Kiemelt

Kiemelt

 • 10 különleges helyszín Magyarországon
  10 különleges helyszín MagyarországonMagyarországon van a legnépszerűbb, sokat látogatott úti célok után is bőven látnivaló. Ha a legmenőbb helyeken már jártál, akkor ajánlunk neked néhány különlegesebb helyszínt...
 • DORÁ-t mindenkinek!
  DORÁ-t mindenkinek!Új, magyar fejlesztésű sisak, este bringázóknak. Ezzel a dizájn tervvel nyert Filczer Balázs az IBDC 2013 versenyen. DORA sisak – Fotó: facebook.com/balazsfilczer Az International...
 • Tisza-tavi Természetfotós Hét
  Tisza-tavi Természetfotós HétOktóber 11-18-ig a fotósoké lesz a Tisza-tó! A Tisza-Tavi Ökocentrum ingyenes csónaktúrákkal, és a fotósok igényeihez igazított kilátó nyitva tartással várja a fényképezni...
 • Magyar szállásadók meredek esetei
  Magyar szállásadók meredek eseteiA szállás.hu összegyűjtötte a hazai szállásadók szélsőséges eseteit, és megosztották velünk. A vendégek néha elképesztő dolgokra képesek. Íme az idei rekorderek! Jelenet a...
 • Ezek a legnépszerűbb hazai szálláshelyek
  Ezek a legnépszerűbb hazai szálláshelyekA szallas.hu oldal statisztikai adatai és az Év Szállása versenyen begyűjtött szavazatok alapján megtudhatjuk melyek voltak idén a legnépszerűbb szálláshelyek és mely településeket...

10 különleges helyszín Magyarországon

26    2014. szeptember 18. 11:02

Magyarországon van a legnépszerűbb, sokat látogatott úti célok után is bőven látnivaló. Ha a legmenőbb helyeken már jártál, akkor ajánlunk neked néhány különlegesebb helyszínt, amit érdemes felkeresni egyszer az életben.

Tarjánka-szurdok

A Tarjánka-patak vulkáni kőzetbe vájt völgyét Markaz és Domoszló között félúton találjuk meg. A szurdok 750 méter hosszan kanyarog, helyenként 15 méter magas sziklafalak között. Érdekessége, hogy legszűkebb pontja csupán 3 méter. A környék több védett állat- és növényfajnak ad otthont. A feltorlódott sziklák és törmelékek miatt a patakon több helyen alakultak ki kisebb vízesések, csobogók. A szurdok  területére – jelenleg – csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet belépni, de reméljük ez változik a jövőben.

különleges helyek - tapolca.jpg

Tavasbarlang

Tapolcának ezt a nevezetességét 1903-ban fedezték fel véletlenül, egy kútásás alkalmával. Aki mostanában ellátogat oda, az egy szépen kiépített, tiszta vizű, kivilágított barlangban csónakázhat végig a 13,7 millió éves járatok egy 300 méteres szakaszán. A látvány mellett a barlang klímája is jó hatással lesz ránk. A tiszta, állandóan 20°C-os levegő az asztma és az allergia nagy ellensége. A tavasbarlang területe fokozottan védett, de egész évben látogatható. Belépőjegyet 600-1000 Ft között kapunk.

Túristvándi vízimalom

A ma is működő vízimalom az ország legnagyobbja. 1315-ben már vízimalomként említik a korabeli írások, de maga az épület már 1181-ben megvolt, viszont akkori funkciója nem derül ki egyértelműen. Az ódon, népi stílusban épült malom és környezete kiváló túrahely, amellett igazi időutazás. Az épületben kiállítás mutatja be a hely történelmét és a malom működését. Az például ipartörténeti ritkaságnak számít, hogy a víz nem felülről folyik a malomkerékre, hanem a kerekek lapátjai merülnek bele a folyó vizébe. A malom egész évben látogatható. A teljes árú belépőjegy 200 Ft.

különleges helyek - egerszalók.jpg

Sódomb

Az egerszalóki sódomb az ország leglátványosabb hőforrása. A 410 méter mélyről feltörő hévíz 1200 m2-en rakta le mészkőhordalékát, amiből sódomb épült. A domb lábánál termálfürdő épült, ami mára komplett wellness és gyógyászati központtá fejlődött. Magára a sódombra nem lehet felmászni, de a lábánál fürdeni, és látványában gyönyörködni is épp eléggé különleges élmény.

Bújdosók Lépcsője

A Bújdosók Lépcsőjét a Badacsony hegyen találjuk, a Balaton északi partján, és a Rózsakőtől vezet fel a hegy tetejére. Az út meredek, és jólesően megterhelő, a tetejéig 464 lépcsőfokot kell legyőznünk. A Badacsony teteje egy viszonylag sík erdős rész több kilátóponttal, tűzrakó hellyel, piknikasztallal. Érdemes felmászni a Kisfaludy-kilátóba, ahonnan 438 méter magasból nézhetünk le a Balatonra és annak északkeleti partjaira.

Római fürdő

Ez a fürdő valójában egy vízesés a Gaja-patakon, a Bakonyban. A Gaja-patak völgye népszerű kirándulóhely bakancsos turisták, hétvégi, kiránduló családok és erdei kerékpárosok körében. A Rómia fürdőt és a völgyet érdemes esőzés vagy hóolvadás után látogatni, amikor a vízhozam nagyobb, és a patak zúgói látványosabbak. Maga a völgy 2 km hosszú, és itt találjuk a híres betyár, Savanyú Jóska barlangját is, ahol állítólag a csendőrök elől elrejtőzött. A Római fürdőt Bakonynána irányából lehet megközelíteni. A közelben érdemes még megnézni a tési szélmalmokat is.

különleges helyek - bikal.jpg

Reneszánsz Élménybirtok

Bikal központjától 300 mérette, a Puchner kastélyszálló szomszédságában találjuk ezt a mesés reneszánsz falut. A korabeli stílusban épült komplexum központ része a középkori óváros, ami tényleg olyan, mintha egy lovagos film díszlete lenne. Az épületek aljában korabeli műhelyek vannak, ahol megnézhetjük és ki is próbálhatjuk a régi idők mesterségeit. Van itt pékműhely, fafaragóműhely, szobrászműhely, szabóműhely, bőrműves műhely, gyertyaöntőműhely, ékszerkészítő műhely, valamint egy étterem, a Fogadó a Fehér Hattyúhoz. Ezek mellett van még itt lovagi küzdőtér, és egy klasszikus magyar falu állatsimogatóval. Az óvárosban rendszeresen vannak hétvégi programok, családi napok. A belépőjegy 1700-2500 Ft között van, de vannak családi jegyeik is.

Sziklakórház

A Budai vár mélyén találjuk ezt az atombunkert és katonai kórházat, aminek a története 2002-ig titkosítva volt. A várhegy sziklájába épült kórház ma múzeumként látogatható. Különös történeteit a II. világháborútól 1956-ig 200 élethű viaszfigura teszi látványosabbá az eredeti berendezések, kórházi eszközök mellett. A Sziklakórház csak vezetéssel látogatható, aminek a díja benne van a belépőjegy árában. A tárlat legfrissebb része a modern katonai orvoslással foglalkozik.

különleges helyek - pécs.jpg

Ókeresztény sírkamrák

Pécs sok szép nevezetessége közül az ókeresztény sírkamrák felkerült az UNESCO világörökségi listájára is. A régészeti bemutatóhely az első évezred keresztény, halotti kultuszába, a korabeli temetkezési építészet és művészet világába kalauzolják el a látogatókat. Az itt található falfestmények a római katakombák alkotásaival vetekszenek. Az ókeresztény sírkamrákat a négytornyos székesegyház mellett találjuk. A belépődíj 900-1700 Ft között van.

Egri érseki pincerendszer

A pincerendszert a török megszállás után építették ki, azzal a céllal, hogy környező szőlőterületeken megtermelt borok egyházi adóként beszedett tizedét tárolni tudják. A hatvani kaputól a Rác kapuig 4 km hosszú pincét „város a város alatt” néven is emlegetik, 2007-ben pedig felkerült a 7 magyar építészeti csoda listára. Érdekesség, hogy a pincét sosem szigetelték le a víz ellen, így a falakon átszivárgó talajvíz cseppkőszerű képződményeket hozott létre a falakon és mennyezeteken. A látogatható része az Eszterházy tértől a Bazilikáig tart. A belépőjegy ára 500-950 Ft.

banner blogra.jpg

aktív kiemelt

3 klassz kiállítás őszre

Szólj hozzá!   2014. szeptember 16. 18:31

Ha budapesten jársz vagy eleve itt vagy, van itt három kiállítás, amit érdemes meglátogatni. A gasztro és könnyűzenei programok mellett talán jól esik valami csendesebbet, könnyedebbet is csinálni.

3 kiállítás - dada.jpg

Dada és szürrealizmus

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, Budai vár

Dalí, Miro, Duchamp, Magritte, Schwitters, Ernst és Man Ray különleges világát ismerhetjük meg a tárlaton. A 20. század két legjelentősebb avantgárd irányzatát több mint száz festmény, objekt, fotómontázs, kollázs, asszamblázs és ready-made alkotáson keresztül fedezhetjük fel.

Teljes árú belépőjegy: 2400 Ft. A kiállítás október 5-ig tart.

3 kiállítás - zsolnay.jpg

Egy zseniális család – Zsolnay

Helyszín: egykori Honvéd Főparancsnokság épülete, Budai vár

A kiállítás 260 Zsolnay-alkotáson és több kisfilmen keresztül mutatja be a híres keramikuscsalád múltját, jelenét, alkotóit és munkásságukat. A tárlat két fő részből áll. Az első a pécsi Zsolnay Múzeum anyagának válogatott darabjait mutatja be, míg a másik szekció az épületkerámiákkal, csempékkel és szobrokkal foglalkozik.

A kiállítás December 19-ig látogatható, keddtől vasárnapig. A teljes árú belépőjegy 2000 Ft.

3 kiállítás - rembrandt.jpg

Rembrandt és a holland „arany évszázad” festészete

Helyszín: Szépművészeti Múzeum, Hősök tere

A múzeum holland gyűjteménye nemzetközi viszonylatban is jelentősnek számít. Ezt láthatja majd a közönség az november 1-jén nyíló tárlaton kiegészítve könyvekkel, térképekkel, korabeli bútorokkal és 150 festménnyel, melyek külföldi magángyűjteményekből és múzeumokból érkeznek. A tárlat a korszak legnagyobb festőjének, Rembrandtnak a munkássága köré épül, akitől 20 remekművet láthatunk majd, köztük az utolsó önarcképét és legelsőnek tartott festményét is.

A kiállítás február 15-ig látogatható. A belépőjegy áráról egyelőre nincs információ.

kultúra programajánló kiállítás Budapest

Édes hétvégi program

Szólj hozzá!   2014. szeptember 16. 13:30

Szeptember 19-21-ig az édességek és desszertek hétvégéje lesz a Budai várban. Csokik, marcipánok, bonbonok, tradicionális és trendi finomságok, minőségi édesipari remekek kánaánja.

411130_405689819475083_135867779_o_1.jpg

Fotó: Facebook / Édes Napok

A csokoládék mellett helyet kapnak a fagylaltok, a kézműves édességek és a torták, sütemények is. Megismerkedhetünk nehezen beszerezhető világmárkákkal, valamint nagy gyártók és kis műhelyek legjobb termékeivel.

Az elismert hazai édességkészítők mind ott lesznek, mint például Szánthó Tibor, a ChocoMe, a Bonbonier, a Harrer Csokoládé, a Zangio, a Bonbonetti és a Szamos, de nem hiányoznak majd a svájci és belga csokiképviseletek sem.

A részletes programot itt nézheted meg.

A programok között is lesz néhány érdekesség. A Miele gasztroszínpadán ismert chefek, cukrászok és többek között főtámogató tv2.hu sztárjai is bemutatókat tartanak majd. A „So delicious fashion show” lényege pedig, hogy a Sofitel szálló mestercukrászai elismert divattervezők ruháihoz készítenek tortát.

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is lesznek koncertek, dj-k, szakmai előadások, édesség bemutatók és kóstolók, valamint a páratlan kilátás a városra.

Nyitva tartás:
Szeptember 19. Péntek: 11:00-22:00
Szeptember 20. Szombat: 10:00-22:00
Szeptember 21.Vasárnap: 10:00-22:00

Jegyárak:
Felnőtt napi belépőjegy 2200 Ft
Nyugdíjas napi belépőjegy: 1500 Ft
Gyerek napi belépőjegy: 1000 Ft (6-12 év között)
Családi napi jegy: 5000 Ft (2 felnőtt és 2 gyerek)
6 éves korig ingyenes a belépés.

Forrás edesnapok.hu

programajánló gasztronómia Budapest

DORÁ-t mindenkinek!

Szólj hozzá!   2014. szeptember 15. 16:31

Új, magyar fejlesztésű sisak, este bringázóknak. Ezzel a dizájn tervvel nyert Filczer Balázs az IBDC 2013 versenyen.

906136_529005137177218_1740263192_o.jpg

DORA sisak – Fotó: facebook.com/balazsfilczer

Az International Bycicle Design Competiton rendezvényén “Clothing and accessories” (ruházat és kiegészítők) kategóriában nyert Filzer Balázs DORA nevű kerékpáros sisakja sisakja, aminek különlegessége, hogy kifejezetten a városban, este közlekedőknek fejlesztette.

A sisakon, akárcsak az autókon/motorokon, van lámpa elöl és hátul, méghozzá olyan színűek, mint a közlekedésben megszokottak: elöl fehér, hátul piros. Emelett két oldalon vannak kanyarodást jelző fények is, narancssárgák, mint az indexlámpa általában. Az indexek a kormányra szerelhető bluetooth kontrollerrel aktiválhatók. A sisak a működéséhez szükséges energiát egy beépített, újratölthető akkumlátorból nyeri.

A sisak működését ez a videó szemlélteti legjobban:

Forrás: mtro.hu

kiemelt

Tisza-tavi Természetfotós Hét

Szólj hozzá!   2014. szeptember 15. 10:39

Október 11-18-ig a fotósoké lesz a Tisza-tó! A Tisza-Tavi Ökocentrum ingyenes csónaktúrákkal, és a fotósok igényeihez igazított kilátó nyitva tartással várja a fényképezni vágyókat. Lesz hajnali madárles, csónakban gubbasztás, lélegzetelállító panoráma kilátókról és vonuló madarak.

65b21226-cfad-4f87-a00f-ba19a21e4616.jpg

Bővebb információért és nagy fotósok tippjeiért kattints ide!

A Tisza-tavi Természetfotós Héten készült képeknek pedig külön fotópályázatot hirdetnek meg, melyre bárki nevezhet, aki az adott héten fényképet készített a Tisza-tónál. A versenyre csak személyesen lehet nevezni az Ökocentrumban, Poroszlón, október 18-án. A legjobb képeket november 9-től állítják majd ki, szintén az Ökocentrumban.

A Természetfotós Hétre amatőr és profi fotósok jelentkezését is szeretettel várják.

programok pályázat aktív madárles kiemelt tisza-tó Ökocentrum

Magyar szállásadók meredek esetei

Szólj hozzá!   2014. szeptember 10. 13:00

A szállás.hu összegyűjtötte a hazai szállásadók szélsőséges eseteit, és megosztották velünk. A vendégek néha elképesztő dolgokra képesek. Íme az idei rekorderek!

Jelenet a Grand Hotel Budapest című filmből

Az még nem meglepő, hogy az online szállásfoglalások nagy része 1-2 napra szóltak, de az már annál inkább, hogy volt valaki, aki 30 napra foglalt le egy apartmant Szolnokon. A legolcsóbb foglalás 1500 Ft / 2 fő volt, míg a legdrágább 880.000 Ft egy Dobogókői szálláshelyért.

A legdurvább minibáros fogyasztás 65.000 Ft volt, de volt olyan eset is, hogy egy társaság 20.000 Ft / főt hagyott ott egy hotel éttermében. A rekord azonban egy kétezer fős rendezvény volt, összesen 9 millió forint értékben. Legkönnyebben az esküvőkkel szállnak el a költségek, ahol nem ritka a 200-400 fős vendégsereg sem. Egyik szolgáltató beszámolt egy esetről, ahol csak a zenekar 50 fős volt.

A legnépszerűbb hazai szálláshelyek listájáért kattints ide!

A legidősebb utazó (a portál adatai szerint) egy 103 éves ember volt, de több helyről mesélték, hogy 90 év feletti vendégük volt. Más vendégek azzal maradtak emlékezetesek a szolgáltatók számára, hogy rengeteg csomaggal érkeztek. Egyik vendég egymaga 8 bőrönddel, egy másik 5 utazótáskával érkezett, pedig csak két éjszakára foglalt szobát.

Voltak állati rekordok is, a legértékesebb állat egy versenyló volt, de érkezett már szálláshelyre elefánt és zebra is, cirkuszi állatidomárokkal. A kutyakiállítás idején pedig az egyik vendéglátónak 16 tacskót kellett elszállásolnia.

banner blogra.jpg

szálláshely kiemelt

Törni-zúzni Budapesten?

1    2014. szeptember 10. 11:17

10464128_769899709721335_5175752339236639428_n.jpg

Érdekes szolgáltatás indult be fővárosunkban: megnyílt az első Dühöngő. A lényeg pofonegyszerű: bemész egy szobába, ha ideges vagy, és mindent összetörsz.

A Dühöngő megvalósítóinak célja, lehetőséget biztosítani mindenki számára, hogy megfelelő körülmények között vezethesse le a hétköznapokban felgyülemlett stresszt. A helyen többféle csomag közül választhatunk, attól függően, milyen jellegű bennünk az ideg. Törhetünk irodai bútorokat, konyhai eszközöket, italos üvegeket,és mindezt biztonságos és legális körülmények között. Lehetőség van továbbá falhoz állítani gyűlölt ellenségünket, és megdobálni zöldséggel vagy vízzel töltött lufikkal.

A szervezők alternatív regenerálódási formának definiálják a Dühöngőt, ami amellett, hogy levezeti a felgyülemlett stresszt, megmozgat és szórakoztat is, és csapatépítésnek sem utolsó.

Weboldal: rageroom.info

Facebook: facebook.com/rageroom

programajánló Budapest

Ezek a legnépszerűbb hazai szálláshelyek

Szólj hozzá!   2014. szeptember 10. 10:35

A szallas.hu oldal statisztikai adatai és az Év Szállása versenyen begyűjtött szavazatok alapján megtudhatjuk melyek voltak idén a legnépszerűbb szálláshelyek és mely településeket látogatta legszívesebben a hazai utazóközönség.

_DSC7777.jpg

A települések közül idén Csesznek volt a legmenőbb. A cseszneki várhegy via ferrata útjáról mi is írtunk már. A második Gyomaendrőd, a harmadik legvonzóbb helység Bükfürdő. A TOP 10 további teplepülései: 4. Cserkeszőlő, 5. Hévíz, 6. Gyula, 7. Gárdony, 8. Eger, 9. Hajdúszoboszló, 10. Zalakaros.

Három legjobb 4-5 csillagos szálloda:
1. Imola Hotel Platán, Eger
2. Diamant Hotel Szigetköz, Dunakiliti
3. Elizabeth Hotel, Gyula

Három legjobb 1-3 csillagos szállások:
1. Piramis Hotel, Gárdony
2. Club Dobogómajor, Hévíz
3. Hotel Margaréta, Balatonfüred

Három legjobb panzió:
1. Royal Panzió, Cserkeszőlő
2. Pelso Panzió, Balatonmáriafürdő
3. Villa Citadella Wellness Panzió, Eger

Három legjobb apartman/vendégház/hostel:
1. Imola Udvarház Apartman, Eger
2. Bellus Apartman, Abádszalók
3. Erzsébet Vendégház, Csesznek

Forrás: szallas.hu; turizmusonline.hu | Fotó: Magyar Turizmus Zrt.

kiemelt

Kevesebb a panasz a vendéglátókra

Szólj hozzá!   2014. szeptember 09. 10:29

Országos szinten javult a turisztikai szolgáltatások minősége. A fogyasztóvédők az idei főszezonban 1792 vendéglátó-ipari egységet és 128 taxis szolgáltatást vizsgáltak, ebből 554 vendéglátónál és 18 taxisnál találtak valamilyen, többnyire kisebb szabálytalanságot.

_DSC7458.JPG

A Magyarországra látogató külföldi turisták biztonsága és nyugalma érdekében a vendéglátó egységeknél elsősorban a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrése volt a céljuk, de sarkalatos pontja volt az ellenőrzéseknek az is, hogy az árakat megfelelően tüntetik-e fel a szolgáltatók.

Összességében, idén a vendéglátók 31 százalékánál tártak fel hiányosságot a felügyelők a múlt évi 33 százalékkal szemben, a taxiknál ez a mutató a tavalyi 17 százalékról 14 százalékra mérséklődött.

Ellenőrizték a repülőterek előtti taxisokat, a hajóállomásokon és a vasúti megállóknál működő személyszállítást is. Náluk többnyire figyelmetlenségből adódó hiányosságot találtak, de előfordult néhány esetben, hogy engedélyt kellett bevonni. A jellemző hiányosságok közé tartozik, hogy a szolgáltató nem ad számlát, illetve nem megfelelően tájékoztatják az utasokat.

A fogyasztóvédelem szerint a turisták oldaláról, több odafigyeléssel, tudatos vásárlói magatartással sok egyéb panasz megelőzhető lenne, de ez a javuló tendencia önmagában szép eredmény.

Forrás: turizmusonline.hu

 

kiemelt

Nemzeti Vágta 2014

Szólj hozzá!   2014. szeptember 08. 16:23

2014-ben szeptember 19-21-ig lesz a Nemzeti Vágta. A nagysikerű rendezvényhez idén hozzácsatlakozik az Autómentes Nap és a Főzdefeszt is, így valódi, belvárosi fesztivállá duzzadt a programkínálat.

2012-9-25-16-24-22271635304.jpg

Az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutama egy rendkívül izgalmas viadal és egy jótékony célért folyó küzdelem egyben. Az induló művészek, sportolók évről évre komolyan készülnek a megmérettetésre, hiszen a bajnoki cím komoly presztízzsel bír.

A Vágta programja itt érhető el.

Idén Kaszás Géza, Pintér Tibor, Homonnay Zsolt és Buch Tibor száll nyeregbe a győzelemért, a nyertes által kiválasztott alapítvány rendkívüli támogatást kap az OTP Bank jóvoltából. Kaszás ötödik, Pintér hatodik, Homonnay második alkalommal áll rajthoz a Hősök Terén, Buch Tibor – a többek között a TV2 magánnyomozójaként ismert színművész – pedig első ízben lovagol a Sztárfutamon! A versenyt szeptember 20-án, szombaton, délután tarják majd a Hősök Terén.

Fotó: vagta.hu

programajánló budapest program Budapest

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

Szólj hozzá!   2014. szeptember 05. 10:13

Szeptember 29. és november 9. között idén is elárasztanak minket a múzeumok számtalan érdekes programmal, kiállítással, kreatív programmal. A tavalyi, jól bevált tematikák mellé újak is társulnak: az Utazó Múzeumok, a Múzeumi Őszbúcsúztató és a Tanárok Éjszakája.

A fesztivál mottója: Töltődj fel múzeummal! Ami pedig mögötte van: megszámlálhatatlan sok programajánlat országszerte, 170 múzeum szervezésében.

Idén is lesz a pedagógusoknak szóló A lámpás én vagyok című rendezvény, valamint a színes és könnyed Nagy Rajzolás.

A tárgyak belsejét és lelkét is megismerhetjük a Tárgydoktor rendel! témában összegyűjtött programokon. Betekinthetünk a restaurátorok műhelytitkaiba, a tárgymentés módszereibe, a valódi tárgydoktorok mindennapi munkájába.

MOF kép.jpg

A 16 év felettieknek is lesznek külön programok, mégpedig olyan ínyencségek, mint a fegyverbemutató vagy a diák-vadász találkozó. Szó lesz a vámpírizmusról és Indiana Jones útjába is eredhetünk.

Idei újdonság, az Utazó Múzeumok, aminek a lényege, hogy a kiállítások házhoz mennek, de legalábbis a közeli utcákra, terekre, vagy éppen az óvodába, vagy az iskolába. Útra kel a Balaton Múzeum, a pesti oldal kortárs kiállítótere, a Ludwig Múzeum, lesz rendhagyó természetismereti óra, sőt a Déri Múzeum "hátizsákkal" költözik a tantermekbe.

A Pincétől a Padlásigprogramjainak különlegessége, hogy beléphetünk a közönség elől elzárt, titkos múzeumi részlegekbe.

Kulturális tereinket alkalmunk lesz felfedezni kerékpárral vagy gyalogosan is. Az utcáról olyan épületekbe térhetünk be, amelyekről nem is sejtjük, milyen kincseket rejtenek.

Valódi kultúra-kavalkádnak ígérkezik a Múzeumi Őszbúcsúztató, melyben áramot termelhetünk szobabiciklin, megismerhetjük a váci múmiák titkát, élőszobor kiállításon vehetünk részt, sőt még igazi Márton-napi ínyencségekbe és szokásokba is belekóstolhatunk.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja tehát minden korosztály számára kitalált valamit, amitől izgalmas lesz. Érdemes lesz nekivágni, és feltöltődni múzeummal!

programajánló kiállítás művészet múzeum

Ez az ember az összes Facebook-os kihívás győztese

Szólj hozzá!   2014. szeptember 04. 11:32

Egy videó többet mond ezer szónál...


... és mi az összes szavával egyetértünk.


Helyek és időpontok, ahol akár könyvespolcok előtt is elsétálhattok >>

kultúra Facebook Ice bucket challenge kimelet

Top 3 budapesti sörfesztivál

5    2014. szeptember 02. 10:24

Az ősz nem csak a borkedvelőké, sörözni is szabad. Lesz is rögtön három sörfesztivál a fővárosban, amit meg kell látogatnunk.

beer.jpg

Józsefvárosi Sörfesztivál

Szeptember 12-14.

Igazi belvárosi sörtúra lesz, mivel a helyszínt a Krúdy Gyula utca, a Mikszáth Kálmán tér, a Reviczky utca és az Ötpacsirta utca adja.

A fesztiválon lesznek hazai és nemzetközi kézműves sörök, köztük máshol nem kapható egzotikus sörkülönlegességek is. Közkedvelt utcai gyorskaják, főszerepben a chili-vel. Továbbá lesz fényfestés, és térzene.

Újdonság lesz idén a Gyümölcsös Sörkert, ahol a meggy lesz a középpontban. Külön standja lesz a II. Budapesti Októberfest-nek (lásd lent) és a Belga sörfesztiválnak, ami májusban dübörgött.

A belépés díjtalan.

8. Főzdefeszt és Street Food Show

Szeptember 20-21.

Söröztél már az Andrássy út közepén? Nem akármilyen élmény. Az Autómentes Napot kihasználva, a Főzdefeszt standjait ez alkalommal a világörökség részét képező Andrássy úton (Nagymező és a Bajcsy közt) állítják fel.

A júniusi Főzdefeszthez hasonlóan itt is lesz Street Food Show, bemutatkozik hazánk első apátsági sörfőzdéje, a Pannonhalmi Sörfőzde, a Jónás Kézműves Sörházból kinőtt Rekettye Sörfőzde, a régóta bujkáló SümegBeer, a megújult jászapáti Lados Sörfőzde, és megmutatják mit tudnak az erdélyi sörfőzőmesterek.

Ételeket és édességeket 30 standon árulnak majd, lesznek Food Truckok, és folytatódik a tavasszal megkezdett szavazás is, hogy melyik legyen Magyarország Kedvenc Kézműves Söre, és melyik legyen az Év Sörfőzdéje 2014-ben.

A belépés ingyenes! Fizetőeszköz: készpénz.

II. Oktoberfest

Október 9-12.

A világhírű német sörfesztivál több külföldi országban is megvetette már a lábát. A budapesti változat a Városligeti Műjégpályán lesz, ahol négy napon át sörözhetünk több sátorban, ehetünk sörkorcsolyákat és élvezhetjük hazai előadók koncertjeit (Gringó Sztár, Csepregi Éva, Beatrice, Fenyő Miklós). Házigazda zenekar: Burschen sváb zenekar.

Két sör között megnézhetünk egy álomautó showt, részt vehetünk egy igazi német utcabálon, vagy kipróbálhatjuk magunkat egy kalandparkban.

De amiért megyünk: több, mint száz féle hazai sörkülönlegesség, a világ sörei, egzotikus országok nedűi, Kocsmai Sportok Sátra.

Belépőjegy: 1990 Ft / nap. Bérlet négy napra: 3990 Ft.

programajánló gasztronómia Budapest

Világsztárok Magyarországon

Szólj hozzá!   2014. augusztus 22. 11:00

2014 őszén hazánkba látogat, egy-egy koncert erejéig, néhány igazán hatalmas sztár. Érdemes szállást és jegyeket időben foglalni!

Október 18-án Kylie Minogue ad koncertet a Papp László Sportarénában. Ő az a lány, aki Madonna mellett a legtöbb emlékezetes slágert gyártotta az 1990-es és 2000-es években. Hangján és dallamain nem fog az idő, ezért biztosan jó buli lesz most is!

michael 3.jpgOktóber 27-én James Blunt, brit zenész jön ugyanoda. Blunt 2004-ben tört be a köztudatba, de azóta bármit csinál a zenei piacon, azt milliók követik és szeretik. Kíváncsian várjuk mennyit változott, mióta legutóbb itt járt.

November 2-án, a pályája csúcsán járó, kanadai swing/pop énekes, Michael Bublé énekel nekünk, szintén a Sportarénában. Bublé eddig 50 millió albumot adott el, a közönsége imádja, legutóbbi turnéján több mint 2 millió rajongót szórakoztatott könnyed, fülbemászó slágereivel és feldolgozásaival.

Ha valaki nem jutna be Bubléra, ajánljuk figyelmébe a Voca People koncertjét, ugyanazon a napon, a Budapesti Kongresszusi Központban. Nem olyan, mint amire számítasz, hanem egy egyszerre lenyűgöző és vicces kalandozás a zenei stílusok világában nyolc, fantasztikus hangú és humorú művésszel. Akármilyen show-val azért nem lehet bejárni a világot, ahogy ők tették.

Fotó: michaelbuble.com

programajánló koncert Budapest

Séta a Magyar Ízek Utcájában

Szólj hozzá!   2014. augusztus 19. 12:02

A Budai rakpart az augusztus 20-ai ünnepre újból átalakul: a Magyar Ízek utcájában nem csak az ország tortáját, hanem a határon túli magyar régiók ízeit is megkóstolhatjuk augusztus 19-e és 20-a között.

etelfotot.JPG

Erdélyi prósza, felvidéki lapcsánka, kárpátaljai káposztás hús, sajt, bor édesség... Ezek várnak bennünket a budai rakparton. Negyedszer sétálhatunk és kóstolhatunk a Magyar Ízek Utcájában. Aperitifnek minőségi pálinkával kezdhetünk, majd jókora szeletet kanyaríthatunk az andornaktályai kenyérből, amely idei Szent István Nap kenyere lett. Húsimádóknak az alpokaljai sörben pácolt sertést és mustáros wursztot ajánljuk, aki viszont inkább a zöldségre szavaz, annak Erdélyből érkeztek a törökparadicsomos, vagyis padlizsános különlegességek. Desszertnek fogyaszthatunk egy szeletet a somlói revolúcióból, vagyis az Ország Tortájából.

 

Nem csak a magyar és határon túli magyar régiók mutatkoznak be külön-külön. Ha nem kész ételt vennénk, a kézműves ízek vásárán sonkákból, sajtokból, kolbászokból, mézekből, gyógynövényekből is csemegézhetünk, közben pedig természetesen kézműves sört és bort is kortyolhatunk.

 

augusztus 20 aktuális Magyar Ízek utcája

Sztárkukkoló túra Budapesten

Szólj hozzá!   2014. augusztus 18. 16:20

Abszolút hiánypótló kerékpáros túrára indulhatunk a Design Terminállal szemközti bal csücsökből az Erzsébet térről, ami pedig nem más, mint a Mozi túra! Azaz megtudhatjuk hol és milyen filmeket forgattak Budapesten. 

bike2.jpg

A Movilfest Budapest - azon túl, hogy mobillal készült filmek fesztiválját indították el a hazai fővárosban is - kerékpáros túrát szerveznek azoknak, akik a nálunk készült hollywoodi filmek helyszíneit, kulisszatitkait szeretnék megismerni. Mindehhez pedig kerékpárral, táblagéppel és egy energiaitallal is felvérteznek. 

 

 

programajánló Movilfesttour Budapest movilfest filmforgatás budapest milyen filmeket forgattak budapesten

Új helyek Budapesten

Szólj hozzá!   2014. augusztus 18. 08:05

Mindenkinek van kedvenc étterme, kávézója, törzshelye, ahol beváltak az ételek, az italok, jó a kiszolgálás. Néha viszont érdemes kipróbálni új helyeket is, kicsit elkalandozni valami másba, ízben, környezetben, stílusban. Összegyűjtöttük nektek a frissen nyílt vagy megújult éttermeket, amik felfedezésre várnak!

Üveg/Ház

A budapesti Sas utcában nemrégiben megnyílt Üveg/Ház a minőségi borkultúra és a design kiváló egyvelege. A kínálatban számos különleges bor várja a minőségi borkultúra elkötelezett rajongóit, annál is inkább, mert a borkínálat mellett borkóstoló programokkal is várják a vendégeket. A borkultúra mellett a design is szerepet kap, az üzletben megtalálhatóak fiatal magyar designerek által készített borfogyasztáshoz kapcsolódó kiegészítők.

Vendéglő a Kis Bíróhoz

Megújult a Bock Bisztró Buda, mely a továbbiakban Vendéglő a Kis Bíróhoz néven folytatja pályafutását. A már megszokott kiváló minőségű borok mellett a tradicionális magyar és a gourmet konyha fogásait egyszerre élvezhetjük a Budai-hegyekben.

Tébolykert

Megnyitott a Tébolykert, mely – már csak a hely nevéből ítélve is – a budapesti romkocsma kínálatot gazdagítja. A hely tulajdonosai nem aprózták el a dolgot, rögtön kétszintes szórakozóhellyel várják vendégeiket. Hol máshol, találhatnánk mindezt, mint a város "bulinegyedében", a Klauzál utcában.

új éttermek országszerte.jpg

Malom Bisztró

A Soroksári úton egy régi malom épületében lelt otthonra a Malom Bisztró, mely nagy, tágas terei, egyedi atmoszférája miatt igencsak hangulatos hely. A hely tulajdonosai művészetpártolók, így mindig valamilyen izgalmas kiállítás teszi kellemesebbé az itt töltött időt.

Rombusz Terasz

Tipikus nyári kiülős belvárosi hely a Rombusz Terasz, mely a Ráday utcában várja vendégeit. A kiváló ételkínálat mellett gazdag programkínálatra, koncertekre számíthatnak az idelátogatók.

Kontakt

A Károly körúti Kontaktban kóstolható meg a Rocket, a hideg, selymes csapra vert kávé, ideális frissítő a forró nyári napokra.

Mazel Tov

Várja vendégeit a Mazel Tov kóser szórakozókert az Akácfa utcában. A hely létrehozóinak célja volt egy nyitott szemléletű, kulturális és gasztronómiai szempontból is magasan jegyzett helyet, ahol mindenki jól érzi magát. A Mazel Tov egyébként a budapesti zsidó kultúra szempontjából is meghatározó helyszín, ugyanis az egykori gettófal maradványa a kert végében található, itt hamarosan emléktábla is elhelyezésre kerül majd. A nemrégiben nyílt hely nagy kihívás elé néz, ugyanis a Zsidó Nyári Fesztivál egyik kiemelt helyszíne lesz.

Terminál Étterem

A budapesti Erzsébet téren nyílt meg egy gasztronómiai kalandokra csábító új étterem. A Design Terminal épületében várja a modern konyha különlegességeire fogékony vendégeket a Terminál Étterem. Az ételek mellé széles borválasztékból kereshetünk megfelelő kísérőt, de a Terminál hatalmas látvány-bárpultja hideg söröket és színes koktélokat is kínál. Hétvégente klubkoncertek és neves dj-k gondoskodnak a különleges hangulatról.

kiemelt

Infók belföldi utazáshoz!

Szólj hozzá!   2014. augusztus 14. 10:50

Ezek azok a rendezvények, ahol a Magyar Turizmus Zrt (itthon.hu, itthon.blog.hu, facebook.com/élményitthon, twitter.com/hungarytourism) csapata is kint lesz. Keresd a standunkat friss infóért, úti tippekért, újdonságokért, hasznos tanácsokért!

_DSC3342.jpg

Standjainkon munkatársaink bármilyen – belföldi turizmussal kapcsolatos – kérdésre készséggel válaszolnak. Magadhoz vehetsz néhány ingyenes kiadványt, amikből Magyarország legszebb régióiról tudhatsz meg, utazásodhoz nélkülözhetetlen információkat.

Keresd a standunkat, ahol garantáltan kedvet kapsz egy belföldi utazáshoz, kalandhoz:

Budavári Borfesztivál / szeptember 11-14. / Budapest (Cikkünk itt!)

Nemzeti Vágta / szeptember 20-21. / Budapest

Csabai Kolbász Fesztivál / október 23-26. / Békéscsaba

kiemelt

A Somlói revolúció az ország tortája

1    2014. augusztus 12. 11:43

Csak annyit mondunk: habkönnyű csoki mousse, diós grillázs, főzött narancskrém. Ezek mind az idei „Ország tortája” hozzávalói. Damniczki Balázs cukrászmester a somlói galuskát álmodta torta formájába. A „Somlói revolúció” háromkörös versenyben 20 másik kreációt utasított maga mögé. Damniczki Balázs tortája a somlói galuska ízeivel dolgozik.

A tortában benne van minden, ami miatt a somlóit szeretjük: a kicsit ropogós dió, a puha tészta és az ínycsiklandó csoki-íz; kimaradt viszont amit nem szeretünk: a bizonytalan eredetű kakaós lé, a furcsa állagú hab, az ázott piskótadarabok.

MTIfoto_kovacs_attila2.jpg
MTI fotó: Kovács Attila

A különleges édesség elkészítését az alábbi videó mutatja be. Láthatjuk, ahogyan grillázstészta, csokoládé-mousse és főzött narancskrém simul gyöngéden egymásra. A tetejére finoman kesernyés ganache (lágy, nagyon selymes krém) kerül. A torta oldalát diódarabos grillázs borítja, tetejére habrózsák teszik fel a koronát.

 

A Somlói revolúcióval augusztus 19-én, az ízek utcáján találkozhatunk először. A Magyarország tortája versenyt 2007 óta rendezik meg, a versenyre évről évre több cukrász nevet valamelyik, hosszú ideig tökéletesített édességével. Így lett már az ország tortája a Szatmári szilvatorta, a Szilvásgombóc torta, a Kecskeméti barackos kölestora, és tavaly a Milotai mézes grillázstorta. Idén a három körös versenybe összesen 20 tortát neveztek, a zsűri a Magyar Cukrász Iparosok országos Ipartestülete volt, köztük Auguszt E. Józseffel, aki a székesfehérvári Damniczki Balázs tortáját valóban forradalminak nevezte.

Az ország tortája választással párhuzamosan két másik verseny is zajlott: az ország cukormentes tortáját a Nádori Cukrászda készítheti majd, a Honvédség tortája díjat pedig a Stefánia palotában dolgozó mestercukrász és csapata nyerte.

székesfehérvár augusztus 20 aktuális cukrászda kiemelt ország tortája sárkányhajó világbajnokság

Tihany a legszebb felújított település Európában

Szólj hozzá!   2014. augusztus 06. 11:42

2014-ben 29 település pályázott a kétévente meghirdetett díjra, melyet az igencsak erős versenyben végül Tihany nyert el a müncheni központú zsűri döntése alapján.

tihany.jpg

Tihanyban példaértékű fejlesztések mentek végbe a civilek és a szakértők együttműködésében, ami komoly benyomást tettek a zsűrire – mondta Erwin Pröll, az Európai Vidékfejlesztési és Település Felújítási Egyesület elnöke. – Számos, már elkészült projekt valósággá váltotta Tihanyban a verseny mottóját: „jobbá tenni az életet.”

A díjátadót szeptemberben tarják majd, a házigazda Vals lesz, a 2012-es győztes svájci falu.

Gratulálunk Tihanynak!

Forrás: landentwicklung.org

balaton kiemelt

Legjobb élmények Magyarországon – Interjú az Év Utazójával

Szólj hozzá!   2014. augusztus 04. 15:31

10 hét alatt Magyarország körül – valahogy így lehet összegezni az Év Utazója, Dobos Judit küldetését, melynek kapcsán a legjobb hazai helyeket, programokat keresi és úgy tűnik, meg is találta! Most, éppen félidőben készítettünk egy kis összegzést eddigi élményeiről. 

Mi volt az elmúlt hetek alatt a LEG…

…legbátrabb dolog, amit megcsináltál?

Megmásztuk a Kristálytorony gyerek pályáját! Még Tomi is, pedig nagyon félt. A legjobb az egészben az volt, hogy viszonylag alacsonyan kezdtünk el mászni, de Tomi kijelentette, hogy ő itt nem mászik át. A Kristálytornyos vezetőnk erre felajánlotta, hogy akkor felvisz a gyerekpályára. Fel is vitt minket, mégpedig a legtetejére. Azért ezen kuncogtunk egy darabig…

…legtökéletesebb napod? 

Július 19-e, egy szombati nap, a Dél-Dunántúlon, a Pécs-Pogányi vitorlázó repülés adrenalinszint-befolyásoló hatása miatt, és a Villányi RozéMaraton őrült hangulata miatt.

 

3.hét 1218.jpg

Mindenki eszeveszett rózsaszín jelmezben volt! Tehenek, punkok, hippik, balerinák, még a kutyák is be voltak öltöztetve. A Sauska borászatnak volt egy kocsija, amit sajnos nem sikerült lefotóznom. Egy nő kinézetű egyén állt rajta rózsaszín eszméletlen domina, pusztító, köpenyes-palástos rózsaszín szerkóban és csak annyi dolga volt, hogy tűrje a hőséget és fenntartsa ezt az eszméletlen pusztító imázst. Legalábbis rám így hatott. Utána rögtön egy rózsaszín 'Sauska' feliratú mellényes uszkár battyogott. A futók előtt egy platós kocsi gördült, amin zenészek voltak, doboltak, óriás hangfalon keresztül ömlött a zene.  Az egésznek olyan hangulata volt, mint egy mesevilággal kevert őrült felvonulásnak, ahol nem számít hogy ki vagy, mindent SZABAD. Még a férfiak is büszkén vállalták a rózsaszínt, idióta parókákban, bugyiban rohangálva. Hihetetlen fantáziadús az egész RozéMaraton, mint alap rendezvényötlet is, de még hozzá jön az is, hogy mindenki lelkes és megőrül a helyszínen. Most őszintén, hol máshol látsz olyat, hogy 30 fokban valaki rózsaszín gumicsizmában fut?

…legkellemetlenebb szituáció, amit átéltél?

Kellemetlen, de vicces: ruhapróba a Gödöllői Királyi Kastélyban. Sosem mászkáltam még abroncsos ruhában, és mivel dupla akkora lettem, mint voltam nem igazán fértem be az ajtókon. Tomi is folyton rálépett a ruhámra. Kellemetlen-kellemetlen: ostorral borosüveg leverés a Lázár Lovasparkban. Azt hittem, sosem fog sikerülni. Folyton elütöttem felette. Lópatkolás ugyanitt: kovácsinasok nézik, hogy próbálom beverni a szeget a ló patájába, mondják, hogy üssek nagyobbat, erre én: de ha nagyobbat ütök, akkor nem találom el a szeget ... általános nevetés.

…legfinomabb étel, amit ettetek?

Előételként a libamáj terrin a Tenkes csárdában. Főételből nekem eddig a Mala Gardenben a Rozé kacsamell steak camamberttel, zöldborsópürével és tócsnival. Desszert pedig a tökös-mákos rétes az Őrszem fogadóban.

…legfurcsább dolog, amit csináltatok?

Extrabringa. Nekem nagyon fura volt egy olyan „sportot”, eszközt kipróbálni, ahol nem csak te keresed az egyensúlyod, hanem az a tárgy is, amint állsz. Kicsit űr-érzés volt, mintha valami high-tech gépen élnénk, de mégis a természetben mászkálunk. Igazából csak Leia hercegnő kakaóscsiga kontyai hiányoztak a fejemről a fílinghez. Teljesen más vele kirándulni, mint egy biciklivel, de mégis hasonló. Ha megszokod, hogy kell használni, csak úgy hasítasz, nézed a gyönyörű tájat, a Dunakanyart.

…legextrémebb program?

A bőszénfai szarvasfarm szerintem elég extrém volt. Legalábbis nem sok embert látok szarvasok elől futkorászni egy kenyeres zacskóval, de Laci minden képzeletemet felülmúlta ebben. Ha viszont a szó szoros értelmében nézzük a választ, talán a wakeboard és a búvárkodás volt a legextrémebb.

…legszebb hely, ahol voltatok?

A canopy pálya kilátása elég ütős volt. 14 méter magasan a föld fölött, Dunakanyar a háttérben, alattunk a fák lombkoronája. De azért a vitorlázó repülés Pécs fölött és a helikopteres repülés Budaörsön sem volt piskóta.

…legtávolabbi pont, ahol voltál eddig?

Lenti, Csömödéri Kisvasút és a Denis Hotel és Étterem, ami a legmesszebb volt, szerintem.

Hová mennél vissza…

..lakni?

A Balaton-partra. Imádom a vízi sportokat és biztos, hogy olyan helyet választanék, ahol közelebb kerülhetnék hozzá. Például a vonyarcvashegyi vízisí pálya környékét vagy Balatonfüredet a hangulatos kikötővel, Tagore sétánnyal, Vitorlás Étteremmel és vitorlásokkal, hajókkal. Villány is szimpatikus kis település. Alföldiként minden vonz, ami nem sík, viszont vizes. 

…bulizni?

Sopronba, a Volt Fesztiválra. Mert nagyon látványos, egyben interaktív fesztivál. A néptánc szimulátor remek móka volt. Közvetlenek az emberek és szuperek a fellépők. Extrém sportokat is ki lehet próbálni. Például a bungee jumpingot és a drótkötélpályán siklást. 

…barátokkal?

Egy paintball partira visszamennék Szentendrére. Mivel most kevesen voltunk egy csapatban, biztos, hogy szívesen kipróbálnám úgy, hogy tumultus legyen a pályán. Szerintem ideális program barátokkal.

…családdal?

A család nő tagjait a Zsolnay Kulturális negyedbe vinném vissza, mert ők nagyon élveznék a kézműves programokat, a srácokat pedig Győrbe a Mobilis Látogatóközpontba. De biztos, hogy élveznék az Őrséget is a gyönyörű kilátással, lovas kocsikázással és hangulatos fogadókkal. Gyerekekkel pedig biztos, hogy a Pécsi-tó is nagy élmény. Lehet sárkányhajózni és különböző vízi sportokban részt venni, mellette pedig nem messze található a Muskátli csárda, ahol a finom medvehagymás specialitások mellett egy játszótér és nagy udvar is várja a gyerekeket. Ami pedig ténylegesen igazi gyerekparadicsom, az a patcai Katica Farm!!

…egyedül?

Driving Camp. Szerintem mindenkinek érdeke jól vezetni. Én is szeretnék sokkal jobban tudni és így biztosabban lereagálni veszélyhelyzeteket. Itt saját trénert kapsz, aki figyel rád és korrigálja a hibáidat. Tényleg nagyon korszerű a pálya, látványos is a vízoszlopok miatt. Nem mindennapi közlekedési szituációkba kerülhetsz itt.

…romantikázni?

Egyrészt egy Csillagoségbolt túrára, ami legalább annyira túra, mint amennyire a nevében is szerepel, továbbá tiszta égbolt és 3 órányi természetjárás vezetővel. Zöld lézerrel mutatják, hogy mit kell látnunk az égbolton, miközben tisztás közepéről figyeljük fénylő pontokat. Utána a közeli Hotel Kardosfába, ahol  gyertyafényes vacsorát képzelnék el. Bár a túra talán nem klasszikus értelemben romantikus, mivel csoportos, mégis megvan a romantikája a csillaglesésnek és az késő esti erdei sétának. Másrészt egy ruhapróba is lehet viccesen romantikus a Gödöllői Királyi Kastélyban. Utazás az időben.

…túrázni?

A Kisbodak kenutúráját nagyon élveztem a közeli vízeséssel. Úgy tudom raftingolni is szoktak itt. Kalandos táj, mélyvíz – garantáltan átmozgatja a vállizmokat.

…nyaralni?

Balatonfüredre biztosan visszamegyek még nyaralni, méghozzá borkóstolóval és az elektromos vitorláshajóval megspékelve. Még jobb, ha ez a Kék Szalag vitorlásverseny rajtjával egy időben van. A Tagore sétány nagyon pezsgő hangulatú, tele horgászokkal, kacsát és hattyút etető gyerekekkel, borbárokkal és kávézókkal a környéken.

…borozni?

A Pannonhalmi Apátság Pincészetébe. A teraszról gyönyörű a kilátás. Látszik a levendula mező, szélkerekek. Hatalmas a pincészet és színes borválasztékkal. Kedvencünk volt a Hemina, érdekes története miatt.

…csak úgy, mert imádod?

A barlangi kalandtúrát biztos, hogy beletenném a nyári programba, már csak a klíma miatt is. Nem a szokványos értelemben vett nyaralásra szánt program, de szerintem kihagyhatatlan. Káprázatos a Mészégető-források barlangja. Kúszós-mászós, de pont ezért izgalmas és fitten is tart.  

balaton villány balatonfüred kiemelt tagore sétány rozémaraton év utazója bőszénfa szarvasfarm mészégető-források barlangja gödöllői királyi kastély Lázár lovaspark

Az élet mindig bringatúra azaz Movilfest Bringatúrára indulunk!

Szólj hozzá!   2014. július 29. 13:50

Hamarosan indulunk a Movilfest Bringatúrára. Eszméletlen lesz! Igazi, tökös Csepel bringákat adnak és végigbarangoljuk az összes kasszarogyasztó holywood-i filmforgatás helyszínét. Persze lesz Die Hard a Lónyay utcánál és I Spy-os majomkodás a várnál - azt hiszem.. 

Nemsokára jelentkezünk a részletekkel. Készüljetek! 

kiemelt

Új vonatjegy-automaták Budapesten

Szólj hozzá!   2014. július 24. 09:55

A Keleti és a Déli pályaudvarokban új, érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-Start. Segítségükkel nemcsak bármilyen menetjegyet, bérletet, valamint InterCity-pót- és helyjegyet lehet váltani, de az interneten rendelt vonatjegyet is kinyomtathatják az utasok.

mav jegyautomata - sajtofoto.jpg

A fejlesztéssel elsődleges céljuk a jegyvásárlási lehetőségek bővítése, valamint a sorban állás csökkentése volt. A Keletiben a főcsarnokban kaptak helyet a gépek, így a vonattal utazóknak nem kell az aluljáró szintjére lépcsőzni a jegyváltáshoz. Az automaták 24 órában állnak az utasok rendelkezésére. Lehet fizetni készpénzzel és bankkártyával is, emellett az utasok tájékozódhatnak is az induló és érkező vonatokról, tervezthetnek útvonalat, valamint a kedvezmények igénybevételének feltételeit is elolvashatják.

Az automaták 24 órában állnak az utasok rendelkezésére.

Tavaly nyáron helyezte üzembe a vasúttársaság az első ilyen berendezést, jelenleg már 56 darab működik belőlük az országban. A MÁV-Start tájékoztatása szerint kihasználtságuk folyamatosan növekszik, egy év alatt már több mint 600 ezren választották ezt a vásárlási módot, idén júliusban az 56 működő automatából hetente átlagosan 20-30 ezer jegyvásárlás történt.

A jövőben Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken, az InterCity-vonatok megállási helyein és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon tervezik további jegyautomaták beüzemelését.

Forrás és fotó: turizmus.com

kiemelt

1 millióért Magyarország körül - 1. rész.

Szólj hozzá!   2014. július 14. 13:33

Az Év Utazója a.k.a. Dobos Judit  és Tokár Tomi az ismert műsorvezető, Milán az operatőr és a Travelo.hu munkatársa, Márti július eleji első hetét töltötte Nyugat-Dunántúlon. Elnéztek a VOLT-ra, szekereztek az Őrségben, meghódították a Kristálytornyot, kenyeret sütöttek Lipóton és kipróbálták a prószát is. Izgalmas kalandjaikról Judit mesélt nekünk. 

10410897_1472191836357905_1612056261530475120_n.jpg

-Elsők között próbálhattátok ki a néptánc szimulátort a VOLT-on. Hogy sikerült?

A néptánc szimulátor nagyon vicces volt. Először nem is értettem, mit néznek olyan sokan egy kupacban, annyian voltak, hogy a 10 órás zárásnál úgy kellett kitessékelni az embereket. Tomi azt mondta, ő korábban néptáncolt, így azt gondoltam, hogy nagyon profi lesz - de mint kiderült, valószínűleg előző életében néptáncolhatott utoljára. Lényegében szerencsétlenkedtünk végig, viszont borzasztóan élveztük. Egyébként nem nehezek a tánclépések, csak a térérzékelés nem olyan egyszerű egy videóról. Így nagyon sokat nevettünk magunkon és egymáson is.

videó zala kiemelt őrség prósza Év Utazója év utazója nyugat-dunándtúl tokár tomi

Szurkoljunk együtt a protézist viselő világutazónak!

Szólj hozzá!   2014. július 11. 15:57

A lengyel Rafał Gręźlikowski rajong a történelemért és a középkori várakért. A fiatalember ezért most biciklire pattant és Szlovákia és Lengyelország emlékhelyei mellett Magyarországra is ellátogat. Az 1000 kilométeres út mindenkinek kihívás, Rafal ráadásul egyik lábán protézist visel.

rafal1.JPG

Rafał Gręźlikowski a túrájának magyar szakaszán többek között Hollókő, Somoskő és Szanda-vár romjait látogatja meg, de a tervek szerint Miskolcon és Boldogkőn is időzik majd. az, hogy pontosan mennyit kerekezik majd az országban, azon is múlik, hogy milyen lesz az időjárás és Rafal hogy bírja majd a tekerést.

rafal3.JPG

rafal2.JPG

Szurkoljunk együtt, vagy eredjünk a nyomába!

A legizgalmasabb várak az itthon.hu-n >>

Kerékpáros túrák Észak-Magyarországon >>

 

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png

Legfrissebb

Itthon Észak-Magyarországon

 • Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben
  Szarvasgomba-vadászat a Szalajka-völgyben2014. október 11-én idén már a 17. alkalommal lehetünk részesei a szilvásváradi Lovas étterem által szervezett szarvasgomba vadászatnak a Szalajka-völgyben. A szarvasgomba kereső...

Itthon Közép-Dunántúlon

 • Kulturális Örökség Napok
  Kulturális Örökség Napok Az idén ismét Kulturális Örökség Napok lesznek szeptember 20-21-én. Az idei év központi témája a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek....

Itthon a Balatonon

 • Ősszel is Nyitott Balaton
  Ősszel is Nyitott Balaton A tavaszi sikeres összefogás után, idén ősszel ismét megrendezésre kerül a teljes régiót átfogó Nyitott Balaton elnevezésű programsorozat, ahol a szervezők alapvető célja...

Itthon a Dél-Alföldön

 • Térfesztivál és profi boxgála Szentesen
  Térfesztivál és profi boxgála SzentesenSzentesen két rendezvény, a borral-pálinkával váró Térfesztivál és az M1 által is közvetített profi boxgála várja a látogatókat a hétvégén! Profi boxgála Szentesen...

Itthon Dél-Dunántúlon

 • Új otthont kapnak a Pécsi Állatkert lakói
  Új otthont kapnak a Pécsi Állatkert lakóiPécsi Állatkert - Magyar Turizmus Zrt. fotóarchívuma 2014. szeptember 15-én helyezték el a pécsi állatkert alapkövét. A jövő év tavaszára megvalósuló fejlesztés során új...

Itthon Nyugat-Dunántúlon

 • Gesztenye- minden mennyiségben!
  Gesztenye- minden mennyiségben!Parkjaink egyik legelterjedtebb fája a vadgesztenye, mely ilyenkor ősszel szúrós, bökős gubóban vidám barna, szinte mosolygó termést hoz. Haza felé menet óvodából, iskolából, vagy a...

Itthon Budapesten

 • VII. Gödöllői Vadásznap
  VII. Gödöllői VadásznapGödöllő, vasárnap (azaz szeptember 21), Királyi Kastély. Mást nem is kell megjegyezni, hiszen a VII. Gödöllői Vadásznap programja olyan sűrű és eseménydús, hogy a helyszínre...

Itthon Észak-Alföldön

 • Autómentes Napok
  Autómentes Napok1998. óta minden évben szeptember 22-én tartják az autómentes világnapot, mely egyben az Európai Mobilitási Hét lezárása is. A 15 évvel ezelőtt útjára indított rendezvénysorozata...

Itthon a Tisza-tónál

 • Fotózz egy falat Tisza-tavat!
  Fotózz egy falat Tisza-tavat!Egy falat halat, vagy madarat, vagy nádas-gyékényest, vagy naplementét, vagy ami csak tetszik. Majd ezután tedd próbára magad a Tisza-tavi Ökocentrum Fotópályázatán! A...
Programajánló

Programajánló

 • 3 klassz kiállítás őszre
  3 klassz kiállítás őszreHa budapesten jársz vagy eleve itt vagy, van itt három kiállítás, amit érdemes meglátogatni. A gasztro és könnyűzenei programok mellett talán jól esik valami csendesebbet, könnyedebbet...
 • Édes hétvégi program
  Édes hétvégi programSzeptember 19-21-ig az édességek és desszertek hétvégéje lesz a Budai várban. Csokik, marcipánok, bonbonok, tradicionális és trendi finomságok, minőségi édesipari remekek kánaánja....
 • Törni-zúzni Budapesten?
  Törni-zúzni Budapesten? Érdekes szolgáltatás indult be fővárosunkban: megnyílt az első Dühöngő. A lényeg pofonegyszerű: bemész egy szobába, ha ideges vagy, és mindent összetörsz. A Dühöngő...
 • Nemzeti Vágta 2014
  Nemzeti Vágta 20142014-ben szeptember 19-21-ig lesz a Nemzeti Vágta. A nagysikerű rendezvényhez idén hozzácsatlakozik az Autómentes Nap és a Főzdefeszt is, így valódi, belvárosi fesztivállá duzzadt a...
 • Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014
  Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Szeptember 29. és november 9. között idén is elárasztanak minket a múzeumok számtalan érdekes programmal, kiállítással, kreatív programmal. A tavalyi, jól bevált tematikák mellé...
 • Top 3 budapesti sörfesztivál
  Top 3 budapesti sörfesztiválAz ősz nem csak a borkedvelőké, sörözni is szabad. Lesz is rögtön három sörfesztivál a fővárosban, amit meg kell látogatnunk. Józsefvárosi Sörfesztivál Szeptember 12-14. ...
 • Világsztárok Magyarországon
  Világsztárok Magyarországon2014 őszén hazánkba látogat, egy-egy koncert erejéig, néhány igazán hatalmas sztár. Érdemes szállást és jegyeket időben foglalni! Október 18-án Kylie Minogue ad koncertet a Papp...
 • Sztárkukkoló túra Budapesten
  Sztárkukkoló túra BudapestenAbszolút hiánypótló kerékpáros túrára indulhatunk a Design Terminállal szemközti bal csücsökből az Erzsébet térről, ami pedig nem más, mint a Mozi túra ! Azaz megtudhatjuk hol és...
 • Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év Utazója
  Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év UtazójaUtolsókból lesznek az elsők" – állíthatjuk biztosan Dobos Judit történetének hallatán, aki az Év Utazója pályázat utolsó napjának éjjelén, abszolút titokban töltötte fel a...
 • Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!
  Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!Joggal tehetjük fel a kérdéseket: Milyen jövő felé tartunk? Lehetséges, hogy egy evolúciós ugrás határán járunk? Mi adhat értelmet mindennapjainknak és milyen jövőképből...

Programajánló

 • 3 klassz kiállítás őszre
  3 klassz kiállítás őszreHa budapesten jársz vagy eleve itt vagy, van itt három kiállítás, amit érdemes meglátogatni. A gasztro és könnyűzenei programok mellett talán jól esik valami csendesebbet, könnyedebbet...
 • Édes hétvégi program
  Édes hétvégi programSzeptember 19-21-ig az édességek és desszertek hétvégéje lesz a Budai várban. Csokik, marcipánok, bonbonok, tradicionális és trendi finomságok, minőségi édesipari remekek kánaánja....
 • Törni-zúzni Budapesten?
  Törni-zúzni Budapesten? Érdekes szolgáltatás indult be fővárosunkban: megnyílt az első Dühöngő. A lényeg pofonegyszerű: bemész egy szobába, ha ideges vagy, és mindent összetörsz. A Dühöngő...
 • Nemzeti Vágta 2014
  Nemzeti Vágta 20142014-ben szeptember 19-21-ig lesz a Nemzeti Vágta. A nagysikerű rendezvényhez idén hozzácsatlakozik az Autómentes Nap és a Főzdefeszt is, így valódi, belvárosi fesztivállá duzzadt a...
 • Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014
  Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014Szeptember 29. és november 9. között idén is elárasztanak minket a múzeumok számtalan érdekes programmal, kiállítással, kreatív programmal. A tavalyi, jól bevált tematikák mellé...
 • Top 3 budapesti sörfesztivál
  Top 3 budapesti sörfesztiválAz ősz nem csak a borkedvelőké, sörözni is szabad. Lesz is rögtön három sörfesztivál a fővárosban, amit meg kell látogatnunk. Józsefvárosi Sörfesztivál Szeptember 12-14. ...
 • Világsztárok Magyarországon
  Világsztárok Magyarországon2014 őszén hazánkba látogat, egy-egy koncert erejéig, néhány igazán hatalmas sztár. Érdemes szállást és jegyeket időben foglalni! Október 18-án Kylie Minogue ad koncertet a Papp...
 • Sztárkukkoló túra Budapesten
  Sztárkukkoló túra BudapestenAbszolút hiánypótló kerékpáros túrára indulhatunk a Design Terminállal szemközti bal csücsökből az Erzsébet térről, ami pedig nem más, mint a Mozi túra ! Azaz megtudhatjuk hol és...
 • Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év Utazója
  Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év UtazójaUtolsókból lesznek az elsők" – állíthatjuk biztosan Dobos Judit történetének hallatán, aki az Év Utazója pályázat utolsó napjának éjjelén, abszolút titokban töltötte fel a...
 • Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!
  Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!Joggal tehetjük fel a kérdéseket: Milyen jövő felé tartunk? Lehetséges, hogy egy evolúciós ugrás határán járunk? Mi adhat értelmet mindennapjainknak és milyen jövőképből...

Címkék

#ÉlményItthon (1) abádszalók (1) aktív (2) aktuális (2) alternativ budapest (1) augusztus 20 (2) a köles reneszánsza (1) balaton (5) balatonfüred (2) balaton sound (1) borfesztivál (1) bőszénfa szarvasfarm (1) Budapest (8) budapest avantgarde (1) budapest és környéke (2) budapest program (4) cinetrip (1) cukrászda (1) éjszakai futás (1) erdőgazdaság (1) észak-magyarország (1) északmagyarország (3) etyek (1) etyeki piknik (1) Európa (1) év utazója (3) Év Utazója (1) Facebook (1) filmforgatás budapest (1) foci vb kivetítők (1) főzdefeszt (1) gasztronómia (4) gödöllői királyi kastély (1) gyógynövényhét (1) halloween-fesztivál (1) hol nézzem a vb-t (1) hortobágy (1) Ice bucket challenge (1) irodalom (1) itthon.hu (4) i love balaton (1) jurta (1) kiállítás (3) kiemelt (39) kimelet (1) kisvasút (1) köles (1) koncert (1) konferencia (1) kraszna híd (1) kultúra (2) kutlúra (1) Lázár lovaspark (1) libamáj (1) libamájfesztivál (1) lillafüred (1) lúgosító (1) madárles (2) Magyar Állami Operaház (1) Magyar Ízek utcája (1) mária sétány (1) matyó (1) matyó lakodalom (1) mészégető-források barlangja (1) milyen filmeket forgattak budapesten (1) movilfest (1) Movilfesttour Budapest (1) művészet (2) múzeum (1) nagyszínpad (1) nyugat-dunándtúl (1) nyugatdunántúl (1) nyugat itthon (1) Ökocentrum (1) opera (1) orfű (2) őrség (2) ország tortája (1) őszi piknik (1) palóc (2) pályázat (1) palya bea (1) pannonhalma (1) pannonhalmi bencés főapátság (1) parád (1) programajánló (11) programok (3) prósza (1) Rabócsi Ring (1) rozémaraton (1) sárkányhajó (1) sárkányhajó világbajnokság (2) szabics kikötő (1) szálláshely (2) széchenyi fürdő (1) szeged (1) székesfehérvár (1) sziget (1) sziget 2013 (1) Sziget eye (1) színház (1) tagore sétány (1) TED (1) TEDxDanubia (1) tisza-tó (4) tisza-tó átúszás (1) töc (1) tokár tomi (1) újnyugat irodalmi kör (1) vam design center (1) van gogh kiállítás (1) vásárosnamény (1) video (1) videó (1) villány (1) vőfény (1) wndrlnd (1) zala (1) zamárdi (1) zoárd-napi hídi vásár (1) zöld mikulás (1) zólyomka (1) zólyomkai nyitott pincék (1)