Mozaik Múzeumtúra - roadshow

2017. március 29. - A.g.o.r.a.

Hogyan fejtsük meg Gárdonyi Géza titkosírását? Vajon mivel múlatták a végvári katonák szabadidejüket? Milyen lehetett a valóságban a vár ostroma, s milyen volt a korabeli tüzérség? A Mozaik Múzeumtúra az Egri Várban kezdte tavaszi roadshow-ját.

A Dobó István Vármúzeum Balassi-termében már délelőtt 10-kor nagy volt a zsibongás: a kis múzeumbarátok a Gárdonyi-kuckóban vehettek részt különböző foglalkozásokon. A Gárdonyi-életmű nagyszerű üzenetei különleges játékokkal, s kézműves foglalkozásokkal elevenedtek meg: volt báb- és könyvborító készítés, de egy különleges asztal segítségével a Gárdonyi-féle titkosírást is megfejthették.

 „Meghúzom a szakállad!” – hangzik el Az egri vár története című kiállításban a Balassi Bálint korában párbajra okot adó sértés. Az ide érkező diákság múzeumi óra keretében a költő Egerben töltött éveinek történetével ismerkedett meg, sőt: saját szemükkel láthatták, hogyan öltözött fel egy korabeli várvédő.

A „Vitézségről formát…” című foglalkozáson fény derült a végvári katonák mindennapjaira is: amikor nem a vár védelmével foglalatoskodtak, bizony ők is mulatoztak néhanapján. A programon kiderült, hogy már ők is ismerték a malomjátékot, sőt kártyáztak is! Ez után a fiatalok „Az ostrom 38 napja” című stratégiai játékon vettek részt, ahol próbára tehették az ostromról megszerzett ismereteiket, de szükségük volt a történelemtudásukra is, hiszen Egerről és Magyarországról szóló kérdések segítségével is zajlott a játék, mely során 2-2 magyar és török csapat küzdött meg az egri várért.

A délután folyamán ismeretterjesztő előadássorozat vette kezdetét a Dobó-bástyában: az érdeklődők a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaitól, s a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatójától hallgathattak érdekes előadásokat az egri várról. Domokos György előadásán fény derült arra, hogy az 1968-as Egri csillagok film miben különbözik a történelmi tényektől. Megtudhattuk például, hogy a török sereg milyen taktikával jutott el a várfalig, s hogy már abban a korban is iszonyatos erővel bírtak a lőfegyverek.

Ezek után Kelenik József mutatta be a korabeli tüzérség eszközeit. Elmesélte, hogy az ágyúkon és puskákon túl rengeteg módja volt a lőpor használatának: a magyarok például már ebben a korban is használtak gránátokra emlékeztető harci eszközöket, s beavatta az érdeklődőket a tüzes koszorú készítésének rejtelmeibe. A nap végén Buzás Gergely előadásával zárult a Mozaik Múzeumtúra Roadshow egri programja: a múzeumigazgató az egri vár egyházi építészetéről osztott meg érdekes információkat a közönséggel.

A délelőtt folyamán a Dobó-bástyában az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornya színesítette a kínálatot vendégprogramjával. A kísérleti bemutatón összegyűlt első osztályosok megismerkedhettek a folyékony nitrogénnel, és saját szemükkel láthatták, hogy mi történik egy-egy zöldséggel és gyümölccsel, ha a rendkívül hideg – majdnem mínusz 200 fokos – folyadékba kerülnek.

A Mozaik Múzeumtúra roadshow legközelebb Sopronba látogat el, április 7-én. Szeretettel várunk minden múzeumbarátot a hűség városában!

A Mozaik Múzeumtúra az NKA támogatásával valósul meg, célja a magyarországi múzeumok kulturális sokszínűségének népszerűsítése.

Kultúrházak éjjel-nappal

Február 10. és 12. között irány a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat korcsolya-szépségversennyel és terepasztal stratégiával.  
#cooltour2017 #mindennapihagyományaink

A Kultúrházak éjjel-nappal már gyakorlatilag egy évtizede fogja össze az ország kulturális kincsesbányáját, azaz a kultúrházakat, melyek évente egyszer össznépi programsorozattal rukkolnak elő. 2017-ben a Mindennapi hagyományaink jegyében szerveződnek az események.

Az idei kultháztúra védnöke Novák Péter (Kimnowak zenekar) lesz, aki saját bevallása szerint művelődési házakban nőtt fel.

„…az első színpadi fellépéstől az első csókig számos emlékem kötődik ezekhez az intézményekhez. Az az országos hálózat, amit a kultúrházak képviseltek valaha, és képviselhetnének napjainkban is, akkor fog jól működni, ha mi, lakosok nyújtjuk be az igényünket, arra, hogy művelődni akarunk, hogy szeretnénk ott tölteni az időnket, közösségekhez tartozni, ha mi ott fogunk toporogni az ajtajában nap, mint nap, és azt fogjuk mondani, hogy igen, itt jól érezzük magunkat.”

Tényleg rengeteg program lesz egészen az X-box táncversenyen keresztül a LAN partin át az ír csipkekiállításig, belekóstolhatunk a közösségi rádiózásba átvitt értelemben és ténylegesen a magyar konyha ízeibe.

A gazdag programválasztékból a kulturhazak.hu oldalon tudunk keresni településre és korcsoportra.  

>> FB eseményhez itt lehet csatlakozni

Márga - a balatoni életérzés Budapesten


A "bakonyi betyárkonyha" legjobb alapanyagaiból urbánus ételek készülnek a budapesti Székely Mihály utcában.

120_margabudapest_food_resize.jpg

 CSOKOLÁDÉ MOUSSE LEVENDULÁVAL ÉS MANDULA FAGYLALTTAL

 A csopaki Márga Bisztró a Balaton legszebb teraszaként híresült el, de mára mindenki az északi part egyik legjobb éttermeként tartja számon. Bár télen sem unatkoznak, hiszen egész évben élvezhetjük vendégszeretetüket és a panorámát, idén ősszel új kalandra vállalkoztak: meghódítják Budapestet is. A főváros VII. kerületében nyílt meg a Márga Budapest, kicsit konzervatívabb környezetben, de gasztronómiai szempontból azonos színvonalon. Kényelmes székek, bőséges italválaszték és udvarias, pontos, figyelmes kiszolgálás jellemzi a helyet. Az ételek méltó testvérei a csopaki kínálatnak, és az alapanyagok egy része a Balaton-felvidékről érkezik. Mindenképpen érdemes kipróbálni: én egy Brill zöldségpárlattal indítottam, és kellemes borokkal kísértem a menüt:

1m8a4406-2_resize_masolata.jpg

 A csapat kedves és fiatal - a kiszolgálás és az ételek színvonala tökéletes összhangban áll, és a legmagasabb minőséget célozták meg.
081_margabudapest_food_resize.jpg

KACSAMÁJ KAKUKKFÜVES SZILVÁVAL ÉS BARACKMAGGAL

105_margabudapest_food_resize.jpg

VADDISZNÓ NYAK CÉKLÁVAL, SZEDERREL ÉS BURGONYA KROKETTEL

124_margabudapest_food_resize.jpg

KARAMELLÁS FÜGETORTA

Tokaji Borecet Manufaktúra

Tokaj-Hegyalján járva nemcsak jó borokat kóstolhatunk: Bodrogkeresztúron a Tokaji Borecet Manufaktúrában a legjobb szőlőkből készül az eredeti borecet. MIndenképpen érdemes ellátogatni hozzájuk!

20160930_132413_1.jpg

 Nemcsak vásárlásra és kóstolásra nyílik lehetőség: a múzeumban megismerhetjük az ecetgyártás történetét, és betekintést nyerhetünk a gyártás folyamatába is. A családi vállalkozásként üzemelő manufaktúra sikertörténete még csak néhány éve kezdődött, de hazánkban egyedinek számító, minőségi termékeikkel számos díjat magukénak tudhatnak. Termékeik a borok esetében ismert biológiai erjesztéssel készülnek, megőrizve az eredeti borok jellegzetességeit. 

Boreceteikben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák, melyeket tölgyfahordóban érlelnek. A különféle eceteket egyedi üvegekbe palackozzák - termékeik design díjat is nyertek már.

 

 

 

Információ: borecet.hu

Bori Mami - gasztrobisztró Gyöngyösön

 A városban egyedülálló gasztrobisztró Gyöngyös patinás központjában, a Belváros téren nyitotta meg kapuit 2014 nyarán.

359.png

Az elegáns, mégis könnyed stílusú Bori Mami belső tere több mint 40 férőhelyes, családias és melegséget árasztó hangulata pedig olyan érzést kelt, mintha hazatérnénk. Étel- és italkínálatával, valamint programjaival és élő zenés koncertjeivel az egész családot kiszolgálja, így a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja köztük a neki valót.

121a7358.JPG

A bisztróhagyományokat megtartva öltöztetki modern köntösbe a tradicionális ételeket, a hozzáadott szakértelem egy kis szeretettel fűszerezve pedig igazi csúcsgasztronómiai fogásokat eredményez. A Bori Mami már reggel fél 8-tól meleg vagy hideg reggelivel várja mindennap a munkába induló városlakókat, valamint 40 féle szálas tea, a térségben csak itt fellelhető kávékülönlegességek és forró csoki gondoskodnak róla, hogy jól induljon a nap. Ebédidőben lehetőség van gondosan összeállított menü fogyasztására, amelyhez helyben készített desszerteket és limonádékülönlegességeket ajánlunk. Az esti vacsora mellé pedig a ház Abasári borától kezdve a magyar szőlőből érlelt remekeken át argentín borkülönlegességekig válogathatnak az ínyencek. A Bori Mami kiváló helyszínül szolgál üzleti megbeszélésekhez, baráti kávézásokhoz és családi összejövetelekhez is. Kora tavasztól késő őszig az ugyanúgy 40 férőhelyes terasz szolgál oázisként a városi forgatagban megpihenni vágyók számára. A lugasszerűen kialakított, kertszerű helyiség teljesen fedett, szigetelt és fűthető, így a hűvösebb estéken is élvezhetjük a belvárosra néző páratlan kilátást.

121a7567_1.JPG

Az általunk fogyasztott menü nemcsak a séf jó ízléséről és szaktudásáról árulkodott - felvonultatta a Mátra legjellemzőbb termelői hozzávalóit is:

Előétel

Mangalica pástétom birsalma lekvárral marinált zöldségekkel.

 

Leves

Autentikus Palócleves

 

Főétel

Mangalica duo szalonna popcornnal beluga lencsével és céklával

 

Desszert

Zsendice torta málna variációkkal.

121a7479.JPG

121a7528.JPG

121a7540.JPG

Az ádventi időszakban a BoriMami életet lehet a kis terecskébe is, ahol található: mesebeli díszek, koncertek és forralt bor várja a látogatókat:

borimami.jpg