet a kamrapolcra.

 

tipp! Én a kicsi uborkákat szoktam csak egyben savanyítani, a nagyobbakat lereszelem: így télen is van nyári fürtös uborkából készült uborkasalátánk, aminek sokkal jobb, háziasabb az íze, mint a kígyóuborkáé.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr528879934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu