Szilvás rétes dióval és pálinkával

2016. augusztus 11. - Bezselics Ildikó

A rétesnyújtás nem egyszerűen tudomány – szinte művészeti ág, hiszen a lágy, sérülékeny tészta kinyújtása és feltekerése különösen finom mozdulatokat igényel. A technika elsajátítása nem ördöngösség, bár tagadhatatlanul sok gyakorlást igényel, és sokkal könnyebb, ha legalább ketten vagyunk hozzá.

szilvas_retes.jpg

 

Hozzávalók a tésztához:

500 g rétesliszt

60 g olvasztott, langyos mangalicazsír

3,5 dl langyos víz

1 evőkanál almaecet

1 kávéskanál só

1 db tojás

 

A lisztet átszitáljuk, majd keverőtálba szórva a közepébe lyukat mélyítünk. Ebbe öntjük a zsírt, a langyos vízben feloldott a sót és az ecetet, végül a tojást.

Sima, hólyagos tésztát gyúrunk – ez minimum 20 perces művelet, érdemes segítségül hívni hozzá egy robotgépet. Cipót formázunk belőle, és vékonyan megkenjük a tetejét olvasztott zsírral, majd letakarva pihentetjük.

Egy nagyobb asztalt abrosszal letakarunk (a nagymamámtól úgy tanultam, hogy az abrosz alá még egy vastagabb takarót is tegyünk, hogy ne üssön át az asztal sarka, mert ezen a ponton szakad a legjobban a tészta), kicsit belisztezzük és a közepére helyezzük a tésztát. Az elején sodrófával szétterítjük, majd kézfejjel az asztal szélei felé húzogatjuk. Ahol lelóg az asztalról, a maradékot éles késsel levágjuk.

Ha hártya vékonyra nyújtottuk, kicsit hagyjuk szikkadni, majd megkenjük olvasztott zsírral és megtöltjük. Az abrosz segítségével feltekerjük, és a tepsibe vagy sütőedénybe rendezzük.

180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

Hozzávalók a töltelékhez:

5 evőkanál szilvalekvár

1 evőkanál szilvapálinka

5 evőkanál pirított dara

5 evőkanál pirított, darált dió

150 g szilva (megmosva, kimagozva, feldarabolva)

5 evőkanál fahéjas cukor

 

A lekvárba belekeverjük a pálinkát. A darát és a darált diót megpirítjuk. A kinyújtott rétest először megkenjük a lekvárral, majd beszórjuk pirított dara-dió keverékével, végül ráterítjük a megmosott, negyedekbe vágott szilvát, meghintjük a fahéjas cukorral és óvatosan feltekerjük.

Ha bolti réteslapot használunk, a következőképpen járjunk el:

A réteslapokat egy megnedvesített konyharuhára terítjük: a készen vett réteslapok esetében ez a legjobb megoldás, mert így töredezés nélkül fel tudjuk majd tekerni az egyébként kicsit száraz tésztát. A fent leírt módon megtöltjük és feltekerjük. A tetejét átkenjük egy kis olajjal, majd 180 fokos sütőben arany barnára sütjük (kb. 20 perc).

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr939978630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.