Édes örökségünk: Esterházy torta

2016. augusztus 11. - Bezselics Ildikó

Az Esterházy- torta eredettörténete valójában nem beazonosítható, de mivel a XIX. század végén született, szívesen kötik Esterházy Pál herceg személyéhez, aki egyébként is nagy ínyenc hírében állt (nevéhez fűződik az Esterházy-rostélyos is).

Azt sem tudjuk, kinek köszönhető az Esterházy mintával díszített sütemény gyors elterjedése, az azonban bizonyos, hogy gasztronómiai szempontból mindenképpen nemzeti örökségünkhöz sorolhatjuk. A torta eredeti receptje alig módosult az idők során – ami szembetűnő változás, hogy a tetejét nem cukor fondánnal, hanem fehér csokoládéval vonják be az igényesebb cukrászdákban.

csm-090110-973.jpg

Hozzávalók (23 cm átmérőjű tortához):


A tésztához:
10 tojásfehérje
300 g cukor
350 g pirított darált dió

3 evőkanál liszt
1 csipet só


A krémhez:
2 teáskanál rum
1 evőkanál finomliszt
2,5 dl tej
1 vaníliarúd kikapart belseje
5 tojássárgája
50 g cukor
300 g vaj


A tetejére:
50 g étcsokoládé
100 g fehér csokoládé

darált dió vagy szeletelt mandula a beszóráshoz

 

20160720_152859.jpg  A fotó a budapesti, Fény utcai Auguszt cukrászdában készült,
akik rendelkezésünkre bocsátották az általuk használt receptet is

Elkészítés

Először elkészítjük a tésztát: a tojások fehérjét a cukorral nem túl kemény habbá verjük, majd belekeverjük az összekevert lisztet és diót. A masszából öt, egyenként fél centi vastag lapot kenünk a sütőpapírra, melyre előzetesen 23 cm átmérőjű köröket rajzoltunk, és kisütjük 210 C-fokon 10 perc alatt.

A krémhez a tejet felforraljuk a vaníliával, félig kihűtjük, majd hozzáadjuk a tojással habosra kevert cukorhoz. Beletesszük a lisztet is, simára keverjük, folyamatos keverés mellett vízgőz felett sűrű krémet főzünk belőle. A tűzről levéve langyosra hűtjük, végül habosra keverjük a vajjal és a rummal.

Az elkészült krémet négy részre osztjuk, és az öt lap közé töltjük egyenletes vastagságban, majd kívül is vékonyan bevonjuk a krémmel. A tortát lehűtjük, majd a tetejét bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott fehér csokoládéval. Szintén olvasztott fekete csokoládéval csíkokat húzunk rá, majd még szilárdulás előtt egy késsel ellentétes irányban becsíkozzuk – így kapjuk a jellegzetes pókháló mintát.

A torta oldalát darált dióval vagy szeletelt, pirított mandulával szórjuk be.

Ez is érdekelhet >> Titkos kert a Fény utcában

 

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr809981272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.