Kiemelt

Kiemelt

 • Úgy kell főzni, mint egy kézilabdameccsen
  Úgy kell főzni, mint egy kézilabdameccsenA Bocuse d’Or szakácsverseny nem csak az ízekről, a látványról is szól. Széll Tamás séf, és Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmesélték, hogyan lesz a döntőben minden étel tökéletes. Az...
 • Gasztroélmények a nagyböjt alatt
  Gasztroélmények a nagyböjt alattA nagyböjt alatt sem kell lemondanunk arról, hogy finomakat együnk. Ez az időszak ugyanis kevésbé az éhezésről, mint inkább önmagunk, és az élettől kapott ajándékaink tiszteletéről szól. Megmutatjuk,...
 • Budapest tökéletes fényeit vadássza Mervai Márk
  Budapest tökéletes fényeit vadássza Mervai MárkPár napja bukkant fel a BoredPanda.com utazási rovatában Mervai Márk cikke - aki egyike a kedvenc városi fotósainknak -, mely arról szól, hogyan készítette el lélegzetelállító képeit...
 • Normafa elveszett a ködben
  Normafa elveszett a ködbenEgy januári hét elejéhez méltó csendes-szomorkás hangulat uralkodott ma Normafán. Élet és hangok csak elvétve, a táj inkább egy grafittal rajzolt erdőre hasonlított. Fotók:...
 • 99 dolog, amit még nem tudsz Budapestről
  99 dolog, amit még nem tudsz BudapestrőlBudapest egyike a világ legszebb városainak – ez vitán felül áll. Aki nem szereti, az nem igazán ismeri – mondják –, de még azoknak is tud meglepetést okozni, akik az egész életüket a fővárosban élték...
 • 5 kihagyhatatlan csokis hely
  5 kihagyhatatlan csokis helySzögletes csokoládé, kerek csokoládé, egész csokoládé, sőt, talán még megkezdett csokoládé is kapható nálunk. Amíg az ínyencek a gasztroforadalommal voltak elfoglalva, Magyarország szépen csendesen...
 • Tesztelve: téli kutyás hétvége az Őrségben
  Tesztelve: téli kutyás hétvége az ŐrségbenTavaly nyáron indítottunk egy játékot, amire a kutyájukkal együtt nyaraló, kiránduló gazdik képeit vártuk. A zsűri által megszavazott győztes, Marietta így az Őrség szélén található Nemesnép községben...
 • Válaszd ki a Torkos Csütörtök logóját!
  Válaszd ki a Torkos Csütörtök logóját!Kétszáznál is több logó érkezett a Magyar Turizmus Zrt. által indított logópályázatra, mellyel az idén 11 éves Torkos Csütörtöknek szeretnénk egy új arculatot adni. A dömpingben persze jócskán akadtak...
 • Ez volt a 25 legizgalmasabb újdonság 2015-ben!
  Ez volt a 25 legizgalmasabb újdonság 2015-ben!Idén rengeteg új fejlesztést vehettünk birtokba már, és még folyamatosan nő az elkészült projektek száma, melyek közül többet csak majd jövőre próbálhatunk ki (például mert hideg van már hozzá). Lett...
 • Több száz pályaművel zárult a Torkos Csütörtök logópályázat
  Több száz pályaművel zárult a Torkos Csütörtök logópályázatDecember 15-én 12 órakor zártuk az országos Torkos Csütörtök (10 éve folyamatosan megrendezett kedvezményes éttermi nap) idei logópályázatát, melyre rekordszámú, összesen 266 pályaművet adtak be a...

Ma indul a Gasztrovíkend a Belvárosi Piacon

Szólj hozzá!     2016. február 05. 10:46

Február 5-6-7-én ízekkel, képekkel, hangulattal töltődik fel a Belvárosi Piac a Töltött Hold Gasztrovíkenden, ahol a főszerepben a jellemző regionális alapanyagok és a vendégtermelők, a helyi termékekből főző éttermek és a közösségi standok lesznek. De a piac állandó üzletei és standjai is nyitva állnak majd. 

12698512_1728252057412655_4623478704910950759_o.jpg

A Séf utcája, a MoszkvaTér, a Buja Disznók, a Panificio il Basilico, a Steamboo, a KOBE Sausages, a Vörös Homár és a többi állandó vendéglátóhely a megszokott választékuk mellett meglepetésfogásokkal is készülnek, a vendégkonyhák és termelők pedig téli ízeket hoznak piaci stílusban a hétvégét átívelő Gasztrovíkenden. 

Lenyűgöző lesz a vendégéttermek listája, hiszen belekóstolhatunk többek között a bázakerettyei Bonne Chance, a csopaki Márga bisztró, a debreceni Ikon étterem, a balatonfüredi Baricska csárda, a veszprémi Chianti, a vonyarcvashegyi Bock Balaton, a soproni Erhardt és a békési Kira cigányétterem kínálatába. 

Belvárosi Piac - Budapest, Hold utca 13. 

Nem maradhat el a show-elem sem: piaci kosztot készít LázárChef, Csíki Sándor (Food&Wine) szakíró és Bakcsy Árpád is megmutatja, hogy nemcsak fényképezni, hanem főzni is tud.
A vendégtermelők közt lesz a Chilion chilitermelő manufaktúra, a Vászolyi-sajtok, Buza Sándor a kolbászaival, emellett tejtermékek között tobzódhatunk, és számos egyéb finomság vár ránk majd a három nap alatt.  

A Hold utcai bejáratnál vodkabárral, kürtös kaláccsal és bográcsban főtt halászlével várnak majd a szervezők, bent pedig igazi piaci hangulattal, száznyi finomsággal és érdekes termékekkel ismerkedhetünk meg.

Töltött Hold Gasztrovíkend pénteken és szombaton 11:00-22:00 óráig, vasárnap pedig 11:00-15:00 óra között látogatható

A Belvárosi Piacot 220 millió forintból újította fel az V. kerületi önkormányzat. A felújítással az volt a cél, hogy a vidéki és tanyasi termékek piacra jussnak, valamint a kerületi lakosok garantált jó minőségű termékekhez jussanak, így az itt lévő éttermekben hazai alapanyagot felhasználva kiváló minőségű ételeket vásárolhatnak az idelátogató helyiek és turisták.

Ennek köszönhetően a Belvárosi Piac az elmúlt egy év alatt elérte, hogy mára Budapest első számú gasztro-delikát piaca lett, ahol ismert séfek, étterem-tulajdonosok is működtetnek üzleteket, s nap mint érdemes itt étkezni és vásárolni. Ezen a háromnapos rendezvényen mindebbe belekóstolhat a szélesebb közönség is, választékból biztosan nem lesz hiány. A piac üzemeltetője, a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. a fűtésről is gondoskodik, így a téli hideg sem lehet akadálya az estébe nyúló evés-ivásnak, ahogy az eddig is történt számos rendezvény ideje alatt.

2016_02_05_toltott_hold_gasztrovikend.jpg

A Töltött Hold Gasztrovíkenden 7 gasztro-fotós kiállítását is megcsodálhatjuk: Bakcsy Árpád, Balkányi László, Fekete Antonio, Körmendi Imre, Patyi Árpád, Pintér Árpád, Vulman Péter képei pompáznak majd a piaci környezetben. 

Itt lehet csatlakozni a Töltött Hold Gasztrovíkend Facebook eseményéhez

 

programajánló gasztronómia Budapest

Úgy kell főzni, mint egy kézilabdameccsen

Szólj hozzá!     2016. február 05. 08:48

A Bocuse d’Or szakácsverseny nem csak az ízekről, a látványról is szól. Széll Tamás séf, és Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmesélték, hogyan lesz a döntőben minden étel tökéletes.

Az alapanyag tiszteletét és a készítés tisztaságát is pontozza a Bocuse d’Or melegkonyhás szakácsverseny zsűrije. A megmérettetést 1987-ben rendezték meg először. A kitaláló, Paul Bocuse célja az volt, hogy felpezsdítse és kreativitásra ösztönözze a szakács szakmát. A versengő séfeknek 5 óra és 35 perc alatt egy hús- és egy halételt, illetve legkevesebb 3-3 köretet, és egy-egy mártást kell elkészítenie. A tálalás, a regionalitás, a látvány, tehát a séf minden mozdulata pontot ér.

bocusedor.jpg

Fotó: Bocusedorhungary.hu - Bakcsy Árpád

„Sportolókat megszégyenítő felkészülés zajlik” – magyarázza Hamvas Zoltán, a magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület elnöke. A Bocuse d’Or döntőjét kétévente rendezik meg a lyoni SIRHA kiállításon. A magyar séfeknek először pályázniuk kell az Akadémiánál a versenyen való részvételre. Innen az országos, a területi, majd a kontinentális döntőbe jutnak – ezt idén május 10-11-én Magyarországon rendezik.

„Nagyjából egy évvel a verseny előtt kezdődik a felkészülés, a versenyidőszak 8-9 hónapos. A döntőre már edzésterv van. Az első nap mindig a teljes előkészítésé (a versenyre az alapleveken, tisztított zöldségeken kívül semmilyen más előkészített hozzávalót nem vihetnek a résztvevők). A második nap zajlik az étel tényleges elkészítése, kikísérletezése. A versenyen 5 és fél óra alatt kell elkészíteni az ételt. Amikor Tamás a döntőbe jutott, először 7 órára volt szükség, ezt kellett levinni a versenyidőre.”

Hamvas Zoltán ITT mesélt a magyar gasztroforradalomról

Széll Tamás az Onyx étterem séfjeként, 2013-ban jutott be a világversenyre. Az akkori döntőben a bűvös kocka-témájú kreációjával a 10. helyezést érte el. Hatalmas siker volt, hogy a döntőben a magyar csapat ilyen kiválóan szerepelt első alkalommal. A felkészülést segítő magyar Bocuse d’Or Akadémiát akkor már Hamvas Zoltán vezette. „Még olyan Rubik-kockát is vittünk a versenyre ajándékba, amelynek az oldalai a magyar gasztronómiát mutatták be.” – mondja, mikor arról mesél, mennyire fontosak a versenyen a show-elemek.

„A felkészülést két részre bontatnám: a leghálátlanabb része, amikor kitaláljuk, mi legyen az étel, amit elkészítünk. Ezt ki kell kísérletezni és el kell fogadni, meg kell győződnünk, hogy megállja a helyét a zsűri előtt. Utána 5 óra 35 percre levinni az elkészítési idejét. Utána sok apró, összetett gyakorlat következik.” – meséli Széll Tamás, aki idén is a versenyzők között van. – „Ha olyan eszközre van szükség, ami nem rendelhető a prémium konyhai felszereléseket gyártóktól sem, akkor az ember házilag barkácsol, vagy egyedileg készíttet. Idén is van ilyen, például egy egyedi kiszúróforma…”

Ahhoz, hogy Tamás a kontinentális döntőbe jusson először február 18-án, a FEHOVA kiállításon, a magyar döntőn kell lefőznie a többieket. A Bocuse d’Or versenyek hagyományosan egy-egy szakmai kiállítás során zajlanak. A közönség precíz és összehangolt munkát, látványos eljárásokat, pörgő és feszített versenytempót láthat.

Tamás commis-ja, vagyis segítője Szabó Kevin lesz. A verseny alatt csak ők ketten tartózkodhatnak a főzésre kialakított boxban. A hatalmas zajban, idegen környezetben, fél szavakból kell érteniük egymást. Commis csak abból lehet, aki még nem töltötte be a 22. életévét, hiszen a verseny feladata az is, hogy az utánpótlás-nevelést segítse. Széll Tamás szerint a Bocuse d’Or tapasztalatai előbb-utóbb hasznosulnak a mindennapos munka során is.

„Az éttermi élet más, mint a versenyen: különbözőek a munkafolyamatok, az eszközök. Itt egy show van, nem az történik, amit a mindennapokban csinálunk. Akik bejutnak a versenyre a legfelkészültebb szakácsok, ők az étteremben már bizonyítottak, e nélkül senki nem kerülhet ide. Viszont hosszú a felkészülés, mindenki tanul új dolgokat, és a szerzett tapasztalatok óhatatlanul leszivárognak a munkahelyre.” – mondja.

A Bocuse d’Or versenyeknek nem csak a szakma, de a közönség is haszonélvezője, sőt, komoly résztvevője is. „A versenyeknek olyan a hangulata, mint egy kézilabda meccsnek: rengeteg a szurkoló, és hatalmas a hangzavar, a boxban szinte nem is halljuk egymást” – osztja meg élményeit Széll Tamás.

A májusi döntő nem csak azoknak lesz különösen izgalmas, akik a helyszínen szorítanak a csapatért. Hamvas Zoltán szerint az egész gasztronómiai élet felpezsdül majd. „Érkezni fog hozzánk több ezer gasztrofan, rengeteg szponzor, támogató, újságíró. A döntő több száz fiatalt is megmozgat majd, akik dolgozhatnak, szurkolhatnak a versenyen. Az Akadémián az utánpótlás-nevelés is kötelességünk.”

Még több infó a májusi Bocuse d'Or Europe-ról ITT

A döntő a Budapesti SIRHA nemzetközi élelmiszeripari, szállodai és vendéglátó-ipari szakkiállítás egyik legfontosabb eseménye lesz majd. A rendezvényen nem csak a Bocuse d’Or Europe nyújtotta izgalmas show-t élvezhetjük: több mint 300 kiállító, pékségek, szállodák, éttermek, cukrászdák és más szolgáltatók is bemutatkoznak. A programok között szerepel desszertverseny, kreatív pékverseny, sőt barista bajnokság is.

kiállítás gasztronómia kiemelt Budapest

Gasztroélmények a nagyböjt alatt

Szólj hozzá!     2016. február 04. 16:03

A nagyböjt alatt sem kell lemondanunk arról, hogy finomakat együnk. Ez az időszak ugyanis kevésbé az éhezésről, mint inkább önmagunk, és az élettől kapott ajándékaink tiszteletéről szól. Megmutatjuk, hogyan lakhatunk jól a visszafogottabb időszak alatt is.

Böjtös házak és megtisztulás

A tavaszi böjtölés szokása nem csupán egyházi hagyományokból táplálkozik, hanem valószínűleg népi megfigyelésekből is. A téli időszakban az emberek mindig is egészségtelenebbül táplálkoztak, mint a napos évszakban, kevesebb volt a mezőgazdasági munka, ház körüli tennivaló is. A böjt segített felkészülni az év aktív félévre, egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá tette az átállást.

Ha mi is szeretnénk a böjt jótékony hatását élvezni, nem kell feltétlenül 40 napos megszorítást vállalnunk: már egy három napos tisztítókúra is sokat segíthet. A komolyabb böjtöléshez érdemes szakértő segítséget igénybe venni – például felkeresni egy böjtös házat.

naps.jpg

Kép: Facebook/Napsugár Életház

A Pilisi Napsugár Életházban például 3-5-7 napos léböjtöt, sőt, turmix-böjtöt is választhatunk. A tájba illeszkedő szálláshelyen egyéni orvosi konzultációval, nyugtató masszázzsal, és kellemes, pilisi energiával segítik azokat, akik szeretnének megszabadulni a hétköznapok nehézségeitől.

A Visegrádi Vitalizáló Vendégházban szintén segítséget kaphatunk ahhoz, hogy ne essünk kísértésbe, és zavartalanul pihenhessünk az alatt az időszak alatt, amíg a szervezetünk érzékeny a koplalás miatt. A vendégházban komoly programokkal várják azokat, akik tisztulni szeretnének. A torna, a kirándulás, a melegvizes-palackkal a hasunkon történő pihenés, és a szaunázás éppen olyan fontos része a programnak, mint a kímélő étrend.

Még több infó a böjtölésről és az egészségről ITT

 

A böjt nem csak étkezésről szól

A hosszú böjtölés a vallásban sem csak a koplalást jelenti. Ebben az időszakban tiltottak a nagy mulatságok, az iszogatás, a hangosabb ünneplés. Az örömökről ilyenkor sem kell persze lemondani, de a zajos vidámság helyett érdemes a természet értékeire, a belső szépség megélésére helyezni a hangsúlyt.

A böjt nem csak az ételekről való lemondást jelentheti, hanem azt is, hogy számot vetünk az összes függőségünkkel. Ha ilyenkor igazán jót szeretnénk pihenni, érdemes pár napra visszahúzódni, elmenekülni egy kicsit a világ zajai elől, és kizárni azokat a dolgokat, amelyek elterelhetik a figyelmet önmagunkról és az egyensúlyról.

Videó: A sopronbánfalvi kolostor

Ma már szerencsére számos olyan szálláslehetőséget és programot találhatunk, ahol nyugodtan, zavaró kísértések nélkül, de viszonylagos kényelemben pihenhetünk. Kolostorok, eldugott vendégházak, erdei zugok nyitották meg a kapuikat azok előtt, akik szívesen eltöltenének néhány napot – akár internet és térerő nélkül – távol a gépesített nagyvárosok lármájától.

ITT gyűjtöttünk elvonulós szálláshelyeket

Böjt és természet

A böjtölés szokása a természeti változásokhoz is köthető. Ebben az időszakban a mezőgazdasági munkából élők aratáskor begyűjtött tartalékai már fogyóban voltak, a disznóvágásokból származó romlandó ételeket pedig elvitte a farsangi mulatság – ideje volt áttérni a bölcs beosztásra, illetve az ébredő természet kínálta friss táplálékokra.

A nagyböjti időszak tehát arról is szól, hogy jobban odafigyelünk arra, mi vesz bennünket körül, és mit nyerhetünk a természetből. Azzal, hogy odafigyelünk a környezetünkre és visszafogjuk a fogyasztásunkat és tudatosabban táplálkozunk, a saját közérzetünkön is sokat segíthetünk.

A fogyasztás visszafogása és a tudatos étkezés nem azt jelenti, hogy a búzát is otthon kell megőrölnünk – sok olyan étterem, cukrászda, vendéglátóhely van, amelyikre rábízhatjuk magunkat.

Ha úgy döntünk, hogy házon kívül eszünk, és legalább a húst ki szeretnénk hagyni a menüből, szerencsére már bőven találunk olyan helyet, ahol a vegetáriánus kínálat nem csak a szokásos rántott sajt-rántott gomba vonalon mozog.

Rengeteg vega étterem ITT

 

Szép számmal vannak olyan helyek is, akik már nem csupán az ételre figyelnek. Egyre több vendéglátó ismeri fel, hogy nem csak az egészég, hanem a környezet biztonsága is fontos. A Felelős Gasztrohős blog összegyűjtötte azokat a helyeket, ahol arra is figyelnek, hogy a munkájuk milyen hatással van a környezetre.

Minősített Fenntartható éttermek listája ITT

kiemelt

Budapest tökéletes fényeit vadássza Mervai Márk

Szólj hozzá!     2016. február 04. 09:45

Pár napja bukkant fel a BoredPanda.com utazási rovatában Mervai Márk cikke - aki egyike a kedvenc városi fotósainknak -, mely arról szól, hogyan készítette el lélegzetelállító képeit Budapestről. 

i-hunt-lights-for-5-years-to-capture-amazing-moments-of-the-city-1_880.jpgKeleti pályaudvar a napfelkeltében - Fotó: Mervai Márk © markmervaiphotography.wordpress.com

Az utóbbi 5 év kedvenceit láthatjuk a cikkben Márk munkásságának, s elmondása szerint a legszebb pillanat számára a városban az, amikor a nap felbukkan a horizonton, és néhány percig színpompássá varázsolja az utcákat. Ugyanilyen fantasztikus élmény számára az is, ha a nap legutolsó fényeit sikerül elkapnia.
Az összes kép és az eredeti cikk ITT

Ebbe a cikkbe nem került bele, de ez a ködös Parlament is nagyon jól néz ki:

 

kiemelt Budapest

9 titok a mohácsi Busójárásról

1     2016. február 03. 08:58

Február 4-9. között szőrös-maszkos alakok veszik be Mohács utcáit. Lesz mulatság, ágyúlövés, téltemetés - de aki nem elég tisztelettudó a maszkákkal, azt alaposan megverik a jankelék. Összegyűjtöttünk 9 titkot, amit eddig csak az elvetemült busórajongók ismertek.

1. A Hold mondja meg, mikor jöhetnek a busók

A busójárást eredetileg a tavaszi napforduló utáni első holdtöltekor tartották. A mulatság farsangvasárnaptól egészen húshagyókedd estig tartott.

2. Kicsodák a sokácok?

A busó hagyományokat meghonosító sokácok a mai Bosznia-Hercegovina területéről vándoroltak Dél-Magyarországra, amikor az itteni területek elnéptelenedtek a török hódoltság idején. A nép körül azonban furcsa volt valami: a ruhájuk inkább keleties volt, a szerb, bosnyák és más balkáni népekéhez hasonló. Míg utóbbiak ortodox keresztények voltak, a sokácok mindegyike a katolikus hitet követte. Végül a horvátokhoz sorolták őket, mert a szintén bevándorolt, horvát bunyevácokra emlékeztetett a nyelvük, ők pedig szintén katolikusok voltak. A sokácok egyébként sokáig következetesen jugoszlávnak emlegették magukat.

Fotó:Csonka Károly

3. A busó maszkja véres

A busók szőrével kifelé fordított rövidbundát viseltek. nadrágjukat szalmával tömték ki, erre színes gyapjúból kötött cifraharisnyát, majd bocskort húztak. Az öltözéket övvel, vagy marhakötéllel kötötték össze, ezen kolomp vagy lopótök lógott. A busók a kezükben fábol faragott, soktollú buzogányt, vagy hatalmas kereplőt tartottak. A busót azonban fűzfából készített maszkja tette igazán busóvá. Ezt állatvérrel színezték még félelmetesebbre.

4. Aki szemtelen, azt megverik a jankelék

A jankelék a busók segítői voltak. Akik csúfolták a busókat, azokat alaposan megverték liszttel, hamuval töltött zsákjaikkal. Ma is jobb vigyázni velük, bár már ronggyal és fűrészporral tömött párnákat használnak.

5. Bao-bao!

A busók „Bao-bao!" kiáltással bekopogtattak a házakba, jókívánságokat osztottak, elűzték a telet és a gonosz szellemeket. A háziak cserébe bőséges étel és italadománnyal látták el őket.

6. A Busójárás a világörökség része

2009 óta a Mohácsi Busójárás az UNESCO szellemi világöröksége, akárcsak a matyó néphagyomány, a solymászat és a magyar táncház mozgalom.

7. Nem csak tökös legények…

Nem minden busó ijesztő, vannak szép busók is, akik sokác népviseletbe öltözött, arcukat fátyollal eltakaró lányok.

8. A busók titkos nyelve

praćak = kifestett mosósulyok (téglalap alakú, kis lapátra emlékeztető, lapos-nyeles eszköz, ezzel ütötték a ruhát mosás közben)
obramenica= vízhordófa (erre akasztották a vödröt)
famatyi= teknőben hordozott busó baba

9. Busók külföldön

Nemcsak Magyarországon van hagyománya a busóknak, Kárlovóban található a világon az egyetlen busójárási hagyományokat bemutató múzeum.

>>Minden a 2016-os Mohácsi Busójárásról ITT

kultúra programajánló busójárás Mohács

5 vidám program Valentin napra

Szólj hozzá!     2016. január 28. 16:46

A Valentin napot lehet szeretni, vagy nem szeretni, február közepe viszont mindenképpen jó alkalom arra, hogy egy kis időt a kedvesünknek szenteljünk. Itt az ideje kipihenni a hosszú tél fáradalmait, kihasználni, hogy a hűvös időben szívesen bújik össze a társával az ember, és felkészülni a hamarosan beköszöntő tavaszra. 155 remek programot ajánlunk Valentin-napra.

1. Irány a természet!

Szendvicsek a hátizsákba, forralt bor vagy meleg tea a termoszba, sapka, sál, kesztyű, és már indulhatunk is! Ha nem szeretnénk messzire menni a városi környezettől, a Pilis, a Börzsöny, vagy a budai hegyek is kínálnak felfedezni valót.

kisvas.jpg

Fotó: Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, Facebook/Kisvasutak Baráti Köre

Mivel az idei Valentin-napra esőt ígérnek, érdemes valamilyen fedett alternatívával is készülni. Annak, aki rossz időben is a természetet választaná A Csömödéri Állami Erdei Vasút Valentin-napi járatnál extrábbat nem igazán tudunk mondani: a Lentiből 16:00-kor, Csömödérről pedig 17:30-kor induló járaton többfogásos vacsorát is felszolgálnak – de szinte az összes télen közlekedő járatot bátran bevállalhatjuk.

2. Fürdőzzünk!

A februári fürdőzésnek megvan a maga varázsa. Éppen elég időt töltöttünk már vastag kabátokba burkolózva ahhoz, hogy elszokjunk a saját és partnerünk testének látványától. A jó meleg víz kényeztető ölelésében, egy szál fürdőruhában nagyon szép és meghitt perceket tölthetünk együtt.

A Zalakarosi Gránit Gyógyfürdőben mindenkire gondolnak. Február 13-án és 14-én, vasárnap aquafitnessel indíthatjuk a napot, délutánonként pedig izgalmas szauna-szeánszok várnak ránk. A program abszolút gyerekbarát: a kicsiket egész nap kézműves foglalkozással, játékkal, versenyekkel szórakoztatják a fedett gyermekvilágban.

3. Partizzunk!

Valentin napon kimozdulni és közösen kiengedni a feszültséget is jó ötlet. A bulizást az budapesti Orfeum Clubban indíthatjuk Pál Dénes koncertjével, 13-án a Barba Negra Music Clubban a Hooligans ad koncertet, aztán 15-én, Debrecenben pedig Bereczki Zoltánnal búcsúzhatunk a szerelem ünnepétől. Aki inkább a házibuli hangulatot keresi, annak a kiskunlacházai Művelődési Központ Valentin Retro Partiját ajánljuk. DJ Schwarz és BudaiGergő szerelemvonatáról nincs leszállás!

4. Együnk!

Reméljük, a hétvégére már mindenki kipihente a Torkos Csütörtök fáradalmait! Aki nem, az ragadjon fakanalat és kápráztassa el a párját valamivel – vagy legalább kóstolja meg vele valamelyik fantasztikus téli finomságot. Azoknak is van jó hírünk, akik nem szeretnek mosogatni: a hétvégre több szuper gasztrofesztivált is szerveztek.

A Millenárisra az IV. Budapesti Halfesztiválra csak akkor menjünk ki, ha a bajai-szegedi halászlé versenyben ugyanannak a csapatnak szurkolunk. Most kerül sor ugyanis a nagy halászlé párbajra. Eldől majd, mi a finomabb: a szegediek óriásbográcsban készült étele, vagy a bajaiak több kisebb edényben főzött specialitása.

Nemesvámosra 13-án Lencse és Hurkafesztivál miatt lesz érdemes gasztro-randevút szervezni. Feltétlenül nevezzünk a hurkatöltő versenyre is.

Ha még nem láttunk volna elég kolbászt Bálint hétvégéjén, irány a IX. Budapesti Mangalica Fesztivál. Itt nem csak aranyos, fürtös malacokat láthatunk, de akár főzőversenyre is nevezhetünk.

>>Gyűjtöttünk pár gasztro-fesztivált Valentin-nap utánra is.

A kolbászhoz desszert is dukál. Balatonszárszón, a József Attila Emlékházban Bálint napi Csokiműhelyre várnak bennünket – aki még nem főzött neki, az most készíthet bonbont a kedvesének. Hasonló a program a budapesti Csokoládé Múzeumban is.

>>További kihagyhatatlan csokis helyek itt!

csokmuz.jpg

Fotó Facebook/Csokoládé Múzeum

5. Kalandozzunk!

A kapcsolatot a közös kalandok erősítik meg, úgyhogy ezen a napon bátran legyünk bevállalósak. Fogjunk egy jó erős zseblámpát, és fedezzünk fel valamilyen eldugott helyet a környékünkön! Aki nem fél attól, hogy havas-jeges-vizes lesz, szívesen melegítené a párja fagyos ujjait, szeretne megdolgozni a forralt borért, vagy csak aktívan töltené a napot, az bátran belefoghat a síelésbe, vagy a hórollerezésbe és hófánkozásba is.

Aki szeretné megspórolni a gyaloglást, vagy tart Valentin-napra jósolt esőtől, annak a szabadulós játékok valamelyikét ajánljuk: az összeköltözők tesztelhetik, hogy mennyire tudják közösen megoldani a problémáikat, a friss párok jobban megismerhetik egymást, a régóta együtt élők pedig új tulajdonságait ismerhetik meg a kedvesüknek… de csak saját felelősségre!

programajánló

Normafa elveszett a ködben

Szólj hozzá!     2016. január 26. 13:53

Egy januári hét elejéhez méltó csendes-szomorkás hangulat uralkodott ma Normafán. Élet és hangok csak elvétve, a táj inkább egy grafittal rajzolt erdőre hasonlított.

dsc_0112.jpg

dsc_0107-2.jpg

dsc_0131.jpg

dsc_0138.jpg

dsc_0145.jpg

dsc_0160.jpg

dsc_0167.jpg

dsc_0109.jpg

dsc_0168.jpg

dsc_0181.jpg

Fotók: ©Magyar Turizmus Zrt. / Zelnik Péter Zénó

 

tél túra kiemelt Budapest

99 dolog, amit még nem tudsz Budapestről

Szólj hozzá!     2016. január 26. 10:41

Budapest egyike a világ legszebb városainak – ez vitán felül áll. Aki nem szereti, az nem igazán ismeri – mondják –, de még azoknak is tud meglepetést okozni, akik az egész életüket a fővárosban élték le.  Az utóbbi pár évben már tényleg sok kuriózumnak tekinthető helyere lehet bejutni, ha megfelelő kapcsolati tőkével rendelkezik az ember, s erre természetesen egy komplett iparág is alakult, mely Budapestet úgy tárja elénk, ahogy soha nem számítanánk rá. 

A város talán legrégebbi kreatív városi programjait kínáló társasága, a budapestUNDERGUIDE körülbelül 10 éve alakult, és az azóta eltelt időszakról, kedvenc helyeikről, illetve arról, hogy lehet tényleg izgalmassá tenni egy városlátogatást, hosszan el is beszélgettünk velük itt: 

KATT IDE>

Miért  imádják a  külföldiek Budapestet?

 Az Undeguide specialitása többek között az, hogy mindig megtalálja a város legjobb dolgait, és azt izgalmasan is tálalja. Úgy ismerteti meg Budapestet, mintha csak egy régi barát vezetne körbe a kedvenc helyei között. Csapatépítő tréningeket is szerveznek, ebből a legmagyarosabb variáció néptáncos tematikában készült egy romkocsmában. Izgi párosítás!    

Az Imagine Budapest különleges túráinak egyike bevezet a szecessziós Budapest gyöngyszemeibe, ahol megtudhatjuk, többek között azt is, milyen lehetett a századfordulón itt élni, és rengeteg olyan épületet, szecessziós díszítést fedezhetünk fel, melyek mellett talán nap mint nap elmegyünk egyébként. Másik sétájuk a pesti épületdíszek világába kalauzol. A Titkos kertek és terek a belvárosban című sétájuk belvárosi házak udvaraiba, eldugott utcácskáiba vezet.  De részt vehetünk egy izgalmas alvilági túrán, ami az elmúlt század legmegrázóbb bűnügyeinek helyszíneire kalauzol el. A péksüti-fanatikusokkal a város legjobb kis pékségeit, az édesszájúakkal pedig a régi és mai cukrászmesterek és cukorkaüzletek történeteit és természetesen kínálatát teszteltetik.

Ez is egy remek cuki - bár a sétaút nem érinti

Számtalan érdekességet vonultat fel a Beyond Budapest, például a „nyócker” elzárt világával ismerkedhetünk meg régi pompájától a mai udvarokon zajló szockultig, végül egy roma muzsikus otthonában vendégelnek meg. Új túrájuk az egykori Óbudai Gázgyár területére vezet - gyalogos és biciklis verzióban is. 

A régi Csepel Művek területén található titkos bunkerekbe  is eljuthatunk a Budapest Scenes túráin. A bunkertúrán egyébként egy egészen komplex élménnyel lehet megismerkedni, mert játszószobát és filmvetítést is beiktatnak a programba. A csepeli túra mellett pedig a kőbányai pincerendszerbe is elkalauzolnak. Sőt, egy ilyen izgalmas filmet is összeállítottak a Budai Vár méltatlanul elfeledett másik templomáról. 

A Hosszúlépés. Járunk? társaság piacvezető a budapesti alternatív séták piacán, többek között nagyon jó gasztrotúrákat hoznak össze. Például újbudai hentes üzletek talponállós frissensültjeinek pompás ízeit is végigjárták a Hentesnél evők baráti körével.  Legnépszerűbb témájuk mégis az ázsiai gasztroszakértővel kísért „Egy falat Kína”, mely az eldugott kínai kajáldák legjobbjai között kalauzol a régi Ganz gyár területén. A Borászbástya című sétán a Tabán és Gellért-hegy régi budai bortermelő vidékét fedezhetjük fel sok minden más mellett. Otthonosan mozognak a budapesti zsidónegyedben is: igazi különlegesség az Erzsébetváros rejtett zsinagógáit bemutató túrájuk vagy a Fűszeres Eszter által vezetett "Budapest kóser arca" című sétájuk. 

kicikina.png"Egy falat Kína" túra Csontos Sára Ázsia szakértővel | KÉP: @hosszulepes.org

Köztünk élő muszlimok címmel felfedezhetjük a budapesti iszlám közösség által kedvelt és látogatott mecseteket, a legjobb hummuszt és más tradicionális arab élelmiszereket áruló boltocskákat, és bejuthatunk velük a Budapest Mecsetbe is a (volt BUPAP, de már) Sétaműhely vezetésével. Szintén a Sétaműhely Egyesület szervezi a középkori zsidó és török emlékeket bemutató túrát a budai Várban, de titkos underground műhelyekbe is tehetünk velük látogatást vagy eljuthatunk a "Street-Art Múzeumba".

Ráérősöknek ajánljuk a Slow Budapest sétáit, ahol szépen meg lehet mászni a magaslatokat és kiélvezni minden másodpercet a nézelődéssel, padon ücsörgéssel és slowfood kóstolással, beszélgetéssel. Kifejezetten azokat a helyszíneket lehet velük felkeresni, ahol kicsit feltöltődhet az ember. Például házi szörppel várják a sétálókat.

A Kertvárosi Időutazó filléres sétákat hirdet gyalogosan, busszal és biciklivel is a 16. kerületben és környékén. Az erősebb idegzetűek az első magyar sorozatgyilkos nyomába eredhetnek, az ínyencek kóstolással egybekötött sörfőzde és Csokoládé Múzeum-látogatáson vehetnek részt, a szingliket játékos randi-séta, a kismamákat babakocsis séta várja. Kiderül, miként bálozott az úri nép az elit mátyásföldi villanegyedben a múlt századelőn, és rendszeres a biciklis teknős-simogatós program a Naplás-tónál.

Ez is érdekelhet: TUKTUK avagy utazz másképp

túra gasztronómia kiemelt Budapest

Koffein hétvégéje: az éberség ünnepe

Szólj hozzá!     2016. január 26. 09:57

Ezen a hétvégén nem sokan alszanak majd: Budapesten a koffein tartalmú italok rajongói tartanak majd örömünnepet: egész este folyik majd a kávé, a tea az energiaital, és természetesen édességekből sem lesz hiány. Elmeséljük, hol lesz érdemes virrasztani.

A a Koffein Hétvégéjén zajló események fő helyszíne a PRLMNT nevű klub lesz, amely az egykor Szikra mozi épületében üzemel. A helyiség közel 3000 négyzetméteres Koffein Labirintussá alakul, ahol mindenki nagy sétát tehet az élénkítő szerek világába.

koffein.jpg

Fotó: Németh Bianca | Facebook/Koffein Hétvégéje

A meghívott kiállítók között olyan nagy neveket is találunk, mint A Perté vagy a Bravos kávémárkák, velük és a különböző minőségi, gondosan szelektál termékekkel a Speciality Kávésarokban ismerkedhetünk. Felépül a Tea Szentélye is, ahol a világ minden tájáról érkezett teákat kóstolhatunk.

A Nagyszínpadon ez alatt előadások, koncertek és kóstolók szórakoztatják a nagyérdeműt, az eszem-iszom pultban pedig nem csak a koffein, de a kalóriaraktárakat is feltölthetjük. Lehet még hírességekkel Scrabble-özni, kávét pörkölni, trüffelt készíteni, vagy Dale Middleton, Kühl és Rich zenéjére lazítani.

A központi helyszínen kívül az eseményhez számos másik kávézó, teázó, cukrászda csatlakozott. A Baross Cukrászdában maglisztből készült édességekkel, a 9 BAR-ban klasszikus olaszos kávéélménnyel, az ELTE alagsorában található Műhely Egyetem Caffee kínálatában pedig glutén-, laktóz-, cukormentes finomságokkal várják a koffeinrajongókat.

>>Ha nem volt elég az édességből, mutatunk 5 kiváló csokoládés helyet.

>>Sütitúrára invitálnak a pesti cukrászdák

programajánló Budapest

5 kihagyhatatlan csokis hely

2     2016. január 22. 12:58

Szögletes csokoládé, kerek csokoládé, egész csokoládé, sőt, talán még megkezdett csokoládé is kapható nálunk. Amíg az ínyencek a gasztroforadalommal voltak elfoglalva, Magyarország szépen csendesen valóságos kézművescsokoládé-birodalommá fejlődött. Most hat helyet mutatunk, amit egy igazi édességrajongó nem hagyhat ki.

 1. Gábriel Bon-Bon Manufaktúra – A csokinagykövet

Gábor Sándor cukrászmester csokoládéba csomagolja az ország összes büszkeségét – ami pedig véletlenül nem ehető, azzal a csokoládét veszi körül. Egyik legújabb alkotásában szatmári szilva trüffel bújik meg a csokibevonat alatt, az édességet pedig szilkékben, vagyis a hagyományosan a szilvalekvár tárolására használt edényben kínálják.

phoca_thumb_l_24_1.jpg

Ebből a műhelyből került ki a híres Magyar Rapszódia is. A Liszt Ferenc emlékére készült bon-bonokba szőlő, vadmeggy, kékszilva és dió töltés került egy cseppnyi pálinkával. Az édesség elérhető Zsolnay-porcelán bonbonierben is, de komoly karriert is magának tudhat: 2011-ben, Magyarország európai uniós soros elnöksége idején ez volt a hozzánk látogató delegációknak szánt hivatalos diplomáciai ajándék.

            >>Még több érdekesség a magyar bonbonról.

 1. Sweetic – Édes ajándékok

Egy szem bonbonba is rengeteg törődés fér – ez is lehetne az szigetszentmiklósi Sweetic Csokoládé Manufaktúra mottója. A szigetszentmiklósi műhelyben minden édesség kézzel készül, a legnemesebb anyagokból, gondosan díszítve. A manufaktúra leghíresebb termékei talán a zölddiós és a matacha teás – lime-os –gyömbéres bonbonok, amelyek 2015-ben elnyerték a Great Taste Awards gasztronómiai Oscar-díját.

sweetic.jpg

Kép: Facebook/Sweetic

„Harcolunk az emberek csokoládéhoz való jogaiért” – mondja magáról a csapat, de a kemény csaták mellett a vidámság sem hiányzik az üzletből. A sütinyalókák mellett az egyik legnépszerűbb csokis termék az Orosz rulett. Az édesség elegáns dobozában hat csokoládéba burkolt lövedék található. Ezek közül 5 finom, belga mogyoró pralinét rejt, egyet azonban kétféle, extra erős chilivel fűszereztek. Vajon kinek jut a „gyilkos” golyó?

 1. Kockacsoki – Jó ízű felelősség

A Kockacsoki budapesti manufaktúrájában készült már katonai csokoládé rekonstrukció (a magas kakaóvaj- és kalóriatartalmú édességet az amerikai hadsereg osztotta a katonáknak), belga csokis logikai játék (ha a feladvány túljárt az eszünkön, egyszerűen elfogyaszthatjuk), de a műhely kézműves remekei az OMÉK-en is nagy sikerrel szerepeltek.

A manufaktúrában finom, területszelektált és belga csokoládékból készülnek az alkotások, méghozzá két autista spektrumzavaros fiatal közreműködésével. A Kockacsoki alapítói azt tűzték ki célul, hogy megmutatják: a fogyatékossággal élők foglalkoztatása piaci körülmények között is lehetséges. A társadalmi felelősségvállalás keretében rendszeresen tartanak képzéseket, és csokis foglalkozásokat sajátos nevelési igényű gyerekeknek, és nehézségekkel élő felnőtteknek. De ha kedvet kapunk, a nyitott műhely-napokon, csokoládés csapatépítőkön és táborokban mi is belekóstolhatunk az édességkészítés világába.

            >>Ilyenek a csokis programok.

 1. CsokiSzeg – Ne fald, élvezd!

A CsokiSzeg nem készíti, hanem árulja és válogatja a csokoládét, a különleges kőszegi üzlet azonban kihagyhatatlan, ha csokoládés túrára indulunk. Az üzlet kínálatába csak a legjobb, többnyire magyar termékek kerülhetnek, amelyeket az alapítók is megkóstoltak, így minden csokoládéval személyes a kapcsolat. Ha különleges ajándékot keresünk, ez az üzlet az egyik legjobb választás egy kis vadászatra: sok olyan gyártó terméke is kapható itt, aki egyébként nem engedi kereskedelmi forgalomba az édességeit, de a CsokiSzeggel kivételt tesz.

csokiszeg.jpg

Fotó: Facebook/CsokiSzeg

A CsokiSzegben az itthon ritkán kóstolható külföldi édességekből is megtalálunk néhányat – természetesen az eladók itt is legalább a hazai importőrrel kezet fogtak már. De az üzlet nem csak a csoki miatt érdekes. Az egykor vasboltként üzemelő, évszázados helyiségben tartózkodik Kőszeg egyetlen, állandó turistája, egy kedves vasfigura.

            >>Máris indulunk Kőszegre!

 1. Harrer Chocolat – Minden, amit tudni szerettünk volna a kakaóbabról

A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda az egyik legjobb hely arra, hogy megtudjuk, valójában mit is rejt a kedven édességünk. Minden nap 10 és 14 órai kezdettel indulhatunk kóstolótúrára – sokkal biztonságosabb körülmények között, mint Charlie Willy Wonka üzemébe. A bemutatókon kakaóbabot, félkész, tejes, ét és töltött csokoládékat is kóstolhatunk, desszertnek pedig forró csokit szolgálnak fel. Harrer-Abosi Beatrix, aki férjével, Karl Harrerrel 2009 nyarán nyitotta meg a családi csokoládé műhelyt azt mondja: a programon mindent megízlelni komoly kihívás a mennyiség miatt.

A soproni csokoládéműhelyt a nem-elrugaszkodott, de széles kínálat jellemzi, hiszen a család célja, hogy az óvodásoktól egészen az ínyencekig mindenki megtalálja a számítását a műhelyben. Mogyorós töltött, gyömbéres, rózsás… - a tovább nem soroljuk, mert azonnal le kéne szaladunk egy Sopronba szóló vonatjegyért.

                >>Két csoki között rengeteg program Sopronban.

Bringa és édesség? Erre is van tippünk!

gasztronómia kiemelt Magyarország

Tesztelve: téli kutyás hétvége az Őrségben

Szólj hozzá!     2016. január 21. 09:29

Tavaly nyáron indítottunk egy játékot, amire a kutyájukkal együtt nyaraló, kiránduló gazdik képeit vártuk. A zsűri által megszavazott győztes, Marietta így az Őrség szélén található Nemesnép községben kapott egy ajándék hétvégét - természetesen kutyabarát szállodában. #utazzkutyaval

img_6364.JPG

Nemesnépről tudni érdemes, hogy a mesés Zala dimbes-dombos vidékén fekszik. Lágy dombok, sűrű erdők, nyugalom, friss levegő és a térségre jellemző szép régi épületek között egy műemlékké nyilvánított szoknyás-zsindelyes református templomot is megcsodálhatunk, ami Nyugat-Magyarország legnagyobb, épen maradt ilyen jellegű épülete. 

Marietta gyorsan össze is foglalta nekünk, hogy milyen élmények érték Nemepsnépen kutyájukkal, Pannával. 

"Decemberben töltöttünk el egy hétvégét Nemesnépen, az Abbázia Country Club Hotelben. Debrecenből érkeztünk, ami mintegy 500 km-es utat jelentett, de mivel a vizslánkkal sokszor utazunk együtt, így nem jelentett gondot. Utólag visszagondolva megérte elutazni ilyen távolságra, mert nagyon jól éreztük magunkat!

Mivel az Abbázia igazi állatbarát hely, és egy nyugodt, gyönyörű helyen található Márokföldön, az Őrségben, nyugodt szívvel engedhettük szabadon Pannát már az első percben.
Megnéztük az itt lévő lovakat, és nagy élmény volt a hűvös decemberi estén, messze a város zajától, a csendben a lovak nyerítését hallgatni. 

nemesnep.jpg

A szállodában lakó kutyusok, a személyzet, de még a külföldi vendégek is nagy örömmel fogadták kissé túlvezérelt vizslánkat. Felüdítő Magyarországon végre így elmenni egy helyre, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy jól érezhetjük-e majd magunkat a kutyusunkkal együtt! A szálloda parkja, környezete alkalmas arra, hogy hatalmas sétákat tegyen az ember, és nyáron még kerékpár bérlésre is van lehetőség.

A szobában - ami inkább egy apartman volt az istálló előtt -, meglepetés csomag fogadta Pannát. Ennek örültünk, mivel a nagy izgalom miatt nem is evett egész nap, de a szívecske alakú jutalom falatnak nem tudott ellenállni.
A technikai dolgokra sem volt gondunk, mint például a kutya ürülék felszedő zacsi, lábtörlő vagy vizes tál. Egy hatalmas, meleg apartmanba csak a pihenés volt a "feladat" a kutyánkkal együtt.

Alig vártuk, hogy megkóstoljuk a méltán híres őrségi ízeket a helyi étterembe, ahová természetesen Panna is jöhetett velünk. Nagyon jól esett, hogy mindenki érdeklődött hogylétünk felől, és hogy szükségünk van-e valamire.
Az étel csodálatos volt, Pannának még csontot is kínáltak. Az őrségi dödöllét, vadpörköltet, és tökmagolajos salátát ajánljuk mindenkinek! Érthető, hogy a környékbeliek is szívesen töltik itt estéiket.

Két hosszabb programot terveztünk be, hiszen a közelben van a Bakonaki-tó Szlovéniában vagy a Bad Radkersburg Ausztriában, és maga az Őrség is egy nagy felfedezést ígért a szépséges kanyargós lankáival.

A tó egy energia mezőn található, így hihetetlen nyugalmat áraszt, sőt, egy forrás is található itt, melynek gyógyító vizéért ide járnak a környékről. Hatalmas, üdítő sétát tettünk a parton, habár Pannát fegyelmezni kellett, hogy ne akarjon együtt úszni a kacsákkal.

A másik célpont az osztrák fürdőváros volt, ahol belecseppentünk az adventi készülődésbe és a város közepén felállított jégpályába, mely előtt sült gesztenyét, puncsot árultak. Itt az utca túl oldalán lévő boltból is kijött az eladó, hogy megcsodálja a vizslánkat.

Egy kis vásárlással fejeztük be a napot, és siettünk vissza Nemesnépre. Itt volt szerencsénk találkozni a szálloda vezetőjével, akinek kutyusa szintén ott volt, és a két vadász eb eljátszott egymással, míg mi jót beszélgettünk a hely szépségeiről.

Elterveztük, hogy kipróbáljuk a szálloda wellness részlegét is, mert van arra is lehetőség, hogy közben vigyázzanak a kutyánkra, de ez már nem fért bele az időben. Nyáron viszont a kinti medence is rendelkezésére áll az embereknek, míg a  a kutyák a füves részen játszhatnak.

Összegezve: nagyon szép 2 napot tölthettünk el, mi feltöltődtünk az év végi hajrá után, míg a kutyánk lefáradt, és itthon 2 napig csak aludt, mint aki "töltőn van".

Még több kutyabarát szállásról ITT írtunk

kiemelt őrség kutyabarát

Ez a legmenőbb bringás-sütis program Budapesten

2     2016. január 20. 11:31

Sütit enni klassz. Bringázni szuper. A kettőt együtt csinálni pedig végtelenül menő. A Budapest Cake Tour (BCT) éppen erre bíztat. Hat modern stílusú cukrászda biztat arra, hogy tekerjünk egyikből a másikba a gasztro-élményekért.

A BTC-tag cukrászdákban bérletet válthatunk. Ezzel a bérlettel a hat cukrászda mindegyikébe ellátogathatunk. Az édességboltokban pecsétet kapunk, ha pedig már mind a hat résztvevő kínálatát megismertük, visszatérhetünk a kedvenc helyünkre, ahol egy süteményre a ház vendégei vagyunk.

A program ötletgazdája Borogdai Bea volt, aki a Dynamo kerékpárkölcsönző és cukrászda tulajdonosa. A programba olyan cukrászdákat hívott meg, ahol szenvedéllyel, minőségi alapanyagokból, és modern szemlélettel készítenek édesességet a látogatóknak.

Fotó: Diningguide.hu

A Dynamo-n kívül itt kóstolhatunk még:

Chez Dodo (Szalai Dóri macaron manufaktúrája különleges, naponta változó ízkínálattal. Sós karamell, pisztácia, konyakos aranymazsola – soroljuk még?)

Édesem (Csokoládés fondant-torta, gluténmentes, Matcha teás mandulatorta, Oreo-keksz hegyek, és laktózmentes csokoládés édesség… ;) )

Édes Sári (Házias hangulatú cukrászda brownie-kkal, pitékkel, vegán, laktóz- és gluténmentes finomságokka.)

ÉdességLabor (A kreatív és vicces sütik szállítója)

Zazzi (Franciás stílus, rengeteg macaron.)

programajánló gasztronómia Budapest

Gigászi gasztrofesztek jönnek februárban

Szólj hozzá!     2016. január 18. 17:16

A halakhoz és a mangalicához címzett két nagy gasztronómiai banzáj lesz egy hétvégén a fővárosban (február 12-14.), ugyanakkor az ínyenceknek érdemes lesz vidékre kikacsintani. A hétköznapi kínálatban ezalatt pedig egyértelműen a Torkos Csütörtök viszi a prímet.

IV. Budapesti Halfesztivál a Millenárison
Február 12-13-14.

12565619_1033101593413401_5130592137320646741_n.jpgPaprikás sült keszeg biztosan lesz -  Kép: ©Budapesti Halfesztival facebook

Évek óta hatalmas siker a Halfesztivál, mely olyannyira kinőtte már magát, hogy Európa legnagyobb halas fesztiválja lett, s idén a Millenárison tobzódhatunk a hagyományos magyaros, a nemzetközi és a kísérletező jellegű halételek kóstolgatásában.Próbára tehetjük a két nagy riválist: a szegediek óriásbográcsban főznek, a bajai halléfőzők pedig több kisebben, sőt, a hallépárbajon kiderül, melyik is az igazi hallé! 
A Halfesztiválok utcáján bemutatkoznak a vidéki halfesztiválok, lesz óriásharcsa sütés, és persze rengeteg kiállító standjánál válogathatunk majd a halételek sokaságából.
Az ételen túl horgászbörze, fűtött játszóház, tavi akváriumok és egy igazi halászfalu is megelevenedik majd a Halfesztiválon. Az első napon torkos pénteket tartanak, így féláron kóstolgathatunk sok kiállító kínálatából. 
Halfesztivál oldala 

IX. Budapesti Mangalica Fesztivál a Szabadság téren
Február 12-13-14.

A Mangalica Fesztivál egy vérbeli hazai gasztro-roadshow. Budapest mellett 2007 óta Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron és Szombathelyen is rendeznek ilyen eseményt, így lehet az, hogy már a 25. fesztivált szervezik meg rövid időn belül. 

mangalica-fesztival-20130208_023.jpgKép - ©Mangalica Fesztivál

A IX. Budapesti Mangalica Fesztiválon természetesen lesz főzőverseny, amire most ingyenesen lehet nevezni, de egyébként a hagyományos keretet nem bontják meg: lesz élőállat-kiállítás, kolbászok-szalonnák-töpörtyűk minden mennyiségben, mangalicás ételek és mangalicás különlegességek. Kiváló magyar termékeket lehet kóstolni-vásárolni.
Mangalica Fesztivál oldala 

XI. Torkos Csütörtök - országszerte február 11-én

Idén február 11-ére esik ez a nap, amit tényleg nagyon sokan várnak az országban, hiszen több száz étteremben ehetünk 50%-os áron. Az éttermek listáját és egyéb tudnivalókat bővebben is összeszedtük a rendezvény hivatalos oldalán.

800x200_klikkelj.jpg

Vidéki gasztrofesztiválok

Kolbászos és disznótoros műfajban mindjárt két érdekesség is adódik.
Február elején Baján lesz a IX. Bácskai Hurka- és Kolbászfesztivál szalmalabirintussal, Badár Sándorral. Tradicionális ízek, malac siratás, gasztroversenyek - február 6-án - Baján, a Szentháromság téren. Részletes program
Fonyódon balatoni borokkal, mangalicával, szürke marhával és sajtkülönlegességekkel turbózzák fel a kolbászfesztivált. A VII. Fonyódi Kolbászfesztiválon a hagyományos vidéki disznóvágás és a helyi települések szokásai elevenednek meg február 5-7. között.
Nemesvámoson pedig Lencse és Hurkafesztivál lesz helyi termelői piaccal, főzőversennyel február 13-án.

A  FÁNK, KOCSONYA és FARSANGI fesztiválokról
ITT írtunk bővebben

 

 

programajánló fesztivál bor gasztronómia

Ezt a 8 kiállítást ne hagyd ki idén!

1     2016. január 14. 11:56

Fantasztikusan jó kiállítások lesznek idén: meghódíthatjuk az űrt, hó végéig láthatjuk még a Csontváry-kiállítást, nyílik a Sörárium, és új múzeum+kilátó kombinációt is felfedezhetünk májustól. Az év kuriózuma a Modigliani-tárlat lesz, merengeni pedig a #moszkvatér kiállításon tudunk. Íme a legjobb 8!

modem.jpg

A túlélő árnyéka - Az El Kazovszkij-élet/mű

Február 14-ig látható a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású életmű-kiállítása az orosz származású, de Magyarországon élő és alkotó El Kazovszkij festőművész, grafikus és jelmeztervező munkáiból. 

El Kazovszkij otthonában - MTI Fotó: Féner Tamás

Február 13-án a kiállítás hatalmas zárópartival búcsúzik, melyen koncertek, tánc, költészet, performansz, s más előadások során is megemlékezhetünk a XX. század meghatározó képzőművészeti személyiségéről. 
Az El Kazovszkij élet/mű kiállításról bővebben illetve az alábbi videóban: 

 

Gateway to Space – Űrkiállítás

Január 15-től március közepéig látható a Millenárison az év sikersztorijának tűnő Űrkiállítás. Felfedezhetjük az űrutazás történetét és kipróbálhatjuk, milyen beleülni egy asztronauta székébe. 3000 négyzetméteren fantasztikus interaktív azaz birizgálható, működő, forgó dolgokat, kombinált dolgokat lehet majd megtapasztalni, kipróbálni. Többek között beléphetünk a MIR Űrállomásra is. 
Az Űrkiállításról bővebben

urkiallitas-620x420.jpg

A magányos Cédrus - Csontváry Géniusza

Már csak január 31-ig látogatható a modern magyar képzőművészet meghatározó alakjának életmű-kiállítása a Budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. A gigantikus anyag összesen 17 termet foglal el, melyben vendégfalakon kortárs művészek is helyet kaptak. 
Csontváry-kiállításról bővebben

csomntvary_mti.jpgEgy hónappal meghosszabbították a kiállítást - január 31-ig látogatható

#Moszkvater - Kiállítás a Kiscelli Múzeumban

Idén tavasszal nyílik a Moszkva tér (ma Széll Kálmán tér) múltját és jelenét, (sub)kulturális jelentőségét bemutató kiállítás a Kiscelli Múzeumban. Nem csak a közelmúlt, de a római időkig is visszatekintő tárlat beszédesen jeleníti meg mint népszerű találkozóhely, volt téglagyárként, sportpályaként vagy temetőként és még ki tudja hány funkciót ellátó mai tér történetét.
#moszkvater kiállításról bővebben

 kiscelli_moszkva_800x600.jpg

Modigliani-­tárlat és Picasso-kiállítás a Nemzeti Galériában

Főként a párizsi Musée Picasso-ból és más nagy európai múzeumokból érkeznek majd festmények Picasso festészetének 77 évét felölelő kiállításra, mely idén tavasszal nyílik. Ilyen nagy léptékű Picasso-tárlat több mint 20 éve volt Budapesten. 

Modigliani: Dedie portréja

A Picasso után (pontos dátum még nincs kitűzve) Amedeo Modigliani munkáiból nyílik életmű-kiállítás, mely a festő egész életművét megpróbálja majd átadni nekünk. A tárlat kuriózuma, hogy Modigliani-tárlat még sosem volt Magyarországon. 

Sörárium nyílik Szolnokon

Február 25-én nyílik meg Szolnokon a sörfőzés történetét bemutató- és sörtechnológiai interaktív kiállítás, melynek kuriózuma a látványsöröző lesz. 
Sörárium weboldala

sorarium_nyitas.jpg

 

„Gendzsi herceg nyomában" - Japán képen és írásban

Április 17-ig látogatható az Andrássy úti Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. Aki szereti ezt a finom és aprólékos műfajt a burjánzó cseresznyevirágokkal, az semmiképpen ne hagyja ki ezt a történetileg is nagyon érdekes kiállítást. A múzeumban 200 műalkotást fedezhetünk fel: festményeket, fametszeteket, lakktárgyakat, kerámiákat és fotográfiákat is.
Bővebben a japán kiálításról

296250_640_ii_utagava_kuniszada_mitate_gendzsi_sorozat_nak_egy_lapja_19_sz_zad_k_zepe_fametszet_1_vagott.jpg

Hajó alakú múzeum Balatonföldváron

Májusban nyílik meg Földváron a balatoni hajózás történetét összefoglaló interaktív kiállítás - stílusosan egy hajó alakú épületben. A múzeum része egy panorámaterasszal bíró vendéglátóegység és egy kilátó is. A tavaszi Balaton átélését már kezdhetjük is ezzel az élménnyel. 

Félhajó formájú épület látványterve a földvári magasparton

programajánló kiállítás

5 szuper boros fesztivál lesz szombaton

Szólj hozzá!     2016. január 13. 14:35

Vince napjának alkalmából nagyon jó kis bor-gasztro fesztiválokat látogathatunk a január 23-án. Szent Vince ugyanis a borászok és a szőlőtermelők védőszentje, és azt tartják, hogy a Vince napján levágott szőlőágból, illetve az aznapi időjárásból meg lehet jósolni az az évi termést.

Tehát, ha Vince jeges (fénylik), akkor tele lesz a pince jó borral. De ha ezen a napon jó sok bort iszunk - vallja egy másik teória -, azzal is pozitív hatást is lehet gyakorolni a termésre. Utóbbi hagyományt erősítené a következő négy fesztivál.


15848670014_dc69ebf16e_k.jpg

Villányban Variációk Vincére - január 23.

A Villányi borvidéken egy egész programsorozatot szentelnek a Vince-napi szokásoknak. 
Tenkes-hegy – Máriagyűd – Siklós – Kisharsány – Palkonya – Nagyharsány – Kisjakabfalva – Villánykövesd – Villány településeken hatalmas banzáj lesz számtalan pince ajánl komplex programokat ételkóstolóval és borokkal. 
Pincéről Pincére Variációk Vincére teljes programja

Borünnep Balatonfüreden - január 23.

Az Anna Hotelben újborokat sajttal kombinálva kóstolhatunk a télen is csodálatos Balatonfüreden. Közben lesznek bordalok, zenél a  Csopak Demizson Allstars Orchestra és szakmai programokat is lehet látogatni. 
A  Bornap részletes programja + íme a téli Füred: 

Téli Piknik Etyeken - január 23.

Pont erre a hétvégére esik az Etyeki Piknik fesztiválsorozat téli kiadása. Az év első piknikjén újra borzasztó finom dolgok lesznek a házi parasztsonkától a keményebb vonalat képviselő csülkös-körmös pacalpörköltig. Az etyeki borok mellett a szekszárdi borok lesznek majd terítéken ez alkalommal, de a hidegre való tekintettel forraltbor-főző verseny sem maradhat el. 
Az Etyeki Piknik hivatalos oldala

teli-etyeki-piknik-forraltbor.jpg

etyek-reloaded-rokusfalvy-borok.jpg

 

Téli mulatság Somlón - január 23. 

Az ország legkisebb borvidékén szőlőszentelési ünnep és az 2015-ös évjáratú borok versenye zajlik majd. Pincejárással, mulatsággal, nótázással, borversennyel, disznótoros lakomával szurkolhatunk a borosgazdákkal együtt a jó termésért.
A Dűlőngélő Vince Facebook eseménye

KÉP: ©Dűlőngélő Vince 2016 / facebbok

Borszentelés Tokajon

A világörökségi borvidéken nem telhet el év szőlőszentelés és az újbor megáldása nélkül. Idén pedig évindító gasztromulatságot is kerítenek a Vince-nap köré, hiszen hagyományos disznótorral is készülnek majd. 
Részletes program (hamarosan)

bor gasztronómia Balaton Dél-Dunántúl

A 10 legjobban várt kulturális program 2016-ban

Szólj hozzá!     2016. január 08. 13:05

Komolyzene, néphagyományok, kortárs mozi... - 2016-ban is lesz miből válogatni, ha kulturális programot keresünk. Összeszedtük a 10 legnépszerűbb fesztivált, művészeti hetet, bemutatót. Lesz opera, színház, sőt, folklórprogram is.

Busójárás – Mohács, február 4-9.

Szőrös alakok búcsúztatják a telet Mohácson. A hagyományos programok, a felvonulás, a rituális téltemetés, ágyúzás és táncmulatság mellett ehetünk-ihatunk is a Duna-parti városban. A gyerek rophatják az Alma zenekar muzsikájára, táncolni tanulhatnak és kézműveskedhetnek. A felnőtteket többek között Tompos Kátya műsora, csipkeverés bemutató és néptánc-műsorok szórakoztatják majd.

Még több infó a Busójárásról.

TIPP! Ha szeretnénk mi is részt venni a programon, érdemes már most gondolni a szállásfoglalásra, mert a környék szálláshelyei hamar betelnek ilyenkor. Panziók, szállók, apartmanok Pécs és Mohács környékén.

Békéscsabai Tavaszi Fesztivál – Békéscsaba, március 7. – március 31.

A tavaszköszöntő programsorozat Békéscsaba, Békés és Gyula kulturális értékeit mutatja be. A fesztiválon mindegyik művészeti ág alkotóival találkozhatunk: képzőművészeti tárlatok, színházi produkciók, népzenei bemutatók, könyvdedikálások színesítik az igényes programot.Szálláshelyek Gyulán 

Budapesti Tavaszi Fesztivál – Budapest, április 8-24.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programja évről évre színesedik. Idén az műsorok egy része Liszt Ferenc előtt tiszteleg: nem csak a Krisztus oratórium szerepel a repertoárban, de hallhatunk olyan műveket is, amelyeket a mester inspirált. Ezek közül az egyik Dubrovay László Faust, az elkárhozott című szerzeménye, amelyet először láthat a közönség. A bemutatón a Pécsi Balett táncosai működnek közre.

Idén 135. évfordulóját ünnepeljük Bartók Béla születésének is. David Robertson és Kim Kashkashian közreműködésével Bartók Brácsaversenye is a műsorra került.

Pécsi Országos Színházi Találkozó – Pécs, június

Az egyik legnagyobb színházi seregszemle már 2001 óta tartja lázban a hazai színházrajongókat. A rangos verseny programjába nem csak nagy színházak nevezhetnek: magántársulatok, alternatív közösségek, alkalmi alkotók is indulhatnak a darabjaikkal. De a POSZT nem csak a versenyzésről szól: az állandó programok, workshopok, mini előadások is rengeteg vidám percet ígérnek.poszt.JPG

Fotó: Wikipedia/Mrszantogabor

TIPP! Pécs egész évben kínál kulturális csemegét.

Budapesti Nyári Fesztivál – Budapest, június 1. – augusztus 31.

A Margitsziget és a Városmajori Szabadtéri Színpad adnak majd otthont az egyik legpezsgőbb nyári kulturális események. A Margitszigeten láthatjuk például Verdi Traviátáját, de koncerted az a Három tenor is – akik világpremier műsorral lépnek fel.

Múzeumok éjszakája – országszerte, június 25.

„Hősök, felfedezők, újítók”- idén ez a Múzeumok éjszakájának tematikája. A szervezők célja, hogy megmutassák, mindenkiben ott rejtőznek az értékek. Még a legkisebb helytörténeti gyűjteményben is lehet olyan jeles, helyi személyiséget találni, akinek az élete példaértékű lehet a nyilvánosság számára is. Ahogyan a történelem során minden változik, a művészet is megújul. Sok magyar alkotó tett le nagyszerű kincseket a képző- és iparművészet asztalára is. Ha még nem tettük meg, itt az ideje, hogy ellátogassunk az 5 legnépszerűbb vidéki múzeum valamelyikébe, vagy eddig fel nem fedezett kiállítóhelyeinkre.

Szegedi Szabadtéri Játékok – Szeged , július 1. – augusztus 27.

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei műsorában jól megfér egymás mellett a Mamma Mia! és Wagner Bolygó hollandija is. Igazi csemege lesz a Drakula utolsó tánca a Magyar Nemzeti Táncegyüttes eladásában, és visszatér 2015. nagy kedvence, a Tévedések vígjátéka is.

TIPP! Szegedre ősszel is érdemes ellátogatni, a XII. Zsidó Őszi Fesztiválra.

Mesterségek ünnepe – Budapest, augusztus 18-21.

Tűzzománc, kékfestő kelme, levendulás párna és sok más szép, kézműves termék között válogathatunk a 30. Mesterségek ünnepén. Ha már megnéztük, hogyan dolgoznak a kovácsok, mit csinálnak a kefekötők és hogyan kell körmön fonni, népzenei koncerteken, vásári komédiások előadásain mulathatunk.

Vásárhely Őszi Tárlat – Hódmezővásárhely, október 8.

A Vásárhelyi Őszi Tárlaton ismét megcsodálhatjuk azoknak az alkotóknak a munkáit, akiknek a pályája valamiért kötődik Hódmezővásárhelyhez. Nem csupán a kortárs alkotók remekműveit csodálhatjuk meg, de számos különleges eseményt is szerveznek a tárlat ideje alatt.

CAFe Budapest – Budapest, október

A CAFe Budapest kortárs művészeti fesztiválon az újcirkusztól a modern design-ig, az operától az elektronikus zenéig, a divatvilágtól a gyermekek szórakoztatásáig kalandozhatunk. A rendezvénysorozathoz mozik, szabadtéri helyszínek, kávézók, rendezvénytermek is csatlakoznak, hogy a kortárs művészet egyik legnagyobb seregszemléjét hozzák létre.

2016. nagy koncertjeiről itt írtunk!

zene kultúra programajánló kiállítás művészet múzeum Magyarország békécsaba programajánánló

3 téli kötelező: fánkozz, farsangozz, fesztiválozz!

2     2016. január 08. 09:35

Két kihagyhatatlan dolog biztos van ebben az év eleji időszakban, ez pedig a farsang és a fánk! Ha a kettőt pedig összekötjük, akkor kész a farsangi fánk. Szerencsére az utóbbinak még két remek fesztivált is rendeznek itthon, ahol a tobzódhatunk a különböző házi lekvárokkal és a hófödte dombokat megidéző porcukorrengeteggel dúsított fánkok sokaságában. Lesz kocsonyafarsang, egy hétig tartó városi mulatság és a bakancslistás busójárás. Egy szóval: éljen a farsang! 

 1920_telihatter-32539a4.jpg

Farsangi gasztro- és fánkfesztiválok

A farsangi szalagos fánkról biztosan állíthatjuk, hogy lekváros és még forró! Nem csokis, vagy eperkrémes, cukorbogyós, mert az egy teljesen más műfaja a fánkoknak. Igazi jó farsangi fánkot enni pont olyan különleges élmény, mint kiváló lángost. Hol tehetjük ezt meg?

Február 6-án  lesz két nagy fánkfesztivál is Az Országos Fánkfesztivál Nagykanizsán - itt több fánksütő csapat fogja összemérni a tudását, kóstolni ér! A fővároshoz pedig kicsit közelebb a Pilisi Kavalkád-Fánkfesztiválon szedhetünk fel még néhány plusz kilót a meseszép Pilisszentkereszten - s így azt rögtön le is lehet túrázni a környéken. 

2016. február 6.
Országos Fánkfesztivál programja>>
Pilisi Kavalkád programja>>

A kocsonyával szemben viszont nem lehet semlegesnek lenni, és aki csupa pozitív érzéseket táplál a kocsonya irányába, mindenképpen látogasson el Miskolcra Január 28. és 31. között a Becherovka Miskolci Kocsonyafesztiválra! A kocsonya mellett persze farsangi báli és maskarás programok, családi események és koncertek is lesznek. Itt találjátok majd a részletes programot.  Ilyesmi volt tavaly: 

Maskarás farsangi fesztiválok és felvonulások

Februárban Békéscsabán lesz egy hatalmas farsangi fesztivál asszonyfarsanggal, házi pálinka versennyel, farsang farkával egybegyúrt egy hetes ünnepség február 4-10. között, ez a Csabai Farsang. 

A február nem telhet el mohácsi látogatás nélkül, hiszen a tél legnagyobb és legőszintébb farsangi beöltözős sokadalma a Busójárás. Idén február 4. és 9. között láthatjuk a kolompos, viccesen rémisztő szőrmekabátos alakokat. 

A teljes programot és a busójáráshoz tartozó érdekes népszokásokat, valamint az álarcok készítésének jellegzetességeit itt gyűjtöttük össze: 

MÉG TÖBB BUSÓ ITT >>

 

programajánló fesztivál gasztro

Válaszd ki a Torkos Csütörtök logóját!

5     2016. január 06. 09:48

Kétszáznál is több logó érkezett a Magyar Turizmus Zrt. által indított logópályázatra, mellyel az idén 11 éves Torkos Csütörtöknek szeretnénk egy új arculatot adni. A dömpingben persze jócskán akadtak azonos tematikán gondolkodó alkotók, így most a legjellemzőbb motívumaik alapján bocsátjuk közzé a pályázat termését - a teljesség igénye nélkül. 
Minden kép alatt egy galéria lapul majd, szóval KATTINTSATOK! 

A végleges befutót a Facebook oldalunkon ti szavaztátok meg négy kiválasztott logó közül.
 Íme a végeredmény! Mobilról nézed? Akkor ITT

 

1. Állatos logók

Hatalmas favorit volt a liba, a borz (ki tudja, miért), de láthatunk rókás és gólyás megoldásokat is. Persze a kedvenc szürke marha sem maradhat el. 

torkos_logo1_asir_lilla.jpg

2. Bajuszos logók

Ha magyaros, akkor betyáros, ha betyáros, akkor bajuszos? Ez lehetett a kreátorok elképzelése, de láthatunk bajszos fakanalat vagy éppen uraságot, szakácsot is ebben a tematikában. 

torkos_cs_palyazat_r_jt_01_1.jpg

3. Ételek

Egyértelműnek tűnik, de koránt sem könnyű választás az ételekből kiindulni egy logo kapcsán. Ilyeneket kaptunk: 

torkos_csutortok_3.jpg

4. Étkezés

 A Torkos Csütörtök tényleg az étkezésről szól.  Lássuk, hogyan öntötték képi formába! 

tcs_logo_magyar.jpg

5. Evőeszközök

Általában kés és villa, de a merőkanál sem meglepő központi szimbóluma az evőeszközös logók körének. Meglepő módon ebből a kategóriából érkezett a legtöbb. 

torkos_csutortok_kiss_zoltan_v3-4_hu_color.jpg

6. Konyhai eszközök

Az evőeszközön kívül aranyos téma a konyhai eszközök széles választéka fazéktól a tányéron át a melegítőedénnyel  bezárólag. 

edenyes.jpg

7. Magyaros logók

Ebben a kategóriában a karikás ostortól a népi motívumig terjedő skálát lehet majd látni. Készült pár igazán szellemes is. torkos_csutortok_1_hun_cmyk_koha_kolett.jpg

8. Malacos logók

Külön kategóriába soroltuk a malacos logókat, mert viszonylag sok és nagyon szerteágazó módon dolgozták fel a témát. bogdandy_csaba_torkos_csutortok_palyazat.jpg

9. Országtérképes

Monumentális témának ígérkezik az országtérképes változatok halmaza.

m_isik.jpg


10. Paprikás

Igazi magyaros ételek lelke nyilván a paprika, sok pályázót meg is ihletett. 

logo3.jpg

11. Séfek és sapkáik

Fodros sapkáikról ismert séfek egyértelműen a remek ételek jelzői lehetnek, különösen hálás formája miatt volt népszerű.

szakacslogo.jpg

12. Szív motívumos

Kértük, és hozták a cég arculatának integrálását is, főként a szív forma lett sikeres mindenféle kiegészítővel. 

 torkoscsutortok3.jpg

13. Tréfás betűs

Borzasztó jól tudnak kinézni ezek a játékos betűformák: 

pukanszky_anna_torkos_csutortok_logo_palyazat-02.jpg

14. Virágmotívumos

Kedves és invitáló tud lenni egy virágos ablak, főleg, ha remek ételekkel várnak odabent. Így alakultak ki ezek a logók: 

torkos_brand_mockup_07.jpg

15. Figurás

Számtalan aranyos lényecskét ábrázoló pályázatot is kaptunk. 

figus_daniel_2_terv.jpg

 

16. Egyéb

Az egyéb kategóriába a komplexebb és máshová nem sorolható logók kerültek. 
4tcs_4color.jpg

kiemelt torkoscsütörtök

Ez volt a 25 legizgalmasabb újdonság 2015-ben!

Szólj hozzá!     2015. december 18. 14:41

Idén rengeteg új fejlesztést vehettünk birtokba már, és még folyamatosan nő az elkészült projektek száma, melyek közül többet csak majd jövőre próbálhatunk ki (például mert hideg van már hozzá). Lett két zipline-unk, több hiánypótló látogatóközpont, megújult több vár és kastély is. Íme a legizgalmasabb 25!

25nagy.png

Nem sorrendben, csak felsorolva: 

1. Felújították a teljes Kéktúra útvonalat
Az Országos Kékkör idén jól követhető útjelzőkkel, felújított pihenőkkel, turistaházakkal indította az őszi túraszezont. Itt írtunk le mindent a megújult Kéktúráról!

blogra_2_1.jpg

2. Megnyílt a Mátyás templom tornyában a kilátó
Mindenképpen exkluzív az októbertől látogatható harangtorony alsó pereme, melynek 47 méteres magasságába 197 lépcsőn kell feljutni.

3. Zselici Csillagpark
Modern és tájba illő látogatóépülettel, kupolatávcsővel és egy szép kilátóval. A Tejút elképesztő látvány innen, nem érdemes kihagyni!

19552902318_3a6ea57202_z.jpg

4. Ős-Dráva Ökoturisztikai Központ
Talán nincs misztikusabb hely az országban, mint a Dráva-vidék: 2015-től végre izgalmas vízi és szárazföldi túra utakkal, mintagazdasággal ismerhetjük meg Európa Amazonasát.

5. Kastélyok
December újdonsága volt a tiszadobi Andrássy kastély. Pápán az Esterházy-kastély mint Élő kastély újult meg. A kiállítások és programok bepillantást engednek a barokk főúri élet hétköznapjaiba: főúri szobabelsők, kastélykápolna, filmvetítés és marionettszínház lesz a terítéken. Állandó kiállításokkal gazdagodott az edelényi kastély és a csodaszép kastélypark.

andrassykastely.jpgTiszadobi Andrássy kastély - MTI fotó: Balázs Attila

6. Két Zipline nyílt 
ZIPLINE-okkal, azaz 2 átcsúszópályával gazdagodott a hazai extrém élmények köre. Elsőként Sólyom, a Zempléni Kalandparkban Sátoraljaújhelyen és a MegaZipline Vásoslőd mellett a Bakonyban, a Sobri Jóska Kalandparkban. 

7. Megújult a Hollókői vár
Áprilistól már látogathattuk a megújult Hollókői várat a világörökség részét képező ófalutól karnyújtásnyira. 

8. Galyatető turistacentrum és kilátó
Egyszerűen zseniális fejlesztés: Galyatetőn egészen megújult a régi kilátó! Megszállhatunk benne, a kör alakú, ablakokkal, ajtókkal és látszóbeton falakkal körbevett épület tetőteraszáról pedig 360 fokos kiállítást bámulhatunk.
A kilátóról bővebben itt írtunk

9. Kiteljesedett a Fertő tavi kerékpárút
Idén már egy teljes kört tehetünk meg csak kerékpárúton a Fertő tó körül. Sok természeti, kulturális és gasztronómiai élményt is sűríthetünk ebbe a túrába, mindenképpen tekerjétek egyszer végig!

10. Via Ferrata Tatabánya
A Cseszneki vár után Tatabányán is megnyílt a vasalt utak túraútvonal, ami kicsit több mint a mászótermek műfalai és kicsit kevesebb, mint egy teljes hegymászás. Béreljünk felszerelést és gyönyörködhetünk a Vértes és a Bakony vonulatiban.

11. Egri vár és a világító kerékpárút
2015-ben Nemzeti Emlékhellyé avatták Eger várát, s ezzel párhuzamosan megújult a sétaút, kazamaták, bástya, és számos érdekességgel találkozhatunk még Egerben az előző évekhez képest. Például kibővült a Bükk felé vezető kerékpárút, s hazai kuriózumként először világító elválasztócsíkok segítik az esti tájékozódást! 

18682895478_d3c59d70fb_z.jpg

download_1.jpgMTI fotó: Komka Péter

12. Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont
Januárban szezonnyitó újdonság volt a csónakázható földalatti járatokat kiegészítő látogatóközpont, ahol kúszóbarlang, kőtapogató, ősrégészeti és denevérterem mentén tárhatjuk fel a barlangrendszer eddig láthatatlan érdekességeit. Bővebbet a látogatóközpontról>

13. Zselicvölgy Szabadidőfarm
A Hajmáson épült fel 2015 legpihentetőbb szabadidőparkja horgásztóval, golf- tenisz- és bowling pályával, óriási látványpincével. A szállást imádni való házacskák biztosítják, de a wellness-élményt sem kell nélkülözni.

14. Gasztro Élménybirtok Rádpusztán
Balatonlellén csárdával, magyar borok pincéjével, lovardával igazi balatoni ínyencség az idén átadott nagyszabású szabadidőfarm. Kalsszikus falusi programok (például disznótorozás), kemencés ételek, élőzene és természetesen szuper panzió a Balaton közelében. 

15. Két megújuló alföldi város
4 újdonsággal gyarapodott  Gyomaendrőd. Az alföldi városban megnézhetjük az Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátót, a Körös Látogatóközpontot, Bárka Látogatóközpontot, valamint a Szent Antal Zarándokszállást és Szent Antal Kenyérsütő Házat. 
Kalocsa belvárosa megújult és átalakult: a "Kalocsa szíve" programban megszépült a Szentháromság tér, az Érseki Látogatóközpont, a Platán rendezvényközpont szabadidő szabadtéri színpaddal, túrautakkal és még sok minden más.   

16. Hortobágy
Több mint 2 milliárd forintos beruházás végére került pont a Hortobágyon: megújult a Mátai méneshez tartozó több épület, a Kocsimúzeum, a gyerekbaráttá varázsolták a Pusztai Állatparkot és új játszóteret is építettek, épült még sportpálya, csillagvizsgáló, madármegfigyelő, valamint tovább bővült a „madárbarát-park”.

17. Kamalduli remeteség megújult kolostorépülete, Majk
Megújult díszudvar, új állandó kiállítás a remeteség 18. századi történetéről, a szerzetesek életmódjáról, valamint II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról.

majk_dsc9104_mix.jpg

majki_dsc8964.jpg

18. Veszprémi Állatkert – Zoo Evolúció
Számos újdonságot láthatunk Veszprémben: a borjúfókák és pingvinek élőhelyét, a madárröptét, az orrszarvú család otthonát.

19.  Összesen 8 újdonság Tokaj-Hegyaján
Áldó Krisztus szobor, Szépségközpont, Világörökségi Bormúzeum, Furmint Élményközpont Mádon, Terézia-kápolna Tarcalon és még néhány újdonság, amit 2015-ben adtak át. Itt írtunk az újdonságokról részletesen> 

KÉP: Áldó Krisztus szobor ©Hegyalja.info - még több kép tőlük itt

20. Megújult Nyíregyháza-Sóstón
Több mint 2 milliárd forintnyi megaberuházással nyílt meg idén többek között a "Pálinka Főváros" a Múzeumfalu mellett, Múzeumfalu és a Parkfürdő közötti terek, utak megszépültek, jobb lett a közlekedés, vendéglátóhelyek várják ezután az arra sétálókat, új gyógyászati elemekkel bővült az Élményfürdő. A sóstói tó körül futókört, gyalogos sétányt és egy senior parkot alakítottak ki. Tovább bővül a NyíregyházaZoo Állatpark, ami Európa legjobb állatkerjének díját is elnyerte. Interjúnk az állatkert igazgatójával itt olvasható 

21. Kreinbacher Birtok
Kortárs és ipari, s mégis van benne valami a klasszikus vidéki rusztikusságból - így lehetne jellemezni a Kreinbacher Birtokon álló lenyűgöző épületkomplexumot, melynek rengeteg ablakából és üveg falain át a Somló-hegyre nyílik kilátás. Nagyon átgondolt és jól tervezett épületet a Makovecz-tanítvány Eckler Dezső jegyzi - az épületről bővebben itt érdemes olvasni.

kreinbacher_134595b_cthumbnail_780x480_2.jpgKÉPEK - ©Kreinbacher Birtok - www.kreinbacher.hu

22. Gyógynövényes helyek
Pálmaház és Herbárium nyílt Gödöllőn, a Kastélykertben és még nyáron adták át a balatoni Gyógynövényvölgyet Zánkán, ahol 400 féle gyógynövényt ismerhetünk meg.

23. Titkos alagút nyílt Pécsett
A pécsi székesegyház tornyával, a Magtárral, a dzsámival és a Püspöki palotát a kerttel együtt renoválták azt a titkos átjárót is, ami a kertet a Püspöki Pincével és Magtárral köti össze. A titkos folyosót már a középkortól egészen a XX. századi pártállami időkig aktívan használták. Nem mindennapi történetekkel szolgál. 

24. Apátsági Sörfőzde nyílt Zircen
A ciszterci sörfőzési hagyomány elevenedik meg a Zircen, a sörmanufaktúrában, ahol 4 különböző típusú, letisztult sörfajtát találunk meg a friss búzától, a belga félbarna alén át a világos lágerig. 

25. Jeli Arborétum
Tavaly az akadálymentesített ösvényeket, idén pedig egy kilátót adtak át Magyarország legnagyobb arborétumában, mely a rododendron virágzás hazai Mekkája. A 20 méter magas kilátó a vasi népi építészet stílusában készült - szoknyás haranglábakkal. 

20150505_pel_4788.jpgA Jeli Arborétum új  kilátója  - KÉPEK: kormany.hu  - ©Pelsőczy Csaba

20150505_pel_4633.jpg

 

 2016 újdonságait itt nézhetitek meg >>

 

kultúra bor kerékpár természet kiemelt

Több száz pályaművel zárult a Torkos Csütörtök logópályázat

Szólj hozzá!     2015. december 16. 15:01

December 15-én 12 órakor zártuk az országos Torkos Csütörtök (10 éve folyamatosan megrendezett kedvezményes éttermi nap) idei logópályázatát, melyre rekordszámú, összesen 266 pályaművet adtak be a kreatív csapatok, grafikusok és amatőr versenyzők. 

A pályázatra nevezőknek a logó tervezésekor több szempontot is figyelembe kellett venniük. A kötelező formai elemek mellett fontos tényező volt, hogy a tervezett logó kreatív és humoros legyen, valamint könnyen és látványosan lehessen megjeleníteni az akcióban résztvevő éttermekben mind nyomtatott, mind kézzelfogható formában.

Gasztroélmények Éve nyitórendezvényeként a 2016-os Torkos Csütörtökre február 11-én fog sor kerülni a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében, részletek és a csatlakozási feltételek hamarosan!

Az igazán bőséges, mélységeket és magasságokat egyaránt produkáló dömpingből a Magyar Turizmus Zrt. előzsűrizése után online szavazással fog eldőlni a hazai kedvenc éttermi akció végleges logója. 

Íme csak néhány a beküldött munkák közül! 

logok_yo.png

 

torkos csütörtök kiemelt

Nagy vidéki korcsolyapálya-körkép

Szólj hozzá!     2015. december 16. 14:27

Ha tél, akkor elő a korcsolyát! Nincs menőbb, mint kecsesen hasítani a jeget, kesztyűben forralt borozni, vagy hűvös randevún egymást tanítgatni a pálya szélén! Összegyűjtöttük a legmenőbb vidéki helyszíneket, de a tippeket, véleményeket és kedvenc pályákat továbbra is várjuk kommentben!

INGYENES

Orosháza

Nyitva tartás: január 7-éig vasárnap-csütörtök: 14:00-20:00, péntek: 14:00-22:00, szombat: 10:00-22:00

210 négyzetméteres műanyag pályán korcsolyázhatunk Orosháza főterén, ahol adventi programok, koncertek és vásár szórakoztatja a nagyérdeműt.

Szeged

Nyitva tartás: minden nap 10:00 – 22:00 óráig

A Dóm téren ingyen korizhatnak a kicsik és a nagyok is. A pálya mellett korcsolyát is lehet bérelni, de meg is éleztethetjük a régi járgányainkat.

IDEIGLENES

Dunakeszi

Belépő: Dunakeszieknek 500 Ft, más lakcímmel: 1000 Ft, 5 éves kor alatt ingyenes
Nyitva tartás: január 31-ig, minden nap 21 óráig.

Dunakeszi főterén 30x15 méteren hasíthatják a pályát a sportolni vágyók. A jégen gyerekek és felnőttek is kipróbálhatják magukat. Amíg a többiek koriznak, a kevésbé bátrak az Adventi vásárban kereshetnek ajándékot a szeretteiknek.

dunakeszi.jpg

Fotó: Facebook/Szeretem Dunakeszit

Miskolc – Avalon Park

Belépő: 500 Ft/fő/nap (bankkártyát és SZÉP-kártyát is elfogadnak)
Nyitva tartás: Február 1-ig, minden nap 10-20 óra között.

Gyönyörűen kivilágított, ünnepi környezet, Mikulás-programok, mézeskalács, forró teá – és természetesen korcsolyázás vár mindenkit az Avalon Parkban. A 316 négyzetméteres jégpályán felnőttek és gyerekek is korizhatnak, sőt, az ár a cipő bérlését is tartalmazza.

Hódmezővásárhely

Belépő: helyieknek ingyenes, egyébként 200 Ft
Nyitva tartás: minden nap 10:00-20:00 között

A hódmezővásárhelyi korcsolyapályán mindenki megtanulhat korcsolyázni: hétvégén 8 és 9 óra között például felnőtt oktatás is zajlik a pályán. A nyitva tartásról érdemes a pálya honlapján előre tájékozódni: a gyerekekre nagyon vigyáznak, így van, amikor csak ők használhatják a pályát. A jég 30x13 méteres, a közeli büfében pedig forralt bor, tea és finomságok várják a sportolókat.

Velence

Belépő: felnőtt 900Ft/2 óra, gyermek: 600 Ft/2 óra, nyugdíjas: 600 Ft/2 óra
Nyitva tartás: március 6-ig

15x30 méteres jégpályán akkor is korizhatunk Velenei-tó mellett a Korzón, ha a tó befagy. A pálya mellett korcsolyacipőt is bérelhetünk, hétvégi estéken pedig akár a jégdiszkót is kipróbálhatjuk.

Veszprém

Nyitva tartás: november 11. - február 28., Kedd, Csütörtök, Péntek, 8.00tól-14.00ig Szombat: 12.00tól-14.00ig és 15.00tól-17.00ig és 18.00tól-20.00-ig
Belépő: 900 Ft

A veszprémi az egyik legmenőbb ideiglenes jégpálya. 800 négyzetméternyi, -10 fokos jégen várják a korisokat, van hoki oktatás, kéthetente szombaton pedig fergeteges hangulatú jégdiszkó is. Csúszásra fel!

Baja

Nyitva tartás: októbertől február végéig, az időjárástól függően.
Belépő: 500-600 Ft/fő

800 négyzetméternyi, fedetlen jég, kölcsönző, élezés és wifi, hogy rögtön feltölthessük a pályán készült képeket. Egy dologra érdemes figyelni: 10 év alatt sisak használata kötelező!

Győr

Nyitva tartás: november 1. – május 1., változó időpontokban
Belépő: 100 Ft/fő

Hangulatos, családias, társadalmi összefogásból épült jégpálya várja a korisokat. A szuper minőségű jégen oktatáson is részt vehetünk.

ÁLLANDÓ

Kaposvári Jégcsarnok

Nyitva tartás: hetente változik
Belépő: Kedd, csütörtök, péntek: 680Ft, szombat-vasárnap: 845 Ft (kedvezmények igényelhetők)

A közönségkorcsolyázás mellett oktatáson is részt vehetünk Kaposvár jégcsarnokában. A különböző edzéseken kívül jégdisco-k, családi rendezvények, sportesemények színesítik a programot.

Szarvas

Nyitva tartás: december 31-ig, hétfő-csütörtök: 10:00-19:00, péntek: 10:00-20:00, szombat-vasárnap: 9:00-20:00.
Belépő: 350 – 750 Ft/fő

Szarvason 800 négyzetméternyi jeget karistolhatunk, korcsolyát éleztethetünk, forralt borozhatunk is. A Művelődési ház mögötti jégpályát rendezvényekre is ki lehet bérelni, de a jégkorongosok is foglalhatnak időpontot maguknak.

Zalaegerszeg

Nyitva tartás: október 11. – május 31., Szerda: 18:00 – 20:00, szombat és vasárnap: 17.00-20.00
Belépő: 1000 Ft/fő

Zalaegerszeg hatalmas jégcsarnokban műkorcsolya és jégtánc oktatáson is részt vehetünk. Aki a lelátóról jobban élvezi a jeges sportokat, itt nem fog csalódni. A csarnok látványos táncgálák és komoly jégkorongmérkőzések helyszíne is.

Békéscsaba

Nyitva tartás: Hétfőtől – Csütörtök: 16:00 – 20:00 Péntek: 14:00 – 22:00 Szombat – Vasárnap: 10:00 – 20:00
Belépő: 550-700 Ft/fő (SZÉP-kártyát elfogadnak)

Békéscsaba büszkesége a 611 négyzetméternyi, nyitott jégpálya, amely egész évben korcsolyázható. A műanyag borítású pálya mellett büfé található, korizás közben pedig gyönyörű, természetes kilátást élvezhetünk.

ajánló sport tél korcsolya kiemelt aktív turizmus Magyarország itthon.hu

Kezdjük a síelést itthon!

Szólj hozzá!     2015. december 11. 10:28

Bár nyilván Magyarország nem sínagyhatalom, azért egyre jobb pályákat találunk arra itthon, hogy megkezdjük a téli szezonra hangolódást vagy kicsit megismertessük a gyerekekkel a síelés alapvető fogásait. Kellemes hütték, szép hazai tájak, és a síelésen túl is hangulatos téli élmények várnak ránk a hazai pályákon. 
Képek forrása: sieljitthon.hu

004_mg_3851.jpg

Mindjárt két különböző műfajjal is érdemes megismerkedni a hazai sípályákon belül.  

A műanyag pályák akár verőfényes nyári reggeleken is használhatók, s különösebb síelési élményt a nagyon kezdők szerezhetnek vele. Valaki szárazföldi úszásoktatásnak vélheti ezeket, de a gyerekeknek azért ez hatalmas móka. Pláne azoknak lehet életmentő lehetőség, akik már felnőtt fejjel kezdenének neki a síelés tudományának - mert lássuk be, azért hatalmasakat lehet zakózni éles helyzetekben. TIPP:  a hazai műanyag pályákat itt gyűjtötték össze

003_mg_3840.jpg

A havas és hóágyúzott sípályák az évek során egyre több szolgáltatással állnak elő. A nagyobb sícentrumokban kivilágított pályákon már éjszaka is lehet síelni.  

15231645208_a3833b4f2c_h.jpg

Nagyon sok játéklehetőséget tartogatnak a gyerekek számára, mint a hócsúszdák, szánkópályák, bébilift és varázsszőnyeg (ez egy nagyon aranyos felvonó), lehet hófánkon száguldani vagy hórollerezni is.

15415075811_e0f1bd426b_k.jpg

15395296836_0c4cd0be36_k.jpg

Vannak kifejezetten jó drótkötélpályás felvonók vagy zárt felvonókabinosok is. 

Minden nagyobb pályán tudunk felszerelést bérelni és oktatáson is részt lehet venni az éles "bevetés előtt". 


>>Itt olvashattok a LEGNAGYOBB hazai sípályákról bővebben>>

 

Az itthoni síelés plusz érdekessége, hogy a Volvo Síútlevél játékával még nagyszerű ajándékokat is lehet majd nyerni. Többek között gazdára talál majd rengeteg sífelszerelés, pályabérlet és téli hétvégét is szétosztanak a játékosok között. 

si_klaszter_banner.jpg

video sport aktív kiemelt

5 legnépszerűbb vidéki múzeum

Szólj hozzá!     2015. december 09. 17:02

Szeretünk múzeumba járni, és hála az internetnek nagyon sok kiváló vidéki gyűjtemény híre járta be az országot. A leglátogatottabb múzeumok természetesen a nagyok, de érdemes odafigyelni a kisebb tematikus tárlatokra is. Itt most a 2008-2014 között legtöbb látogatót fogadott Budapesten kívüli múzeumok listájáról mutatjuk be az első ötöt:

Dobó István Vármúzeum, Eger

Ez tulajdonképpen nem is egy múzeum, hanem múzeumok komplexuma. Az Egri várban több állandó és időszaki kiállítás látogatható egész évben, és maga a vár is egy múzeum. A legjobb állandó kiállításaik: Az egri vár története, Börtönkiállítás, Kőtár, Hősök terme. Érdemes meglátogatni még az Egri Csillagok Panoptikumot és a fegyverkiállítást.

Kisebb múzeumok a környéken: Egerben járva ne hagyjuk ki a Tűzoltómúzeumot, a Történeti tárházat és a Kopcsik Mária Marcipániát.

eger.jpg

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

A szabadtéri múzeumok legjobbika, mesés házikókkal és portákkal, egész évben népművészeti programokkal, és 26000 darabos műtárgykiállítással, melyek a skanzen egész területén szétosztva tekinthetők meg. Rendelkeznek továbbá Magyar Népi Építészeti Archívummal, Fotógyűjteménnyel és Történeti Adattárral. A múzeum ezek mellett oktatással, építészeti szaktanácsadással és néprajzkutatással is foglalkozik. Nyáron nyári táborok, osztálykirándulások kedvelt helye.

Kisebb múzeumok a környéken: Szentendrén a Szamos Marcipánmúzeum és a Muzsikáló Múzeum kihagyhatatlan program. Ez utóbbiban gramofont, zenedobozt és a legelső zeneautomaták különös világát ismerhetjük meg.

skanzen.jpg

Helikon Kastély, Keszthely

Maga a kastély is egy időutazás, csodás korabeli bútoraival, történeteivel, de olyan állandó kiállításai is vannak, mint a Vadászati kiállítás, a Történelmi modellvasút kiállítást és a Hintókiállítás. A kastélykertben található Pálmaház és a könyvtár is a főúri életről mesélnek. A kastély minden helyszínén szervez foglalkozásokat, szakköröket gyerekek részére.

Kisebb múzeumok a környéken: Ha Keszthelyen járunk, látogassuk meg a Balatoni múzeumot, kicsit odébb pedig az Afrika Múzeumot, Balatongyörök és Balatonederics között.

keszthely_1.jpg

Gödöllői Királyi Kastély, Gödöllő

31 termen keresztül ismerhetjük meg a Grassalkovichok korát, I. Ferenc József és Erzsébet királyné életét. A kastély tárlatának része egy Habsburg képgaléria is, de ne hagyjuk ki a Barokk színházat, a Királydombi pavilont, a Lovardát, a Horthy-bunkert és a kastélyparkot se.

Kisebb múzeumok a környéken: Gödöllőn sok érdekességet találunk még a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeumban, és a Méhészeti Gyűjteményt is megéri megtekinteni.

godollo_2.jpg

Bencés Apátsági Múzeum, Tihany

A múzeum az apátság rendházában kapott helyet, ahol anno Habsburg IV. Károly is élt. Állandó kiállítása I. András kriptája és természetesen maga a  barokk templom. Időszaki kiállításai főleg festők, keramikusok, szobrászművészek, képző- és iparművészek tárlataiból állnak.

Kisebb múzeumok a környéken: Tihany Szabadtéri Néprajzi Múzeuma is megér egy látogatást, de a Babamúzeum is izgalmas gyűjteménnyel rendelkezik. Zárásként pedig a Magyar Királyok Panoptikumát ajánljuk még.

tihany_1.jpg

Még ennél is több hazai múzeumot gyűjtöttük össze Budapesten és vidéken. Nézzétek meg, az utóbbi 5 évben mely múzeumokat szerettük leginkább Magyarországon! 

ujhazai_muzeum.png

kultúra programajánló Budapest Balaton budapest és környéke

Budapesten forgatták 2015 legromantikusabb reklámját

Szólj hozzá!     2015. december 08. 18:19

Egy indiai divatcég Budapesten forgatta le legújabb reklámfilmjét, ami persze nem nélkülöz némi boollywood-i fűszert sem. A film producere Darvas Csanád volt, a rendező pedig az indiai Aniket Shirke, aki egy szép csavarral spékelte meg a ruhareklámot. 

reklamfilm.jpg

A reklámfilm Budapest nevezetes helyszíneit mutatja be, mint a Dunapart és a dunai hidak, a vár és a belváros. Mivel ez a film az indiai mozikban és a főbb TV csatornákon fog majd pörögni, a témája sem egyszerű:
a reinkarnációra épül, s a két (egyébként magyar) szereplő sorsát mutatja be a vad történelmi pillanatoktól egészen addig a percig, míg ki nem lépnek egy szép divatüzlet ajtaján a márka kényelmes holmjiaival.  

A filmet teljes egészében Magyarországon forgatták, magyar szereplőkkel és magyar szakemberek közreműködésével készült - tudtuk meg a konzulátustól. 

DSC_5497

Képek a forgatásról -  ©Darvas Csanád 

DSC_4650

A reklámfilm elkészítésének megbízója az egyik legjelentősebb indiai ruhaipari vállalat prémiummárkája, a Monte Carlo Fashions Limited, ami egy 1949 óta működő vállalat, az Oswal Woolen Mills márkája. Ez a vállalat 1984-ben indította útjára a filmben is megjelenő "Monte Carlo" márkát, amely mára Indiában meghatározó piaci részesedéssel bír, és már tervezi megjelenését a nemzetközi piacon is.

A dolog pikantériája, hogy Budapestet egyébként éppen most választották be a világ 25 legromantikusabb városa közé. Tehát tökéletesen választott az indiai-magyar filmes csapat. 

FRISS INFÓK -  Most kaptunk egy e-mailt a producertől néhány plusz információval. A film operatőre az eddig 13 nemzetközi díjat besöprő Saul fiát is jegyző Erdély Mátyás volt! A harci jeleneteket Hód Adrienn koreografálta. Az indiai megrendelő pedig az Imaginary Friend Pictures volt.  Az film indiai producere Aqeel Ahmed.

 

kiemelt Magyarország Budapest

Éjszakai street food banzáj lesz csütörtökön!

Szólj hozzá!     2015. december 07. 14:36

Csütörtökön akár féláron is felehetjük a várost! December 10-én a legjobb street foodos helyeket egész éjszaka lehet majd fosztogatni a StreetFood Éjszakáján - a Flyerz Magazin támogatásával.

l_92ce9693530a3127db96ee8765748237.jpgKÉP - Ez itt egy Kis Tajvani marhaerőleves - ©Flyerz Magazin - flyerz.hu

A 20-50%-os kedvezményekkel és adventi menü meglepetésekkel tarkított éjszakai street food banzájon több mint 60 helyet ehetünk körbe Budapest területén.

StreetFood Éjszakája - december 10. 

Lehet ramenezni, hamburgerezni, tésztákban tobzódni, napi levesezni, kolbászozni, szendvicsezni, fánkozni, sült bármiféléket enni, hotdogozni, koktélozni, kézműves sörözni, és ezek kombinációját; vagy egyszerűen csak dobjatok be egy jó pizzát, pörköltet vagy júdeai marhapofát, esetleg strucchúst (oké, ez tényleg izgalmasnak tűnik). 

KÉP - A csodálatos Kolbice - ©Flyerz Magazin - flyerz.hu

A kedvencek mellet így érdemes most felkeresni a kevésbé ismerteket. A nagyágyúk között biztosan ott lesz a School Bus, az Amerikából érkezett iskolabuszból átalakított mozgó étterem. Nem hiányozhat az egyik legmarkánsabb fűszerekkel dolgozó büfé, a tex-mex vonalat kidomborító a W35. Betérhetünk Befaló Billékhez, akik kemény fán füstölik a szaftos húsokat. Bevállalósoknak pedig kötelező a kőkemény ferencvárosi klasszikus, a reszelt sajtos hambikkal és súlyos szószokkal zsonglőrködő Sza-Sa Burger. 

Az összes helyet itt találjátok, a Facebook eseményhez pedig itt tudtok csatlakozni! 

 

fesztivál gasztronómia Budapest

Legfrissebb

Itthon Budapesten

 • 3 érdekesség a Csontváry-kiállításról
  3 érdekesség a Csontváry-kiállításrólTalán csak nagyon sokára visszatérő lehetőséget szalaszt most el, aki nem szán idejéből egy-két órányit az egyik legkülönlegesebb magyar festő munkásságának megismerésére... Csontváry Kosztka...

Itthon a Balatonon

 • Torkos Csütörtök 2016-ban is!
  Torkos Csütörtök 2016-ban is!A Magyar Turizmus Zrt. 2016-ban is meghirdeti a népszerű Torkos Csütörtök akciót, amelynek időpontja idén február 11-re esik. Az új, szerethető arculattal büszkélkedő Torkos Csütörtök idén egyúttal az...

Itthon Észak-Magyarországon

 • Snow show 2016 a Zemplén Kalandparkban
  Snow show 2016 a Zemplén Kalandparkban 2016 február 12-14-én ismét Snow Show Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandparkban. Síverseny, tombola, korcsolya, buli, csúszás - minden, ami ilyenkor kell. Irány Zemplén!  

Itthon a Tisza-tónál

 • Nagy Tisza-tavi Jégtúra lesz január 23-24-én
  Nagy Tisza-tavi Jégtúra lesz január 23-24-énEgy igazi kuriózum a téli programok között a Tisza-tavi jégtúra! A Tisza-tó nyáron gyönyörű, s évente több százezren meg is csodálják. A tó téli arca azonban sokkal rejtélyesebb, nagyon kevesen...

Itthon Dél-Dunántúlon

 • TOP 3 gasztrotitkok Tolna megyéből
  TOP 3 gasztrotitkok Tolna megyébőlNagyon izgalmas gasztrotitkokat rejt Tolna megye: megtudhatjuk, miért van tészta a dunai halászlében, hogy mit szállítottak a hazai csempészhajók, vagy hogy mi a szekszárdi mézeskalácsosok titka már...

Itthon a Dél-Alföldön

 • Ifi tenisz EB selejtező lesz Hódmezővásárhelyen
  Ifi tenisz EB selejtező lesz HódmezővásárhelyenMagyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna és Olaszország leendő teniszcsillagai csapnak össze az alföldi városban, hogy kiderüljön, kik azok, akik a junior EB-n is megmutathatják...

Itthon Közép-Dunántúlon

 • Születésnapi tanösvény túra Tatán
  Születésnapi tanösvény túra TatánEgy éves születésnapját ünnepli a Tatai Fényes Tanösvény és ez alkalomból invitál február 6-a szombatra közös ünneplésre. Délelőtt 10 órától már látogatható a tanösvény, melyet ezen a napon ingyenesen...

Itthon Észak-Alföldön

 • 5 jó disznótoros fesztivál februárban
  5 jó disznótoros fesztivál februárbanVálogatásunk apropóját egy örökzöld téma adja, ami nem más, mint a disznótorozás. A hízóvágásokhoz kapcsolódó személyes élményeinkről ebben a cikkünkben emlékeztünk, elmélkedtünk. Hagyományos...
Programajánló

Programajánló

 • Ma indul a Gasztrovíkend a Belvárosi Piacon
  Ma indul a Gasztrovíkend a Belvárosi PiaconFebruár 5-6-7-én ízekkel, képekkel, hangulattal töltődik fel a Belvárosi Piac a Töltött Hold Gasztrovíkenden, ahol a főszerepben a jellemző regionális alapanyagok és a vendégtermelők, a helyi...
 • 9 titok a mohácsi Busójárásról
  9 titok a mohácsi BusójárásrólFebruár 4-9. között szőrös-maszkos alakok veszik be Mohács utcáit. Lesz mulatság, ágyúlövés, téltemetés - de aki nem elég tisztelettudó a maszkákkal, azt alaposan megverik a jankelék. Összegyűjtöttünk...
 • 5 vidám program Valentin napra
  5 vidám program Valentin napraA Valentin napot lehet szeretni, vagy nem szeretni, február közepe viszont mindenképpen jó alkalom arra, hogy egy kis időt a kedvesünknek szenteljünk. Itt az ideje kipihenni a hosszú tél fáradalmait,...
 • Koffein hétvégéje: az éberség ünnepe
  Koffein hétvégéje: az éberség ünnepeEzen a hétvégén nem sokan alszanak majd: Budapesten a koffein tartalmú italok rajongói tartanak majd örömünnepet: egész este folyik majd a kávé, a tea az energiaital, és természetesen édességekből sem...
 • Ez a legmenőbb bringás-sütis program Budapesten
  Ez a legmenőbb bringás-sütis program BudapestenSütit enni klassz. Bringázni szuper. A kettőt együtt csinálni pedig végtelenül menő. A Budapest Cake Tour (BCT) éppen erre bíztat. Hat modern stílusú cukrászda biztat arra, hogy tekerjünk egyikből a...
 • Gigászi gasztrofesztek jönnek februárban
  Gigászi gasztrofesztek jönnek februárbanA halakhoz és a mangalicához címzett két nagy gasztronómiai banzáj lesz egy hétvégén a fővárosban (február 12-14.), ugyanakkor az ínyenceknek érdemes lesz vidékre kikacsintani. A hétköznapi...
 • Ezt a 8 kiállítást ne hagyd ki idén!
  Ezt a 8 kiállítást ne hagyd ki idén!Fantasztikusan jó kiállítások lesznek idén: meghódíthatjuk az űrt, hó végéig láthatjuk még a Csontváry-kiállítást, nyílik a Sörárium, és új múzeum+kilátó kombinációt is felfedezhetünk májustól. Az év...
 • A 10 legjobban várt kulturális program 2016-ban
  A 10 legjobban várt kulturális program 2016-banKomolyzene, néphagyományok, kortárs mozi... - 2016-ban is lesz miből válogatni, ha kulturális programot keresünk. Összeszedtük a 10 legnépszerűbb fesztivált, művészeti hetet, bemutatót. Lesz opera,...
 • 3 téli kötelező: fánkozz, farsangozz, fesztiválozz!
  3 téli kötelező: fánkozz, farsangozz, fesztiválozz!Két kihagyhatatlan dolog biztos van ebben az év eleji időszakban, ez pedig a farsang és a fánk! Ha a kettőt pedig összekötjük, akkor kész a farsangi fánk. Szerencsére az utóbbinak még két remek...
 • 5 legnépszerűbb vidéki múzeum
  5 legnépszerűbb vidéki múzeumSzeretünk múzeumba járni, és hála az internetnek nagyon sok kiváló vidéki gyűjtemény híre járta be az országot. A leglátogatottabb múzeumok természetesen a nagyok, de érdemes odafigyelni a kisebb...

Programajánló

 • Ma indul a Gasztrovíkend a Belvárosi Piacon
  Ma indul a Gasztrovíkend a Belvárosi PiaconFebruár 5-6-7-én ízekkel, képekkel, hangulattal töltődik fel a Belvárosi Piac a Töltött Hold Gasztrovíkenden, ahol a főszerepben a jellemző regionális alapanyagok és a vendégtermelők, a helyi...
 • 9 titok a mohácsi Busójárásról
  9 titok a mohácsi BusójárásrólFebruár 4-9. között szőrös-maszkos alakok veszik be Mohács utcáit. Lesz mulatság, ágyúlövés, téltemetés - de aki nem elég tisztelettudó a maszkákkal, azt alaposan megverik a jankelék. Összegyűjtöttünk...
 • 5 vidám program Valentin napra
  5 vidám program Valentin napraA Valentin napot lehet szeretni, vagy nem szeretni, február közepe viszont mindenképpen jó alkalom arra, hogy egy kis időt a kedvesünknek szenteljünk. Itt az ideje kipihenni a hosszú tél fáradalmait,...
 • Koffein hétvégéje: az éberség ünnepe
  Koffein hétvégéje: az éberség ünnepeEzen a hétvégén nem sokan alszanak majd: Budapesten a koffein tartalmú italok rajongói tartanak majd örömünnepet: egész este folyik majd a kávé, a tea az energiaital, és természetesen édességekből sem...
 • Ez a legmenőbb bringás-sütis program Budapesten
  Ez a legmenőbb bringás-sütis program BudapestenSütit enni klassz. Bringázni szuper. A kettőt együtt csinálni pedig végtelenül menő. A Budapest Cake Tour (BCT) éppen erre bíztat. Hat modern stílusú cukrászda biztat arra, hogy tekerjünk egyikből a...
 • Gigászi gasztrofesztek jönnek februárban
  Gigászi gasztrofesztek jönnek februárbanA halakhoz és a mangalicához címzett két nagy gasztronómiai banzáj lesz egy hétvégén a fővárosban (február 12-14.), ugyanakkor az ínyenceknek érdemes lesz vidékre kikacsintani. A hétköznapi...
 • Ezt a 8 kiállítást ne hagyd ki idén!
  Ezt a 8 kiállítást ne hagyd ki idén!Fantasztikusan jó kiállítások lesznek idén: meghódíthatjuk az űrt, hó végéig láthatjuk még a Csontváry-kiállítást, nyílik a Sörárium, és új múzeum+kilátó kombinációt is felfedezhetünk májustól. Az év...
 • A 10 legjobban várt kulturális program 2016-ban
  A 10 legjobban várt kulturális program 2016-banKomolyzene, néphagyományok, kortárs mozi... - 2016-ban is lesz miből válogatni, ha kulturális programot keresünk. Összeszedtük a 10 legnépszerűbb fesztivált, művészeti hetet, bemutatót. Lesz opera,...
 • 3 téli kötelező: fánkozz, farsangozz, fesztiválozz!
  3 téli kötelező: fánkozz, farsangozz, fesztiválozz!Két kihagyhatatlan dolog biztos van ebben az év eleji időszakban, ez pedig a farsang és a fánk! Ha a kettőt pedig összekötjük, akkor kész a farsangi fánk. Szerencsére az utóbbinak még két remek...
 • 5 legnépszerűbb vidéki múzeum
  5 legnépszerűbb vidéki múzeumSzeretünk múzeumba járni, és hála az internetnek nagyon sok kiváló vidéki gyűjtemény híre járta be az országot. A leglátogatottabb múzeumok természetesen a nagyok, de érdemes odafigyelni a kisebb...

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png