Kiemelt

Kiemelt

 • Gőzfelhős utazás Vácra
  Gőzfelhős utazás VácraAkit nem vonz a fővárosi nyüzsgés, de nem szeretne sokat utazni egy kis kulturális élményért, annak Vácon a helye. A városban minden adott a kikapcsolódáshoz: történelmi emlékek, élő egyházi...
 • Nyári ízek télire: "piros bogyó" dzsem fehér csokival
  Nyári ízek télire: "piros bogyó" dzsem fehér csokival  A málnát rendszerint valamilyen más, intenzívebb színű bogyós gyümölccsel főzöm be, mert önmagában a tárolás során elveszti szép, liláspiros színének intenzitását. Ebben a lekvárban az összes,...
 • Nyári ízek télire: levendulás őszibarack zselé
  Nyári ízek télire: levendulás őszibarack zseléSokat kísérleteztem azzal, hogyan lehet átmenteni a levendula ízét és illóolajait a lekvárokba. Számomra a legintenzívebb, tartósítás után érezhető és élvezhető eredményt a levendulaszirup használata...
 • Egy igazi nyári recept: tejes pite meggyel
  Egy igazi nyári recept: tejes pite meggyelA tejes pite csak elnevezésében hasonlít a klasszikus pitékhez: tésztája inkább egy sűrű palacsintatésztára hasonlít – inkább a francia nyári gyümölcsös sütemény, a clafoutis rokona. Minden...
 • Nyári ízek télire: Levendulaszörp házilag
  Nyári ízek télire: Levendulaszörp házilagAz elmúlt években reneszánszát éli a levendula termesztése és fogyasztása Magyarországon – nyáridőben sok vendéglátóhelyen kínálnak bennünket levendulaszörppel, levendulás limonádéval – és mi örömmel...
 • 10 pontos vakáció kihívás gyerekeknek
  10 pontos vakáció kihívás gyerekeknekA kihívások néha hasznosak: a kedvükért verset posztolunk az üzenő falunkra, vagy elővesszük a régi fotókat. A mostani kihívással a vakációt szeretnénk kicsit szebbé tenni. Összeállítottunk egy 10...
 • Tegyük fel a Csodák Térképére Magyarországot!
  Tegyük fel a Csodák Térképére Magyarországot!Az Európai Bizottság 4 kategóriában vár látványosságokat bemutató fotókat bárkitől. Aki részt vesz a versenyben és az „Európa: a csodák körülölelnek!” kampány népszerűsítésében nemzetközi vonatjegyet...
 • Kedden startol a magyar kerékpár maraton
  Kedden startol a magyar kerékpár maratonJúnius 28-án indul útnak a leghosszabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye. A versenyzők 10 megye érintésével összesen 740 kilométert tesznek majd meg...
 • Szurkolásban csak mi nyerhetünk!
  Szurkolásban csak mi nyerhetünk!EB lázban ég az ország, és a fantasztikus eredmények ellenére elkél a biztatás. Nem csak a labdarúgó Európa Bajnokság helyszínén, hanem itthon is szurkolhatunk, méghozzá úgy, hogy azt a technika...
 • Kihagyhatatlan városok sörturistáknak
  Kihagyhatatlan városok sörturistáknakBármiből pálinkát főzni nem nagy ördöngösség, mi magyarok már profik vagyunk benne. A sörpiac alakulását elnézve azonban lassan ott tartunk, hogy már sört is szinte bármiből tudunk készíteni....

Gőzfelhős utazás Vácra

Szólj hozzá!     2016. július 21. 13:01

Akit nem vonz a fővárosi nyüzsgés, de nem szeretne sokat utazni egy kis kulturális élményért, annak Vácon a helye. A városban minden adott a kikapcsolódáshoz: történelmi emlékek, élő egyházi hagyományok, rengeteg fesztivál, kerékpáros, bakancsos és vízi túraútvonalak jellemzik a „bal parti Szentendreként” is emlegetett települést

Vác nagyon szerencsés település. Az alföld és a hegyvidék határán fekszik, ráadásul folyóparton. A sok-sok nyersanyag és a remek szállítási útvonalaknak köszönhetően a város hamar felvirágzott, sőt, a váci püspökség fontos egyházi központ is lett. De Vác més szempontból is határváros. Elég közel fekszik a fővároshoz ahhoz, hogy az ottani polgári kultúra eljusson a településre, ugyanakkor a szomszédos palócföld gazdag népi hagyományai is részei az itteni kavalkádnak.

Remek adottságainak köszönhetően Vác 170 évvel ezelőtt hatalmas ajándékot kapott. A Duna-menti település 1846-ban Magyarország első vasútvonalának végállomása lett. A Bivaly névre keresztelt mozdony kevesebb, mint egy óra alatt tette meg a 33 kilométeres távot a szerelvénnyel a fővárosból. Ez nagy előrelépés volt: lóháton Vácra legalább fél napos túrával lehetett eljutni – feszített tempóban.

Szabadság és kötött pálya

A mai vonatok ezt a távolságot már kicsit több, mint 20 perc alatt legyőzik. A Nyugati-pályaudvartól közlekedő zónázó vonat Dunakeszin és Gödön át, megállás nélkül visz a nemrég felújított vasútállomásra. A vonalon egyébként már ma is közlekednek modern, panoráma ablakos motorvonatok, és már zajlanak a tárgyalások a nagy kapacitású, emeletes kocsik beszerzésére. – Ezt már Feldman Márton, a Máv Start Zrt. értékesítési igazgatója monda el azon a sajtótájékoztatón, amit a vonal 170. születésnapja alkalmából szerveztek.

Nosztalgiavonattal Vácra

2016. július 5-én a MÁV Nosztalgia, a MÁV Start és a Vác város szervezetei közösen emlékeztek meg az első szerelvény útjáról. A MÁV Nosztalgia ebből az alkalomból gőzmozdony húzta nosztalgia különvonatot indított – hasonló kocsikkal, mint amilyeneken 1846-ban ugyanezen a napon többek között Kossuth Lajos és József Nádor is Vácra látogatott.

>>Nosztalgiavonatos információk

A Dunakanyarban egyébként rendszeresen indulnak nosztalgia különjártok. A vonatszerelvényt ilyenkor a híres 424-es típusú gőzmozdony húzza. A járat különböző kocsikból áll – ezeket igyekeztek úgy helyreállítani, hogy hasonlítsanak egykori önmagukhoz, de megfeleljenek a modern kor igényeinek is – az ablakot ma már nem bőr függöny, hanem elegáns textil árnyékoló borítja például.

Vácra érkezve

Ha vonattal érkezünk Vácra, két irányba indulhatunk. Ha a hegyeket választjuk, remek turista útvonalakon kanyarodhatunk, de akár biciklivel is belevághatunk a kalandozásba. Ha viszont a Duna felé vesszük az irányt, izgalmas kulturális élményekben lehet részünk.

>>Biciklitúrák Vác környékén

 Az állomástól a főtérre sétálva fokozatosan érkezünk meg a múltba. A nem rég felújított Március 15. tér a város keresztező legnagyobb utak találkozásánál található. A kellemesen tágas teret bartáságos, barokk stílusú lakóházak veszik körül. Középen az egykori Szent Mihály templom maradványait láthatjuk, ezt a 18. században bontották el, hogy a romos épület helyett a város új, méltó főteret kaphasson.

Itt található a Fehérek temploma, amelyet az egykor itt élő, domonkos rendi barátok ruhájának színe alapján neveztek el. A templom alatti kriptában 1994-ben értékes leletre bukkantak. A ritka épségében megőrződött XVIII. századi múmiák a Memento Mori kiállításon, egy közelben álló ház pincéjében tekinthetők meg.

A templom közvetlen szomszédságában, a Kuria épületében egyszerre két izgalmas gyűjtemény vár bennünket. A Váci Mosolyalbum kiállítás Sajdik Ferenc Munkácsy-díjas festőművésznek állít emléket. A képeken Gombóc Artúrral, a nagy Ho-ho-ho horgásszal, vagy Pom-pommal is találkozhatunk, érdekes történetekkel, és a művész kevésbé ismert, de megmosolyogtató munkáival is megismerkedhetünk.

Az épületben működik a Curia Borház és Borgyűjtemény is. Jó időben a látogatást érdemes a kellemes, szőlőlugasos, virágos belső udvarból indítani. Végh Gyula, a gyűjtemény gazdája magát csak „palacktolmácsnak” hívja. Ha szerencsénk van, ő maga kínálja nekünk a ház borait és borból készült frissítőit – például a „mozdonyvezetők vizét”. Ez utóbbi 5 egység vízből és két egység fehér borból készül, és Gyula hamar elárulja: bort vizezni egyáltalán nem szentségtörés. „Régebben megvolt a recept arra, hogyan kell a bort keverni akkor, ha szomjoltásként itták, és ha vigadni szeretnénk”.

A Curia Borház kertje

Végh Gyula felmenői a borászkodás mellett szinte kivétel nélkül a vasúton teljesítettek szolgálatot – erről árulkodik a kertet díszítő számtalan vasúti ereklye – jelvények, sapkák, kisebb eszközök is. A pincében a tulajdonos palackos bor múzeumot rendezett be. A  vitrinek között barangolva évszázadok boros érdekességeivel találkozhatunk. Vajon baj-e, hogy borkő van a palackban? Hány puttonyos a jó tokaji aszú és mi az a puttony? Milyen a magnum palack? Mindez kiderül az egykori káptalanház boltozatos, kellemesen hűvös pincéjében.

A kultúra legjava

A Váci Világi Vigalom már majdnem 25 éve a város egyik legnagyobb szabású rendezvénye. Az általában három napos kulturális seregszemlén rengeteg – zömmel ingyenes – program várja a lelkes közönséget. Fellépnek a helyi és környékbeli hagyományőrzők, kiállításokkal, felolvasó estekkel készülnek a térség alkotói. A város közösségi terei megtelnek élettel: mindenki adja, amit tud: van, aki gyerekprogramot szervez, máshol sportbemutató, edzés, kézműves foglalkozás zajlik azoknak, akik kicsit aktívabban bekapcsolódnának a fesztivál életébe.

5 dolog, amit feltétlenül ki kell próbálni Vácon:

1. Váci Strandfürdő: Kedves, békebeli, családias hangulatú medencés strand a belvárostól nem messze. Hűvös vízre, nagy melegben kis zsúfoltságra érdemes készülni - cserébe rengeteg játékot, közösségi élményt, vidámságot kapunk.

2. A Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény gyönyörű emlékeket őriz. Itt található például a későközépkori ecsegi kehely vagy Báthory Miklós kőcímereinek gyűjteménye is.

3. A Dunakanyar egyik legvidámabb helye a váci kerékpárszerviz és bringás kávézó. Ha két keréken érkezünk a városba, érdemes ide betérni tanácsért, vagy egyszerűen csak egy jó erős feketéért.

4. Édesszájúaknak szinte kötelező a település csokizóját is meglátogatni. Családias hangulat, különleges édességek, finom kávék és remekül felszerelt gyereksarok várja azokat, akik egy kicsit megpihennének sétálás közben.

5. Vác határában, közel a Naszály-hegyhez kanyarog az Ártéri tanösvény. A mocsaras-lápos-belvizes területen fapallók kanyarognak, ezeken sétálva ismerhetjük meg a gyakran elöntött terület élővilágát, és az ártéri liget titokzatos lakóit, péládul a fából faragott krokodilokat. Kisgyerekkel igazi, nagy kaland!

kiemelt vác budapest és környéke

Nyári ízek télire: "piros bogyó" dzsem fehér csokival

Szólj hozzá!     2016. július 14. 09:29

20160710_174427.jpg

 

A málnát rendszerint valamilyen más, intenzívebb színű bogyós gyümölccsel főzöm be, mert önmagában a tárolás során elveszti szép, liláspiros színének intenzitását. Ebben a lekvárban az összes, szezonálisan elérhető piros bogyós gyümölcs helyet kapott, különlegessége pedig a fehér csoki, ami hűlés közben olvad bele a dzsembe.

 

Hozzávalók:

 

1 kg málna

150 g piros ribizli

150 g áfonya

150 g szeder

550 g magozott meggy

1 kg cukor

2 evőkanál almapektin

200 g jó minőségű fehér csokoládé

 

20160710_124606.jpg

 

 

Elkészítés:

 

A málnát, a leszemezett ribizlit, az áfonyát és a szedret felfőzzük. Forrás után, mikor a szemek megpuhultak, és láthatóak az apró magok, átpasszírozzuk, majd a magoktól megtisztított gyümölcspépet visszaöntjük a lábosba.

A pektint 2 evőkanál cukorral elkeverjük és félretesszük.

A többi cukrot és a magozott meggyet az előfőzött gyümölcsökhöz adjuk, és felforraljuk, majd a pektint is belekeverjük, és lassú tűzön rotyogtatva főzzük, míg enyhén érzékelhető a zselésedés folyamata.

Akkor előzetesen sterilizált üvegekbe merjük, beleszórjuk az apróra vágott fehér csokit, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

gasztronómia kiemelt

Nyári ízek télire: levendulás őszibarack zselé

Szólj hozzá!     2016. július 14. 09:27

20160710_173819.jpg

Sokat kísérleteztem azzal, hogyan lehet átmenteni a levendula ízét és illóolajait a lekvárokba. Számomra a legintenzívebb, tartósítás után érezhető és élvezhető eredményt a levendulaszirup használata hozott, ez az őszibarackzselé is így készült:

 

Hozzávalók:

 

2 kg magvaváló, fehér húsú őszibarack

2 nagy citrom

1 kg cukor

4 evőkanál almapektin

4 evőkanál maroknyi levendulavirág

(vagy 2 evőkanál szárított)

½ liter víz

 

Elkészítés:

 

Előző este előkészítjük a levendulaszirupot: ½ kg cukrot, ½ liter vizet, és a mozsárban megtört levendulavirágot egy lábosban felforralunk, majd lefedve reggelig állni hagyjuk.

Másnap a barackokat megmossuk, a héját lehúzzuk, kimagozzuk és feldaraboljuk.

A citromok levét kifacsarjuk, és folyamatosan locsolgatjuk vele a barackot, hogy ne színeződjön el.

A pektint azonos mennyiségű cukorral kikeverjük és félretesszük.

A barackot a maradék cukorral felfőzzük, majd mikor levet enged, botmixerrel pürésítjük, és újra felforraljuk. Akkor beleszűrjük a kihűtött levendulaszirupot, belekeverjük a cukorral elegyített pektint, és lassú tűzön, bugyogtatva felforraljuk.

Előzetesen sterilizált üvegekbe adagoljuk, lezárjuk és száraz dunsztban kihűtjük.

 

gasztronómia kiemelt

Egy igazi nyári recept: tejes pite meggyel

Szólj hozzá!     2016. július 14. 09:26

A tejes pite csak elnevezésében hasonlít a klasszikus pitékhez: tésztája inkább egy sűrű palacsintatésztára hasonlít – inkább a francia nyári gyümölcsös sütemény, a clafoutis rokona. Minden gyümölccsel kiváló, de csak egyben szabad beletenni őket, mert a gyümölcsök kiszivárgó leve felpuhítja a tésztát.

 clafouti5.jpg

Hozzávalók:

300 g liszt

150 g cukor

1 liter tej

4 tojás

1 teáskanál vanília kivonat

1 csipet só

zsiradék a tepsi vagy sütőforma kikenéséhez

 

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot is.

A lisztet keverés közben hozzászitáljuk, majd a tejet is apránként adagoljuk a tésztába, míg krémes, egynemű masszát kapunk – tulajdonképpen olyan, mint egy nagyon sűrű palacsintatészta.

Egy nagyméretű, alacsony tepsit kikenünk vajjal vagy olajjal, és beleöntjük a keveréket. Beleszórjuk a megmosott, leszárított meggy szemeket is.

190 fokra előmelegített sütőben kezdjük el sütni, majd kb. 10 perc után levesszük 170 fokra, és további 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt!

Porcukorral megszórva, frissen tálaljuk.

 

TIPP: Ha átlagos méretű, 28 cm átmérőjű, kerek piteformában akarjuk kisütni, felezzük meg a mennyiséget!

 

gasztro kiemelt

Nyári ízek télire: Levendulaszörp házilag

Szólj hozzá!     2016. július 05. 14:40

Az elmúlt években reneszánszát éli a levendula termesztése és fogyasztása Magyarországon – nyáridőben sok vendéglátóhelyen kínálnak bennünket levendulaszörppel, levendulás limonádéval – és mi örömmel fogyasztjuk.

20160703_142752.jpg

A kép a zebegényi Natura Hill levendulaültetvényén készült.

Otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető ez az ital – a gyümölcsszörpöknél sokkal könnyebben, ezért bíztatok mindenkit, hogy vágjon nyugodtan bele!

A saját receptem más, mint amelyek az interneten keringenek – viszont sokkal erősebben érezhető rajta a levendula aromája.

Mivel itt egy virágról és illóolajokról van szó, ha kizárólag ezzel dolgozunk, egy illatos, aromás, édes rózsaszín szörpöt kapunk, amit a nyári melegben limonádéval, vagy citromkarikákkal savanyíthatunk.

A tihanyi levendulás tőszomszédságában, az aszófői Nagyi Kertje teázóban ilyet kínálnak:

20160423_123908.jpg

Ha befőzéskor beletesszük a citromot (vagy citromsavat), a szörp elveszti hamvas rózsaszín árnyalatát, és egy kicsit pirosas lesz. A zebegényi Natura Hillen, ahol a szomszédos Nagybörzsönyben készülő LekVárLak szörpjeivel dolgoznak, ezzel a megoldással találkozhatunk:

20160703_125143.jpg

Mindkét megoldás egyformán jó, ezért az alábbi receptben a citrom mennyiségét, és a szörphöz való hozzáadását zárójelbe teszem, mert elhagyható.

 

Hozzávalók (2 liter szörphöz):

 

1 kg cukor

2 liter víz

4 csokor levendula virága

vagy

2 evőkanál szárított levendulavirág

(4 citrom leve)

 

Elkészítés:

A virágokat ollóval vagdossuk le a szárról úgy, hogy a szirommal együtt a kis zöld szár is belekerüljön. Egy törőmozsárban enyhén zúzzuk össze (így több illóolajat nyerhetünk belőle), majd 1 liter vízben forraljuk fel. Ezt követően lefedve hagyjuk állni egy éjszakán át, akkor szűrjük le, adjunk hozzá még 1 liter vizet és a cukrot,  majd forraljuk fel újra.

(Tegyük bele a frissen kifacsart citromlevet.)

Előzetesen kisterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és száraz dunsztban kihűtjük. Tartósítószer nélkül is eláll.

gasztronómia levendula kiemelt

6 kötelező dolog Keszthelyen

Szólj hozzá!     2016. július 04. 16:57

A rekkenő hőségben bizonytalanul vágtam neki a Balaton nyugati csücskének, a Festetics kastélyról, a jó balatoni borokról, a pörgős belvárosról és a megszámlálhatatlan múzeumáról híres Keszthelynek.
Annak ellenére, hogy balatoni lány vagyok, azért még mindig tudott meglepetéseket okozni ez a város. Kezdjük is a legkedvesebbel, Miklós bácsival és a kínai páfrányfenyővel!

_dsc3801.JPG

1.     A kastélypark titkai

A Festetics kastély 42 hektáros parkjának elképesztő botanikai kínálatát – még pollenallergiával küszködő embertársaimnak is inhalátor kíséretében - meleg szívvel ajánlom, mert pár tüsszentést és szemdörzsölést mindenkinek megér, hogy kicsit visszalépve néhány évszázadot elkapja a hely szelleme.   Nekem folyton az járt a fejemben, hogy milyen lehetett Festetics gróf idejében csipkés napernyőt pörgetve piknikezni a kínai páfrányfenyő lombjai alatt.

kultúra kiállítás gasztronómia Keszthely

10 pontos vakáció kihívás gyerekeknek

Szólj hozzá!     2016. június 29. 14:35

A kihívások néha hasznosak: a kedvükért verset posztolunk az üzenő falunkra, vagy elővesszük a régi fotókat. A mostani kihívással a vakációt szeretnénk kicsit szebbé tenni. Összeállítottunk egy 10 pontos élménylistát. Lássuk, a nyár végére kinek hány elemét sikerül teljesíteni.

1. Vidd el fürdőbe a nagyszüleidet!

Biztos, hogy a nagyszüleidnek is jól esik egy kis kényeztetés! A hideg vizes strandokon vagy szabad vizű strandon ők talán már nem érzik olyan jól magukat – de néhány kellemes óra egy gyógyfürdőben egészen biztosan a kedvükre való lesz. Vegyétek rá őket, hogy veletek tartsanak!

Nyugdíjas kedvezményt adó fürdők Magyarországon

Ma már nagyon sok olyan fürdő van, ahol több generáció is jól érezheti magát. Még a mamád és a papád a meleg vizes medencében lazítanak, te csúszdázhatsz, játszhatsz, hullámfürdőzhetsz. Ha a nagyiékkel mentek a fürdőbe, az a pénztárcátoknak is kedvezőbb. A nyugdíjasok sok helyen kedvezményes belépőt válthatnak, ráadásul velük hétköznap is elindulhattok – van, ahol ezeken a napokon olcsóbban lehet fürdeni.

+Tipp! Készítsetek otthon strandmenüt: például palacsintát, szörpöt, süteményeket – a mamádnak biztos hogy lesznek szuper ötletei!

>>Félláras fürdőzés Zsigmondy-kártyával

50 program "örökifjaknak"

2. Nézd meg, mi van a föld alatt!

Ha már eleged volt a kánikulából, bújj a föld alá a hőség elől! Magyarországon rengeteg látogatható barlang van, a föld mélye pedig csupa izgalom: láthatsz cseppkövet, dinoszaurusz lábnyomot, barlangrajzot, denevér-lakóhelyet is.

Ha már elég idősek vagytok, és rá tudod venni a barátaidat, hogy veled tartsanak, akár overallos barlangtúrát is tehettek, kúszva-mászva fedezhetitek fel, hogy milyen titkok vannak a Föld alatt.

Képek: Miskolctapolcai Barlangfürdő - itthon.hu

Barlangok Magyarországon

3. Simogass meg egy olyan állatot, amelyet még sosem érintettél meg!

Tudod, milyen tapintása van a gyapjúnak akkor, amikor még a bárányka viseli? Milyen lehet a kígyó bőrének az érintése, vagy mitől különleges a vízi madarak tollának a felszíne? Ha még nem, akkor idén nyáron érdemes ezt is felfedezni!

Képek: Nyíregyházi Állatpark - itthon.hu

Ha nem tudsz elutazni a vidéken élő rokonaidhoz kiskecsét simogatni, ne keseredj el! Sok-sok olyan gazdasági udvar, állatsimogató, vadaspark és állatkert van, ahol nem csak megnézheted, de meg is simogathatod a bundás, pelyhes vagy éppen pikkelyes lakókat – sőt, olyan helyek is léteznek, ahol a belépésért még fizetni Szeretgetésre és tanulásra fel!

10+1 állatsimogatós szállás

4. Tegyél valamit a környezetedért!

Te is tudsz segíteni abban, hogy a világ, amiben élsz, még szebb legyen! Itt a nyár, használd ki az idődet! A szüleiddel közösen készíthettek például konyhakertet – ha tépősalátával, metélőhagymával, esetleg hónapos retekkel próbálkozhattok, akkor akár az erkélyen, vagy egy nagyobb cserépben is. Ha kirándulás közben egy zacskóban összegyűjtitek a szemetet, nektek köszönhetően megtisztul az erdő, de akár otthonról sem kell kimozdulni: ha van kedvetek, az otthoni hulladékot is kreatívan újrahasznosíthatjátok!

Június 2-án startol a PET-kupa!

5. Bringázz sokkal többet, mint tavaly!

Ha már gyakorlott tekerő vagy, idén se hagyd abba – rengeteg és egyre jobb bicikliút van, amit a családdal felfedezhettek. Ha csak most kezdesz, vagy nincs bringád, az sem gond! Mutatjuk, hol vannak azok a helyek, ahol kölcsönözhetsz és tanulhatsz is.

Tanulóknak, családi prgoramhoz: Bringaréna, Eplény

5 tókerülő bringatúra hétvégére

Kerékpárbérlés Magyarországon

6. Szervezz programot a kötelező olvasmányodhoz!

Már a 10. oldalon tartasz, de semmire sem emlékszel? Ne aggódj, néha mindenkivel előfordul, hogy hiába szeret olvasni, ha úgy érzi, muszáj, akkor nem tud igazán figyelni. Dobd fel egy kicsit az olvasmánylistádat, és szervezz valamilyen programot a házi feladatod köré!

Íme, néhány tipp!

Fekete István: Tüskevár - Fekete István Látogatóközpont a Deseda-tónál

Móricz Zsigmond: Légy jó Mindhalálig! - Debrecen

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk - Füvészkert, Budapest

7. Nyomozd ki, honnan származik a családod!

Nem kell messzire menned ahhoz, hogy izgalmas kalandokban legyen részed! A nyomozás akár már otthon elkezdődhet. Kérd meg a szüleidet és a nagyszüleidet, hogy emlékezzenek vissza a gyerekkorukra, az ő szüleikre és nagyszüleikre! Próbálj meg minél többet megtudni azokról a rokonaidról, akiket nem ismertél!

Előfordulhat, hogy valahol elakadnak a mesélésben, de ekkor sem kell kétségbe esni: próbálj meg magad is kutatni a részletek után! Ilyenkor sokat segíthet, ha elmentek a városba, ahonnan a rokonaid származnak, esetleg egy skanzenben, vagy múzeumban megismerkedtek az ő idejükkel, azzal a mesterséggel, amit űztek. Lehet, hogy ez a szüleidnek, nagyszüleidnek is segít emlékezni, és te sok-sok értékes családi történettel leszel gazdagabb.

Skanzenek Magyarországon

8. Próbáld ki, milyen egy fesztivál!

Ha nyár, akkor szinte biztos, hogy a felnőttek előbb-utóbb megfordulnak valamilyen fesztiválon. Lehet, hogy sátorral, lehet, hogy csak napijeggyel, és az is lehet, hogy csak karszalaggal. Ha kertes házban laksz, te is könnyen csinálhatsz saját bulit: találjatok ki állomásokat, szervezzetek fellépőket, állítsatok sátrakat a barátaiddal – a legbevállalósabbak akár sátorban is tölthetik az éjszakát.

Egyéb alternatívák:

Győrkőcfesztivál, Győr - Ingyenes!
Mesefesztivál, Veszprém - Ami a vakációból kimaradt!
Debreceni Mézeskalács Fesztivál - Édes móka
Pegazus Parádé, Pápa - Színház az egész világ!

9. Próbálj ki valamilyen vízi járművet!

Kajak, hajó, szörf, csónak, tutaj… Te hány vízi járművet tudsz felsorolni? A tengeralattjárón és a repülőgép-hordozón kívül szinte bármelyiket ki lehet próbálni Magyarországon. Ha a szüleid vagy a barátaik gyakorlott vízitúrázók, biztosan megtanítanak például a kenuzás vagy a kajakozás alapjaira. A sárkányhajóval már egy kicsi tanulás után is vízre szállhatok, de ha kényelmesek vagytok, akár a városnéző sétahajózás is megteszi.

A 10 legjobb vízi járgány nyárra

10. Oszd meg az örömödet másokkal!

Az élmények összekötnek másokkal. Ha van legjobb barátod vagy barátnőd, unokatestvéred, vagy kedvenc osztálytársad, egy közös program sokat segíthet abban, hogy hosszú évek múlva is legyen miről beszélgetnetek. Lehet, hogy olyanokat is ismersz, akinek a szülei nem érnek rá, és biztosan jól esik nekik, ha veletek tarthatnak és kimozdulhatnak. Ha éppen senki nincs, akivel megoszthatod, írd meg nekünk, és segítünk, hogy másoknak is ötletet adjanak a kalandjaid!

v640.jpg

Fogadd el a kihívást, és tedd közzé az élményeidet a Facebook-on a #Vakációkihívás hashtaggel!

kiemelt

Tegyük fel a Csodák Térképére Magyarországot!

Szólj hozzá!     2016. június 28. 17:06

Az Európai Bizottság 4 kategóriában vár látványosságokat bemutató fotókat bárkitől. Aki részt vesz a versenyben és az „Európa: a csodák körülölelnek!” kampány népszerűsítésében nemzetközi vonatjegyet nyerhet.

Az Európai Bizottság mindenkit arra biztat, induljon útnak, és ismerkedjem meg a kontinens látványosságaival. Hogy könnyebb legyen tervezni, a Bizottság elkészíti a csodák térképét.

Képek: Itthon.hu

A térképhez bárki tölthet fel fotókat a Az Európai Bizottság Wonder Map alkalmazása segítségével. A legjobb fotók feltöltői értékes nyereményekkel lesznek gazdagabbak, de minden résztvevőnek lehetősége van arra is, hogy vonatjegyeket nyerjen a következő utazáshoz.

Ami viszont még ennél is fontosabb: a kampány második szakaszában az eddig feltöltött legérdekesebb, legnépszerűbb fotókból áll össze az európai csodák top listája. Ehhez egy Facebook-os játék kapcsolódik majd. Hétről hétre kell majd feladatokat megoldani, a legjobb játékosok pedig díjat nyernek.

A fotókat július 14-éig várják, a másik játék pedig október 3-án indul majd, és egészen november 21-éig tart.

Így lehet fotókat felölteni a játékba:

 • A képeket négy kategóriában várják:
 • Az Wonder Map applikációban be kell lépni a Facebook-ra. (A felugró ablakban a kék feliratra kell kattintani.)
 • A betöltődő oldalon megnézhetjük a már térképre vitt csodákat és a versenytársak fotóit.
 • Ha fent a zöld „Submit your Wonder” feliratra kattintunk, feltölthetjük a fotónkat. Ehhez fel kell tölteni a képet, és egy maximum 350 karakteres leírást adni angolul, végül el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket.

 20 természeti ritkaság Magyarországon

kiemelt

Újra erdei koncertek lesznek a Mátrában!

Szólj hozzá!     2016. június 28. 10:44

A Mátrai Művészeti Napok (július 2-10.) részeként egy igazán különleges koncertsorozatot is hallhatunk. A "Muzsikál az erdő" tényleg arról szól, amire elsőre is gondol az ember: a zenészek és a közönség kiül az erdőbe. Amilyen egyszerű, olyan zseniális is ez az ötlet, mert - különösen a kánikulában -  nincs is jobb színtere a zenének, mint az árnyas, hűs erdő rengeteg oxigénnel. 

Szokolay Dongó Balázst is magával ragadta az erdei zenélés, olyannyira, hogy a "Muzsikál az erdő" koncertekből merítve adta ki új albumát. Természetesen vele is találkozhatunk július 7-én Bátonyterenye – Szorospatak térségében. A népzenei előadások mellett klasszikus koncerteket és virtuózokat is hallgathatunk, fellép a Misztrál, Szalonna és Palya Bea is, de külföldi vendégzenészek és templomkoncertek is lesznek majd az egy hét alatt.

Részletes program itt

A zenén túl:  tánc, vers, kirándulások, helyi termékek, borkóstolók, környezetvédelmi előadások, gyerekprogramok is lesznek, valamint külön halmazt alkotnak a képzőművészeti kiállítások is, melyek témája az erdő és a természet.  

zene programajánló fesztivál zöldturizmus

Kedden startol a magyar kerékpár maraton

Szólj hozzá!     2016. június 27. 17:51

Június 28-án indul útnak a leghosszabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie nemzetközi mezőnye. A versenyzők 10 megye érintésével összesen 740 kilométert tesznek majd meg a Szombathely–Fertőd–Keszthely–Siófok–Cegléd–Karcag–Kékestető–Gyöngyös–Budapest útvonalon. 

tdh_20160624.jpg

tdh_20160624_2.jpg

Tour de Hongrie egy rangos nemzetközi országúti kerékpárverseny, amely a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában Europe Tour 2.2-es kategóriával szerepel, a legjobbak a kontinentális rangsorban értékes pontokat szerezhetnek.  

A hivatalos összdíjazás ötmillió forint, ezen felül különdíjakat is lehet nyerni: az OTP Bank, a Tour de Hongrie kiemelt támogatója OTP Junior különdíjat ajánlott fel a 23 év alatti kategóriában induló versenyzők közül a három legeredményesebb magyar kerékpárosnak, összesen 600 ezer forint értékben.

Bár tavaly luxemburgi győzelemmel zárult a verseny, összetettben nyolcadik helyet szerezte meg és egy szakaszgyőzelmet is bezsebelhetett a hazai indulók közül  Lovassy Krisztián. 

A versenyt ezen az interaktív térképen is követni lehet 

kerékpár kiemelt

Bugacon ütköznek a legádázabb sztyeppeharcosok

Szólj hozzá!     2016. június 24. 13:25

Augusztus 12-14. között 100-nál is több hagyományőrző csapat érkezik a magyar sztyeppére, Bugacpusztára a világ legnagyobb, szétszedhető jurtája és sok száz lovas harcos társaságában a nagy törzsi gyűlésre, azaz a Kurultajra.  

img_4964.jpg

A csoportokat egy igazi jurtafaluban szállásolják majd el, és a hadászati bemutatók mellett a lovas nomád népek minden napi élete, mesterségeik, korabeli életvitelük egy-egy szelete is megelevenedik majd. Lehet szemezgetni a kézművesek portékáiból, sőt bekukkanthatunk Attila sátrába is. Íjászversenyek, páncélos csatajelenetek, lovas harci bemutatók zajlanak majd a három nap alatt, tehát nagyjából egy kora középkori nyári fesztivál zajlik majd Bugacon. 

img_4101.jpg

A magyar törzseket megelevenítő csoportok mellett lesznek többek között törökök, üzbégek, bolgárok, mongolok, azeriek, és a hó birodalmából érkező jakut csoporttal is találkozhatunk. Bővebben írtuk a Kurultaj programjóról itt>>

DSC_0091

kultúra programajánló

Szurkolásban csak mi nyerhetünk!

Szólj hozzá!     2016. június 22. 17:25

EB lázban ég az ország, és a fantasztikus eredmények ellenére elkél a biztatás. Nem csak a labdarúgó Európa Bajnokság helyszínén, hanem itthon is szurkolhatunk, méghozzá úgy, hogy azt a technika segítségével ország-világ láthatja.

#Ígyszurkolunkmi – a válogatottnak és a fesztiváljegyekért

A magyar szurkolók teljesítménye már-már legendás, itt például a lyoni hangpróbát láthatjuk:

De nem kell ahhoz a helyszínre utazni, hogy biztassuk a csapatot. Egy-gy jól sikerült szurkoló selfie, vagy videó is hamar szárnyra kap az internetet, és biztosan eljut a focistáinkhoz, vagy legalább is a többi lelkes futball-rajongóhoz.

Akinek kedve támadt megmutatni, hogy hogyan szurkol, és szeretne  a teljesítményével még egy fesztivál belépőre, esetleg egy látogatói mezre szert tenni, az kattintson az igyszurkolunkmi.hu oldalra. Itt egy olyan applikáció talál, amely segítségével könnyen csatlakozhat a többi rajongóhoz, megoszthatja a saját fotóját és szavazhat mások jól sikerült képeire. A játék július 10-éig tart – reméljük, egészen addig a magyaroknak szurkolhatunk. A legmenőbb fotó gazdája egy magyar válogatott mezt nyer, a szavazók pedig fesztiválbelépőkkel lehetnek gazdagabbak.

#HUNGARY #UNGARN #minyerünk❤⚪� #csakegyütt

A photo posted by Hajnalka (@kallohajni) on

#Ígyszurkolunkmi játék a Facebook-on

Színezzük be az Eiffel-tornyot

Az utóbbi időben elszaporodtak a Facebook-on a #Hun és #Hon hashtagek – amelyek néha olyan bejegyzések mellett is megjelennek, amelyeknek semmi köze a focihoz. Ennek oka, hogy az Orange nevű telekommunikációs cég egy játékot indított. Függetlenül attól, hogy ki nyer a pályán, valamelyik válogatott országának színeibe borítja az Eiffel-tornyot. Az, hogy kinek a zászlajának színeivel világítják ki Párizs jelképét, azt az dönti el, hogy melyik nemzet hashtag-je szerepel a megadott időben a legtöbbször a Facebook-on.

A játékra nevezni egy kicsit bonyolult, mert nem elég csak odabiggyeszteni a feladatot a bejegyzések után.

Először meg kell nyitni az Eiffel-torony színezős játékhoz tartozó oldalt, majd az ott megjelenő Eiffel torony rajz és FB-ikon mellett a „Get Involved” gombra kattintani.

Az éppen meccselő csapatok közül kiválaszthatjuk a saját kedvencünket – ha a magyar zászlót szeretnénk látni, akkor a magyar válogatottat érdemes választani.

Ezek után betöltődik a játék FB-oldala. Itt felbukkan egy párbeszéd-ablak. Az itt található mezőbe beírhatjuk, mit üzenünk a csapatnak. (Pl.: Gyerünk fiúk!”). Ebből a feliratból a Facebook egy mini videót generál.

Ezt a kis biztatást aztán megoszthatjuk önálló bejegyzésként, természetesen #HUN felirattal, de a #HUN és #HON (Hongire) feliratok ezek után is játékban maradnak, ezért érdemes egy darabig minden posztunk mögé odabiggyeszteni.

Színezd be az Eiffel-tornyot!

Egy kis Magyarország Lyonban

A Magyar Turisztikai Ügynökség egy kis darab Magyarországot visz magával Lyonba. Az EB helyszínén elsősorban a külföldi szurkolóknak szeretnének kedveskedni. A funzone-ban, vagyis a szurkolói térben egy green boksz falat állítottak fel. Ez előtt bárki fényképezkedhet, hogy aztán a technika a Hősök terére, vagy éppen a magyar Parlament elé varázsolja őt. Odakint természetesen az ügynökség dolgozói és hostessek is segítenek abban, hogy még nagyobb élmény legyen a szurkolás.

szurkol.jpg

 Több infó a lyoni Magyarországról

kiemelt

Július végén jön a 31. Formula 1 Magyar Nagydíj

Szólj hozzá!     2016. június 21. 10:21

Július 24-én a mogyoródi aszfaltcsík a nyári szezon legnagyobb eseményre, a pálya 30. születésnapjára, és a 31. Magyar Nagydíjra készül az idén.

940-aj5o1358.jpg

A sok modern, uniformizált pálya között a Hungaroring a hagyományt képviseli – a klasszikus stílust, amely mára felértékelődött. A versenyzők, a csapatok szeretnek ide jönni.

JEGYVÁSÁRLÁS

„A völgy, a miliő nagyon szép, a város közelségét pedig mindenki imádja. A pályát a téli szünetben újraaszfaltozzuk, és ez a tervezett fejlesztéseknek csak az első lépése” – mondja Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, akit kétszeres olimpiai bajnokként és az olimpiai bizottságban is tevékenykedő vezetőként lenyűgöz az a profizmus, amit a csapatoktól lát.

940-aj5o2311.jpg

940-aj5o2601.jpg

Noha magyar pilótánk az utóbbi években nincs, a hazai szurkolók nagyon fontosak a Hungaroring számára, így az idén is várják őket a Magyar Nagydíjra, amelyet a hagyományoknak megfelelően a csütörtök délutáni boxutca-séta előz meg (ezen bármilyen, a hétvégére szóló belépővel részt lehet venni), s ott találkozhatnak a szurkolók a versenyzőkkel, akiket a hétvége hátralévő részében a lelátóról buzdíthatnak.

940_mg_8086.jpg

940-aj5o2601.jpg

 

programajánló budapest és környéke

Szuper nyeremények, ingyenes kalandok, a szülinapos Gyerek Szigeten

Szólj hozzá!     2016. június 17. 09:29

A Gyerek Sziget idén ünnepli 15 éves szülinapját. Ebből az alkalomból most hétvégén még szuperebb programokkal várják a családokat. Lesz közös éneklés, gálaműsor, sőt, torta is. Szombaton egészen 21 óráig bulizhatnak a legkisebb látogatók.

Most szombaton a Kiskalász koncert, fellép a Harmony Style Dance Club táncegyüttes, lesz ugrálóház, a Rutkai Bori Banda pedig bemutatja Piszamátor című show-ját. A Ganz Rádióklub SE sátrában rádiózni tanulhatnak a vállalkozó kedvűek. A gyerekek megismerhetik a Morse-kódokat, a távírót, a rádióhullámok adás-vételének technikáját.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Kukutyin – Itthon.hu sátrában a gyerekeket és a felnőtteket is várja izgalom. Ezen a hétvégén a Balaton költözik Budapestre. A Balaton Felvidéki Nemzeti Park foglalkozásainak sztárvendége Pele úr lesz, aki segít megismerni a gyerekeknek a Balaton-környéki erdei élőhelyek világába. A Tihanyi Levendula Ház kézműves foglalkozásokat tart majd, a KidsOasisnál pedig 4 és 6 óra között Szalma Edit grafikusművész és Csapody Kinga közös könyvüket, a Balatoni Meséket dedikálják majd.

A szülinap nem szülinap buli nélkül. A szigeten már hetek óta készülnek a zászlók, hogy a gyerekek saját kezűleg díszíthessék fel a rendezvényt. Aki a szülinapi buliban is szeretne közreműködni, az most szélforgót is készíthet  a közös, ünnepi felvonulásra, sőt, a Gyerek Paradicsom és Sütigyár jóvoltából a sziget tortája is közös alkotás lesz.

Este 19:00 órától Szalóki Ági családi koncertje várja a táncos lábúakat, 20:15-kor óriás torta köszönti a szigetet, a tombolasorsolás nyertese pedig megnyerheti a saját, álom szülinapibuliját. Találkozunk a Hajógyári-szigeten!

Még több program a hétvégére ITT

programajánló

Megkezdődött a tiszavirágzás - így láthatod

Szólj hozzá!     2016. június 15. 17:26

Június 13-án este  megkezdődött az idei tiszavirágzás, melyet a helyi megfigyelők nem is virágzáshoz, hanem egyenesen berobbanáshoz hasonlítanak. Ugyanis előző napon még semmi volt jele nem volt a kérészek (ilyen nagy számú) rajzásának.   Gyorsan összefoglaljuk a kapott információk alapján, hogy hol tart az idei tiszavirágzás, és van-e még értelme elindulni egy túra erejéig. 

 

Eddigi észlelések


Tiszainoka térségében már százezres számban volt megfigyelhető a tiszavirág, 14-én pedig bekapcsolódott a Tisza-tó térsége, illetve a tó Tisza-szakasza is, ahol több ezres csapatban látták a kérészeket. A Dobai kikötőnél, Törökszentmiklós-Nagykörű között erős-közepes intenzitású főrajzás tapasztaltak.

 

Érdekességek a tiszavirágzásról 

 

Feltehetően Szolnok-Nagykörű között most volt az első főrajzás, melyet a szakemberek a nőstények száma és a repülés időtartama alapján kalkuláltak ki. Este 21 órakor még több százezer, sőt millió egyed repült felfelé ezen a szakaszon. 

Tiszavirág túrák


A túrákat az idén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyrészt összefogja, másrészt pedig saját túrákat is szervez, hogy még több helyszínen, még többen tudjanak bekapcsolódni a látványos természeti jelenségbe.

 

A túrákról bővebben ITT lehet olvasni

 

A túrák egy része gyalogos, tehát a parton sétálva van lehetőség a tiszavirágzásban gyönyörködni, másik része hajós, vagyis a vízről, többnyire tíznél több személyes hajóban ülve láthatjuk a kis kérészeket rajzani, közvetlenül a fejünk felett. Mindkét túrán szakvezető segít eligazodni a természeti jelenség értelmezésében. 

A legközelebbi túra június 16-án este lesz  Tiszaszőlős Aranyosi kikötőjében, Tiszakürtön június  16-án és 17-én, Tiszaszőlősön június 16-17-én. 

A következőkben várható a többi Tisza-tavi helyszínen is túra: Tiszaörvény - Szabics kikötő, Tiszafüred - Albatrosz kikötőiből, illetve a Tisza-híd Poroszló és Tiszafüred között. 
Legutoljára várható rajzás a Felső-Tiszán, Jándon, Tivadarban és Szatmárcsekén. Ugyanis a nemzeti parki szakemberek sok éves tapasztalata szerint a Tiszán hellyel-közzel folyásiránynak fölfelé teljesedik ki a kérészek rajzása, és ezeken a helyeken már inkább június 20. után lesz majd meghirdetett túra.

A nemzeti park kapcsolatban áll a tiszavirágzást bemutató vállalkozások némelyikével is. Az idén 3 Tisza-tavi kikötővel és a jándi kikötővel állapodott meg, hogy részben együttműködve hirdeti meg és bonyolítja le a túrákat.

A gyalogos helyszínek, Tiszakürt kivételével ingyenesek, míg a hajósok és a tiszakürti túra részvételi díjas program lesz. Részletek a Tiszavirágzás honlapon 

tiszaviragzas_junius_kozepen_ujra_varjuk_1.jpg

És minden a szerencse műve, mert... 

...lehet, hogy amit ma állítunk, az holnap teljesen másként fog megtörténni. Mivel ez egy természeti jelenség, nincsenek 100%-os válaszok. Amit viszont tapasztalunk, utólag megpróbáljuk megmagyarázni, illetve, ha részesei vagyunk a jelenségnek, még inkább tisztában kell lennünk azzal, hogy ez valóban egy kivételes alkalom.  Garancia semmire sincs. Ettől kaland az egész. Ez a kivételesség emeli a jelenséget egy "magasabb" rangra. Hálásak lehetünk a természetnek.

Így értesülhetsz a rajzás időpontjáról: levelezőlista


A Nemzeti Park Igazgatósága  Tiszavirág Híradót küld mindazon érdeklődőnek, aki korábban már regisztrált a levelező listára, de erre a címlistára folyamatosan fogadják a frissen bekapcsolódókat. Ennek az az előnye, hogy könnyen és gyorsan  kiválaszthatják, hogy hol, melyik helyszínen vennének részt szívesen megfigyelő túrán. Aztán, ha itt az ideje, közvetlen levélben értesítenek mindenkit.

A nemzeti parkon kívül a Tiszazugi Turizmus Szövetség szintén működtet levelező listát, akik a tiszakürti arborétumban szerveznek túrákat. Az ő listájukra a tiszavirag@tiszaviragzas.hu címen lehet jelentkezni. 

Részletes túraleírások ITT 

programajánló túra zöldturizmus Tisza tisza-tó

Kihagyhatatlan városok sörturistáknak

2     2016. június 15. 09:59

Bármiből pálinkát főzni nem nagy ördöngösség, mi magyarok már profik vagyunk benne. A sörpiac alakulását elnézve azonban lassan ott tartunk, hogy már sört is szinte bármiből tudunk készíteni. Karácsonyfa, leveleskomló, mangó... Túrára indultunk a kézműves sörök világába.

„Kézműves” sörfőzésen általában a kisüzemi sörfőzést értjük, ennek pedig már a rendszerváltás óta adottak a feltételei Magyarországon, a kisüzemi sörfőzdék azonban csak az elmúlt néhány évben kezdtek igazán öntudatra ébredni.Ekkoriban rendezték az első kézműves sörfesztiválokat, ami új lendületet adott ennek a piacnak. A kézműves sörök lassan bekerültek a vendéglátóhelyekre is: a nagy márkák ma már nem köthetek kizárólagossági szerződést – vagyis nem köthetik ki, hogy adott helyen csak az ő termékeiket árulhatják a jobb árért cserébe. Szabad a pálya: a 800-1000 üveget palackozó pici főzdék is beszállhatnak a kocsmaversenybe. Most közülük válogattunk nlháyn olyat, amelyért akár kirándulni is megéri.

Budapest Legendája és az áfonyás Vörös Csepel

A kézművesnek nevezett sörök között két nagy csoport különül el élesen. Vannak olyan márkák, aki a saját kikísérletezett receptjeiket egy-egy bérfőzdével főzetik le, és vannak, akik annyira szenvedélyesek, hogy saját főzdét nyitnak.

Utóbbiak között feltétlenül említendő a budapesti Legenda Sörfőzde. A 2013-ban megnyitott vállalkozás központja a 16. kerületben található. Innek kerülnek ki a finom, felső erjesztésű, főleg angol és amerikai sörök és a belga típusú különlegességek. A kínálatban megtalálhatjuk a becsapós, 8,2%-os alkoholtartalmú, karakteres Snakebite Imprial IPA-t, A Vörös Csepel névre keresztelt áfonyás „MunkáSört” és a könnyű, nyári pale ale-t, a Hableányt is.

Fót és a Keserű Méz

A Fóti Kézműves Sörfőzdét sokan a Keserű Méz sikere után ismerték csak meg. A 6%-os különlegességet egy rangos nemzetközi sörversenyen is díjazták. A Keserű Méz egy világos sör, amit olyan sokáig komlóztak, amennyire csak lehet. Telt, szűretlen, karakteres ízű, átmenet a láger és az IPA között. Feketébb testvére is lehetne a szintén erősen komlózott Kéményseprő, a fekete, szűrelten lager sör, de téli változata is kapható Winternacht néven – ezt pikáns fűszerek és erőteljesebb malátázás teszi teljessé.

Karácsonyfából főznek Szent András örökösei

Békésszentandráson, a Rózsa Sörkertben egészen egyedülálló élményben lehet részünk. Itt mérik például az egyik legjobb gyümölcsös sört. A Békésszentandrási Meggyes szó szerint világszínvonalú: a 2015-ös Arany Sörpecsét versenyen a nemzetközi mezőnyből a bronzéremig jutott. Igazi érdekesség a Szent András Könnye s – ez egy áfonyás dupla baksör, telt, pörkölt malátás, finoman édes aromával, amit a komló kesernyéssége fog csak vissza kissé. De késztenek itt sört karácsonyfából is. Nem elírás, a 2014-es Esthajnal fantázianevű ünnepi sör alapanyaga a lucfenyő.

>>Még néhány sörös hely a Dél-Alföldről

Miskolc – menő, fiatalos, mangós

A miskolci Zip’s Brewhouse nem csak sörben, de gasztronómiában is élen jár. Az étlapon finom, magyaros ételek szerepelnek ötletes fogásokkal: van például paradicsomos káposzta fokhagymás aprópecsenyével, vagy kaporral és zöldségsalátával kínált uborkaleves is.

Sörökből itt főleg könnyű, fiatalos, az amerikai ízvilágot képviselő finomságokat kaphatunk. A beszédes nevű „Instead of Innocence” (Ártatlanság helyett) például erősen hidegkomlózott, világos, lassan erjesztett pale lager – a Kisüzemi Sörfőzdék 2016-os versenyében a kategória aranyérmének nyertese.

A Mango Pale Ale az erjesztés alatt egy kis mangót is kap. Erős komlózás után ez egy igazi, trópusi sör, gyönyörű világos színben.

>> Kikapcsolódás Miskolcon

+1. A Kőszegi Sör - a sörkészítés főnixe

A Kőszegi Sör egyelőre még kilóg a sörből sorból, mert - egyelőre - gerillafőzésben készül. A legromantikusabb magyar város söre mégis megérdemli, hogy felkerüljön a listára. A hamvaiból feltámadt ital meséje ugyanis egészen jó keresztmetszetet mutat a magyar sörgyártásról.

koszeg.jpeg

Kép: Koszegisor.hu

A Kőszegi Sörgyárat 1896-ban alapították és sokáig működött sikeresen, az itt készült, „Herkules” nevű sör még nemzetközi díjat is nyert. A városnak idővel saját sörei is lett, méghozzá a Dreher Antal fejlesztése nyomán készült Bécsi Láger egyik változata. Könnyű, kellemes, „beszélgetős” világos sör volt – csakhogy az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésével gyakorlatilag teljesen kiszorult a piacokról.

A II. Világháború végére a kőszegi sörgyártásra már csak néhány fakuló képeslap és egy-két üres üveg emlékeztetett. A könnyű láger csak azért nem merült feledésbe teljesen, mert a kivándorló sörfőzők magukkal vitték a receptet. A bécsi láger hasonmása Mexikóban és környékén terjedt el. Ott némileg a helyi ízléshez viszonyítva még ma is fogyasztják.

A Kőszegi Sör idén született újjá. Egyelőre még „gerilla főzésben”, az Etyeki Sörmanufaktúrában készül, de már Kőszeg több boltjában is elérhető, sőt Gábriel Sándor csokoládékészítő desszertet is álmodott hozzá – a sörkrémes bonbonért mindenképpen érdemes az Alpokaljára látogatni.

Zirc, a sör szentélye is kihagyhatatlan

kiemelt

Érezd magad jóóól!: 2016. június 11. a Wellness Világnapja

Szólj hozzá!     2016. június 03. 12:56

Nem, ez a nap nem a szaunáról és masszázsról szól. Sokkal többről ezeknél. A Wellness Világnapját 2012 óta hirdetik meg, és bárki, teljesen ingyen csatlakozhat. Nem kell ugyanis mást tenni, mint egy kicsit odafigyelni magunkra.

A Global Wellness Day kezdeményezés 2012-ben indult a WHO, a Világ Egészségügyi Szervezet segítségével indult útjára. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a depresszió elleni védekezésre. A stressz, a túlhajszoltság, a nagy nyomás egyre több embert betegít meg világszerte – ezt elkerülendő a szervezők hét tanáccsal igyekeznek segíteni. Vagyis ha úgy vesszük, éppen egy hetünk van felkészülni a szombati eseményre.

1. nap: Sétálj egy órát!

A séta nem túl megerőltető, mégis, sokat segít a testi és lelki egészség megőrzésében. A ritmusos mozgás megnyugtatja az idegrendszert, a friss levegő jót tesz az agyműködésnek, miközben enyhén megemelkedik a pulzusszám, javul a vérkeringésünk.

Ha tehetjük, érdemes egy közeli, természetes helyet – egy szép parkot, egy doboldalt vagy folyópartot keresni a pihenéshez. Aki igazán szerencsés, az akár erdei-mezei útvonalat is választhat.

>>Sok-sok tipp tartalmas sétához

2. Igyál több vizet!

Sokan a napi rohanásban egyszerűen elfelejtkezünk arról, hogy szomjasak vagyunk, máskor a fizikai munkavégzés közben érezzük úgy, egyszerűbb tűrni, mint folyton a vizes palack után kapkodni. Ezen a napon egy kicsit figyeljünk oda, és ha van kedvünk, nézzünk utána a víz és az ivás gyógyító hatásának is.

>>ITT ajánlunk néhány nagyszerű ivókúrát.

3. Kerüld a műanyag flakonokat!

És ne csak a flakont, hanem a felesleges zacskót, tasakot, szatyrot, dobozt, tálcát is. Ennek dupla haszna van: ha kevésbé csomagot árut választunk, kevesebb hulladék keletkezik, másrészt a kevésbé csomagolt áruk általában kevésbé feldolgozottak is, így az egészségünket is kisebb eséllyel károsítják.

>>Magyarország első csomagolásmentes boltja

>>A legjobb, ami a PET palackkal történhet

4. Fogyassz organikus, helyi alapanyagokból készült ételeket!

Ahogy a csomagolás, úgy a szállítás is nagy terheket ró a környezetre. Rengeteg pénz, kipufogógázt és méreganyagot spórolhatunk meg akkor, hogyha a helyi termelőknél vásárolunk.

>>Inspiráció az organikus étkezéshez a Mecsekből

>>Erdőből gyűjthető ételek a botanikus ajánlásával

Képek: Facebook/Erdőkóstoló

5. Tegyél jót valakivel!

Ha figyelünk másokra, előbb-utóbb ránk is figyelnek majd. Az önzetlenség, mások öröme jó érzéssel tölt el, segít abban, hogy fontosnak érezzük magunkat és részei legyünk a közösségnek. Nem kell nagy dolgokra gondolni: segítsünk ajtót nyitni azoknak, akiknek nehezebb! Mondjuk egy jó szót valakinek! Utaljunk át egy kisebb összeget valamelyik alapítványnak.

>>ITT akár egy kellemes kávéval is segíthetünk.

6. Vacsorázz együtt a családdal!

Egy beszélgetés sok mindenre gyógyír. Elismerést is adhatunk és kaphatunk, megszabadulhatunk a nyomasztó gondolatoktól és együtt lehetünk azokkal, akiket szeretünk. Ha otthon, közösen főzünk, a gyerekek rengeteget tanulhatnak és a párunkkal is könnyebben egymásra tudunk hangolódni. Szerencsére ma már egyre több a családbarát étterem is, így akkor sincs gond, ha a mindennapok rohanásában már nem szeretnénk az ételkészítéssel bíbelődni.

>>Családbarát éttermek Magyarországon

7. Menj aludni este 10-kor!

Elegendő alvással rengeteg kellemetlenségnek elejét vehetjük. Pihentebb állapotban türelmesebbek vagyunk másokkal, jobban teljesítünk a munkában, és könnyebben boldogulunk a szervezési feladatokkal, de akár a tanulással is. Érdemes úgy szervezni a napunkat, hogy jusson idő a pihenésre – egy kellemes kirándulás után például felesleges rögtön hazaszaladni. Maradjunk még egy napot, pihenjünk, fedezzük fel a környéket.

>>SZÉP-kártyás szálláshelyek országszerte.

Mondj igent a jólétre! :) Használd az #Jolerzemmagam vagy a #GWDHungary hasteget és mutatsd meg, hogy törődsz magaddal!

kiemelt

5 verhetetlen sétatipp

Szólj hozzá!     2016. június 03. 11:37

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy sétálásból? Hogyan lehet igazán pihentető egy kis gyaloglás? Néhány tippel segítünk, hogy a legegyszerűbb tevékenység is igazán frissítő legyen.

1. Keressük a természet közelségét!

A sétánk akkor lesz igazán pihentető, ha ki tudunk szakadni általa a hétköznapi hajtásból. A legjobb, ha valamilyen természet-közeli helyet keresünk: a város szélét, folyópartot, csendes, kertvárosi övezetet. Ha nincs kedvünk sokat gyalogolni, akár egy szép parkot, vagy egy játszóteret is felkereshetünk.

Szerencsére itthon sok olyan park van, amelyik árnyas padokon és gyönyörű pázsiton kívül sok más titkot is rejt. Gyomaendrődön az árnyas Erzsébet Liget például különlegesen sok fafaj otthona. Az óriás platánok és páfrányfenyők a legnagyobb melegben is árnyékot nyújtanak. Szabadon látogatható a Gödöllői Királyi Kastély páratlan szépségű, gondozott udvara is, Nagykanizsán pedig gyönyörű Sétakertet alakítottak ki.

Fotó: Göldöllői kastély - itthon.hu

52 túra 52 hétvége

2. Le a cipővel!

Szerencsére itthon sok olyan park van, amelyik árnyas padokon és gyönyörű pázsiton kívül sok más titkot is rejt. Tabajdon például annyira komolyan vették a sétálást, hogy mezítlábas parkot alakítottak ki. Nem csak arra kapunk lehetőséget, hogy ledobjuk a cipőnket: taposhatunk kavicságyban, járhatunk bazaltköveken, sőt, patakba is merészkedhetünk.

A mezítlábas sétálás felfrissíti a lábat. A sok-sok különleges felület, a különböző hőmérsékletek, az állandóan változó talaj megedzi a talp izmait, stimulálja az idegrendszert, segít abban, hogy megőrizzük az izmaink egészségét!

3. Tanuljunk közben

Akkor is érdemes sétára indulni, ha pont nem az a baj, hogy nyugalomra vágyunk, hanem éppen ellenkezőleg, unatkozunk. A városi élmények rajongóit főleg Budapesten kényeztetik el, ahol rengeteg, izgalmas, vezetett tematikus sétán vehetünk részt.

Sok-sok városban elérhetőek már a digitális városnézős túrák is: ilyenkor a telefonunkra töltött applikáció kalauzol bennünket végig a városon. A „Gödöllői séta” például QR-kóddal is letölthető és offline is használható.

4. Menjünk le a föld alá!

A séta nagyon sokat segíthet akkor is, ha betegségből lábadozunk, allergiával küzdünk. A könnyed mozgással szinte észrevétlenül visszanyerhetjük az erőnlétünket, ha pedig jól választunk helyszínt, a szervezetünk pihenését, gyógyulását is támogathatjuk.

A magyarországi barlangok közül ma már rengetegben találunk többé-kevésbé kiépített sétautat. Van, ahová akár kerekesszékkel is útnak indulhatunk, máshol a bátrak overallos barlangtúrákat is tehetnek. A barlangok nedves és nagy tiszta klímája felüdülést jelenthet, ha az allergiaszezonban nem merünk kimozdulni, vagy ha túl meleg van ahhoz, hogy a föld felszínén vágjunk neki a sétának.

pvb.jpg

Fotó: Pál-Völgyi-barlang - itthon.hu

>>Látogatható barlangok Budapesten és környékén

5. Vigyünk magunkkal egy barátot!

Hívjuk el a barátnőnket az irodából, a helyes srácot a harmadikról, vagy menjünk sétálni a gyerekkori haverunkkal. Esetleg vegyünk magunk mellé egy igazi, profi sétálót és mutassunk neki új dolgokat! A kutyasétáltatás nagyon szép feladat: egyrészt szép élményeket szerezhetünk a kedvencünknek, megismertethetjük más kutyákkal, edzésben tarthatjuk és védhetjük az egészségét. Másrészt mi, sétáltatók is rengeteg szép élménnyel gazdagodhatunk.

Szerencsére egyre több olyan hely van, ahová már kutyával is bemehetünk. A városi sétáltatásnál érdemes néhány dologra odafigyelni. A kutyás városnézés szabályait itt gyűjtöttük össze.

Sétálj egy órát a Wellness Világnapján! És mutatasd meg nekünk is, merre jártál!

kiemelt

Hétvégén nyit a Gyerek Sziget!

Szólj hozzá!     2016. június 02. 15:53

Újra itt van minden gyerek és gyermeklelkű felnőtt kedvenc nyári programja, a Gyerek Sziget. Júniusban, négy hétvégén keresztül, a Hajógyári-szigeten százszámra lesznek cuki programok, mint bábszínház, gyerekkoncertek, kutyabarátkozás, alkotóműhelyek, állatsimogató. Kitelepül a CsoPa, a Kalandsziget, a Tarzanpark. Lehet bringázni, kajakozni, videójátékozni, és még tényleg rengeteg program lesz. 

Idén is vár minden játékos kedvű gyereket és szülőt az itthon.hu sátor vidám, Kukutyin névre hallgató programhelyszínünkön, ahol minden a családbarát utazás körül forog.

Vendégeink segítségével minden hétvégén felfedezzük Magyarország szebbnél-szebb tájait, látnivalóit, és remek gyerekbarát helyszíneket, attrakciókat, szállásokat mutatunk be az érdeklődő, itthon utazni vágyó családoknak. 

Vendégeink június 4-5-én az Írottkő Natúrpark és Hajdúszoboszló, június 11-12-én Kaposvár, Pécsvárad és Pécs, június 18-19-én a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a KidsOasis, június 25-26-án a Mecsek Zöldút, Hortobágy és a Tisza-tó lesznek.

Ízelítőnek egy kisfilm a tavalyi Gyerek Szigetről:

fesztivál kiemelt gyerekbarát Budapest

Így borozzunk Tokajban a nyár első hétvégéjén!

Szólj hozzá!     2016. június 02. 13:35

Gyönyörű időzítéssel összesen 8 tokaji boros program zajlik egyszerre Tokaj-Hegyalján, bónusznak érkezik a kaliforniai Sonomából egy kis amerikai támogatás, és mindezt megspékelik sok zenével, slam poetry-vel és egy extrém futóversennyel is, hogy legyen mit nézni a dűlők kellemes  árnyékából. 

 1. Tokaji Bornapok | EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A tokaji borok és a borászok igazi ünnepe a Tokaji Bornapok, mely idén több újítással - például névváltozással - is bővül. Mi lesz itt? Fantasztikus borok, remek színpadi és családi programok és természetesen nyár - Schwartz Dáviddal, Palya Beával és Geszti Péterrel.

Még több info itt: TOKAJI BORNAPOK

 1. Borbemutatók, borséták a Világörökségi Bormúzeumban | EGÉSZ HÉTVÉGÉN

A tavaly év végén átadott Világörökségi Bormúzeum szervezésében sétáló-kóstolókon, borozgatós tárlatvezetéseket kínálnak a Tokaji Bornapok alkalmából.

 1. Nyitott pincés hétvége Tarcalon, a Kövesdi Pincesoron | EGÉSZ HÉTVÉGÉN

Gyere ki a szabadba, tégy egy sétát a Kövesd-dűlőben, cirógasd meg a szőlőt, morzsold kezeid között a földet, fuss a kutyáddal, heveréssz a zümmögő élet között, add át magad az élménynek! Kézműves vásárral, pincetúrákkal, borkóstolókkal, dűlősétákkal várnak a tarcali borászok. KÉP ©  kovesdi.tarcal.hu

 1. Kopasz-hegyi dűlőtúra | SZOMBAT

A Kopasz-hegy (avagy Tokaji-hegy) déli oldalában, a hajdani Mézes-málykon tizennyolc dűlőn átgyalogolva ismerkedhetünk meg Demeter Zoltán, a Tokaj Hétszőlő, az Erzsébet Pince, Gizella, Majoros, Tokaj Kikelet és a Gróf Degenfeld borait kóstoljuk a Szerelmi, Kis-Garai, Szarvas, Szil-völgy, Deák, Farkas, Terézia, illetve Zafír dűlőkből.

Kilátás a Kopasz hegyről

 1. Török Borcsa és a Muskotályok! | SZOMBAT

Török Borbála, aki a Michelin-csillagos Costes Downtown borfelelőle és a Sárgamuskotályok tökéletes együttállása jön létre a Világörökségi Bormúzeumban. A kellemes programban a Basilicus, a Benkő Borház, az Erzsébet Pince, a Hétszőlő, a Hímesudvar, a Majoros Birtok, a Paulay Borház és a Pinceköz Borászat sárgamuskotályait kóstolgathatjuk Borbála ajánlásával. 

 1. Első Nagy Tokaji BorSLAMle | SZOMBAT


Szombaton a szövegen lesz a hangsúly az első Nagy Tokaji BorSLAMlén. A tokaji premierre Magyarország legjobb slammerei is nagyon készülnek, és az alkalomra írt műveikkel szállnak versenybe az első díjért.  

 1. Dűlőtúra a Hétszőlő birtokon | SZOMBAT

Magyarország legszebb szőlőgazdaságát személyesen Makai Gergely birtokigazgató vezetése során ismerhetjük meg, mely nem más, mint a Hétszőlő birtok. A két órás túra 6 igazi tokaji bort is megkóstolhatunk a birtok kínálatából: furminttól a hárslevelűn át az aszúig. 

 1. Demeter Zoltán: 20 év Tokajban | SZOMBAT

Az idén 20 éves  Demeter Zoltán Pincészet borbemutatója zajlik a Tokaji Bornapokon belül, amiek pikantériája, hogy az est teljes bevétele a Tokaji Borvidéki Emlékpark további építéséhez nyújt segítséget. 

MÉG TÖBB PROGRAM TOKAJ-HEGYALJÁN

 1. Kóstold meg Sonomát! |SZOMBAT

A verőfényes Kaliforniából látogat el a Tokaji Bornapokra Sonoma város delegációja, hogy megismerkedjenek Tokajjal és a környék kiváló boraival, valamint hogy ízelítőt adnak különleges kaliforniai boraikból.

 1. Hegyre fel! – extrém futóverseny | VASÁRNAP

A táv csekély... mindössze 1.400 m a szintkülönbség viszont kemény... 200 m és természetesen nem lejt! Mindez gyönyörű környezetben, Magyarország legszebb szőlőbirtokán.

 1. Halász Judit koncert | VASÁRNAP

Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében, méghozzá gyermekeknek, akik Magyarországon elsőként a Mosoly-Rend lovagjának választották. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben.

fesztivál bor tokaj-hegyalja

Ezek a legmenőbb EB néző helyek országszerte

Szólj hozzá!     2016. június 01. 16:39

Június 10-én indul a 2016-os Labdarúgó Európa-bajnokság. Idén a magyaroknak is szurkolhatunk, így aztán vétek lenne a kényelmes fotelből követni az eseményeket. Érdemes bekapcsolódni a közös szurkolásba valamelyik nyilvános kivetítő előtt, egy menő teraszon vagy egy hűvös udvarban. Mutatjuk, melyikek a legizgalmasabb EB-néző helyek idén!

BUDAPEST

Saját jachtról vagy pezsgőfürdőből nézni a meccset király dolog, de még királyabb, ha mindezt rengeteg más focirajongóval tehetjük. A Széchenyi és a Dagály Fürdő is nagyon jófej volt az idén, náluk össze lehet kötni a szurkolást és a fürdőzést – a forró helyzetek után gyorsan lehűthetjük magunkat.

A Morrisons’s 2 Pubban a magyar meccsek alatt élő műsorvezetés és szakkomentátorok segítenek még összetettebbé varázsolni az óriás kivetítő nyújtotta élményt. A Puskás Pancho Sport Pub-ban a legmenőbb focis díszletek között szurkolhatunk, míg a Champs Sport Pub budai és pesti éttermében projektoron, nagyképernyőn, sőt, hagyományos tévén is követni lehet a meccseket – ki mit szokott, ki mit szeret.

morrisons.jpg

Kép: Facebook/Morrison's 2

A 15 legjobb kiülős hely Budapesten

BUDAPEST KÖRNYÉKÉN

Kiskunlacházán egész EB Arénát építenek. A Petőfi Művelődési Központ udvarán sátrat állítanak fel, de az aulába helyezett kivetítő előtt ülve is biztathatjuk a mieinket.

Cegléden, a Városháza udvaránál új romkocsma nyílik, itt is kivetítőn lehet majd a bajnokságot figyelni.

A legelegánsabb körülmények között a Castrum Café&Restaurant Római hangulatú villaépületében szurkolhatunk, a Gödöllőn a NoVo Caféban pedig mindenféle programokkal is várják az EB közönségét.

AZ ÉSZAK-ALFÖLDÖN

Nyíregyházán egy egész szabadtéri színpadot szentelnek a focinak a Benczúr téren. Szolnokon a Hild János téren állítanak fel óriás kivetítőt, Debrecenben, a Roncsbárban pedig a kedvenc italunk mellől élvezhetjük a küzdelmeket.

roncsbar.jpg

Kép: Facebook/Roncsbardebrecen

ÉSZAK-MAGYARORSZÁGON

Tokajban egész rendezvénysorozat épül majd az az EB és a különböző sportok köré, így a város akkor is igen kiváló célpont, ha családdal szeretnék nyaralni, de a meccseket sem hagynánk ki szívesen. Egerben a Bíborosban és a Gesztenyés Sportbárban, de az Agria-Parkban is helyeznek el kivetítőt.

A TISZA-TÓNÁL

A Tisza-tónál Abádszalókon a szabadvízi strand büfései mentik meg a vízi létre kárhoztatott focirajongókat a gólhiánytól. A tiszafüred-örvényi Szabics Kikötőben pedig szintén stílusos kivetítő segít a sportélvezetben.

A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON

A Velence Korzón hatalmas projektorokon nézhetjük, merre jár a labda. A somló-hegyi Tornai Pincészet boros-focis élményeket kínál, Székesfehérváron pedig a Zichy-ligeti Zenepavilon környéke változik egy kicsit EB helyszínné.

velencekorzo.jpg

Kép: Velence korzó Facebook/Ács Tibor

FESZTIVÁLOKON

Aki nem tudott elutazni, hogy a helyszínen szurkoljon ésigazi arénahangulatban töltse az EB idejét, annak azt ajánljuk, menjen fesztiválozni. A tatai Víz, Zene, Virág Fesztivál és a veszprémi Rozé, Rizling & Jazz Napok szervezői is gondoskodtak arról, hogy se a buliról, se a meccsekről ne kelljen lemaradnia senkinek.

Neked is van kedvenc helyed? Írd meg nekünk kommentben!

kiemelt

3 szuper hazai gasztronyaralás

Szólj hozzá!     2016. május 25. 09:41

Van, akinek a Balaton a Riviéra, más pedig egy duna-parti csónakházban töltene el inkább egy jókedvű nyarat. Vakációt azonban nem csak vízpart mentén érdemes tervezni. Ügyes tervezéssel igazi gasztrokalandokat tehettek az országban, még ügyesebb tervezéssel pedig egyből le is lehet mozogni a felszedett kalóriákat. Íme 3 szuper tipp finom időtöltéshez.

1. Irány Észak-Magyarország

Tócsni, palócleves, szilvalekvár, erdei finomságok. - A Mátra vidékén ezek azok az ételeket, amiket semmi esetre sem szabad kihagyni. A környéken nagyon népszerűek a vadételek és a sertéshús, de a szomszédos Szlovákia konyhájából is sok-sok finomság vendégszerepel az asztalon: juhtúrós sztrapacska, bélocska saláta sajtból, mindenféle haluskák széles választéka színesíti a palettát. Most ráadásul egy akció is fut a környéken: az észak-magyarországi éttermek kiemelten figyelnek arra, hogy helyi ízek kerüljenek az asztalukra.

matragasztro.jpg

Ami Észak-Magyarország még: Mártózás Eger gyógyfürdőiben, kalandozások a Miskolc környéki barlangokban, borozás és pihenés Tokjban… Mivel ezen a környéken egymást érik a programok, itt talán akkor járunk a legjobban, ha valamilyen üdülési csomagajánlatot keresünk. Egy csomó szolgáltatást ki lehet fizetni SZÉP kártyával is. Ráadásul, ha csomagban foglaltok, rengeteg programot egyszerűen előre megszerveznek nektek, azzal már nem kell bajlódni.

Másfélmillió kalória Észak-Magyarországon

2. A Mecsekben idén fűbe harapunk!

Ha Mecsek, akkor medvehagyma! A Pécs környéki, mediterrán jellegű klímán remekül érzi magát ez a növény. Senkit ne tántorítson el, hogy nyárra vége a szezonnak, a helyiek rengeteg trükkjét ismerik az erdei finomságok hasznosításának. A mecseki falvakban kóstolhatunk házi kecskesajtot, gazvacsorát, mindenféle helyi finomságot is. Mivel innen Pécs, vagy a Orfű is csak egy karnyújtásnyira van, sosem fogunk unatkozni a vakáció alatt.

Ha ilyen jellegű pihenést szeretnénk, jó ötlet egyébként, ha alaposan utánanézünk, milyen szabadidős programok vannak a környéken, hova húzódhatunk be mondjuk eső esetén, mikor nem tudunk kirándulni vagy a szabadban lenni. A SZÉP kártya szabadidő zsebéből rengeteg izgalmas élményt finanszírozhatttok. Ha így döntötök, van egy jó trükk is, amit akkor alkalmazhattok, ha a SZÉP kártyátokra már 2014-ben is került pénz. Az ekkor feltöltött összeget 2016. május 31-éig használhatjátok fel. Viszont ha most előre kifizetitek belőle mondjuk a fürdőbérletet, akkor az azon lévő alkalmakat ráértek nyáron felhasználni, vagyis átmenthetitek az összeget a nyaralásra.

Minden gasztroprogram egy helyen a Gasztroélmények Évében!

3. Szeged, Baja, halászlé!

Szeged és baja évszázadok óta csatázik azon, vajon melyik az igazi halászlé. Lehet, hogy ez egy olyan vita, amit soha nem is kell eldönteni. Viszont ha ide terveztek gasztronyarat, jól jártok, mert mindegyik helyszínen egymást érik a különböző (nem csak) ínyenc témájú fesztiválok. Szeged máris erősen indít a II. Nemzetközi Sörömmel, később lesz Hungarikum Fesztivál és Halfesztivál is, míg Baján például Halfőző verseny kínálja az ízeket.

A fesztiválok környékén csúcsidőben hamar elfogynak a szállások. Ha biztosra szeretnétek menni, érdemes szállás-előfoglalásban gondolkozni. Sok helyi vállalkozó ilyenkor kedvezményt ad. Itt szintén élhetünk a már ismerős SZÉP kártyás trükkel: előre kifizethetitek a nyári szálláshelyet. Ehhez egyébként a SZÉP kártya keret mindegyik alszámláját használhatjátok, fizethetitek mondjuk a vendéglátás zsebből az szállodaszámlát.

Még több SZÉP kártyát info ITT

programajánló

Mobilalkalmazás is segít a 21. Múzeumok Majálisán

Szólj hozzá!     2016. május 20. 11:40

Aki szerint múzeumba járni unalmas, a sürgősen pakoljon, és induljon a Nemzeti Múzeum parkjába. A 21. Múzeumok Majálisán rengeteg izgalom: modern tárlatvezetések, élő múzeumi játékok, koncertek, gyerekfoglalkozások várják a közönséget!

muzeumokmajalisa.jpg

Kép@Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

A fesztiválon több mint 120 múzeum képviselteti magát, teszi mindezt igazi majálisos hangulatban. Nem csak a kiállítóhelyek sátrai és standjai kínálnak mindenféle izgalmas foglalatosságot, egész nap koncertek, táncházak és sok-sok más érdekesség várja a kilátogatókat.

Ez a 15 legnépszerűbb hazai múzeum

A majálison a múzeumok kulisszái mögé is bepillanthatunk, megismerkedhetünk azokkal a módszerekkel, amelyekkel még maradandóbb élménnyé tehető egy múzeumlátogatás. Ennek keretében részt vehetünk például Ferenc József Császár audienciáján is, de kipróbálhatunk egy izgalmas újdonságot, a Guide@Hand Budapest Mobilalkalmazást is – ez utóbbival akár internetkapcsolat nélkül is a telefonunkon tudhatjuk a legfontosabb turisztikai információkat – mintha a zsebünkben hordanánk a saját tárlatvezetőnket.

Néhány név a fellépők közül:

 • Nemadomfel trió
 • Váczyi Eszter & Quartet
 • Baltazár színház

Még több izgalmas program a hétvégére ITT

programajánló

Júniusban egy nap alatt végigisszuk Magyarországot

Szólj hozzá!     2016. május 18. 16:24

Júniusban kimaxolhatjuk Tokaj, Villány vagy Badacsony legjobb borait egy nap alatt az I. Budapest Borbár Túrán, mert a hazai borvidékek beköltöznek erre a napra a főváros kedvenc borbárjaiba. Sőt ezen a napon 22% kedvezménnyel próbálgathatjuk ki a borvidékek borait.

borbar_tura_kep.jpg

Június 8-án a 22 magyar borvidék ellátogat a főváros kedvenc borbárjaiba, hiszen ekkor zajlik majd az I. Budapest Borbár Túra.  Kóstolgathatunk a többtucatnyi tételből, megismerkedhetünk 1-1 borvidék jellegzetességeivel, beszélgethetünk a borvidék borászaival, lesznek koncertek, és nagyon jó kis borkorcsolyákat rágcsálhatunk közben.

A Facebook eseményhez

ITT csatlakozhattok 

 

etap_pgy_1182.jpg

A Pohárszék kötelező kör lesz a pezsgőrajongóknak, ahol a dél-balatoni Garamvári pezsgőket lehet majd szopogatni. Csokoládé és bor harmóniájára is sokan esküsznek. Erre a legjobb hely a vinoWonka lesz, ahol a Villányi borvidékkel lehet majd ismerkedni.

vinowonka.jpg

A DropShopba Tokaj látogat el, a Képzeld el! Borbár a mátrai borokkal foglalkozik majd egész este. Magyarország legkisebb, de egyben talán legizgalmasabb borvidékét, Somlót a Doblo Borbárban szedhetjük ízekre, aminek élvezetéhez a jó fajta jazz és soul muzsika körítés is biztosan hozzájárul majd.

cultivini.jpeg

Menő tapas bárral és könnyű alföldi borokkal randevúzhatunk a  VinoPianóban, míg a Szalonspiccben a Badacsonyi borvidék nedűit, például a kéknyelűt nyakalhatjuk Laposa Zsófia szakvezetésével.  Hibátlan neve van a 0,75 Borbárnak, akik szekszárdi borokat fognak kínálni, és a kellemes bisztrókonyhájukat gluténmentes ételsorral is megtoldják.

TUDJ MEG TÖBBET! Részletes program,

borvidékek leírása  >>

 

ke_pzeld_el.jpg

 

Borbár-borvidék párok 


0,75 bistro - Szekszárd
Andante Borpatika - Eger
Cultivini Wine Gallery - Pannonhalma
DiVino Bazilika - Mór
DiVino Gozsdu - Etyek
Doblo Wine&Bar - Somló
DROP SHOP - Borbár / Wine Bar - Tokaj
ETAP - Bükk
Figula Borsarok (Addicted2Caffeine) - Balatonfüred-Csopak
Galéria12 kávézó - Balatonfelvidék
innio - Sopron
Judy's Wine Bar - Tolna
Kadarka Bár - Hajós-Baja
Képzeld el - Mátra
Lumen Kávézó - Pécs
MOST Kortárs Bisztró - Neszmély
Oinos WineBar&Bistrot - Zala
Palack - Kunság
Pohárszék Bor & Kávé - Dél-Balaton
Szalonspicc Kávé És Borbár - Badacsony
VinoPiano-Borbár/Wine Bar - Csongrád
vinoWonka Csokoládé és Borbár - Villány

programajánló bor Budapest

Több Duna és cargobringa flotta lenne ÁlomBudapesten

Szólj hozzá!     2016. május 12. 12:44

Több hazai szervezet bevonásával készült Budapesten az a fenntartható városokért indított európai kampány, amiből kiderül, hogy a jövő (Álom)Budapestjét egy lassabb, természetközelibb, tisztább helyként képzelik el a lokálpatrióták - valahol a Szomszédok és a Star Trek közötti skálán. 

Egészen extrém elképzelések is napvilágra kerültek a cargobringa flottáktól a teljes Budapestet átszelő Római-partig, de fontos az Apraja falvaként összetartó lakóközösségek is abban az európai projektben, mely a jövő városait kutatja.  

a_lombudapest_instagram.jpg

Ez a kampány egyébként attól is érdekes, hogy olyan vállalkozások, civil szervezetek ötleteit, benyomásait gyűjtötték össze, akik egyébként is már sok eredményt letettek a fenntarthatóság asztalára. Így nem utópisztikus és céltalan jövőképet szerettek volna feltérképezni, hanem egy olyan ideális Budapestet, amelynek nyomait már a mai nap is érzékelhetjük és tapasztalhatjuk. 

ÁlomBudapest a Facebookon

 

A kampány célja másképpen: bemutatni ezeket a létező és élő szervezeteket, kezdeményezéseket, s ezáltal arra bírni a városlakókat, hogy álmodjanak meg és dolgozzanak maguk is egy pozitív gondolkodású, lazább, lassabb, élhetőbb Budapestért.

a_lombudapest_szatyor_portre.jpg

Az első videóban a Valyo, a Cargonomia, a Humusz Szövetség és a Házikó munkatársai beszélnek többek között arról, hogy milyen lenne az ideális élet a városban. 

Az ÁlomBudapesten fontos lesz az élettér minősége, fenntarthatósága: építészettel, közösségi terekkel, közlekedéssel, energiahatékonysággal kapcsolatos a KÉK, Magyar Kerékpárosklub, az Energia Klub és a Magnet Bank.

A harmadik pillére az ÁlomBudapestnek nem lehet más, mint az ember és a közösség szorosabb együttműködése, a barátság, a jó minőségű termékek, a tudatos vásárlás megteremtése és a kölcsönös bizalom. És persze szívesen ellátogatnak Álomvidékre is az álombudapestiek. Erről beszél a Szatyorbolt és az Átalakuló Wekerle. 

A kampány a része az ARTS projekt része,  
a magyar partnerek a Közép Európai Egyetem és a BEE Environmental Communication voltak. 

 

kultúra kiemelt Budapest

Legfrissebb

Itthon Budapesten

 • Így készül a tökéletes meggyes pite!
  Így készül a tökéletes meggyes pite!Érik a meggy: roskadoznak tőle a gyümölcsfák és a piaci pultok is. Ilyenkor minden háztartásban készül meggyleves és valamilyen meggyes sütemény, hiszen mindenki szereti - de aki ezt a pitét...

Itthon a Balatonon

 • Vendégposzt: Életem legnagyobb koncertélménye
  Vendégposzt: Életem legnagyobb koncertélményeHa leszámítom 10 évesen a Queen koncertet.... de arról majd máskor. Az akkora élmény volt, hogy megfogadtam, ha az én gyerekem 10 éves lesz, én is elviszem nagykoncertre. El is vittem... Szóval...

Itthon Észak-Magyarországon

 • Környezetbarát luxus Észak-Magyarországon
  Környezetbarát luxus Észak-MagyarországonEgyedülálló, környezetbarát szálláshely nyílt Irotán, ebben a kis, Cserehát szívében lévő falucskában. AZ ökológiai szempontok figyelembevétele központi szerepet játszott az építéskor.

Itthon a Tisza-tónál

 • Hétvégén: Tour de Opera, a zenés bringatúra
  Hétvégén: Tour de Opera, a zenés bringatúraA hétvégén ismét útnak indul a Tisza-tó körül a fergeteges komolyzenei road show, ami egyesíti a komolyzenét, a természetjárást és a kerékpártúrát is.  Idén több mint 300 eddig regisztrált...

Itthon Dél-Dunántúlon

Itthon a Dél-Alföldön

 • "5 csillagos" a betyáros Szeri csárda
  "5 csillagos" a betyáros Szeri csárdaAlföldi ebéd, betyáros hangulatban: az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark tőszomszédságában, a Szeri csárdában jártunk, ahol nemcsak a magyar gasztronómiai hagyományokat, Rózsa Sándor szellemét...

Itthon Közép-Dunántúlon

 • Székesfehérvár: tele van élettel - garantáltan!
  Székesfehérvár: tele van élettel - garantáltan!Székesfehérvárt, a megújulni képes királyi várost, számos izgalmas helyszínnel áldotta meg a történelem, mely titkait most előtted is felfedi: nem kell mást tenned, mint a júliusban még csak...

Itthon Nyugat-Dunántúlon

 • Narancsbor és jazz a levendulásban
  Narancsbor és jazz a levendulásbanA hétvégén elkezdődött a levendula aratása a Pannonhalmi Apátság fűszerkertjében: itt Tihannyal ellentétben csak szemlélői lehetünk a folyamatnak, de annál jobban élvezhetjük az ültetvényből áradó,...
Programajánló

Programajánló

 • Újra erdei koncertek lesznek a Mátrában!
  Újra erdei koncertek lesznek a Mátrában!A Mátrai Művészeti Napok (július 2-10.) részeként egy igazán különleges koncertsorozatot is hallhatunk. A "Muzsikál az erdő" tényleg arról szól, amire elsőre is gondol az ember: a zenészek és a...
 • Bugacon ütköznek a legádázabb sztyeppeharcosok
  Bugacon ütköznek a legádázabb sztyeppeharcosokAugusztus 12-14. között 100-nál is több hagyományőrző csapat érkezik a magyar sztyeppére, Bugacpusztára a világ legnagyobb, szétszedhető jurtája és sok száz lovas harcos társaságában a nagy törzsi...
 • Július végén jön a 31. Formula 1 Magyar Nagydíj
  Július végén jön a 31. Formula 1 Magyar NagydíjJúlius 24-én a mogyoródi aszfaltcsík a nyári szezon legnagyobb eseményre, a pálya 30. születésnapjára, és a 31. Magyar Nagydíjra készül az idén. A sok modern, uniformizált pálya között a...
 • Szuper nyeremények, ingyenes kalandok, a szülinapos Gyerek Szigeten
  Szuper nyeremények, ingyenes kalandok, a szülinapos Gyerek SzigetenA Gyerek Sziget idén ünnepli 15 éves szülinapját. Ebből az alkalomból most hétvégén még szuperebb programokkal várják a családokat. Lesz közös éneklés, gálaműsor, sőt, torta is. Szombaton egészen 21...
 • Megkezdődött a tiszavirágzás - így láthatod
  Megkezdődött a tiszavirágzás - így láthatodJúnius 13-án este  megkezdődött az idei tiszavirágzás, melyet a helyi megfigyelők nem is virágzáshoz, hanem egyenesen berobbanáshoz hasonlítanak. Ugyanis előző napon még semmi volt jele nem volt a...
 • 3 szuper hazai gasztronyaralás
  3 szuper hazai gasztronyaralásVan, akinek a Balaton a Riviéra, más pedig egy duna-parti csónakházban töltene el inkább egy jókedvű nyarat. Vakációt azonban nem csak vízpart mentén érdemes tervezni. Ügyes tervezéssel igazi...
 • Mobilalkalmazás is segít a 21. Múzeumok Majálisán
  Mobilalkalmazás is segít a 21. Múzeumok MajálisánAki szerint múzeumba járni unalmas, a sürgősen pakoljon, és induljon a Nemzeti Múzeum parkjába. A 21. Múzeumok Majálisán rengeteg izgalom: modern tárlatvezetések, élő múzeumi játékok, koncertek,...
 • Júniusban egy nap alatt végigisszuk Magyarországot
  Júniusban egy nap alatt végigisszuk MagyarországotJúniusban kimaxolhatjuk Tokaj, Villány vagy Badacsony legjobb borait egy nap alatt az I. Budapest Borbár Túrán, mert a hazai borvidékek beköltöznek erre a napra a főváros kedvenc borbárjaiba. Sőt ezen...
 • 10 kihagyhatatlan gasztroprogram májusban
  10 kihagyhatatlan gasztroprogram májusbanA fővárostól Újszilváson át és Füzérradványon keresztül egészen Pécsig gyűjtöttük össze a legígéretesebb gasztrofesztiválokat májusban. A hónap nagyágyúja a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lesz,...
 • PET Kupa: ásványvizespalack-hajóval csorogni le a Tiszán
  PET Kupa: ásványvizespalack-hajóval csorogni le a TiszánMűanyag palackból készült hajók versenyeznek egy héten át a Tiszán. Az őrült, vidám, és vagány PET Kupa nem csak remek móka, de természetvédelmi kezdeményezés is egyben, komoly és hosszú távú...

Programajánló

 • Újra erdei koncertek lesznek a Mátrában!
  Újra erdei koncertek lesznek a Mátrában!A Mátrai Művészeti Napok (július 2-10.) részeként egy igazán különleges koncertsorozatot is hallhatunk. A "Muzsikál az erdő" tényleg arról szól, amire elsőre is gondol az ember: a zenészek és a...
 • Bugacon ütköznek a legádázabb sztyeppeharcosok
  Bugacon ütköznek a legádázabb sztyeppeharcosokAugusztus 12-14. között 100-nál is több hagyományőrző csapat érkezik a magyar sztyeppére, Bugacpusztára a világ legnagyobb, szétszedhető jurtája és sok száz lovas harcos társaságában a nagy törzsi...
 • Július végén jön a 31. Formula 1 Magyar Nagydíj
  Július végén jön a 31. Formula 1 Magyar NagydíjJúlius 24-én a mogyoródi aszfaltcsík a nyári szezon legnagyobb eseményre, a pálya 30. születésnapjára, és a 31. Magyar Nagydíjra készül az idén. A sok modern, uniformizált pálya között a...
 • Szuper nyeremények, ingyenes kalandok, a szülinapos Gyerek Szigeten
  Szuper nyeremények, ingyenes kalandok, a szülinapos Gyerek SzigetenA Gyerek Sziget idén ünnepli 15 éves szülinapját. Ebből az alkalomból most hétvégén még szuperebb programokkal várják a családokat. Lesz közös éneklés, gálaműsor, sőt, torta is. Szombaton egészen 21...
 • Megkezdődött a tiszavirágzás - így láthatod
  Megkezdődött a tiszavirágzás - így láthatodJúnius 13-án este  megkezdődött az idei tiszavirágzás, melyet a helyi megfigyelők nem is virágzáshoz, hanem egyenesen berobbanáshoz hasonlítanak. Ugyanis előző napon még semmi volt jele nem volt a...
 • 3 szuper hazai gasztronyaralás
  3 szuper hazai gasztronyaralásVan, akinek a Balaton a Riviéra, más pedig egy duna-parti csónakházban töltene el inkább egy jókedvű nyarat. Vakációt azonban nem csak vízpart mentén érdemes tervezni. Ügyes tervezéssel igazi...
 • Mobilalkalmazás is segít a 21. Múzeumok Majálisán
  Mobilalkalmazás is segít a 21. Múzeumok MajálisánAki szerint múzeumba járni unalmas, a sürgősen pakoljon, és induljon a Nemzeti Múzeum parkjába. A 21. Múzeumok Majálisán rengeteg izgalom: modern tárlatvezetések, élő múzeumi játékok, koncertek,...
 • Júniusban egy nap alatt végigisszuk Magyarországot
  Júniusban egy nap alatt végigisszuk MagyarországotJúniusban kimaxolhatjuk Tokaj, Villány vagy Badacsony legjobb borait egy nap alatt az I. Budapest Borbár Túrán, mert a hazai borvidékek beköltöznek erre a napra a főváros kedvenc borbárjaiba. Sőt ezen...
 • 10 kihagyhatatlan gasztroprogram májusban
  10 kihagyhatatlan gasztroprogram májusbanA fővárostól Újszilváson át és Füzérradványon keresztül egészen Pécsig gyűjtöttük össze a legígéretesebb gasztrofesztiválokat májusban. A hónap nagyágyúja a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lesz,...
 • PET Kupa: ásványvizespalack-hajóval csorogni le a Tiszán
  PET Kupa: ásványvizespalack-hajóval csorogni le a TiszánMűanyag palackból készült hajók versenyeznek egy héten át a Tiszán. Az őrült, vidám, és vagány PET Kupa nem csak remek móka, de természetvédelmi kezdeményezés is egyben, komoly és hosszú távú...

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png