Borászok a Sárhegyen

2016. december 07. - Bezselics Ildikó

A magyar bisztrókultúra az elmúlt években újra virágzásnak indult. Gyöngyösön a Bori Mami vetette el magját – nem csupán étteremként üzemel a Mátra kapujában, hanem úttörő szerepet tölt be a polgári életvitel modernkori újjáéledésében. A tulajdonosok igazi lokálpatrióták, akik a környék legjobb termelőitől szerzik be a bisztróban kapható borok és alapanyagok legjavát. Az ősz folyamán egy pikniket is szerveztek, ahol bemutatták legkedvesebb partnereiket - velük mulattunk az abasári Sárhegyen, tangóharmonika kísérettel és finom falatokkal. (Cikkünk az étteremről ITT található).

 

20160929_130655_1.jpg

 

 

 

 

 

Bori Mami piknik résztvevők :

 

A piknik állomásain olyan borászokkal, helyi termelőkkel találkoztunk, akiknek a termékei megtalálhatóak az étterem kínálatában.

 

Centúrió Szőlőbirtok – Ludányi Balázs

 A Centurio Szőlőbirtok kézműves, emberléptékű gondolkozásmódot valló és magában foglaló családi gazdaság Gyöngyöstarjánban, a Mátrai borvidéken. Szőlőterületeink 3,2 hektáron 3 dűlőben helyezkednek el; úgymint Fáy-domb (2,4 ha), Száraz-völgy (0,3 ha), és Diós (0,5 ha). Ezekről a termőhelyekről származó hozamkorlátozott szőlőből, saját élesztőjük segítségével születnek meg a boraink; hagyományos feldolgozási körülmények között, nagy gondossággal rendben tartott pincénkben. Szemléletünkben fontos az értékteremtés és átadás.

Benedek Pince – Benedek Péter

 A pincészet családi vállalkozás pillérein nyugszik. A szülők, és a nagyszülők mindkét ágon foglalkoztak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Édesapám 1990-ben komoly fejlesztésekbe kezdett, nagyobb hangsúlyt fektetve a minőségi borra. Ez maga után vonta a területfejlesztési és technológiai beruházásokat. A tökéletesítés a mai napig is folyik, hiszen a világszerte lendületesen fejlődő borászat mindig hoz újabb és újabb ötleteket technológiákat! Ez a feladat úgy érzem rám hárul, mert az egyetemi évek alatt szerzett tudást a gyakorlattal ötvözve kell minél jobb, tökéletesebb terméket a fogyasztó asztalára varázsolni.

Losonci Pince–Losonci Bálint

"Nekem így kezdődött a szőlészet. Megérezni, hogy ott valami különleges születhet. Hóban mentem ki Gyöngyöspata fölé, a Mátra magas hegyei közé nyúló Úrráteszi dűlőbe. Tavaszig még nem derült ki, mi is lapul a fehér lepel alatt, "látatlanban" vettük meg a harmad hektárnyi szőlőt. Mégsem hatalmasodott el rajtam sosem az érzés, hogy rossz döntés volt a vétel, egyszerűen hiszek abban a darab földben. Ha az ész mégis kérdőjeleket csempészett az örömbe, akkor nyugtatóként mindig újra éreztem Józsi bácsi (az előző tulajdonos) onnan készült, előző évi olaszrizlingjének ízét: csábító, mégis egyszerű szépség volt, mint egy parasztinges mezei tündér. Minden furfang nélküli borászkodás eredménye volt: semmi fajélesztő, enzimről talán még nem is hallott, savat, alkoholt nem mért, prése idősebb, mint ő maga, nem szűrt, nem derített, a bor mégis tünemény: az ember egyből a következő pohárra gondolt. Hiszek benne, hogy Józsi bácsi ösztönös természetessége egyben a legjobb borok készítésének fő csapásirányát is kijelöli. Az alap ugyanaz, már csak arra gondoltam, hogyan lehet a felhígított és kicsit "foltos ruhába" öltöztetett szépséget megfésülni, kibontani és eszenciáját felerősíteni. Így a korábbi ernyőművelést egykaros kordonra alakítottuk, metszésnél 30 helyett nyolc-tíz rügyet hagytunk, majd hajtást és fürtöt válogattunk, leleveleztük a fürtzónát; szüretkor cserszeginél 1,4 kg, olaszrizlingnél 1 kg szőlő lett az eredmény, mustfokjaink viszont 4-5-tel magasabbak lettek a környékben lévő hasonló szőlőkénél. Préselésnél egész fürtöket préseltünk, a rudat csak óvatosan húztam, így a lékinyerés mennyiségre rossz lett (60%), de így csak a lé legjava folyt a tartályokba. A borok fajélesztő és enzim nélkül erjedtek, lassan, de az általános félelmekkel és előítéletekkel szemben komplikációk nélkül... "

Levente Pince  - Major Levente

"Szüleim és nagyszüleim révén gyermekkorom óta jól ismerem a szőlők világát. Cseppnyi birtokukról már nagyapám és édesapám is készített minden évben pár hordó bort saját fogyasztásra. Jómagam gimnáziumi és egyetemi éveim alatt kezdtem igazán érdeklődni a borok művészete iránt, ennek eredményeként 2004-ben vásároltam meg első saját szőlőmet, amit apránként követett több kisebb terület. Az azóta eltelt évek során folyamatosan készültem a jövőre, kis birtokom számtalan próbálkozás és „kísérletezés” helyszíne volt. A cél azonban mindig ugyanaz maradt, a szőlőterületeket valóban kifejező, egyedi és autentikus bor készítése. Kornél barátommal is a minőségi borok iránti szeretet és tisztelet hozott össze bennünket. Évekig tartó tervezést követően 2013-ban fontos lépésre szántuk el magunkat. Úgy döntöttünk, közösen visszük tovább a birtok építését és túllépve pusztán a család, barátaink és saját magunk szórakoztatására készített és palackozott borok készítésén immár minden érdeklődő számára elérhetővé tesszük munkánk gyümölcsét. Egy olyan közös borászat felépítése és működtetése a célunk, mely a hagyományos értékeket képviselve, a magyar tradíciókon alapuló kiemelkedően magas minőségű borokat hoz létre ezzel erősítve a magyar borok kiválóságát mind hazai mind nemzetközi piacokon. "

Benedek Gyümölcsfarm

" A BenedekGyümölcsFarm 1995-ben indult, szamóca telepítésével, aminek első gyümölcseit 1997-ben szedtük. A gyümölccsel a frisspiacot célozva meg, Magyarországon elsőként nyertünk ilyen jellegű termékkel 1999-ben "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjegyet. Az indulás óta eltelt tizenöt év alatt, a család három gyereke felnőtt hölgy lett, akik nyelvtudásukkal, iskolai végzettségükkel segítik a BenedekGyümölcsFarm életét. Nem csak a lányok, hanem a gyümölcspalettánk is megnőtt. Napjainkra őszi málnával, piros és fekete ribiszkével, valamint meggyel bővült. Utóbbi két gyümölcsfaj ipari felhasználásra is alkalmas, amikhez betakarítógép háttérrel is rendelkezünk. Ugyan feldolgozott formában mit sem veszítenek gyümölcseink beltartalmi értékükből, de továbbra is előtérbe helyezzük a frisspiacra való értékesítést. Így kerülve minél közelebb a fogyasztóhoz, hogy az általa vásárolt frisspiaci termék valóban friss legyen. Mára jól bejáratott vevőkörrel rendelkezünk, összesen 137 hektár területen gazdálkodunk. Az ültetvények összetétele: 15 hektár szamóca, 2 hektár málna, 40 hektár ribiszke, 80 hektár meggy."

Nagyrédei Kecskefarm

"Családi gazdaságunkat 1995-ben kezdtük építeni, célunk egy természetközeli életmód kialakítása volt. Ökogazdaságunkban az állatok tartása, takarmányozása illetve a sajtkészítés technológiája mentes a mesterséges anyagoktól, így az előállított kecskesajt, kecskehús magas biológiai értékű, értékes élelmiszer. A vidék egyedisége a vulkanikus kőzetben rejlik, ezáltal a legelő ásványi anyagokban gazdag, így érjük el a sajtok egyediségét, melyeket saját recept alapján tufapincében érleljük. A kecskesatjaink minőségét a Kecske Világszövetség is elismeri, mivel 2 kategóriában ezüstérmet nyertek az Európai Regionális Kecske Konferencián. Továbbá elnyertük a Földművelésügyi Minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók hivatalos védjegyének használati jogát."

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://itthon.blog.hu/api/trackback/id/tr8011986152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.