Soproni boszorkányperek nyomában Polyák Lillával

2016. november 04. - A.g.o.r.a.

Sopron tisztes lakosai közül kilógó, züllő és egyenesen máglyára küldött néhai polgárairól lesz szó a legújabb Facebook Live adásunkban, ahol Polyák Lillával és a Hosszúlépés. Járunk? csapatával fedezhetjük fel a leghűségesebb város korhatáros krónikáját.

November 8-án 13 órától Facebook Live a Magyarország Élmény itthon oldalon 

950-xm6b6840.jpg

Sopronról egy rendezett, becsületes polgári város képe jut eszünkbe, ugyanakkor a helyi legendák bővelkednek rablólovagokat, kétes hírű asszonyokat, boszorkányokat és gyilkosokat felemlegető történetekben.    

A Szent-Mihály dombról, Sopron első lakott területéről indulunk el Polyák Lillával és az őt kísérő és Taschner Tamással. Tamás lokálpatrióta és idegenvezető egy személyben, aki feleleveníti a város kevésbé ismert történeteit. A Szent-Mihály dombon például az életfáról, szentekről és sárkányokról szóló izgalmas legendákat fogunk hallani, miközben egyébként szépen rálátunk az alattunk elterülő belvárosra. 

_dsc4274.jpg

A második állomásnál következnek a boszorkánytörténetek.  Szó lesz a boszorkányperekről, és arról is, hogy milyen útvonalon kísérték a banyasággal vádolt egyéneket a vesztőhelyre. A helyi közvéleményt például nem lehetett eltéríteni attól a hiedelemtől, hogy a lumpen elemeket éjjel 11 és 12 között sorozatos balszerencse éri majd: gyümölcsöt kell vásárolniuk 20 banyától, ami reggelre szemétté alakul, sőt olyan esetről is beszámoltak, hogy a boszorkányok arra kényszerítik kicsapongókat, hogy ruhát mossanak a patakban. Ezért már 8 órakor megkongatták a lumpenharangot, így minden tisztességes ember biztonságban hazatérhetett. A többiek pedig vethettek magukra.

_dsc4346.jpg

Következik a Piac tér, ahol arra keressük majd a választ, hogy a Nagyboldogasszony-templomot miért bontották le saját kezűleg a soproniak. Majd a zöld kőről tudhatunk meg többet, ami amolyan tudáspróba eszköze lehetett a korabeli turizmusnak, ugyanis bár sokan állították, hogy jártak Sopronban, kevesen tudták ténylegesen bizonyítani is – hála a zöld kőnek.  Természetesen  nem hagyjuk ki a Várfalsétányt és a Tűztornyot sem!

_dsc4133_1.jpg

950-xm6b6820.jpg

A Fő téri Kecske templomnál egy halálos kimenetelű bűneset nyomába eredünk majd, a tettes a város gazdag polgára volt, aki Ausztriába menekült. Viszont a Kecske templom emiatt állhat ott és úgy, ahol áll. 

A séta végén kékfrankkal fizetünk egy jó soproni kékfrankosért.

Nézzétek velünk november 8-án a Facebook Live adásunkat a Magyarország Élmény itthon oldalon, 13 órától! 

_dsc4115_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr9211924085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.