Mád aranykora: zsidó emlékek, arisztokrácia és a bortermelés

2016. október 24. - A.g.o.r.a.

Élőben közvetített sétánk során felelevenítjük Mád aranykorát, az egykori nagyváros épületeit: a parasztság, a polgárság és az arisztokrácia házait, életvitelüket meghatározó emlékeket, a borospincéket, a zsinagógát, kádármester házát, a kaszinót és a takarékszövetkezetet.  Csütörtökön 13 órakor indulunk a Hosszúlépés. Járunk? csapatával és a Hooligans zenekar tagjaival. Nézzük most a részleteket!

Tokaj-Hegyalja több ezer éves borvidék, ahol már a Honfoglalás előtt is szőlőművesek gazdálkodtak. A tokaji bor hírnevét azonban mégis azok az olasz borászok alapozták meg, akiket a Tatárjárás után hívtak be az országba. Tokaj-Hegyalja híres arról is, hogy itt fogalmazták meg az első borszabályozást, amelynek későbbi hozadéka, hogy a világon elsőként Tokaj-Hegyalját nyilvánították zárt borvidékké.

De térjünk át Mádra!

 _dsc0784.jpg

Mád már a 13. században gazdag mezőváros volt, ahol a borospincék mellett megtaláljuk a környék első takarékpénztárát is. Mád kuriózuma, hogy egy református és egy katolikus templomot, valamint a 2004-ben Európa Nostra-díjjal jutalmazott 18-i századi barokk zsinagógát egyaránt megtalálunk Mádon.

A mádi zsidóság életéből számtalan emlék maradt fenn, így megnézzük a rabbi házat (jesiva) és felfedezhetjük a valamikor itt élt nagyszámú zsidóság emlékeit, sőt anekdotákat is hallhatunk majd a csodarabbikról.

_dsc0791.jpg

_dsc0801.jpg

Az Asperimont-kúria elől indulunk, és itt érdemes megemlíteni, hogy minden hegyaljai településen van egy Rákóczi utca,  így természetesen mi is a Rákóczi utcában kezdjük a sétát. A kúriában ma egyébként  a Barta Pincészet működik. Ezt követi majd a Kereskedőház, ahonnan felsétálunk a jesivához, aztán a zsinagógához. Utóbbi érdekessége, hogy ez az egyetlen szakrális célra is használható zsinagóga a régióban. A Táncsics utcában az aszú és XV. Lajos szeretőjének találkozását ismerhetjük meg. Tovább sétálunk a Wiedermann-kúriához, ahol a mádi kővel fogunk foglalkozni, ami "a borba és a házba is bele kerül". Utána bekukkantunk az egykori Pulszky kúriába és megismerhetjük az „adómentes” kádárműhelyt, valamint a kúria alatt található „ementáli sajtnak” csúfolt pincerendszert. Végül a Mádi-kúriát, azaz az egykori Takarékszövetkezet, majd a Grossmann-ház  úri casinójáról és híres báljairól szóló történeteket ismerünk meg.

Tartsatok velünk szerdán 13 órától egy izgalmas mádi FB LIVE túrára.

mad_fb_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr6611833803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

NagyVonalakban 2016.10.26. 12:15:10

A zsinagógában nagy élmény lesz Barnabás uram a vicceivel és a történeteivel, amiket már vagy ötször meghallgattam, de mindig halálra röhögöm magam....

gádor 2016.10.27. 20:09:32

A kastély neve Rákóczi-Aspremont!