Kiemelt

Kiemelt

 • A legszebb hazai kis hotel
  A legszebb hazai kis hotelA Travel Channel versenyének fődíját, azaz a „Legszebb hazai kis hotel 2015” címet a békéscsabai Arcanum Hotel**** nyerte, az 50 szobásnál kisebb szállodák versenyén. A különdíjat...
 • Több mint száz év után újra hóbagoly Magyarországon
  Több mint száz év után újra hóbagoly MagyarországonFebruár 14-én a Baranya megyei Bólyon különleges madár tette tiszteletét. A néhány óráig vendégeskedő hóbagoly észlelése Európa középső részein nagyon ritka, Magyarországon...
 • Tortát kapott a jubileumi Torkos Csütörtök
  Tortát kapott a jubileumi Torkos Csütörtök2015. február 19-én 10. alkalommal teremtett alkalmat a Magyar Turizmus Zrt. a Torkos Csütörtök eseménynek. Ezen a napon 50%-os kedvezmény illeti meg a vendégeket a csatlakozott éttermek...
 • Védjegyet kapnak az ifjúsági szálláshelyek
  Védjegyet kapnak az ifjúsági szálláshelyekAz ifjúsági szálláshelyek is nemzeti tanúsító védjegyet kaphatnak idéntől. A védjegyrendszer bővítésének a célja, hogy egyértelmű módon tájékoztassa a vendéget arról, hogy az...
 • Budapest a legjobb 5 európai forgatási helyszín között
  Budapest a legjobb 5 európai forgatási helyszín közöttÚjabb nemzetközi toplistára került fel fővárosunk. A tourism-review.com összeállította Európa legjobb forgatási helyszíneiről a top 5-ös listáját, amelyen Budapest is rajta van. ...
 • Hasznos kiadványok utazóknak
  Hasznos kiadványok utazóknakTérképek, úti célok, ajánlók, leírások szép fotókkal, hasznos adatokkal, és mindez ingyen. Ismerd meg a Magyarországi turisztikai kiadványokat, töltsd le, ami érdekel, és aztán...
 • 10 gyönyörű fotó a havas Budapestről
  10 gyönyörű fotó a havas BudapestrőlAz épületek, a hidak, a terek, az utcák egészen mások lesznek, amikor befedi őket a friss hó. A városra olyankor valami megfoghatatlan béke ül. Megosztjuk veletek a tíz leghangulatosabb...
 • Erős Pista és kürtőskalács: így bővült a hungarikumok listája
  Erős Pista és kürtőskalács: így bővült a hungarikumok listájaAz ikonikus magyar ételek, fűszerek mentén bővült tovább az eddig is előkelőségeket felvonultató Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Emellett olyan nem ehető értéket is...
 • Emlékévek és évfordulók 2015-ben
  Emlékévek és évfordulók 2015-benIdén emlékév keretében emlékezünk az anyák megmentőjére és a magyar régészet atyjára. A budapesti belváros egyik legszebb épülete 150 éve nyitotta ki először kapuit, a...
 • Pesten forgatott a CNN sztárszakácsa
  Pesten forgatott a CNN sztárszakácsaAnthony Bourdain, a CNN utazós-gasztrós műsorának egyik epizódját a világ legszebb kávéházában, a budapesti New York Kávéházban vette fel. Európában eddig csak Spanyolországban...

10 romantikus, tavaszi kirándulóhely

Szólj hozzá!     2015. március 03. 10:30

Ha szeretnél valami szép helyen sétálni a pároddal vagy csak új háttereket keresel a következő közös fotótokhoz, esetleg felfedeznétek egy új úti célt, ahol még nem jártatok, akkor ajánlunk neked 10 olyan romantikus helyet az országban, amiket érdemes kettesben meglátogatni, és tavasszal a legszebbek.

Babócsa

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található falu legfőbb nevezetessége, Európa legnagyobb, összefüggő, fehér nárciszmezeje a Basa-kertben. A virágszőnyeg március végén, április elején pompázik a falu határában. A nárciszokat a legenda szerint még a török időkben ültették a basa háremhölgyeinek gyönyörködtetésére. A környéken a nemzeti parkot és számos 11-14. századi romot is érdemes felfedezni, de van ott gyógyhatású termálvíz, frissen felújított fürdővel és Helytörténeti Gyűjtemény a Prinke-kastély falumúzeumában.

a_basakert_narciszos_viragzas_idejen_fotos_fuisz_gyula_babocsa_hu.jpg

Fotó: Basakert virágzás idején. Fotós: Fuisz Gyula / babocsa.hu

Tihany

A balatoni falu önmagában egy néprajzi múzeum, körbevéve jobbnál jobb kirándulóhelyekkel, mint például a Csúcs-hegy, a Belső-tó, a Visszhang-domb, a sziklába vájt Barátlakások vagy a Gejzírkúpok. Júniusban virágzik a híres levendulamező, ami szintén egy szép úti cél a félszigeten, a Csúcs-hegy oldalán. A virágok illata olyankor betölti a környéket, vonzza a lepkéket, a méheket és a nyugalmas sétára vágyó utazókat. Tihany ezek mellett tele van hangulatos éttermekkel, csodálatos panorámát nyújtó kilátópontokkal, kávézókkal, fagyizókkal és hagyományörző kézműves boltokkal.

Tata

Nem is hinnéd, mennyi szép helyet rejt ez a csendes kis város. A Tatai várat és az Öreg-tavat mindenki ismeri, de érdemes felkeresni az Esterházy kastélyt, az Angol parkot és a Cseke-tavat is. Egy jó panorámáért másszuk meg a Kálvária-dombot, a víztornyot vagy a Fellner Jakab kilátót. Látogassuk meg a vén platánfát, és a mellette található híres éttermet, legalább egy kávéra. Az öreg tavon vitorlázni és csónakázni is lehet, ha pedig marad még időnk vagy több napra érkezünk, iktassunk be egy túrát a szépséges Gerecse erdőibe, ami Tatáról csak 20 perc autóval.

tata.jpg

Hollókő

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő falu tavasszal a legszebb. Csendes, barátságos hely egy romantikus hétvégi kiránduláshoz, feltéve, hogy nem húsvétkor megyünk (április 4-6.). Az ófalu utcái, házai és fa homlokzatú temploma a legszebb magyar népmesék világát idézik, a közeli vár pedig varázslatos kilátást nyújt a dimbes-dombos vidékre. Ne hagyjuk ki a helyi éttermek hagyományos palóc ételeit, és a környék finom borainak kóstolóját sem.

Szentendre

Zegzugos utcáival, felújított korzójával és Dunai panorámájával, mediterrán hangulatával egy tökéletes délután helyszíne lehet. Éttermek, cukrászdák, ajándékboltok, galériák között válogathatunk, sétálhatunk a Duna partján vagy ellátogathatunk a Skanzenba a régi idők életérzéséért. Májustól a Dumtsa utcában egész nyáron gasztronómiai és kulturális forgatag várja a turistákat.

szentendre.jpg

Kopaszi-gát

A főváros trendi szabadidős helyszíne kávézókkal, éttermekkel, sok zölddel, kint a Dunán. Piknikre is alkalmas, könnyen megközelíthető, és nem annyira zsúfolt, mint a Margitsziget.

Gödöllő

A Grassalkovich-kastély parkjában sétálni tavasszal, fenséges élmény. A 300 hektáros park magába foglal egy arborétumot és egy pálmaházat is. Ingyenesen látogatható április 1-jétől. Gödöllőn érdemes felkeresni még az Erzsébet parkot is, Sissy első egész alakos szobrával, a Világbéke Gongot, a Szent István Egyetem épületét, a Királyi Várótermet, az Alsó parkot, a kastély mellett, a Pelikános-kutat és a felújított Fő teret.

godollo.jpg

Gemenc

Az ország legszebb erdejét gyalog, csónakkal, kerékpárral, kisvasúttal, lovas kocsival, katamaránnal és sétahajóval is bejárhatjuk. Bármelyiket is választjuk, felejthetetlen élmény lesz. Nekiindulni a Pörbölyi Turisztikai Központból érdemes, ahol minden szükséges információt beszerezhetünk a területről. A gyönyörű ártéri erdőkben olyan őshonos hazai vadállatokat láthatunk, mint gímszarvasok, vaddisznók, sasok, szürke gémek és sólymok, valamint kis szerencsével fekete gólyát is.

Veszprém

Veszprémet az teszi romantikussá, hogy dombokra épült, így néha völgyben sétálunk, néha dombtetőkről nézhetünk szét. A patak parton, kettesben bringázni, egy szép tavaszi napon a legjobb program lehet, de az állatkert is csodás, ahogy az óváros tér környéke, hangulatos kiülős helyeivel, valamint a veszprémi vár, ahonnan mindenképp sétáljunk ki a Szent Benedek-hegy végére.

veszprem.jpg

Károlyi kert

Ha Budapesten szeretnél egy rövid sétát tenni kedveseddel, mondjuk egy ebéd után, akkor a Károlyi kert a legjobb választás. A belváros eldugott kis parkja valóságos oázis. Aki nem hiszi, járjon utána.

banner_blogra.jpg

programajánló

A legszebb hazai kis hotel

Szólj hozzá!     2015. március 03. 09:26

A Travel Channel versenyének fődíját, azaz a „Legszebb hazai kis hotel 2015” címet a békéscsabai Arcanum Hotel**** nyerte, az 50 szobásnál kisebb szállodák versenyén. A különdíjat pedig a tiszakécskei Barack Thermal Hotel & Spa**** kapta.

992654f492b502bd8dffdc39035ae46e19d98884.jpeg

A verseny a legszebbhotel2015.hu oldalon zajlott, ahol a közönség is szavazhatott a több mint 200 pályázó hotel valamelyikére. A 15 legtöbb voksot kapott hotel közül egy szakmai zsűri választotta ki a győztest. A zsűri tagjai voltak: Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatója; Julia Venskutonien, a Travel Channel marketing vezetője; Mikola György, a VISTA Utazási Irodák értékesítési igazgatója; Ganzler Orsolya, a Szeretlek Magyarország Médiacsoport kommunikációs vezetője. A zsűrit a luxus kivitelezéssel párosuló visszafogott elegancia és a wellness-szolgáltatások széles köre ragadta meg az Arcanumban.

9b4ce2b6d620042ca5bf52fb319f285d12a16375.jpeg

A díjakat az idei Utazás Kiállításon adták át. A hotelek vezetői megtisztelésként beszéltek a díjról, és elmondták, a jjövőben is mindent meg fognak tenni, hogy méltók maradjanak erre a címre.

8a14e8b4e862101f3677531243552dffae63c257.jpeg

Forrás: turizmus.com / Fotók: arcanumhotel.hu

szállás szálláshely kiemelt utazás kiállítás békécsaba

Kézzel-lábbal: Utazás Kiállítás

Szólj hozzá!     2015. február 28. 10:49

Vasárnapig tart az idei Utazás Kiállítás és Bringaexpo a Hungexpo területén. 

Míg az előbbi az utazási célpontokról, hazai és külföldi városokról, nemzeti parkokról, kulturális programokról szól, addig az utóbbi csak a kerékpározásról és a bringákról. 

A két kiállítás egy jeggyel látogatható. 

Az Utazás Kiállítás legnagyobb egybefüggő standja a Magyar Turizmus Zrt.-é, ahol a SZÉP kártyás tippek mellett akár félárú fürdőbelépőt is válthatunk, de számos utazási tippet kaphatunk helyben az ország minden részéről, illetve rengeteg érdeklődési körnek megfelelő  tanácsot, érdekességet kaphatunk. Jelen vannak például a Virágos Magyarország nyertes települései, a kiváló európai úti cél elismerést kiérdemelt tájak, mint a Tisza-tó vagy az Íróttkő Naturpark, sőt, akadálymentes szállás és programtippeket is kaphatunk. 

utazas15-7336.jpg

A szakmai nap nagy eseménye volt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. bemutatta a 2015-2017-es időszakra szóló, hároméves marketingstratégiáját.A társaság marketingstratégiájának középpontjában  az  utazók változó igényeinek felmérése, az élményteremtés, illetve a lendületes, fiatalos országimázs áll. Minden korosztályt, az eddigiek mellett új célcsoportokat szólít majd meg az MT Zrt. bővülő és megújuló akcióival. Ezek egyike lesz az új köntösbe öltöztetett Torkos Csütörtök is. 

turizmus_strategia_bemutato_fp_20150226.jpg

Van falmászó sarok, megkóstolhatjuk a Magyarország legfrissebb forrásvizét (nagyon finom), és vásárolgatni is lehet olyan ínyencségeket, mint a zöld dió lekvár, épül a LEGO Magyarország,, szóval rengeteg érdekességgel találkozhatunk. 

utazas15-7388.jpg

 

utazas15-7372.jpg

utazas15-7359.jpg

A Bringaexpót talán könnyebb definiálni: minden, ami kerékpár, azaz bringás ruhák, kiegészítők, különböző árfekvésű gépek kavalkádja. Vagy még egy kicsit több is. 

utazas15-7425.jpg

utazas15-7427.jpg

programajánló utazás kiállítás bringaexpo

Fankadelivel indul a Nemzeti Bor Maraton

Szólj hozzá!     2015. február 27. 13:31

A hazai borvidékek és a futóversenyek érdekes ötvözete a Nemzeti Bor Maraton, ami igazából nem egy maraton, hanem 11 napon át több maratoni és félmaratoni távból  álló,  gigantikus esemény. 

insta.jpgKép: ©Nemzeti Bor Maraton -  Instagram.com/nemzetibormaraton

Nemzeti Bor Maraton 2015.  MÁJUS 23. 

A 2573 km hosszúságú, 102 távra osztott versenyben 6 (21,097km) félmaratoni és 7 maratoni távot (42,125km) is le lehet futni, de például Gesztely és Onga között 5 km-t, Tata és Dunaalmás vagy Keszthely és Balatongyörök  között csak 10 km-t kell teljesíteniük a futóknak. Ugyanakkor több egybefüggő szakaszra is lehet nevezni egyszerre ITT

A Nemzeti Bor Maraton számos izgalmas tájon vezet keresztül, melyből egy hosszabb ajánlót itt állítottunk össze: 

banner_1.jpg

A szervezők nem bízzák a véletlenre a maraton sikerét, rögtön elkészült az instagramos, facebookos és tweetteres, sőt, tmblres közösségi oldala is a versenynek. A maraton bemelegítő zenéjét pedig Fankadeli adja így: 

 

De nem csak a futóversenyről szól a Nemzeti Bor Maraton, mert részt lehet majd venni például a Nagy Egyetemi Borteszten is egy okostelefonos applikáció segítségével. Ennek a lényege az lesz, hogy a hazai borászatok regisztrálhatnak 6 tételt, amit pontozhat a közönség egész évben. Az app nagy próbája Szegeden lesz március 1. és 15. között, ahol "Hungarikum sor" kóstolásra várják a diákokat. Itt 6 + 1 tételt tudnak majd minősíteni az applikációban. 

programajánló maraton futóverseny fankadeli magyar bor nemzeti bor maraton

Étterem Hét 2015

Szólj hozzá!     2015. február 26. 09:25

A Torkos Csütörtök után itt az Étterem Hét. Március 16-22-ig a legjobb éttermek háromfogásos menüit próbálhatjuk ki fix, 3300 Ft-os áron (szervízdíjjal együtt). A résztvevő éttermek 20%-a kínál prémium menüt is, melynek egységes ára 4900 Ft lesz.

default-6a91a087334a0c1fd4d60d5d95f34f78.jpg

Fotó: etteremhet.hu

80 budapesti és 30 vidéki vendéglátóhely közül választhatunk, melyek nagy részét az ország legjobbjai között tartják számon különféle gasztronómiai szaklapok és portálok.

Asztalt foglalni kizárólaz az Étterem Hét oldalán lehet.

A DiningCity által szervezett Étterem Hét New Yorkból indult, majd megrendezték Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Ausztriában, Olaszországban, Kínában, Szingapúrban és Magyarországon is.

__________________________________________________________________

CIKK AJÁNLÓ >>> A Torkos Csütörtök pedig ünnepelte 10. születésnapját.

programajánló gasztronómia

Top 3 tavaszi teljesítménytúra

Szólj hozzá!     2015. február 20. 13:04

Azoknak akik komolyan gondolják az erdőben sétálást, három jól szervezett túrázós programot ajánlunk. Van akiknek ez kihívás, másoknak csak egy jól szervezett erdei kirándulás, megint másoknak közösségi élmény. Így vagy úgy, de mindenképp egészséges időtöltés.

teljesitmenytura_kep.jpg

Mátrai Decathlon Túranap

Március 28-án lesz, és három útvonalra nevezhetünk: Galyatető 50 km-es, Kékestető 25 km-es vagy Szent Anna kápolna 12 km-es távokra. Mindhárom túra Mátrafüderről indul és nevezni is orr tudunk, a Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában. Március 25-ig a nevezési díj minden túrára 200 Ft, utána távtól függően 500-600-700 Ft. Bővebb infó itt.

Mátrabérc Teljesítménytúra

Ez a túra 1987 óta létezik, és 99%-ban erdei úton halad, végig a Mátra fő gerincén. A hossza 55 km, a nevezési díj 1400 Ft, és április 11-én, szombaton lesz. Komoly terhelést, de szép erdőket és panorámákat ígér. Természetesen van lehetőség a túra résztávjaira (Muzsla túra 25 km, Hanák Kolos túra 35 km) nevezni, ha a teljes útvonal sok lenne. Bővebb infó itt.

Gerecse 50

Április 18-án teljesíthetjük az 50 km-es túrát, a Dunántúlon. A részt vevők 6 óra és fél 9 között indulhatnak el a tatabányai túraközpontból. A nevezési díj 1100 Ft (helyszínen 1400 Ft), és itt is választhatunk könnyebb, 20 és 10 km-es résztávokat is. Bővebb infó itt.

banner_marciusi_programaj.jpg

programajánló mátra túra aktív

Több mint száz év után újra hóbagoly Magyarországon

Szólj hozzá!     2015. február 20. 11:01

Február 14-én a Baranya megyei Bólyon különleges madár tette tiszteletét. A néhány óráig vendégeskedő hóbagoly észlelése Európa középső részein nagyon ritka, Magyarországon eddig csak egyetlen példányt láttak, 1891-ben Újszász mellett.

hobagoly.jpgFotó: mme.hu, Mészáros József

A bagolyfélék családjából a hóbagoly él a legészakabbra, jellegzetes fehér tollazata is a sarkvidéki klímához való alkalmazkodás során alakult ki. A sarkvidéki tundrák fészkelő madaraként csak akkor hagyja el az északi tájakat, ha különösen zord és táplálékhiányos a tél.

A Pécstől nagyjából 30 km-re fekvő Bóly már a kőkorszakban is lakott település volt, első írásos emléke pedig 1093-ból, Szent László idejéből származik. Bóly a török hódoltság alatt szinte teljesen kihalt, később Mária Terézia főként német jobbágyokkal telepítette újra (az ő leszármazottaikat a mai lakosok között is megtaláljuk). Bóly a 19. század végén a Montenuovo hercegi család birtokobá került, és ekkor kezdte elnyerni mai arculatát.

A hercegi család emlékét kastély és ősfás kastélypark őrzi, illetve a neoromán stílusban épült mauzóleum, de Bólyon található többek között Magyarország egyetlen Szent Bálintnak szentelt kápolnája is, és ha bejárjuk a Mohács és Bóly közötti fehérborútat, akkor biztosan eljutunk az itteni pincesorba.

További érdekesség, hogy a városi rangot 2007-ben elnyerő Bóly minden saját intézményét az itt található termálvíz segítségével fűti, illetve naperőműveket is használnak, az ötezer fő alatti települések kategóriájában már 2012-ben elnyerték a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságának második helyét.

kiemelt hóbagoly Dél-Dunántúl Bóly

Tortát kapott a jubileumi Torkos Csütörtök

Szólj hozzá!     2015. február 19. 17:03

2015. február 19-én 10. alkalommal teremtett alkalmat a Magyar Turizmus Zrt. a Torkos Csütörtök eseménynek. Ezen a napon 50%-os kedvezmény illeti meg a vendégeket a csatlakozott éttermek kínálatából. 

A Kárpátia étteremben megtartott jubileumi sajtótájékoztatón Lipcsey György Imre,  a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese elmondta: jövőre ismét megújul a Torkos Csütörtök.

 

Dr. Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: ez a nap nem elsősorban a profittermelésről szól az éttermekben, sokkal inkább tetten érhető a vendéglátó szakma társadalmi felelősségvállalása. Az ilyen akcióknak közösségi és társadalmi értéke is van.

Fontos missziónk, hogy kedvet csináljunk az étterembe járáshoz. Ha az étterem jól szerepel ezen a napon, visszatérő vendégeket nyerhet – fejtette ki az elnök. Egyre intenzívebb a helyi nyersanyagok felhasználása, aminek köszönhetően érvényesül a turizmus és a vendéglátás multiplikátor hatása a mezőgazdasági termékek exportnövelésének vonatkozásában is – tette hozzá. 

A Torkos Csütörtök minden évben összesen egy napig tart - így aki most kap észbe, már ellképzelhető, hogy lecsúszott a torkoskodásról -, azonban az akciót meghosszabbító éttermek kínálatát ugyan azokkal a feltételekkel lehet igénybe venni. Nyilván ekkor már jóval kevesebb  étterem közül lehet majd választani. 

A hosszabbító éttermek listája itt található: torkoscsutortok.itthon.hu 

torkos csütörtök kiemelt kárpátia étterem dr. vetter szilvia dr. lipcsey györgy imre dr. niklai ákos

Védjegyet kapnak az ifjúsági szálláshelyek

Szólj hozzá!     2015. február 19. 09:48

Az ifjúsági szálláshelyek is nemzeti tanúsító védjegyet kaphatnak idéntől. A védjegyrendszer bővítésének a célja, hogy egyértelmű módon tájékoztassa a vendéget arról, hogy az általa megfizetendő árért milyen szolgáltatási színvonalra számíthat.

A szállodák, falusi szálláshelyek, vendégszobák-vendégházak, kempingek, üdülőház telepek, vízi megállóhelyek és fürdők már rendelkeznek védjegyekkel. A tervek szerint az ifjúsági szálláshelyeket 1, 2 vagy 3 hátizsákos piktogrammal kategorizálnák. A Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége által kidolgozott védjegyrendszer nem csak az osztályzást szolgálja majd, hanem a szektor versenyképességét is javítja, valamint folyamatos fejelsztésekre ösztönzi a piac szereplőit.

minositett-szallashelyek_logo.jpg

A tanúsítási eljárást az ebbe a körbe tartozó, és engedéllyel rendelkező szolgáltatók kezdeményezhetik önkéntes alapon. A szolgáltatás színvonalának felmérése egyértelmű ismérvek alapján, pontozásos rendszerben történik. A felmérést és az utóellenőrzéseket a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége végzi el, de a védjegyhasználatra vonatkozó döntési javaslatot a szakmai szövetség mellett az NGM és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselőiből álló bíráló bizottság fogalmazza meg. A tanúsítványról szóló végső döntést a nemzetgazdasági miniszter, mint a védjegytulajdonos magyar állam képviselője mondja ki. Az első szálláshelyek minősítése folyamatban van.

A szolgáltatás értékelésekor hasonló szempontokat vesznek figyelembe, mint a szállodák, vagy a falusi szálláshelyek esetében. Számít az épület kialakítása, a szobák berendezése, tárgyi felszereltsége, a kiegészítő-, illetve szabadidős szolgáltatások kínálata, a biztonságot szolgáló felszerelések mibenléte, illetve a személyzet jellemzői.

Bővebb információért kattints ide!

Az új védjegy szolgáltatói körben való ismertté tétele és népszerűsítése érdekében február 18-tól április végéig a Magyarországi Ifjúsági Szálláshelyek Szövetsége és a Magyar Turizmus Zrt. az NGM-el együttműködve országos road-showt szervez.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

 

tavaszi_kulteri_aktiv.jpg

szállás védjegy kiemelt ifjúsági szállás hátizsákos

Hegyibringás versenyek 2015

Szólj hozzá!     2015. február 18. 15:02

Kezdő és profi, gyermek és felnőtt mountain bike-osok is találnak maguknak megfelelő távot, helyszínt és versenyt idén. Összegyűjtöttük nektek a legjobbakat. A szervezőknek köszönhetően a legszebb magyar erőkben kerékpározhatunk, ahol sok esetben egyébként tiltott a bringázás. Bővebb infóért, tavalyi fotókért és a nevezéshez kattints a verseny nevére.

III. Kőfejtő Cross XC verseny
Tarcal          
2015. 03. 22.
Itt lesz futóverseny is és XCO Mountain Bike verseny. A Kőfejtő Cross egy családi hangulatú MTB futam Tarcalon, a Tokaji hegy lábánál. A régi kőfejtőben zajlik majd egy biketrial verseny is számos remek képességű magyar triál kerékpáros és monocikli trialos részvételével, így a verseny alatt azok sem fognak unatkozni, akik nem indulnak.

Salgótarján Kupa
Salgótarján
2015. 04. 19.      
Egynapos mountain bike verseny Salgótarjánban.

szilvasvarad_-.jpg

Fotó: szilvasvaradmaraton.hu

XIV. Specialized Szilvásvárad Maraton
Szilvásvárad  
2015. 05. 31.
Kezdő montisoknak, gyermekeknek, családoknak, rekreációs és alkalmi bringásoknak ajánlott mini távos verseny.

Kondenzgyík Maraton
Miskolc
2015. 06. 07.
Monti verseny a Majálispark és Királyasztal erdőiben, Miskolc mellett.

fodor_tamas.jpg

Fotó: Fodor Tamás (facebook.com/ThommyKaze)

XV. Bükk Maraton
Felsőtárkány
2015. 08. 02.
A profikat 88 km-es távval, a kezdőket és alkalmi bringásokat 20 km-es mini távval várják a szervezők az Egeres-völgy és Bükk hegység gyönyörű útvonalaira. Mellesleg egy időben rétesnap is lesz a helyszínen.

XIV. Mátra Maraton
Sástó
2015. 08. 30.
Mini-, rövid-, közép- és hosszútávú versenyekkel várják nyár végén az MTB fanokat a Gyöngyös-Sóstói Oxygen Adrenalin Parkba.

holdfeny.jpg

Fotó: holdfenyliget.hu

Holdfény Liget 10 órás
Gyöngyösfalu
2015. 09. 12.
A 10 órás versenyre várják a legelkötelezettebb terepkerékpárosokat, akik 2015-ben újra megmérettethetik magukat versenytársaikkal egy színvonalas tekerésben!

programajánló verseny kerékpár aktív Magyarország

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015

Szólj hozzá!     2015. február 17. 13:23

Április 10 és 26 között rendezik meg a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fellépők listája impozáns, jegyek már kaphatók, és gyorsan fogynak. A fesztivál több mint két hetére valóságos kulturális központtá válik Budapest, ahol a klasszikus zenei koncertek mellett számos opera-, balett-, tánc- és színházi-, képzőművészeti program várja az érdeklődőket.

moziak_blogra.jpg

Az orosz zongorista-iskola fiatalabb tagjai közül az egyik legismertebb Gyenyisz Macujev, akinek virtuóz játékát a magyar közönség már több alkalommal élvezhette. Most a BTF-en lép fel ismét hazánkban.

A Bajor Állami Zenekar a világ egyik legrégebbi zenekara, amelyet még a 16. században alapítottak. 2013 óta az a Kirill Petrenko áll az élén, akinek Bayreuth-i Ring vezénylését az egekig magasztalta a zenei szaksajtó.

Vladimir Ashkenazyt szenvedélyes muzsikusnak ismerik a világon. Karmesterként, zongoraszólistaként vagy kamarazenészként is hallhatta már a közönség. A Grammy-díjas művész a Philharmonia Orchestra élén érkezik hazánkba.

Budapestre látogat a világ egyik legjelentősebb kamarazenekaraként számon tartott, Grammy-díjas New York-i Orpheus Chamber Orchestra is. A fesztiválra különleges műsort állítottak össze Wagner, Schubert, Haydn és az amerikai zeneszerző, Aaron Copland műveiből.

Az olasz csellistafenomén, Mario Brunello előadásában Haydn művei mellett egy igazi csemege, Nino Rota gordonkára írt darabja is felhangzik majd.

A nemzetközi koncertélet egy másik rangos csellistája, a japán Tsutsumi Tsuyoshi visszatér Budapestre, ahonnan elindult a világhírnév útján. Partnere ezúttal a Svájcban élő kiváló magyar zongorista, Krausz Adrienne lesz.

Az MR Szimfonikusok kíséretében áll színpadra a világ egyik legkeresettebb Verdi-baritonja, Leo Nucci. A fesztivál közönségét a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjének leghíresebb baritonáriáival örvendezteti meg a művész.

A lett mezzoszoprán, Elina Garanča csodaszép hangjával minden alkalommal elvarázsolja a hallgatóságot. Eddig a New York-i Metropolitanból közvetített előadásokban láthatta a magyar közönség, tavasszal személyesen is Budapestre látogat.

A fesztivál egyik legizgalmasabb produkciója lesz a világ legrégebbi operaháza együttesének vendégszereplése. A nápolyi Teatro San Carlo Verdi három felvonásos operáját, a Luisa Millert hozza Budapestre a román származású világsztárral, Elena Mosuc-kal a címszerepben.

A fesztivál alkalmából egy ritkán játszott, barokk opera, Johann Adolf Hasse Siroe, Perzsia királya című műve is színre kerül. A címszerepet napjaink egyik ünnepelt kontratenorja, Max Emanuel Cencic énekli.

Különleges élmény egyszerre négy versenyzongorát látni és hallani a színpadon. A Gerschwin Piano Quartet a legendás amerikai zongorista-zeneszerző, George Gershwin legnépszerűbb dalaira és zenekari műveire improvizál.

Ezek mellett különleges családi programot is kínál a Tavaszi Fesztivál: Lewis Carroll meseregényének 12 fejezetéhez világszerte elismert zenészek – köztük Mark-Anthony Turnage, Elvis Costello, Ilja Gringolts, Carl Davis – írtak egy-egy rövid darabot. Az Alice in Wonderland című alkotás először lesz hallható a kontinensen.

A jazzkedvelők is találnak csemegéket a programban. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő, hatszoros Grammy-díjas szaxofonos David Sanborn 2015-ben megjelenő új lemezéből ad ízelítőt. Szintén lemezbemutatóra készül a cimbalom két legendásan virtuóz muzsikusa, Balogh Kálmán és Lukács Miklós, ezúttal népzenei ihletésű jazz improvizációkkal.

A világzene rajongóit egy varázslatos egyéniség várja: Ana Moura, páratlan, fado éneklésre termett hangjával. A tunéziai származású Dhafer Youssef az úd nevű arab lant egyik elismert virtuóza legutóbbi, Birds requiem című albumának anyagát hozza a fesztiválra.

A zenészek mellett a táncművészek programjai is figyelemre méltóak. A holland Nederlands Dans Theater kortárs performanszát, a modern tánc világszerte elismert társulata legújabb bemutatójával érkezik hazánkba.

Napjaink ünnepelt koreográfusa, Wayne McGregor Atomos című, lírai hangvételű produkciója a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe. A darab világkörüli turnéjának egyik állomása lesz Budapest.

A fesztiválra időzíti új darabja, a BIRDIE bemutatóját Frenák Pál Társulata a bennünk és körülöttünk emelt falakról, határainkról és korlátainkról és azok túllépéséről.

Az Oscar-díjas világhírű magyar operatőrről, Zsigmond Vilmosról kevesen tudják, hogy a film mellett a fotográfia a másik nagy szenvedélye. Fotóiból válogatva tiszteleg a jövőre 85. születésnapját ünneplő művész életműve előtt a Ludwig Múzeum új kiállítása. Részletek itt.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaira jegyek válthatók a fesztivál honlapján: btf.hu, a Művészetek Palotája jegypénztáraiban, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Közönségszervezésén.

programajánló fesztivál művészet müpa Budapest Budapesti Tavaszi Fesztivál

Gólyaváró a Hortobágyon

Szólj hozzá!     2015. február 16. 11:45

Március 14-15-én a Pusztai Állatpark Kikelet a Hortobágyon rendezvényén köszönthetjük a hazatérő gólyákat. A térségben rengeteg gólya él, és ilyenkor térnek haza déli vándorútjukról, hogy elfoglalják fészkeiket, és rendbe hozzák azokat. Ezután jön majd a párba rendeződés és a gólyanász.

A Pusztai Állatpark kiváló hely a gólyák megfigyelésének. A sík terep és a nagy látótávolság miatt jó látni a repülő csoportokat.

hortobagy_golya_blog.jpg

A fehér gólyák Magyarországon fokozottan védettek. Eszmei értékük 100.000 forint.

Ha a környéken járunk érdemes megnézni a Horobágy-halastavi Kisvasútat, a Hortobágyi Vadasparkot, a Madárkórházat és a néprajzi kiállításokat (Látogatóközpont, Pásztormúzeum), valamit a híres Hortobágyi Csárdát.

További információ itt.

programajánló alföld Hortobágy

Budapest a legjobb 5 európai forgatási helyszín között

Szólj hozzá!     2015. február 16. 10:40

Újabb nemzetközi toplistára került fel fővárosunk. A tourism-review.com összeállította Európa legjobb forgatási helyszíneiről a top 5-ös listáját, amelyen Budapest is rajta van.

budapesti_forgatas_foto_mtikallos_bea.jpg

Fotó: MTI / Kallos Bea

A portál leírása szerint Budapest a világ egyik legcsodálatosabb forgatási helyszíne. Közép-Európában található, nagyon jó ár/érték arányú helyi szakemberekkel, és kedvezményekkel. További előnyként említik, hogy az épületek és helyszínek könnyen és olcsón átalakíthatók olyan városok díszleteivé, mint Moszkva, Monte Carlo, London vagy Párizs.

A teljes toplistát itt tudod megnézni.

Budapest kétségtelenül egyre népszerűbb a filmes világban, amihez az itt forgatott filmek is nagyban hozzájárulnak. Itt készült többek között a München, az Amerikai Rapszódia, az Én, a kém, a Die Hard 5, és a Bel Ami is. A forgatások évente százezer vendégéjszakát hoznak a magyar turizmusnak.

image_1.jpg

Fotó: MTI / Kallos Bea

A forgatási helyszínek sok turistát érdekelnek a város nevezetességei mellett. Már több nagyvárosban, így Budapesten is vannak tematikus mozis túrák, melyeken a híres és kevésbé ismert, de annál érdekesebb, filmekben szereplő helyszíneket járhatjuk végig profi vezetőkkel.

A mozis túrákról itt írtunk bővebben.

kultúra kiemelt Budapest filmforgatás budapest

Tavasszal mindig jó a francia filmek szerelmeseinek

Szólj hozzá!     2015. február 16. 10:15

A Frankofón Fesztivál keretein belül már ötödik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmfesztivált. A fesztivál Budapesten kezdődik, ahol a szokás szerint az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartják a vetítéseket, február 27. és március 8. között, utána pedig hét vidéki városba indulnak a filmek: Miskolcra, Szegedre, Pécsre, Debrecenbe, Tatabányára, Szombathelyre és Szolnokra. 

fran_kep.jpg

A Frankofón Filmnapokon idén több mint 30 filmet vetítenek, ezek közül 23 most látható Magyarországon először, és a kínálatban Franciaország mellett olyan frankofón országok filmművészete is megjelenik, mint Algéria, Belgium vagy Svájc.

A filmnapok nyitófilmje, a Mommy (Anya) Kanadából érkezik, a világhírű Xavier Dolan rendezésében, de vetítik többek között az Életrevalók című film készítőinek új darabját vagy François Ozon filmjeit is. A szemlén külön szekciót szentelnek a fiataloknak ”Előttem az élet” címmel, ahol a fiatal generáció krízisei és küzdelmei kerülnek középpontba.

A Frankofón Filmnapokra február 16-tól válthatók jegyek, a vetítések időpontjairól és helyszíneiről itt lehet tájékozódni, a Frankofón Fesztivál programjait pedig városokra lebontva itt találjátok.

programajánló filmfesztivál Budapest Frankofón Filmnapok francia filmek fesztivál

Hol sportoljunk márciusban?

Szólj hozzá!     2015. február 13. 10:19

Márciussal, jó eséllyel vége lesz a télnek, melegszik kicsit az idő, így nem lesz több kifogás a testmozgás elkerülésére. Három olyan eseményt ajánlunk, ahol jó hangulatban, sok emberrel közösen sportolhatunk együtt.

Március 15.
Nemzeti Csúszás

Az eplényi Nordica Síarénában immáron hagyományszerűen rendezik meg a „Nemzeti csúszást” március 15-én. A síelők lécre pattanva, közös csúszással emlékeznek meg 1848 tavaszának eseményeiről. Hatalmas élmény a tavaszi levegőben felmenni a négyüléses felvonóval, és lecsúszni a sípályán vissza a völgybe a zászlós menet tagjaként. A sípályán működő 44 hóágyúnak köszönhetően Eplényben még márciusban is lehet síelni.

marciusi_sport_kep_2.JPG

Fotó: Síaréna Eplény

Március 19-22.
8. Spuri Balaton Félmaraton és Szupermaraton

A csütörtöktől vasárnap tartó futóhétvégén többféle versenyre és távra is jelentkezhetünk. Mindegyik a Balaton legszebb részein halad, kiépített gyalogos és bicikli utakon. Egyéniben és csapatban is nevezhetünk. A szupermaratonisták körbefutják a Balatont, de bárki bármelyik szakaszon csatlakozhat hozzájuk. A napi szakaszok ezek lesznek:
  ● csütörtök: Siófok → Fonyód 48,2 km
  ● péntek: Fonyód → Szigliget 52,9 km
  ● szombat: Badacsony → Balatonfüred 43,6 km
  ● vasárnap: Balatonfüred → Siófok 50,7 km
Sőt, ezek mellett lesznek fél-Balaton és félmaraton kombinációk is, hogy tényleg bárki megtalálja a neki való távot.

marciusi_sport_kep_3.jpg

Fotó: futanet.hu

Március 28.
9. Coca-Cola Testébresztő Fitnesznap

Budapesten, a SYMA Csarnokban lesz ismét az idei fitnesz nap. Egész napos, változatos fitnesz edzések több színpadon a legjobb hazai edzőkkel. Lesz klasszikus aerobik, kick-box aerobik, cardio-mix, zumba, gerinctréning, pilates, dinamikus jóga, szobabicikli és táncos aerobik is. Jó zenék, sok mozgás. A tavalyi fitnesznap kisfilmjét itt lehet megnézni:

sport programajánló fitness aktív

Nézd meg a Balaton Method előzetesét

Szólj hozzá!     2015. február 12. 14:37

Már nyilvános a Balathon Method című film előzetese, és a bemutatóig csak kevesebb, mint egy hónap van hátra. A filmet fél éven keresztül, közösségi finanszírozásból forgatták a készítők, főszereplője egy rakás hazai zenekar és a Balaton.

Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr korábban a Kodály Method nevű projekt során a magyar könnyűzenei élet ismert és kevésbé ismert szereplőivel forgatott szokatlan videókat. A Balathon Methodba a zenés kisfimek világát ültették át, de itt nem egyszerűen klip vagy klipek sora készült, hanem egy egész estés film.

A balatoni helyszíneken felvett filmet 2014 nyarától 2015 januárjáig forgatták, tehát nem csak a Balaton nyári arca mutatkozik benne. Olyan zenekarok és előadók szerepelnek a filmben, mint a Quimby, Jónás Vera, a Soerii&Poolek, Akkezdet Phiai, Harcsa Veronika vagy a Punnany Massif. Utóbbi zenekar főszereplésével már korábban bemutatták a film egy olyan részletét, amelyet a csopaki gyerektábor menzáján forgattak, a további helyszínek között pedig megtaláljuk a fövenyesi kertmozit vagy a Hotel Ezüstpart erkélyét, de nem marad el a naplementében ringatózó komp fedélzete sem.

A filmet március 6-án mutatják be a budapesti Akvárium Klubban. Hagyományos moziforgalmazásról egyelőre nem esett szó, de a bemutató után a film koncertezéssel egybekötött országos turnéra indul, a nyáron pedig a tervek szerint fesztiválokon és kertmozikban tartanak majd vetítéseket.

programajánló Balaton Balaton Method

6 legjobb tavaszi pálinkafesztivál

Szólj hozzá!     2015. február 12. 14:21

A tavasz beköszöntével beindul a fesztiválszezon is. Eleinte inkább a kulturális és gasztro rendezvények, később a zenei fesztiválok dübörögnek majd. Mi itt most a legjobb 6 pálinkás eseményt gyűjtöttük össze nektek, időrendben. A pálinka finom, hungarikum és kis mennyiségben orvosság.

palinka.jpg

VI. Szegedi Toros és Pálinkafesztivál

Március 5-én, Szegeden pálinkázhatunk egy grandiózus, falusi disznótoros keretében, négy napon át. A Széchenyi teret ismét betölti a kolbászok és sültek illata. Lesz nyereményjáték, koncert, gyerekprogramok, valamint vásár hazai hústermelőkkel, édességkészítőkkel, kézművesekkel.

A tavaly sikeres Böllérverseny és Káposztaverseny idén sem marad el. Valamint rendeznek egy Toros Olimpiát is, egyetemi karok számára, ahol egy vicces vetélkedőn vagy erőversenyen mérhetik össze képességeiket a diákok. Mindhárom versenyre várják a jelentkezőket, családokat, baráti társaságokat. Szintén a fesztivál része lesz egy Egyetemi Farsang is, amit a szegedi egyetemistákkal közösen bonyolítanak le. A rendezvény adatlapja itt érhető el.

I. Győri Toros és Pálinkafesztivál

2015-ben Győr is beszáll a pálinkafesztivál-rendezésbe. Aki valami újra vágyik, annak ide kell utaznia március 27-29. között.

Az eseményt hagyományteremtő céllal szervezik Győr belvárosába. Természetesen lesz minden, ami egy ilyen fesztiválra kell: finom ételek, jó minőségű pálinkák, programok és vetélkedők minden korosztály számára, valamint koncertek. Részletek itt.

Gyulai Pálinkafesztivál

A pálinkafesztiválok zászlóshajója, az ország délkeleti csücskében várja idén is a hazai gasztronómia kedvelőit. A nagy múltú Gyulai Pálinkafesztivált április 17-től 19-ig látogathatjuk a Várkertben.

A programok a megszokott változatossággal és minőséggel töltik meg a hétvégét: lesz vásári forgatag, főzőverseny, hagyományos ételek és desszertek, pálinka minden mennyiségben és fajtában. Délelőtt gyerekprogramokkal várják a családosokat, délután és este pedig hazai sztárok és felfutó zenekarok koncertjei és tánccsoportok előadásai hozzák a hangulatot a felnőtteknek. A fesztivál programját itt éred el.

iii-palinka-es-mangalica-majalis-zalaegerszeg-18733-3-l.jpg

Pálinka és Mangalica Majális

Április 30. és május 3 között rendezik meg a negyedik Pálinka és Mangalica Majálist, Zalaegerszegen. Az egyben kulturális, gasztronómiai és szórakoztató rendezvény a régió legnagyobbja. A Sportcsarnok és környékén összesen 30.000 m2-en látják vendégül a látogatókat.

A gyerekeket vidámpark, ugrálóvár és játszóház várja, a felnőtteket magyaros ételek, kiváló pálinkák, koncertek, dj-k és rengeteg egyéb változatos program. A rendezvény adatlapja itt érhető el.

ujszilvasi_agyaspalinka_fesztival_2014_sajtofoto_5.JPG

Újszilvási Ágyaspálinka Fesztivál 2015

Május 23-24-ig, Újszilváson a Vásártéré a főszerep. Az idei lesz a kerek 10. pálinkafesztiváljuk, úgyhogy nagyon sok extra dologgal készülnek a szervezők az ünnepre. Ahogy eddig is, idén is mindenki talál majd magának érdekes programot a két nap alatt. A középpontban természetesen idén is a pálinkák és a tradicionális hazai ételek állnak. Az pedig nézőpont kérdése, hogy a fesztivált tavaszbúcsúztatónak vagy nyárköszöntőnek fogjuk-e fel.

Tihanyi Pünkösdi Pálinka Fesztivál 2015

A tihanyi Visszhang-dombnál festőibb helyszínt aligha találnák, ahol pálinkafesztivált lehetne rendezni. Akiknek Újszilvás kiesik, azok a Balatonhoz menjenek pálinkázni május 23-24-ig.

Az idei Pünkösdi Pálinka Fesztivál az ötödik lesz, és a pálinka mellett a többi hungarikumot helyezi még fókuszba, rendeznek például egy szürkemarha-gulyás főző versenyt is. A fesztivál a pünkösdi hagyományok adnak keretet, és nem hiányoznak majd innen sem a magyaros ételek és édességek, a kirakodóvásár, a szórakoztató és gyerekprogramok, valamint a koncertek és a pálinkafőzdék standjai. A rendezvény adatlapja itt érhető el.

programajánló fesztivál pálinka gasztronómia

Hasznos kiadványok utazóknak

Szólj hozzá!     2015. február 12. 09:27

Térképek, úti célok, ajánlók, leírások szép fotókkal, hasznos adatokkal, és mindez ingyen. Ismerd meg a Magyarországi turisztikai kiadványokat, töltsd le, ami érdekel, és aztán kalandra fel!

Az itthon.hu oldalon van egy kevésbé ismert menüpont, ahol a turisztikai kiadványok bárki számára elérhetők és szabadon letölthetők. Érdemes átböngészni, mert igazi kincseket is találhatunk attól függően, hogy a turizmus mely része érdekel minket.

kiadvanyos_kep.jpg

Nagyon népszerű például az 52 túra 52 hétvége című füzet, ami címéhez hűen egész évre ajánl nekünk zöld túrákat országszerte. Az egyes útvonalakhoz térképet is kapunk, valamint infókat a megközelítésről, a nehézségi szintről és a környék látnivalóiról.

A Kisvasutak Magyarországon-t átlapozva teljes képet kapunk a hazai erdei vasutakról, régiós bontásban, útvonalakkal, pályahosszal, látnivalókkal, valamint a kezelő nemzeti park vagy erdészet honlapjával, ahol az aktuális menetrendeket és jegyárakat meg tudjuk nézni indulás előtt. 

Külön kiadvány foglalkozik a magyarországi vízitúrákkal. 22 folyó/tó vizeinek túraleírása mellé fotókat és térképet is kapunk, valamint fontos tudnivalókat és listát a túrák által érintett látnivalókról. A Vízitúrák itthon kezdőknek és propfiknak is hasznos lehet.

De akad itt füzet a hazai gasztronómiáról, a családbarát fürdőkről, Magyarország EDEN-díjas helyszíneiről, a Balatonról, a tisza-tavi horgászatról és sok egyéb, izgalmas, hazai úti célról.

A kiadványok teljes listáját itt tudod átnézni.

Kellemes böngészést és élményekben gazdag túrákat kívánunk!

ajánló kiemelt Magyarország

Jön a negyedik Connector Táncfesztivál

Szólj hozzá!     2015. február 10. 15:38

Idén már negyedik alkalommal rendezik Veszprémben a Connector Táncfesztivált, amelynek elsődleges célja, hogy egymással amúgy ritkán találkozó táncstílusokat hozzon kapcsolatba. Az idei fesztivált március 7-én és 8-án tartják, és a hagyományokhoz hűen verseny formájában bonyolítják le.

cinnector.jpg

A Connenctor Táncfesztiválra a környező országokból is érkeznek versenyzők, a szervezők hosszútávú terve pedig az, hogy olyan kiemelkedő nemzetközi fórumot alkossanak, ahol bemutatják a lehető legtöbb táncstílust. A fesztivál egyszerre mozgatja meg azokat, akik csak heti néhány órában élik meg a táncolás örömét és azokat, akiknek a mindennapi munkájukat jelenti a táncművészet. A versenyen egyaránt indulhat amatőr és profi, gyerek és felnőtt, klasszikus vagy modern táncos. Idén többek között szerepel majd társastánc és break, hastánc és musical, klasszikus balett és néptánc is.

A sokféle induló miatt talán nem a legszabályosabb versenyt rendezik a fesztiválon, de a bírói csapat ettől függetlenül neves táncosokból, koreográfusokból áll, a zsűri elnöke ezúttal például Lakatos János, a Magyar Táncművészeti Főiskola mestertanára lesz.

További információkat a Connector Táncfesztivál hivatalos oldalán, illetve az esemény Facebook-oldalán találtok.

 

programajánló Veszprém Connector Táncfesztivál

Nagyharsányi-kristálybarlang, ahová nem lehet csak úgy lejutni

Szólj hozzá!     2015. február 10. 15:18

Míg a budapesti havazás idén is nagyjából elmaradt, Nagyharsány felé igazi óriás pelyhes (Marcsi szerint ez a valódi karácsonyi havazás) szakadó hóeséssel tombolt a február hatodika, az a nap, amikor fél 5-kor már a szendvicspakolással és kávéfőzéssel, második biztonsági túra zokni kereséssel telt a reggel.

A kőbánya bejáratát már kifacsart kávés termosszal értük el. Útközben gyönyörű, hó lepte szőlő dűlőket, áttetszőre fagyott mellékágakat hagytunk el. Átlag 100 méterenként fotózásért kiállt a táj.

„Most nem tudunk felmenni egészen a barlang bejáratáig, mert folyik a kőkitermelés…
csak néhány 100 méteres séta lesz felfelé”. 

Galériából kilépés ESC billentyűvel

A Szársomlyó nyugati oldalán mészkőbánya működik ugyanis, melynek feltárása során bukkantak rá a kristálybarlangra még 1994-ben.   

A barlangban elsősorban szakmai látogatókat fogadnak, de aki olyan szerencsés, hogy például a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) révén eljut ide, egészen más módon fog a barlangokról gondolkodni.

barlangbanner_1.jpg

Nagyharsányban ugyanis összeolvad a sci-fi és a valóság.

Elképesztő hóvihar kerekedett már 10 óra magasságában, és a bánya felé kisebb buszvezetői bravúrral sikerült bevenni egy lehetetlen kanyart a kőfejtő irányába.

Ilyen hangulatos, mediterrán utánérzéssel teli és imádni való a környék nyaranta

A bánya részéről kisebb eligazítást tartottak, ahol elhangzott, hogy egy komplett kőfejtő működik majd a fejünk felett – amitől csak sokkal izgalmasabb ez az egész -, elképzelhető némi rázkódás, a falak mentén némi porszitálás is. A megelőző napon például robbantottak, így aznap eltekintettek a biztonsági jelzések ismertetésétől, hiszen „ma nem fognak”. Azért ez megnyugtató volt.

Hatalmas teherautók szállították a kitermelt követ a szerpentinszerűen felcsavarodó út mentén. Jól látszódott merre haladtak, a frissen lehullott havat egészen rozsdabarna latyakká járták le.

Egész Deltásan vonultunk fel a kristálybarlang bejáratáig szembeszéllel, hófúvással, s teljesen át is fagytunk. A barlangban plusz 18C fok körüli hőmérséklet és bódítóan sűrű (90% feletti) páratartalom miatt az embernek így esze ágában sem volt visszafordulni – még robbanthattak is volna. A fényképezőgép objektívje már kevésbé osztotta ezt a véleményt.

A teljes üregrendszer hossza 600 méter, függőleges kiterjedése 60 méterre becsült. A kristálybarlangot a Duna-Dráva Nemzeti Park kezeli, s pár éve a formakincsek megóvása és a látogatók biztonsága érdekében masszív, rozsdamentes fém pallókkal és létrákkal építette ki. Világítás nincs a barlangban, amihez ha hozzávesszük, hogy óriási köveket dobálnak az ember feje felett, abszolút érthető. Kapcsoljuk be akkor a fejlámpát és induljunk el a 40 cm széles pallókon, ahol a szigorú libasor kötelező magatartás.

Összesen két zsákutca típusú ágat tudunk itt bejárni: a keleti ág egy kisebb kiterjedésű, bonyolultabban, azaz függőlegesen járhatót sok-sok fémlétra segítségével, míg a méreteiben és hosszában is hatalmasabb nyugati - néhány tornamutatványt leszámítva - vízszintes utat biztosít. Itt mindenképpen álljunk meg egy hasznos tipp kedvéért: barlangba sose vigyünk hátizsákot vagy készüljünk fel a lapos kúszásra a szűkebb részeken.

Különösen a nyugati szárnyban volt olyan érzése az embernek, hogy elhagyta a Földet és egy bizarr expedíció keretében vizsgálja a több sorban nyálkás, hosszú alien maradványokat (ezek a szalmacseppkövek, melyekből a leghosszabb 1,5 méteres) és a fura tojásaikat (ezek az álló cseppkőszerű borsókövek).   A fejlámpa fényében gyönyörűen csillogó kristályos kőzetek (kalcit és aragonit) mellett mindenképpen érdemes megfigyelni a barlang monumentális méreteit (még akkor is, ha közel sem gigantikus barlangról van szó), a háromszög alakú, csúcsosan záródó tetejét, és a több, kisebb-nagyobb szobára osztott gömb alakú terem eltérő látványosságait. Valódi 3D élmény egy ilyen kristálybarlang, ahol mindenhonnan lelógó cseppkövek, feltörekvő oszlopok, hegyes, csillogó, göcsörtös kinövések, veteményszerűen sűrű puklik és 5-6 méter magas ferde kőpillérek tagolják az utat.

A fantasztikus élmény és a hóvihar ellenére is kellemes érzés volt újra a felszínre érkezni, hiszen következő úti célunk Villány és Villánykövesd volt. 

15848670014_dc69ebf16e_k.jpg

programajánló villány barlang nagyharsány #ÉlményItthon nagyharsányi-kristálybarlang bebte

10 gyönyörű fotó a havas Budapestről

4     2015. február 10. 10:13

Az épületek, a hidak, a terek, az utcák egészen mások lesznek, amikor befedi őket a friss hó. A városra olyankor valami megfoghatatlan béke ül. Megosztjuk veletek a tíz leghangulatosabb havas képet Budapestről, amit az elmúlt években készítettek tehetséges hazai fotósok. A rangsort mindenki magának állítsa össze a kommentben, mi ábécé sorrendben haladunk. További fotókért és infóért kattintsatok a fotósok nevére.

01_eduardo_balogh_photography.jpg

© Balogh Eduardo

02_banyai_irma_dora_kisworos_photography.png

© Bányai Irma Dóra (Kiswörös)

03_kristian_bodis3.jpg

© Bódis Krisztián

04_gehring_janos.jpg

© Gehring János

05_kiss_balazs.jpg

© Kiss Balázs

06_kovacs_andor.jpg

© Kovács Andor

07_mag_veronika.jpg

© Mag Veronika

08_mervai_mark.jpg

© Mervai Márk

09_rizsavi.jpg

© Rizsavi Tamás

10_zpzfoto_2.jpg

© Zelnik Péter Zénó

Az összeállításban szereplő képek a feltüntetett fotósok tulajdonát képezik. Mindenféle továbbközlés csak a fotóssal való egyeztetés után jogszerű.

fotó tél kiemelt Budapest

Kórusfesztivál Magyarországon

Szólj hozzá!     2015. február 05. 09:35

A világ egyik legnagyobb kórusfesztiválja, az Europa Cantat idén ismét Pécsett várja az érdeklődőket, július 24. és augusztus 2. között.

ecpecs2015_02_masolata.jpg

Az Európai Kórusszövetség háromévente rendezi meg a kórusfesztivált, idén 19. alkalommal. A nemzetközi fesztivál minden évben több ezer énekest és a kórusvilág iránt fogékony látogatót vonz. A programok között mindenki találhat magának valami izgalmasat. A fesztivál tíz napja alatt lesznek többnapos workshopok (kezdő énekkaroktól a profi szintű együttesekig, minden műfajban, a gregoriántól a legújabb irányzatokig), egynapos műhelyek a hatékony beéneklésről, a megfelelő repertoárválasztásról és a légzéstechnikákról. Lesz karnagyi és zeneszerzői program meghívott szakértők előadásaival.

A Music Expo-n kották, cédék, könyvek és sok egyéb értékes áru között böngészhetünk a kiállítók standjain.

Természetesen nem hiányozhatnak a koncertek sem. Lesznek bemutatkozó együttesek, műhelyzáró koncertek, de fellépnek meghívott előadók, magyar és délszláv kórusok is. A fesztivált, ezek mellett táncházak, kiállítások és turisztikai programok teszik még színesebbé.

Az Europa Cantat remek alkalom a hazai kórus együttesek nemzetközi bemutatkozására, valamint a kóruskultúra mélyebb megismerésére, kapcsolatépítésre, határokon átnyúló barátkozásra.

Hivatalos weboldal és regisztráció itt.

zene pécs kultúra programajánló

Sylvia Plachy kiállítás nyílik a Mai Manó Házban

Szólj hozzá!     2015. február 02. 15:24

Február 15-én nyílik a Mai Manó Házban Sylvia Plachy fotográfus kiállítása, a Mikor Lesz Holnap. A tárlat mintegy 110 képet vonultat fel, ebben a formában most mutatkozik be először Európában, és Budapestről indul majd további rangos kiállítóhelyekre.

A magyar születésű Plachy a családjával 1956-ban hagyta el az országot és két évvel később New Yorkban telepedtek le - a fotós ma is itt él. Plachy a Pratt Intézetben tanult fotográfiát, többek között André Kertésztől, később pedig olyan magazinokban jelentek meg a munkái, mint a New York Times, a Village Voice vagy a New Yorker.

unnamed.jpgSylvia Plachy: Sötétedés, 1978

Híres fényképalbumai között van olyan, amiben az amerikai szexipar munkásait mutatja be, és olyan is, amiben a saját közép-európai gyökereit vizsgálja. Rengeteg egyéni kiállítása volt világszerte, munkáit híres gyűjtemények őrzik.

A Sylvia Plachy és Csizek Gabriella kurátor válogatásában Európában most először bemutatkozó válogatás 110 képet tartalmaz az életműből. Plachy gyerekként, elalvás előtt mindig azt kérdezte édesanyjától, hogy mikor lesz holnap?, és a most kiállított képeket mágnesként vonzotta egymáshoz a kérdés. A fényképek elrendezése sem észbeli logika, hanem inkább valamiféle sajátos költészet mentén alakul, az egyes falak verssorok lesznek, a termek pedig versekké állnak össze.

A kiállított művek fele sosem jelent meg kiállítótermek falán és kötetben sem, de a Mai Manó Ház kiállítása nemcsak emiatt különleges, hanem amiatt is, mert itt látható majd először a világon az a kisfilm, amit Plachy fia, az Oscar-díjas színész, Adrian Brody készített édesanyjáról.

A kiállítás február 15-től április 19-ig várja az érdeklődőket.

programajánló Mai Manó Ház Sylvia Plachy

Erős Pista és kürtőskalács: így bővült a hungarikumok listája

Szólj hozzá!     2015. január 30. 15:52

Az ikonikus magyar ételek, fűszerek mentén bővült tovább az eddig is előkelőségeket felvonultató Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. Emellett olyan nem ehető értéket is felvettek a hungarikumok körébe, mint a Vizsolyi Biblia.

A Magyar Értéktárba került viszont számos olyan termék, ami önkéntelenül is kiérdemelte már a betyárosan magyaros jelzőt, mint az Unikum, a kürtőskalács, a Piros Arany és az Erős Pista, a szatmári szilvalekvár vagy a bajai halászlé.

Az értéktár 115 tétele közé tartozik ezentúl a Hévízi-tó, a bocskai viselet és Neuman János életműve is.

Feltétlenül megfontolandó halmozni a hungarikumokat, hiszen magyar ember mihez nem eszik Erős Pistát, és a kürtőskalács, Unikum is vidáman elfér a legjobb éttermek kínálatában. A teljesség kedvéért tegyük ezt Hévízen.

Hogy mikor? Erre is van egy jó tippünk: február 19-én, féláron: a Torkos Csütörtökön résztvevő éttermek egyikében már tobzódhatunk is az új és régi, Értéktárba került és hungarikumok közé sorolt termékekben, hiszen a listán szerepel még a tokaji, a szikvíz és pozsonyi kifli is. 

Ide kattints:  TORKOS CSÜTÖRTÖK

hungarikum torkos csütörtök unikum kiemelt magyar értéktár

Emlékévek és évfordulók 2015-ben

2     2015. január 28. 09:14

Idén emlékév keretében emlékezünk az anyák megmentőjére és a magyar régészet atyjára. A budapesti belváros egyik legszebb épülete 150 éve nyitotta ki először kapuit, a legfontosabb budapesti kortárs múzeum pedig épp negyedszázados. A 2015-ös év fontosabb évfordulói, emlékévei, jubileumai közül válogattunk.

Rómer Flóris Emlékév

200 éve, 1815. április 2-én született Rómer Flóris régész, művészettörténész, nagyváradi kanonok, egyetemi tanár, a magyar régészet, művészettörténet és műemlékvédelem egyik megteremtője. Műemlékek után kutatva bejárta az egész országot, 1859-ben létrehozta Győr első múzeumát, egyben vidéken is az egyik legelsőt, és az ő kezdeményezésére indult meg Budapesten a magyar régészképzés.

romer.jpg

Semmelweis Ignác Emlékév

150 éve, 1865. augusztus 13-án hunyt el Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, az anyák megmentője. Felfedezte, hogy az addig magas halálozási aránnyal járó gyermekágyi láz klórvizes fertőtlenítéssel elkerülhető. Eljárását kétkedve fogadták, csak évtizedek múlva, a kórokozók felfedezése után jöttek rá, hogy mennyire megelőzte a korát.

Semmelweis gyermekágyi lázzal kapcsolatos felfedezéseinek egyes dokumentumait 2013-ban az UNESCO a világemlékezet részévé nyilvánította, és halálának 150. évfordulóján a szervezet is megemlékezik az orvosról.

150 éves a Pesti Vigadó

A Feszl Frigyes tervezte épületben 1865-ben tartották az első táncmulatságot, és a Vigadó a következő évtizedekben a legfontosabb budapesti zenei helyszín lett. Nemcsak a báli szezon alatt teltek meg a falai, hanem a leghíresebb hazai és európai karmesterek, zeneszerzők és szólisták koncertjein, és egyéb kiállításokat, komoly eseményeket is befogadtak itt.

A második világháborúban súlyosan sérült épület homlokzatát a hatvanas években restaurálták, belsejét viszont teljesen átalakították. Az eredeti állapotok helyrehozása a Vigadó 2004-es bezárása után kezdődött el, és végül tavaly márciusban nyíltak újra az épület kapui.

A 150 éves múltat januárban és februárban nagyszabású programsorozattal ünnepli a Pesti Vigadó.

vigado.jpg

35. Budapesti Tavaszi Fesztivál

Ha tavasz és Budapest, akkor Budapesti Tavaszi Fesztivál. Idén már 35. alkalommal rendezik az összművészeti fesztivált, ahol a szokás szerint szerepel komoly- és kortárs zene, opera és popzene, színház és cirkusz, tánc és képzőművészet. Világpremierek és magyarországi bemutatók, a legjobb hazai művészek és világsztárok előadásában.

A Művészetek Palotája és az Operaház mellett kiemelt helyszín lesz a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Millenáris, a Bálna, a Vigadó és a Nezeti Színház, továbbá a fővárosi színházak és múzeumok is.

Ludwig 25

Alapításának 25. évfordulóját ünnepli a budapesti Ludwig Múzeum. Az ebből az alkalomból szervezett állandó kiállítás egész évben megtekinthető, és természetesen időszaki kiállításokból sincs hiány.
A Ludwig Múzeum történetéről és legfontosabb kiállításairól itt írtunk bővebben.

ludwig.jpg

kiemelt Ludwig Múzeum Budapesti Tavaszi Fesztivál Rómer Flóris Pesti Vigadó Semmelweis Ignác

Legfrissebb

Itthon Észak-Magyarországon

Itthon Közép-Dunántúlon

 • Nagycsaládosoké a főszerep Eplényben!
  Nagycsaládosoké a főszerep Eplényben! Fotó: Nordica Síaréna Ezen a hétvégén a nagycsaládosoké lesz a főszerep a Nordica Síarénában. Február 27-március 1. között aki nagy családdal érkezik, az 20% kedvezményt kap...

Itthon a Balatonon

 • Találkozz Te is Picassóval Balatonfüreden!
  Találkozz Te is Picassóval Balatonfüreden! A cím nem véletlen, ugyanis egy rendhagyó kiállítással készül Balatonfüreden a Vaszary Galéria. A kiállítóhely, ami mindig is a nívós tárlatairól volt híres, most igazi...

Itthon a Dél-Alföldön

Itthon Dél-Dunántúlon

Itthon Nyugat-Dunántúlon

Itthon Budapesten

Itthon Észak-Alföldön

 • Rákosi Börtönországa Nyíregyházán
  Rákosi Börtönországa NyíregyházánA szegedi Csillagbörtönből származó bútorokkal berendezett cellabelső és eredeti bitófa is látható a Rákosi-diktatúra börtöneit bemutató időszaki kiállításon, amely április...

Itthon a Tisza-tónál

 • 10. alkalommal is Torkos Csütörtök
  10. alkalommal is Torkos CsütörtökJubileumhoz érkezett a 21. századi Torkos Csütörtökök pályafutása: 2015. február 19-én már tizedik alkalommal szervezik meg az akciót, amelynek örömére féláron lakomázhatunk az...
Programajánló

Programajánló

 • 10 romantikus, tavaszi kirándulóhely
  10 romantikus, tavaszi kirándulóhelyHa szeretnél valami szép helyen sétálni a pároddal vagy csak új háttereket keresel a következő közös fotótokhoz, esetleg felfedeznétek egy új úti célt, ahol még nem jártatok, akkor...
 • Kézzel-lábbal: Utazás Kiállítás
  Kézzel-lábbal: Utazás KiállításVasárnapig tart az idei Utazás Kiállítás és Bringaexpo a Hungexpo területén.  Míg az előbbi az utazási célpontokról, hazai és külföldi városokról, nemzeti parkokról...
 • Fankadelivel indul a Nemzeti Bor Maraton
  Fankadelivel indul a Nemzeti Bor MaratonA hazai borvidékek és a futóversenyek érdekes ötvözete a Nemzeti Bor Maraton, ami igazából nem egy maraton, hanem 11 napon át több maratoni és félmaratoni távból  álló,  gigantikus...
 • Étterem Hét 2015
  Étterem Hét 2015A Torkos Csütörtök után itt az Étterem Hét. Március 16-22-ig a legjobb éttermek háromfogásos menüit próbálhatjuk ki fix, 3300 Ft-os áron (szervízdíjjal együtt). A résztvevő...
 • Top 3 tavaszi teljesítménytúra
  Top 3 tavaszi teljesítménytúraAzoknak akik komolyan gondolják az erdőben sétálást, három jól szervezett túrázós programot ajánlunk. Van akiknek ez kihívás, másoknak csak egy jól szervezett erdei kirándulás...
 • Hegyibringás versenyek 2015
  Hegyibringás versenyek 2015Kezdő és profi, gyermek és felnőtt mountain bike-osok is találnak maguknak megfelelő távot, helyszínt és versenyt idén. Összegyűjtöttük nektek a legjobbakat. A szervezőknek...
 • Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015
  Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015Április 10 és 26 között rendezik meg a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fellépők listája impozáns, jegyek már kaphatók, és gyorsan fogynak. A fesztivál több mint két hetére...
 • Gólyaváró a Hortobágyon
  Gólyaváró a HortobágyonMárcius 14-15-én a Pusztai Állatpark Kikelet a Hortobágyon rendezvényén köszönthetjük a hazatérő gólyákat. A térségben rengeteg gólya él, és ilyenkor térnek haza déli...
 • Tavasszal mindig jó a francia filmek szerelmeseinek
  Tavasszal mindig jó a francia filmek szerelmeseinekA Frankofón Fesztivál keretein belül már ötödik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmfesztivált. A fesztivál Budapesten kezdődik, ahol a szokás szerint az Uránia Nemzeti...
 • Hol sportoljunk márciusban?
  Hol sportoljunk márciusban?Márciussal, jó eséllyel vége lesz a télnek, melegszik kicsit az idő, így nem lesz több kifogás a testmozgás elkerülésére. Három olyan eseményt ajánlunk, ahol jó hangulatban, sok...

Programajánló

 • 10 romantikus, tavaszi kirándulóhely
  10 romantikus, tavaszi kirándulóhelyHa szeretnél valami szép helyen sétálni a pároddal vagy csak új háttereket keresel a következő közös fotótokhoz, esetleg felfedeznétek egy új úti célt, ahol még nem jártatok, akkor...
 • Kézzel-lábbal: Utazás Kiállítás
  Kézzel-lábbal: Utazás KiállításVasárnapig tart az idei Utazás Kiállítás és Bringaexpo a Hungexpo területén.  Míg az előbbi az utazási célpontokról, hazai és külföldi városokról, nemzeti parkokról...
 • Fankadelivel indul a Nemzeti Bor Maraton
  Fankadelivel indul a Nemzeti Bor MaratonA hazai borvidékek és a futóversenyek érdekes ötvözete a Nemzeti Bor Maraton, ami igazából nem egy maraton, hanem 11 napon át több maratoni és félmaratoni távból  álló,  gigantikus...
 • Étterem Hét 2015
  Étterem Hét 2015A Torkos Csütörtök után itt az Étterem Hét. Március 16-22-ig a legjobb éttermek háromfogásos menüit próbálhatjuk ki fix, 3300 Ft-os áron (szervízdíjjal együtt). A résztvevő...
 • Top 3 tavaszi teljesítménytúra
  Top 3 tavaszi teljesítménytúraAzoknak akik komolyan gondolják az erdőben sétálást, három jól szervezett túrázós programot ajánlunk. Van akiknek ez kihívás, másoknak csak egy jól szervezett erdei kirándulás...
 • Hegyibringás versenyek 2015
  Hegyibringás versenyek 2015Kezdő és profi, gyermek és felnőtt mountain bike-osok is találnak maguknak megfelelő távot, helyszínt és versenyt idén. Összegyűjtöttük nektek a legjobbakat. A szervezőknek...
 • Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015
  Budapesti Tavaszi Fesztivál 2015Április 10 és 26 között rendezik meg a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivált. A fellépők listája impozáns, jegyek már kaphatók, és gyorsan fogynak. A fesztivál több mint két hetére...
 • Gólyaváró a Hortobágyon
  Gólyaváró a HortobágyonMárcius 14-15-én a Pusztai Állatpark Kikelet a Hortobágyon rendezvényén köszönthetjük a hazatérő gólyákat. A térségben rengeteg gólya él, és ilyenkor térnek haza déli...
 • Tavasszal mindig jó a francia filmek szerelmeseinek
  Tavasszal mindig jó a francia filmek szerelmeseinekA Frankofón Fesztivál keretein belül már ötödik alkalommal rendezik meg a Frankofón Filmfesztivált. A fesztivál Budapesten kezdődik, ahol a szokás szerint az Uránia Nemzeti...
 • Hol sportoljunk márciusban?
  Hol sportoljunk márciusban?Márciussal, jó eséllyel vége lesz a télnek, melegszik kicsit az idő, így nem lesz több kifogás a testmozgás elkerülésére. Három olyan eseményt ajánlunk, ahol jó hangulatban, sok...

Címkék

#ÉlményItthon (1) A38 Hajó (1) aggtelek (1) ajánló (1) aktív (5) aktuális (1) alcsútdoboz (1) alföld (1) alternative vs avangarde budapest (1) alternativ budapest (1) Amorf Ördögök (1) árvay angelika (1) augusztus 20 (1) a köles reneszánsza (1) a vizek birodalma (1) Balaton (1) balaton (6) balatonfüred (1) Balaton Method (1) barlang (2) bebte (1) békécsaba (1) Bigo (1) Bigo Bag Five (1) Bóly (1) bőszénfa szarvasfarm (1) bringaexpo (1) budapest (1) Budapest (16) Budapesti Tavaszi Fesztivál (3) budapest avantgarde (1) budapest és környéke (1) budapest program (1) Bugge Wesseltoft (1) canes ezüst medve (1) CEE Parking Development (1) cinetrip (1) Connector Táncfesztivál (1) cukrászda (1) Cut Chemist (1) dég (1) Dél-Dunántúl (1) Dj Shadow (1) dr. lipcsey györgy imre (1) dr. niklai ákos (1) dr. vetter szilvia (1) Dürer Kert (1) erzsébet város (1) északmagyarország (4) Év Utazója (1) év utazója (2) ezstergom (1) fankadeli (1) fesztivál (4) filmfesztivál (1) filmforgatás budapest (2) fine dining (1) fitness (1) fotó (1) fotópályázat (1) francia filmek fesztivál (1) Frankofón Filmnapok (1) futóverseny (1) gasztronómia (6) gellért szálloda (1) gödöllői királyi kastély (1) gyalogos híd (1) gyerekbarát (1) gyógyfürdő (3) hátizsákos (1) héjja lászló (1) Hévíz (1) hóbagoly (1) hortobágy (1) Hortobágy (1) hungarikum (1) ifjúsági szállás (1) irodalom (1) itthon.hu (2) jászberény (1) jurta (1) kárpátia étterem (1) kerékpár (1) kiemelt (61) kis-balaton (1) köles (1) koncert (1) kultúra (3) kutlúra (1) lakosztályétterem (1) Lázár lovaspark (1) lillafüred (1) Ludwig Múzeum (2) lúgosító (1) madárles (1) Magyarország (2) magyarország imázsfilm (1) Magyar Állami Operaház (1) magyar bor (1) magyar értéktár (1) Magyar Parkolási Szövetség (1) Mai Manó Ház (1) Makó (1) maraton (1) mária sétány (1) martonvásár (1) márton napi borfesztivál a gellértben (1) mátra (2) mészégető-források barlangja (1) milyen filmeket forgattak budapesten (1) movilfest (1) Movilfesttour Budapest (1) müpa (2) művészet (2) múzeum (1) nagyharsány (1) nagyharsányi-kristálybarlang (1) németh ágnes (1) nemzeti bor maraton (1) neopaint (1) nyugat-dunándtúl (1) nyugat itthon (1) ökoturizmus (2) opera (1) orfű (1) őrség (3) ország tortája (1) pálinka (1) palóc (1) pécs (2) Pesti Vigadó (1) programajánló (26) prósza (1) Rómer Flóris (1) rozémaraton (1) rubik ernő (1) rumbach sebestyén utca (1) sárkányhajó világbajnokság (1) Semmelweis Ignác (1) sport (2) Sylvia Plachy (1) szabics kikötő (1) szállás (2) szállásfoglalás (1) szálláshely (4) széchenyi fürdő (1) székesfehérvár (1) szilvásvárad (1) színház (1) szolnok (1) tagore sétány (1) tél (2) Thurston Moore (1) tisza-tó (5) töc (1) tokár tomi (1) torkos csütörtök (2) túra (2) Tűzfalat kapott Rubik Ernő (1) tűzfalrehab (1) újnyugat irodalmi kör (1) unikum (1) utazás kiállítás (2) Vad Magyarország (1) védjegy (1) verseny (1) Veszprém (1) video (1) videó (2) villány (2) wellness (2) wndrlnd (1) zala (1) zene (3) zöldturizmus (1) Zsigmond Vilmos (1)

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png