Kiemelt

Kiemelt

 • Új étterem gasztrokalandoroknak
  Új étterem gasztrokalandoroknakA budapesti Erzsébet téren nyílt meg egy gasztronómiai kalandokra csábító új étterem. A Design Terminal épületében várja a modern konyha különlegességeire fogékony vendégeket a...
 • Az élet mindig bringatúra azaz Movilfest Bringatúrára indulunk!
  Az élet mindig bringatúra azaz Movilfest Bringatúrára indulunk! Hamarosan indulunk a Movilfest Bringatúrára . Eszméletlen lesz! Igazi, tökös Csepel bringákat adnak és végigbarangoljuk az összes kasszarogyasztó holywood-i filmforgatás helyszínét....
 • Új vonatjegy-automaták Budapesten
  Új vonatjegy-automaták BudapestenA Keleti és a Déli pályaudvarokban új, érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-Start. Segítségükkel nemcsak bármilyen menetjegyet, bérletet, valamint...
 • 1 millióért Magyarország körül - 1. rész.
  1 millióért Magyarország körül - 1. rész.Az Év Utazója a.k.a. Dobos Judit  és Tokár Tomi az ismert műsorvezető, Milán az operatőr és a Travelo.hu munkatársa, Márti július eleji első hetét töltötte Nyugat-Dunántúlon....
 • 5 legjobb cikk a Balatonról
  5 legjobb cikk a BalatonrólTartottunk egy online sajtószemlét, hogy felkutassuk nektek a legjobb Balcsis cikkeket. Főleg időtálló és hasznos információkat, leírásokat tartalmazó írásokat kerestünk. Kávé...

Új étterem gasztrokalandoroknak

Szólj hozzá!   2014. július 31. 16:26

A budapesti Erzsébet téren nyílt meg egy gasztronómiai kalandokra csábító új étterem. A Design Terminal épületében várja a modern konyha különlegességeire fogékony vendégeket a Terminál Étterem.

10527309_690654491024725_4600746399590386571_n.png

Az ételek a kortárs magyar és fúziós konyha szellemiségében készülnek, Hadzsala Krisztián és Varga Roland séfek kezei alatt. Van itt minden, de minden újragondolva, megbolondítva, felfrissítve, de megőrizve az ételek tradícióban rejlő sajátosságait.

Az ételek mellé széles borválasztékból kereshetünk megfelelő kísérőt, de a Terminál hatalmas látvány-bárpultja hideg söröket és színes koktélokat is kínál. Hétvégente klubkoncertek és neves dj-k gondoskodnak a különlegs hangulatról.

Fotó és forrás: facebook.com/terminalrestaurant

kiemelt

Szegedi Ifjúsági Napok

Szólj hozzá!   2014. július 30. 09:53

Íme 5 ok, amiért érdemes ellátogatni az idei SZIN-re. Augusztus 27-30-ig lesz Szegeden, a környék legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, ahol méltó módon búcsúztathatod el a nyarat. Since 1967.

130822_km_082.jpg

1. ok: A festői környezet

A Szegedi Ifjúsági Napok számára évek óta az Újszegedi Partfürdő biztosít helyszínt, mely páratlan természeti környezetben, a Tisza partján várja a fesztiválozókat.

2. ok: Olcsó

Ez természetesen mindenkinek mást jelent, de a többi hasonló méretű és programkínálatú fesztiválhoz képest lényegesen olcsóbb a belépőjegy, de maga Szeged sem a drágább városok közé tartozik, így szállást, enni- és innivalót is kedvező áron szerezhetsz.

130824_km_133.jpg

3. ok: A fellépők

Annyira sokféle zenekar lesz, hogy tényleg bárki talál magának kedvére valót. Lesznek menő magyar zenekarok: Anima Sound System, 30Y, Belga, Csík Zenekar, HS7, Irie Maffia, Magna Cum Laude. De azért lesz egy két külföldi sztár is: Example, Pendulum, Russkaja; és néhány lélegzetelállító meglepetés is: Boney M (!), Happy Gang, Kozmix, Zoltán Erika.

Teljes koncertnaptár itt.

4. ok: A Tisza

Mivel a fesztivál tulajdonképpen egy strandon van, lehetőséged van megmártózni az ország leghosszabb folyójában. A parton napozni is lehet, meg minden olyan dolgot csinálni, amit a strandon szoktak, mindezt úgy, hogy közben szól a zene, nyitva a bárok, és este várnak a koncertek.

5. ok: Szeged

A fesztivál helyszínét a Belvárosi híd köti össze Szegeddel, amit így tíz perc sétával könnyedén elérhetsz. Érdemes felfedezni a várost, ha még nem jártál arra akár gyalog, akár segway-jel vagy bringával. Ne hagyd ki a dómot, mert lenyűgözően hatalmas, a víztornyot a kilátás miatt, és a Móra Ferenc Múzeumot a szökőkúttal.

Még több program augusztusra itt.

130822_pn_083.jpg

Forrás és fotók: szin.org

programajánló

Az élet mindig bringatúra azaz Movilfest Bringatúrára indulunk!

Szólj hozzá!   2014. július 29. 13:50

Hamarosan indulunk a Movilfest Bringatúrára. Eszméletlen lesz! Igazi, tökös Csepel bringákat adnak és végigbarangoljuk az összes kasszarogyasztó holywood-i filmforgatás helyszínét. Persze lesz Die Hard a Lónyay utcánál és I Spy-os majomkodás a várnál - azt hiszem.. 

Nemsokára jelentkezünk a részletekkel. Készüljetek! 

kiemelt

Új vonatjegy-automaták Budapesten

Szólj hozzá!   2014. július 24. 09:55

A Keleti és a Déli pályaudvarokban új, érintőképernyős jegyértékesítő automatákat telepített a MÁV-Start. Segítségükkel nemcsak bármilyen menetjegyet, bérletet, valamint InterCity-pót- és helyjegyet lehet váltani, de az interneten rendelt vonatjegyet is kinyomtathatják az utasok.

mav jegyautomata - sajtofoto.jpg

A fejlesztéssel elsődleges céljuk a jegyvásárlási lehetőségek bővítése, valamint a sorban állás csökkentése volt. A Keletiben a főcsarnokban kaptak helyet a gépek, így a vonattal utazóknak nem kell az aluljáró szintjére lépcsőzni a jegyváltáshoz. Az automaták 24 órában állnak az utasok rendelkezésére. Lehet fizetni készpénzzel és bankkártyával is, emellett az utasok tájékozódhatnak is az induló és érkező vonatokról, tervezthetnek útvonalat, valamint a kedvezmények igénybevételének feltételeit is elolvashatják.

Az automaták 24 órában állnak az utasok rendelkezésére.

Tavaly nyáron helyezte üzembe a vasúttársaság az első ilyen berendezést, jelenleg már 56 darab működik belőlük az országban. A MÁV-Start tájékoztatása szerint kihasználtságuk folyamatosan növekszik, egy év alatt már több mint 600 ezren választották ezt a vásárlási módot, idén júliusban az 56 működő automatából hetente átlagosan 20-30 ezer jegyvásárlás történt.

A jövőben Budapest elővárosában, a megyeszékhelyeken, az InterCity-vonatok megállási helyein és a nagyobb forgalmú vasútállomásokon tervezik további jegyautomaták beüzemelését.

Forrás és fotó: turizmus.com

kiemelt

Nyolcadszor is Pilisi Klastrom Fesztivál

Szólj hozzá!   2014. július 23. 10:22

Ha dobogókői kirándulást tervezünk a nyáron, kössük össze a kellemeset a kellemessel és időzítsük a túránkat augusztus 16-ára. Ekkor rendezik ugyanis a Pilisi Klastrom Fesztivált, így nem csak a Pilis természeti értékeivel, hanem Pilisszentkereszt gazdag hagyományaival is megismerkedhetünk.

 

A Pilisi Klastrom Fesztivál keretében idén már nyolcadszor változik ünnepi helyszínné a település és Dobogókő környéke. a fesztivál fő helyszíne a volt Ciszterci Apátság romkertje lesz, a program pedig11 órától indul majd futóversennyel, közös bográcsozással, látványsütéssel, néptáncosok és népdalénekesek bemutatkozójával.

klastrom640.jpg

18:30-tól lovasíjász bemutatót láthat a közönség, 20:30-tól pedig egy igazi különlegesség, a Kölyök című édes-bús musical elevenedik majd meg a Közösségi Ház Színjátszó Körének előadásában.

klastrom642.jpg

 

programajánló fesztivál pilisszentkereszt Pilisi Klastrom Fesztivál

1 millióért Magyarország körül - 1. rész.

Szólj hozzá!   2014. július 14. 13:33

Az Év Utazója a.k.a. Dobos Judit  és Tokár Tomi az ismert műsorvezető, Milán az operatőr és a Travelo.hu munkatársa, Márti július eleji első hetét töltötte Nyugat-Dunántúlon. Elnéztek a VOLT-ra, szekereztek az Őrségben, meghódították a Kristálytornyot, kenyeret sütöttek Lipóton és kipróbálták a prószát is. Izgalmas kalandjaikról Judit mesélt nekünk. 

10410897_1472191836357905_1612056261530475120_n.jpg

-Elsők között próbálhattátok ki a néptánc szimulátort a VOLT-on. Hogy sikerült?

A néptánc szimulátor nagyon vicces volt. Először nem is értettem, mit néznek olyan sokan egy kupacban, annyian voltak, hogy a 10 órás zárásnál úgy kellett kitessékelni az embereket. Tomi azt mondta, ő korábban néptáncolt, így azt gondoltam, hogy nagyon profi lesz - de mint kiderült, valószínűleg előző életében néptáncolhatott utoljára. Lényegében szerencsétlenkedtünk végig, viszont borzasztóan élveztük. Egyébként nem nehezek a tánclépések, csak a térérzékelés nem olyan egyszerű egy videóról. Így nagyon sokat nevettünk magunkon és egymáson is.

videó zala kiemelt őrség prósza Év Utazója év utazója nyugat-dunándtúl tokár tomi

Szurkoljunk együtt a protézist viselő világutazónak!

Szólj hozzá!   2014. július 11. 15:57

A lengyel Rafał Gręźlikowski rajong a történelemért és a középkori várakért. A fiatalember ezért most biciklire pattant és Szlovákia és Lengyelország emlékhelyei mellett Magyarországra is ellátogat. Az 1000 kilométeres út mindenkinek kihívás, Rafal ráadásul egyik lábán protézist visel.

rafal1.JPG

Rafał Gręźlikowski a túrájának magyar szakaszán többek között Hollókő, Somoskő és Szanda-vár romjait látogatja meg, de a tervek szerint Miskolcon és Boldogkőn is időzik majd. az, hogy pontosan mennyit kerekezik majd az országban, azon is múlik, hogy milyen lesz az időjárás és Rafal hogy bírja majd a tekerést.

rafal3.JPG

rafal2.JPG

Szurkoljunk együtt, vagy eredjünk a nyomába!

A legizgalmasabb várak az itthon.hu-n >>

Kerékpáros túrák Észak-Magyarországon >>

 

5 legjobb cikk a Balatonról

Szólj hozzá!   2014. július 11. 13:37

Tartottunk egy online sajtószemlét, hogy felkutassuk nektek a legjobb Balcsis cikkeket. Főleg időtálló és hasznos információkat, leírásokat tartalmazó írásokat kerestünk. Kávé mellé ideális olvasmányok.

_DSC8933.jpg

Elsőként egy informatív kis gyűjtés a Balaton-felvidék érdekes túracélpontjairól. "Rövid kirándulás a Hegyestűn, a zalaszántói sztupánál, a balatonedericsi Afrika Múzeumban, egy kis vásári kitérővel – sok információval, érdekes fotókkal" - ajánlja magát a cikk. Klikk ide:

Érdekes helyek a Balaton-felvidéken

Következzen valami könnyedebb, 10 érdekesség a Magyar Tengerről. Miért ez a neve? Mekkora a tó? Milyen minőségű a vize és miért? Mekkora az átlagos mélysége? Ha valamelyikre nem tudtad a választ, kattints a linkre:

10 érdekesség a Balatonról

Most pedig jöjjön egy útleírás Hévíztől Keszthelyen és Balatonbogláron át, Veszprémig, jó fotókkal. Ezen a linken:

Hévíz és a balatoni régió

_DSC8685.jpg

Tihanyról is illik egy jó cikket belinkelni, ha a Balaton legszebb helyeiről van szó. A Top 3 balatoni úticélban minden évben benne van, ami érthető, hiszen szépen fejlődik, megújul, és kiváló adottságokkal (pl. a kilátás) rendelkezik. Rövid, de érdekes leírás Tihanyról itt:

Tihany, a Balaton gyöngyszeme

És végezetül egy angol nyelvű írás, amit külföldi ismerőseidnek, vendégeidnek ajánlhatsz, ideutazásuk előtt. A cikk igazi Best of Balaton leírás. Mindenfelé ad egy jó tippet, mit nézzünk meg, mit próbáljunk ki, mit kóstoljunk meg:

Hungary’s Lake Balaton a year-round delight

kiemelt

Miért szeretjük a Balatont?

8    2014. július 07. 14:29

Először is, azért mert közel van. A legjobb hely, hogy pár napra/ egy hétre odaguruljunk és becsobbanjunk a vizébe, vagy a számtalan program valamelyikével lazítsunk egy kicsit.

_DSC8176 - badacsonyi strand.jpg

Víz

A Balaton vize kiváló minőségű, és idén a vízállás is jó magas. A tó persze még így is sekélynek számít Európában, ami azért jó, mert gyorsan felmelegszik, és sok mindent lehet benne játszani. A legtöbb strandon van vízi röplabda pálya, de például Csopaknál egy komplett felfújható játszótér van a vízben.

Próbáld ki a Balaton különleges vízi járműveit!

Partok

A lidósítási hullám idénre elérte Füredet is, ahol 200 méretnyi partszakaszt alakítottak át homokos stranddá. Korábban Siófokon, Gyenesdiáson, Badacsonyban készültek ilyen partok, és a fürdőzők imádják őket.

_DSC8553_4_5Adjust.jpg

Programok

A Balatoni szezon egyre hosszabb. Tavasztól őszig egymás érik a fesztiválok, városnapok, borhetek, vásárok, koncertek, sport- és kulturális rendezvények. Idén lesz a 46. Kékszalag vitorlásverseny, a 8. Balaton Sound, a második B My Lake, és a 189. Füredi Anna-bál.

Még több program a Balaton körül itt!

Emellett biciklizhetünk is, vagy meglátogathatjuk a tó körül nyílt öt kalandpark egyikét (Zánkán, Zamárdiban, Gyenesdiáson, Tihanyban és Balatonfűzfőn). Befizethetünk egy sétarepülésre repülőn, sárkányrepülőn, de hőlégballonon is. Túrázhatunk a Kis-Balatonnál vagy a Felvidéki Nemzeti Park gyönyörű dombjai közt.

Gasztronómia

A Balaton körül nagyon sok az étterem, a büfé, a cukrászda és a borászat. Próbáljunk a bevált, ismerősök által ajánlott, minőségi helyekre menni az eldugott vagy szemmel láthatóan kevésbé ellenőrzött szolgáltatók helyett. Az internetes értékelések is segíthetnek választani jó helyet vagy elkerülni rosszakat.

Nos, mi ezekért szeretjük a Magyar Tengert. Kommentbe írd meg, hogy te miért szereted a Balcsit?

kiemelt

Szólj hozzá!   2014. június 30. 08:00

A középkor három napra újra életre kel Visegrádon. A Dunakanyar egyik legszebb panorámájú városát lovagok, udvarhölgyek, apródok, urak, szolgák és bolondok veszik birtokba. Az immár 30 éve minden nyáron megrendezett Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok idén 1000 fellépőt – zenészeket, hagyományőrzőket, mutatványosokat vonzottak a Királyi Palota környékére.

 

A Palotajátékok három napja nem csak a középkori kultúra ünnepe, hanem a magyar és nemzetküzi hagyományőrző csapatok seregszemléje is. A Vitezovi Zelingradski horvát lovagrend az éjszakai harcban jeleskedik, a Csehországból érkező Memento Mori lovagjai pedig a királyukat, Jánost kísérve érkeznek, hogy a legnagyobb hőségben is fényes páncélban szálljanak ringbe a dicsőségért.

A magyarokat például Kassai Lajos lovasíjász és Szabó László királyi solymász képviselik, a kisújszállási lovagok pedig a vitézségükön kívül a saját maguk által készített fegyvereiket is megcsillogtatják majd.

 

A gyalogos párbajok, a kopjatörés és a dübörgő paripák által felvert port le kell öblíteni valahogy. Erre a Királyi Borudvar kínálja majd a legjobb lehetőséget, ahol a legtöbb jelentősebb borvidék képviselteti magát, természetesen korhű köntösbe bújtatva.

A lovagi küzdelmek között népzenészek, régizenei előadók és hagyományőrző zenekarok műsorait élvezhetjük: a Hollóének Hungarica például sámándalokkal, a Szelindek borozós énekekkel, a cseh Remdich pedig hamisítatlan reneszánsz dallamokkal érkezik.

A rendezvény helyszínei körül valódi vásári forgatag részesei lehetünk: színészek szórakoztatnak, vásári komédiások nevettetnek, amíg kofák, kovácsok, mesteremberek kínálják a portékáikat.

 A Palotajátékok minden nap más programot kínál, úgyhogy érdemes szállást foglalni Visegrád környékén

Még több menő fesztiválért katt >>

Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014

Szólj hozzá!   2014. június 27. 11:29

Az elmúlt 10 évben nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok idén is vár minden színház- és zenekedvelőt péntekenként és szombatonként a Belső-tó partján.

IMG_3793.jpg

A színre kerülő kurrens darabok szereplői országos kedvencek: Tahi Tóth László, Nemcsák Károly, Kulka János, Keresztes Tamás, Mikó István, Keresztes Ildikó, Szacsvay László, Csonka András, Hernádi Judit, Kern András, László Zsolt, Stohl András, Eperjes Károly, Esztergályos Cecília, Reviczky Gábor, Molnár Piroska, Pindroch Csaba és még sokan mások.

2014. július 4. – augusztus 23.

A színházi előadásokon kívül fellép a Magna Cum Laude, a Budapest Bár, a Csík zenekar, Palya Bea és Demjén Ferenc.

További részletekért kattints ide!

Csütörtökönként gyerekelőadások (Süsü a sárkány, Óz, a nagy varázsló, Vuk) és zenés gyerekműsorok (Emil és a detektívek, Alma együttes) színesítik a programot.

programajánló

Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év Utazója

Szólj hozzá!   2014. június 24. 14:49

Utolsókból lesznek az elsők" – állíthatjuk biztosan Dobos Judit történetének hallatán, aki az Év Utazója pályázat utolsó napjának éjjelén, abszolút titokban töltötte fel a Rabócsi Ringről szóló videóját. A pályázatra meglehetősen egyedi okból jelentkezett: „Hogy tágabb legyen a látóköröm, mint Mari néninek" – tudtuk meg videójából. Interjúnkban szó lesz erről, sőt a wakeboardról, az Alföld legnagyobb vonzerejéről és arról is, mit kezd majd az 1 millió forintos fizetésével.

–Munka, utazás, szórakozás: instant! – válaszolta a debreceni főiskolás lány, arra a kérdésre, hogy mit is vár a 10 hetes magyarországi turnétól, melybe mi, lelkes követői websorozat formájában kapcsolódhatunk majd be az Indavideón és az evutazoja.hu oldalon. Megtudtuk, hogy Egerben tanul, van egy befogadott tacskókeverék kutyája, Szigfrid, a kedvenc étele pedig régen a szilvás gombóc volt. „Furcsasága” pedig az, hogy szeret igazi könyveket olvasni.

222222222.jpg

programajánló #ÉlményItthon év utazója Rabócsi Ring

Séta medvék és farkasok között

Szólj hozzá!   2014. június 20. 09:29

Szeretnénk figyelmetekbe ajánlani egy különleges helyet Magyarországon, a veresegyházi Medveotthont, ahol testközelből gyönyörködhetünk a féltonnás macikban és a fürge farkasokban, sőt, akár meg is etethetjük őket.

A Budapestről mindössze 30 km-re fekvő Medveotthon nem állatkert, hanem inkább menhely, olyan állatoknak, akik fogságban születtek vagy éltek, és a vadonban már nem tudnának gondoskodni magukról. Az otthonban jelenleg 27 medve él, mellettük farkasok, ormányos medvék, mosómedvék és rénszarvasok is.

BPK - medveotthon (8) logoval.jpg

A park kialakítása annyira jó, hogy a látogatók folyamatosan láthatják az állatokat a kerítés mellett, és a kis tavakban is. A medvék itt megszokták az embereket, ezért nem bújnak el, hanem szinte állandóan a közelben vannak, ami nem csak a gyerekeknek nagy élmény.

Van egy kilátó és egy medvelift is, amikről az egész területet belátni. Vásárolhatunk mézet is, amit hosszú fakanállal magunk adhatunk a medvék nyelvére. Emellett van a parkban egy játszótér gyerekeknek, és egy étterem is.

BPK - medveotthon (3).jpg

A Medveotthon az év minden napján nyitva van, de érdemes az alábbi időtartamon belül érkezni, hogy minden szolgáltatást igénybe tudj venni: március 1-től szeptember 30-ig: 8 órától 19 óráig; október 1-től február 29-ig: 8 órától sötétedésig.

kiemelt

10 hátborzongató hely Magyarországon

Szólj hozzá!   2014. június 16. 15:48

Kegyetlen gyilkosságok helyszínei, kísértet járta, elhagyott épületek, letűnt korok omladozó emlékei. Bizony, Magyarországon is bőven akadnak olyan látnivalók, amelyek láttán garantáltan feláll a hátunkon a szőr.

denever.JPG


10. Kripta Villa, Fonyód

Furcsaság: 10/10
Sejtelmesség: 5/10
átlagos kísértetszám: 2

 

 

A különös, rózsaszínű épület egy tragikus szerelemnek állít emléket. Abrudbányai-Rédiger Ödön, 1910-ben, erdélyi patikusként beleszeretett Magdusba, egy csodaszép leányba. Már kitűzték az esküvő időpontját, amikor a mindössze 19 éves menyasszony elhunyt.

Ödön összegyűjtötte halott kedvese emléktárgyait és sokáig gyászolta őt. A trianoni döntés után végül úgy döntött, Magyarországon telepszik. Végül családot alapított, és szép vagyonra tett szert, de egyik legnagyobb álmáról sosem mondott le: amikor Erdélyt átmenetileg ismét Magyarországhoz csatolták, az akkor már családos Ödön magához hozatta néhai szerelme földi maradványait és sokáig kutatott a megfelelő hely után, ahol emléket állíthat neki.

Így jutott el Fonyódra, a Sipos-dobra, ahol villát emeltetett. ennek alsó szintjén emlékszobát rendezett be a kedvesének, míg a villa tetején lakást építetett családja számára. Az öröm azonban nem tarthatott sokáig. Az 1950-es években a család vagyonát államosították. A Kripta Villát egy időre megnyitották az idegenforgalomnak, de később az állaga leromlott és már csak raktárnak használták.

Az épület csak nemrég nyitotta meg újra kapuit. Az alsó szinten Ödön és Magdus életnagyságú szobra alussza örök álmát. Úgy tartják, aki ellátogat ide, annak a szerelme örök marad.

TIPP! Ha már Fonyód, pihenjük ki a borzongást borozgatással.

9. Ó-Ebergényi Kastély

Furcsasági faktor: 5/10
Sejtelmességh: 8/10
átlagos kísértetszám: sok

 

 

 

Az Ó-Ebergényi Kastély körüli legendák nem is annyira porosak, mint hinnénk. Az egyik legnagyobb port kavart esemény a 2000-es években történt. A kastélyban kiállítást rendeztek, egy hölgy pedig fotókat készített az eseményről. Csakhogy a képeken ismeretlen szellemalakok is felbukkantak.

Hogy pontosan mi történhetett a kastélyban, azt nehéz megmondani. Az épület még az 1300-as években épült, de már akkor is egy erődítmény romjaira húzták fel. Bizonyos, hogy föld összeköttetésben áll az Új-Ebergényi Kastéllyal, de állítólag még több, titkos járat is húzódik alatta. Az épületben viszont folyamatosan váltották egymást a családok, így nem tudni, hogy vajon az ott lakók lelkei járnak-e vissza, vagy a már többször észlelt csoszogások és sikolyok valami más, félelmetesebb esemény emlékeit őrzik.

8. Boszorkánysziget

Furcsasági faktor: 4/10
Sejtelmesség: 9/10
átlagos kísértetszám: 12

 

 

A cserjékkel és bokrokkal benőtt kis félsziget csendesen bújik mag a szegedi Tiszában. Pedig a hely Magyarország egyik legsötétebb eseményének a helyszíne volt. Hazán 124 boszorkányperének jelentős részét Szegeden bonyolították – ezek a perek pedig halálos ítéletekkel végződtek.

1728. július 23-án is három máglya gyulladt ki a Tisza-parton. A tüzekben hat férfi és hat nő lelte halálát. A perbe fogott és megkínzott javasasszonyok, füvesemberek, bábák és gyógyítók ellen kuruzslás és boszorkányság volt a vád. A helyiek szerint a kivégzett emberek szelleme ma is békés félszigeten bolyonganak.

TIPP! Ha úgy döntenénk, meglátogatjuk a boszorkányos helyet, szakítsunk időt egy kis fürdőzésre is!

7. Savanyó Jóska keresztfája

Furcsasági faktor: 10/10
Sejtelmesség: 4/10
Átlagos kísértetszám: 1

 

 

Tótvázsonyban található az utolsó bakonyi betyár, Savanyó Jóska kopjafája. A betyárnak már az élete is regénybe illő. Az 1841-ben született Jóska birkalopással kezdte, majd hamarosan az ország legkeresettebb betyárja lett, aki bandájával kisnemeseket, gazdag földesurakat, módos gazdákat rabolt ki. Bár a nép egyfelől Robin Hood-i hősnek tartotta őket, a betyárok hírhedtek voltak arról is, hogy megkínozták az áldozataikat.

Savanyó Jóska fejére végül 1000 forint vérdíjat tűztek ki és 1886-ban életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Egészen 1906-ig raboskodott különböző börtönökben, majd püspöki kegyelemmel szabadult. Rövid időre még szabómesternek állt, de a reumája egyre rosszabbodott. Az orvosok a lába levágását javasolták. Ő azonban inkább az öngyilkosság mellett döntött, 1907-ben saját kezével vetett véget az életének.

6. Nagycenki Mauzóleum

Furcsasági faktor: 7/10
Sejtelmesség: 7/10
Átlagos kísértetszám: 1

 

 

A Nagycenki Mauzóleum őrzi Gróf Széchényi Pál kalocsai érsek földi maradványait. Bár a testet a közelmúltban részletes vizsgálatoknak vetették alá, még mindig nem tudni, az érsek vajon hogyan hunyt el, és ki és pontosan milyen technikával tartósította a testet.

A bécsi udvar Széchényit bízta meg azzal, hogy béketárgyalásokat kezdjen II. Rákóczi Ferenc fejedelemmel, de a tárgyalások végül kudarcot vallottak. Az érsek néhány évvel később halt meg, és sokan arra gyanakodtak, hogy a sikertelen tárgyalások miatt, bosszúból, arzénnal végeztek vele. A múmia vizsgálata a mérgezést nem tudta kimutatni.

5. Szalafői laktanya

Furcsaság: 5/10
Sejtelmesség: 10/10
Átlagos kísértetszám: összesítés alatt

 

 

Szalafőn, alig három kilométerre a skanzentől különös romok bukkannak elő a békés tájból. Az elhagyott határőrállomás omladozó épületeit felverte a gaz, a zord falak egy letűnt kor emlékeit őrzik. A laktanya ma már bejárható, de nagyon óvatosnak kell lenni: sok a nyitott akna, omladozó fal, veszélyes épület.

Ha már mindenáron egy kis múltidézésre vágyunk, biztonságosabban kalandozhatunk a közeli Vasfüggöny túraúton.

TIPP! Ha erre járunk, a tanösvényt se hagyjuk ki!

4. Derenk, a kísértetfalu

Furcsaság: 10/10
Sejtelmesség: 8/10
Átlagos kísértetszám: meg sem merjük számolni!

 

 

Egyszerre különös és tragikus Derenk falu története. A középkori eredetű település 1720-ra egyszer már teljesen elnéptelenedett, ekkor az Esterházyak szervezett betelepítésbe kezdtek, a tájat pedig szepességi górál családok, vagyis lengyel jobbágyok vették birtokba.

A helyi lengyelség teljesen sosem asszimilálódott, az itteniek zárt közösséget alkottak, olyannyira, hogy az innen elszármazottak még a mai napig őrzik az archaikus, lengyel fordulatokat a nyelvükben. A falu sorsa végül 1943-ban pecsételődött meg. Horthy Miklós kormányzó a település határában medvéskertet szeretett volna nyitni, és hogy nyugodtabban vadászhasson, a környező településekre kezdte csábítani a lakosságot. Persze cél volt az erős közösség fellazítása is. 1943-ra már munkaszolgálatosokat szállító vagonok és katonai járművek jelentek meg a környéken, a település pedig gyakorlatilag megszűnt létezni, az itt élő górálok szétszóródtak a környező falvakban.

3. Fekete kastély, Balatonederics

Furcsaság: 9/10
Sejtelmesség: 10/10
Kísértetek száma: min. 4

 

 

Balatonedericsnek igazi kísértetkastélya van. A Fekete kastély állítólag a tető, mások szerint pedig az ajtó- és ablakkeretek erdeti színéről kapta a nevét. De a „fekete” akár a történetének a jelzője is lehetne.

A kastélyban az első gyilkosságot 1912-ben követték el. A falu gulyása féltékenységből meggyilkolta a szerelmét, a kastély szakácsnőjét. Két évvel később a kastély tulajdonosa, Nedeczky Jenő öngyilkosságot követett el. A következő tulajdonos szintén öngyilkos lett, miután felesége megcsalta. Ugyanígy önkezével vetett véget az életének a nő következő vőlegénye, miután őt is felszarvazták.

Az özvegy végül megjárta, harmadik választottja, egy – egyébként tizenháromszoros bigámiával vádolt – férfi végül elszökött a vagyona a nagy részével. A nő végül eladta a a kastélyt egy volt miniszteri tanácsosnak, akiről később kiderült: kettős ügynök volt. A háború előtt látszólag a németeket segítette, valójában azonban a szovjeteknek dolgozott. A németek megsejthették, hogy mi történt, de a tanácsos nem várta meg, hogy elérjék. Még a front átvonulása előtt öngyilkos lett.

A kastélyt később üdülőként hasznosították, de az állaga leromlott és elhagyottá vált. Ma romos-gazos állapotban várja az új tulajdonosát. A kiürült épület különös látványt nyújt – túl közel azonban ne merészkedjünk.

TIPP!Kicsit másképp hátborzongató Balatonederics másik látványossága, a Csodabogyós-barlang.

2. Blaskovits kripta, Csikóspuszta

Furcsaság: 8/10
Sejtelmesség: 10/10
Kísértetek száma: 5

 

 

 

Némi szervezést igényel, ha a csikóspusztai Blaskovits kriptát szeretnénk meglátogatni, az egykori kápolna ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park védett területén áll. A Blaskovits család fejét állítólag Bertalan király száműzte a mocsaras területre, de a gazda felvirágoztatta a birtokot. A kápolna később mégis az enyészeté lett.

A temetkezési hely ma borostyánnal benőve, hatalmas fák között bújik meg, pókok, apró erdei lények búvóhelye.

1. Kőbányai pincerendszer

Furcsaság: 10/10
Sejtelmesség: 10/10
Kísértetek száma: amennyit el lehet képzelni

 

 

A kőbányai pincerendszer egy részében ma már a víz az úr. Az egykori sörgyár területén még le lehet jutni abba a titokzatos járatrengetegbe, amelyet az egykori kőbányából alakítottak ki. A kőbányászat a 19. század végén szűnt meg itt teljesen. Később a sörgyár hűtésre és tárolásra használta a pincerendszert, majd a II. világháború alatt titkos repülőgép-összeszerelő üzemként és óvóhelyként funkcionált, utoljára pedig gombát tenyésztettek benne. A félhomályos helyiségek évtizedek ipari tevékenységének emlékét őrzik.

 

A járatokba csak különleges alkalmakkor lehet lemenni, de a sörmúzeumot és a helytörténeti gyűjteményt bármikor felkereshetjük.

kiemelt

10 hely, ahol megszállni is élmény

Szólj hozzá!   2014. június 11. 16:38

Néha az embernek csak egy hete van, hogy begyűjtse az éves élménymennyiséget. Mások már olyan sok mindent láttak, hogy nyaraláskor még extra szórakozásra is szükségük van. Bármelyik csoportba tartozzunk is, igyekezzünk olyan szálláshelyet keresni, ahol már maga a tartózkodás is élmény. Most ebből mutatunk egy csokorral.

szallas_blog.JPG

 

palóc szálláshely kiemelt őrség orfű jurta

Ezek a legjobb VB néző helyek

1    2014. június 11. 15:56

Sok vendéglátó egység és fesztiválos is sportfokozatba kapcsol a foci VB kapcsán, így lesz közös szurkolás a VOLT-on, a Kecskeméti, a Szentendrei és a Csabai Sörfesztiválon (tipp!). Családi nyaralás esetén sem kell kétségbe esni, majd’ minden strandon, akvaparkban és fürdőben lesz kivetítő/LED fal. Most azokat a helyeket vettük sorra, ahová biztosan be tudtok esni, ha minden kötél szakad, és végtelenül messze van egy valamire való TV készülék. 

pikachu-2014-fifa-world-cup.jpg

 

kiemelt foci vb kivetítők hol nézzem a vb-t

Budapest Nyári Fesztivál 2014

Szólj hozzá!   2014. május 15. 11:14

A 11. Budapesti Nyári Fesztivál idén is változatos programmal várja azokat, akik nyáron sem szeretnének színházi élmény nélkül maradni. Három hónap alatt a közel száz programból, minden műfaj rajongója és minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót.

Az idei fesztivál június 12-i nyitókoncertjét, Snétberger Ferenc és barátai adják majd a felújított Margitsziget Szabadtéri Színpadon, amely a szintén megújult Víztoronnyal Európa egyik legszebb, 3000 fős szabadtéri színháztere, koncerthelyszíne lett.

IMG_4855_nihad_300dpi_21x14 © Nihad Nino Pusija.jpg

Snétberger Ferenc © Nihad Nino Pusija

A fesztivál idei nagy attrakciója nemzetközi együttműködés keretében valósul meg, és Shakespeare születésének 450. évfordulójához kötődik. Szent Iván éjszakáján, mely egyben a Múzeumok Éjszakája is, a londoni Globe Színház Hamlet című előadását mutatják be angol nyelven, magyar felirattal.

A másik érdekesség a Carmen premierje lesz az Operaház előadásában, folytatva azt a sok évtizedes hagyományt, hogy az Opera egy-egy premierje évről-évre kiköltözzön a Margitszigetre. Ennek szellemében jövőre újabb operát fognak a patinás színpadon bemutatni.

Sztravinszkij Tavaszi áldozat és Tűzmadár című egyfelvonásos balettjeit a Moszkvai Klasszikus Balett társulata hozza el, az idei musical bemutató a My Fair Lady lesz. Lajkó Félix a 40., Boban Markovics az 50. születésnapja alkalmából mutat be különleges koncertet. Utoljára lép fel, búcsúturnéjukkal a Buena Vista Social Club, valamint idén is lesz szimfonikus filmzene-koncert.

boban i marko markovich.jpg

Boban és Marko Markovich © bobanimarko.com

A fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajorban újra megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, melyen a legjobb szórakoztató előadásokat láthatják a nézők a vidéki és határon túli színházak repertoárjából. A városmajori nyári színház bemutatói: Piszkos Fred, a kapitány zenés játék, Bolha a fülbe vígjáték, A csengő és A titkos házasság vígoperák, Happy Ending prózai revü. Emellett számos színházi előadással, klasszikus és világzenei koncerttel valamint gyerekszínházzal várják a családokat.

A Margitszigeti Víztoronynál az idén is megrendezik a Jazzy Tower-koncerteket, melyekre a programjegy tartalmazza a retúr hajójegy árát is. A Víztorony kilátó és Visual Art galéria egész nyáron várja az érdeklődőket.

A Budapesti Nyári Fesztivál a kulturális programok mellett komplex élménycsomagokat is kínál, ezért évről évre növekszik a népszerűsége. A színházjeggyel egybekötött szállodai csomagok, valamint a Színházi hajójárat, amely nemcsak az előadások alkalmával szállítja oda-vissza az utasokat a Szabadtéri Színpad saját kikötőjébe, hanem naponta 5 alkalommal menetrend szerint is közlekedik.

Bővebb infó és jegyek: www.szabadter.hu

Forrás: turizmus.com

programajánló budapest program

Távol-keleti kezelések Magyarországon

Szólj hozzá!   2014. május 14. 15:00

A több ezer éve fejlődő távol-keleti egészségmegőrző módszerek az egész világon népszerűek. Ezekből már több is elérhető egyes hazai szolgáltatóknál. A thai masszázsok a legelterjedtebbek, de egyre többen keresik a tibeti, kínai, japán és indiai kezeléseket is.

tavol keleti 1.jpg

A wellness-szolgáltatások bővítéséhez a távol-keleti országok mindig is jó forrást biztosítottak, de fontos, hogy megkeressük a jó minőségű helyeket, és a képzett szakembereket, hiszen az egészségünkről van szó, és ezek a kezelések csak akkor hatékonyak, ha a terapeuta igazi mestere a módszernek.

Minden országnak megvannak a maga módszerei az egészség megőrzésére, és kisebb-nagyobb bajok megelőzésére, illetve kezelésére. Ezek pedig az évezredek alatt hatással voltak egymásra, így elég sok a közös elem, amik miatt sokan összekeverik az egyes kezeléseket. Mi egy kis segítséget szeretnénk nyújtani, hogy ezek között könnyebben eligazodj, és megtaláld a számodra leginkább megfelelőt.

Az egyes kezelésekről, illetve, hogy melyik hol érhető el az országban,
itt olvashatsz bővebben.

Ayurvéda

Ezt az elnevezést, az egészség szinonimájaként használják, amolyan ügyfél-mágnesként, pedig valójában az indiai egészségmegőrző életmód neve. Ez egy szerteágazó, a test és a lélek minden területére kiterjedő rendszer. Kezelései között megtaláljuk a gyógyfüves és olajos masszázsokat, az egyszemélyes gőzfürdőt, a mozgásterápiát és a tisztítókúrákat is. Bármilyen területen szeretnénk is javítani az életünkön, az ayurvédában találunk rá választ.

Kínai egészségmegőrzés

Az ayurvédához hasonlóan mindenre kiterjedő, holisztikus rendszer komplex ideológiával támogatva. Ahogy a természetben, úgy az embernél is két ellentétes pólus, a Yin (passzív, nyugodt, pozitív) és a Yang (aktív, mozgásban lévő, negatív) kölcsönhatásaiból ered az életerő, a csi. Az egészség kulcsa pedig ennek a rendszernek az egyensúlya. A kínai kezelések között megtaláljuk az akupunktúrás, akupresszúrás, gyógynövényes, valamint légző terápiákat.

tavol keleti 2.jpg

Shiatsu

A shiatsu ősi, tradicionális japán egészségmegőrző módszerek modernizált gyűjteménye. Ebbe masszázsok, életviteli tanácsok, mozgásterápiás kezelések és bizonyos mértékig a gyógyítás is beletartozik. Masszázsainak lényege a test energetizálása, de stresszoldásra is kiválóak. Különlegessége például a vízben történő masszázs, amihez még csak úszástudás sem kell.

Thai masszázs

Mondhatni minden sarkon van már, de igazi thai masszázst azért kevesebb helyen találunk. A thai felfogás szerint is az a legfontosabb, hogy az emberi testben megtalálható energiapályákon kiegyensúlyozott legyen az energiaáramlás. A thai masszázs fő fajtái a gyógynövényes, a test-, az olajos, a talpmasszázs. Kezelés előtt konzultáljunk, hogy mire van szükségünk. Egy jó szakembernek ebben tudnia kell segíteni. Érdekesség, hogy létezik thai babamasszázs is, amiket hazai wellness szállodákban is igényelhetünk már.

Tibeti hangterápia

A végére hagytuk a legérdekesebbet. A tibeti módszer szakemberei különféle fém edények hangjaival stimulálják a test rezgéseit, úgymond behangolják azt. Hasonló hatása van, mint a zenének, de annál sokkal pontosabban lehet vele kezelni. A hangok folyamatos rezgése könnyen és gyorsan lazítanak el, juttatnak kellemes, relaxáló állapotba. A tibeti hangterápia minden korosztály számára elérhető.

Az egyes kezelésekről, illetve, hogy melyik hol érhető el az országban,
itt olvashatsz bővebben.

kiemelt

Budapest a legszebb város a világon

Szólj hozzá!   2014. május 08. 10:04

A Norvégiában közismert Jon Niklas Rønning komikus és szövegíró maga küldte meg az osloi magyar nagykövetség részére Budapestről szóló, rendkívül pozitív hangvételű cikkét, mely április 12-én jelent meg nyomtatásban a Bergens tidende, az Adresseavisen, a Stavanger Aftenblad és a Fædrelandsvennen című bergeni, trondheimi, stavangeri és kristiansandi vezető lapokban. Íme az írás, melyet Bordás Mária fordított le.

A SVÉD, A DÁN ÉS A NORVÉG

Budapest a legszebb város a világon. És legszívesebben a párizsi Eiffel-torony tetején állva kiáltanám ezt ki. Így rabolta el szívemet Magyarország.

Anders Roslund, a svéd

Lea Korsgaard, a dán

Jon Niklas Rønning, a norvég (Rønning 34 éves, leginkább a Bye&Rønning humorista duó tagjaként ismert, mely számos szórakoztató műsort készített az NRK1 tv-csatornának, továbbá rádióműsorokat és egészestés színházi előadásokat. Első könyve az Aschehoug kiadó gondozásában jelent meg 2009-ben Facebook generáció- avagy: mindenkinek kellene valaminek lennie a médiában.)

A hathónapos kisfiamnak van egy magyar nagypapája. Van egy félig magyar édesanyja. Magyar rokonai vannak, akik pontszerű kommunista lakótelepi házak ezrei között élnek Budapest központjának szélén. De én norvég vagyok. Határtalanul norvég. Családfám patakokkal, mezőkkel és hegyi levegővel van kikövezve. Nincs egy csepp idegen vér sem az ereimben. A gyermekkorom olyan, mintha egy Prøysen-dalból* vették volna. Emlékszem a pásztoréletre Lom-ban, Gudbrandsdalen-ben és az esős nyarakra trøndersodd-dal** Åsenfjordban, Észak-Trønderlag-ban. Kunyhótól kunyhóig utaztunk. Horgásztunk a kis tavakban. Vizet vittünk horpadt kannákban. Paraffin gyertyát gyújtottunk és „vri-åtter”-t*** játszottunk. Jéghideg medencékben fürödtünk és halpogácsát sütöttünk primus-on****. A nap nyugtalanul keringett minden körül, ami norvég. A világ a hegyeknél ért véget. A külföldet úgy hívták, hogy Strömstad, ahol olcsó a benzin és az édesség. És tipikusan norvég volt jónak lenni.

Azt hittem, teljesen őszintén, hogy nagy hiba volt, hogy nem Norvégia nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált minden egyes évben.

bp 2.jpg

Tíz évvel ezelőtt történt velem valami. Megtaláltam önmagamat. Kelet-Európa közepén. Budapesten, Magyarországon. Nyafogós trollibuszok és kivilágított körutak között kapott az élet valami nagyobb értelmet. Mialatt a nagy hidegben sétáltam a Dunaparton az akkori magyar kedvesemmel, ráébredtem, hogy a norvég elégedettség kényelmes ködében éltem. Soha nem láttam a világot úgy igazán. Na persze, söröztem a Piccadilly Circus-nél Londonban és készítettem túl sok vakuval homályos fotókat David Letterman stúdiója előtt New Yorkban.

De soha nem szívtam kultúrát magamba. Körbekerültem a világot, mint egy jóllakott norvég turista. Egy olyasvalaki, aki úgy véli, hogy a csapvíz íze fura és általában egy közömbös „mindenütt jó, de legjobb otthon” következtetésre jut.

Szégyellem magam amiért olyan keveset tudtam Magyarországról, amikor egy félig teli Malév-járattal landoltam 2005-ben. A fejemben egy szürke metró aluljáró képe volt, ahol egy életunt, részeg fickó bőrsapkában hamisan hegedül néhány nyavalyás forintért. Ellenben teljesen felkészületlenül ért a találkozás a nagyszerű, fenséges építészeti örökséggel az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorából. A napfénnyel, mely a régi bécsi kávézók ablakain át sütött be. A történelmi zsidó negyeddel Pesten, ahol a magas téglaépületeken golyó ütötte nyomok állnak, mint egy mereven visszhangozva a háború pusztításait.

Budapest kinyitotta a harmadik szememet. Magyar pálinkát ittam háromemeletes romkocsmákban, elhagyott lakóházakban. Találkoztam elhivatott magyar diákokkal, akik ingyen dolgoztak, hogy színházat, koncertet és tánciskolát szervezzenek fiataloknak. Találkoztam egy taxisofőrrel, aki tulajdonképpen büszke arra, hogy taxit vezet. Budapest sok filmklubja közül az egyikben megnéztünk egy magyar filmet, miközben vékony cigarettát szívtunk és olcsó magyar riesling bort ittunk. Sört vettem hajnali 3 órakor az egyik éjjel-nappali boltban, amilyenek minden utcasarkon megtalálhatóak. Megöleltem a szabadságot. Az izgalmat. A tudatot, hogy a történelem kellős közepén vagyok. Az élet közepén.

Amikor hazatértem Norvégiába eladtam a szabadságomat a banknak, hitelt vettem fel és vettem egy lakást Budapesten. Azóta Magyarországot úgy a szívemben zártam, hogy még én is attól tartok, hogy belesajdul.

bp 1.jpg

Norvégia a DNS-em. A világ leggazdagabb országában élni egy lottó főnyeremény, mondogatjuk. Van nekünk Sissel Kyrkebø-nk***** és pénzünk könyvre, és még jogunk arra is, hogy nyafogjunk, hogy csak 11 olimpiai aranyérmet nyertünk Szocsiban.

Mert mi vagyunk a legjobbak. Legboldogabbak. Alacsony a munkanélküliségi rátánk, minden nap ehetünk friss salma-lazacot, ha akarunk – és ráadásul jobb taco-t készítünk, mint a mexikóiak, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy a tejföl egy alapvető hozzávaló.

De miután voltam a pénzügyi válság súlytotta Magyarországon, az az érzésem, hogy valami nem stimmel, amikor egy halom karácsonyi ajándékot látok a norvég karácsonyfák alatt szenteste. Annyi csomagot akarunk adni a gyerekeinknek, hogy csaknem elalszanak a kimerültségtől, még mielőtt a felét kibontották volna? Emlékszem a találkozásra egy magyar 15 évessel, aki öt születésnapi pénzét spórolta össze egyetlen hosszútávú cél érdekében: hogy vegyen egy digitális fényképezőgépet. Ott voltam, amikor végül sikerült hozzájutnia egyhez 400 koronáért. Az az öröm a szemében, hogy ezt a nyilvánvalóan középkategóriás fényképezőgépet a kezében tarthatta, mindent felülmúl, amit valaha a norvég szentestéken láttam.

Nagyobb házakra vágyunk. Lakások. Sorházak. Ismerek egy magyar családot, akiknek sikerült felnevelni két gyereket egy 35 négyzetméteres lakótelepi lakásban. Minden nyáron jön egy négytagú család látogatóba. Sohasem hallottam, hogy kevés lenne a hely. Csak a szép nyári emlékekről. A jégkrémről és a trópusi melegről és a homokvárról a Balaton partján.

Az amerikai Condé Nast magazin olvasói pont Budapestet jelölték Európa legjobb városának és a második legjobbnak a világon, ahova érdemes elutazni. Budapest, a VG szerint, Európa legolcsóbb fővárosa. Örülök, hogy nemcsak én fedezem fel ezt a kis gyöngyszemet Európa közepén. Legfőképp azért, mert amikor utazol a világban, akkor távolról tudod szemlélni a saját kultúrádat. A jót és a rosszat is.

Későre jár. Negyed kettő múlt. Nézem az alvó kisfiamat és örülök, hogy hamarosan élvezheti Magyarországot. Először életében. Megtanulhatja a magyar nyelvet. Játszhat magyar gyerekekkel. A pesti körutakon sétálhat. Úgy, hogy közben össze tudja hasonlítani a norvégiai élettel. Ha a haverok csodálkoznak majd, hogy miért nem a legújabb Playstation-modelt kapta karácsonyra, akkor lehet, hogy majd elmondom neki a történetet a fiúról és a középkategóriás digitális fényképezőgépéről. Arról, hogy hogyan kapott az életem egy mélyebb értelmet, amikor találkoztam melegszívű emberekkel Budapesten. És hogy miért is nem a norvég dal a legjobb az Eurovíziós dalfesztiválon. Az idén sem.

*Alf Prøysen (1914-1970), norvég dalénekes és író. Dalai és történetei népi örökséggé váltak Norvégiában.

**húsleves, melyet Trøndelag-ban, Trondheim környékén készítenek

***„váltó-nyolcas” – népszerű kártyajáték Norvégiában, melyet francia kártyával játszanak. A játék során a nyolcas kártyalapok adnak lehetőséget a játékosnak, hogy színt vagy számot váltsanak.

****Primus: hordozható kis gáztűzhely

***** Sissel Kyrkebø (1969-): bergeni születésű nemzetközileg is ismert „crossover” szoprán

kiemelt

10 legjobb könnyűzenei fesztivál

5    2014. május 06. 14:58

Könnyűzenei fesztiválban nincs hiány idén sem. A megúnhatatlan nagyok mellett egyre több a kisebb, de nem kevésbé hangulatos rendezvény. Mi összeszedtük nektek a legjobb tizet, időrendben.

9302862 Mohai Balázs.jpg

Pannónia Fesztivál | Szántódpuszta | Június 5-8.

A lényeg: néhány külföldi és sok magyar fellépő egy igazi nyárköszöntő hosszú hétvégén.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): The Offspring, Dj Fresh Messy MC, Dub Pistols, Freestylers, Punnany Massif, Quimby, 30Y, Brains, Belga

Fishing on Orfű | Orfű | Június 18-21.

A lényeg: festői környezet, változatos zenei stílusok. Hazai előadók overload.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Mary Popkids, Brains, Punnany Massif, PASO, Kistehén, Hősök, Ferenczi György és a Rackajam, 30Y, Intim Torna Illegál, Péterfy Bori & Love Band, Budapest Bár

Volt Fesztivál | Sopron | Július 2-6.

A lényeg: a megszokott júliusköszöntő őrület a Lővérekben.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): MGMT, Woodkid, 30 Seconds to Mars, Steve Aoki, Tankcsapda, Arctic Monkeys, Skindread, Hurts

Balaton Sound | 2014. július 10-13. | Zamárdi

A lényeg: fergeteges buli négy napig a Balcsi partján, naplemente, bikini, lángos.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Timbaland, Deep Dish, Richie Hawtin, Martin Solveig, Rita Ora, DVBBS, Blasterjaxx, Alesso, Arty, Camo & Crooked, Baauer, Felix Da Housecat, Martin Garrix, Maya Jane Coles, Krewzilla, Ricardo Villalobos, Pretty Lights, Dillon Francis, Disclosure, W&W, Steve Angello, Sven Väth, Whiz Khalifa, Azelia Banks, David Guetta, Irie Maffia, The Carbonfools, Punnany Massif, Brains

EFOTT | Miskolctapolca | Július 15-20.

A lényeg: a már legendás, és a már majdnem legendás hazai rock és popzenekarok fesztiválja.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Beatrice, Quimby, Magashegyi Underground, Edda, Karthago, Deák Bill Gyula, P Mobil, Hooligans

Campus Fesztivál | Debrecen | Július 23-27.

A lényeg: A legnagyobb egyetemi buli ever.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Tankcsapda, Quimby, Belga, Hősök, Punnany Massif, Vad Fruttik, HS7, Rúzsa Magdi, Paddy and the Rats, Kowalsky meg a Vega

Ozora | Dádpuszta | Július 29.-Augusztus 3.

A lényeg: varázslatos chill-out, hipnotikus trance, környezettudatos goa és pszihedelikus tánc

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Korai Öröm, MantisMash & Nodens Ictus, Ilhaam Project, Shanti People, African Head Charge, Astral Projection, Audioform, Braincell, Cosmo, Chris Rich, Chromatone

folklor banner blogra.jpg

Sziget | Budapest | Augusztus 11-18.

A lényeg: a legnemzetközibb, legnagyobb, legszínesebb fesztivál széles e vidéken.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Macklemore & Ryan Lewis, Blink 182, OutCast, The Prodigy, Queens of the Stone Age, Skrillex, Calvin Harris, Lily Allen, Deadmau5, Imagine Dragons, London Grammar, Ska-P,

B My lake | Balatonvilágos | Augusztus 18-21.

A lényeg: második alkalommal rendezik meg, mert a tavalyi nagyon bejött mindenkinek.

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Scuba, Tiefschwarz, Modestep, Karanyi, Gui Boratto, Hot X, Palotai

Szegedi Ifjúsági Napok | Szeged | Augusztus 27-30.

A lényeg: Tisza part, kedves emberek, haza zenekarok, külföldi sztárok, sunshine

Fellépők (a teljesség igénye nélkül): Boney M, Pendulum, Magna Cum Laude, Irie Maffia, Dj Bárány, 30Y, Belga, Happy Gang, Csík Zenekar

Fotó: sziget.hu / Mohai Balázs

programajánló

Berecz Stéphanie lett a borászok borásza

Szólj hozzá!   2014. április 29. 10:41

Berecz Stéphanie Tokaj-hegyaljai bortermelő vehette át az idei Borászok Borásza elismerést a péntek esti díjátadó gálán, a Boscolo New York Palotában Budapesten.

A Borászok Barátja díjat idén Mészáros Gabriella borakadémikusnak ítélte oda a szakmai zsűri – mondta el a díjátadó után Mák Tamás sajtófőnök.

kikelet_zmy4635.jpg

Berecz Stéphanie és Zsolt (fotó: bortarsasag.hu)

Berecz Stéphanie-t, Tokaj-hegyalja bortermelőt, a Kikelet pince vezetőjét 2010-ben már megválasztották az év bortermelőjének a térségben. A Franciaországból Magyarországra települt borász férjével Berecz Zsolttal együtt vezeti az észak-magyarországi pincészetet. A francia származású termelő borai a Bordeaux-ban megszerezett tudásának köszönhetően a francia és a magyar borkultúrából táplálkoznak - tette hozzá a sajtófőnök.

A borászok idén nyolcadik alkalommal választották meg maguk közül a Borászok Borászát. Az egyik legrangosabb hazai borszakmai elismerésként számon tartott díj jelöltlistáját idén először a cím eddigi birtokosai állították össze, majd az ötven jelölt borász maga közül választotta ki a döntősöket, majd közülük az idei Borászok Borászát.
A Borászok Borásza díj kitalálója 2009-ben létrehozta a Vinum Praemium Alapítványt, amely a díj felügyeletét látja el.

Berecz Stéphanie Demeter Zoltán, Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre és a tavalyi győztes Szentesi József után vehette át a rangos elismerést.

Forrás: MTI

kiemelt

Folklór videótáncolj, ha még nem próbáltad!

Szólj hozzá!   2014. április 28. 15:56

A Magyar Turizmus Zrt. új őrülettel állt elő! Kipróbálhatod a legjobb magyar táncokat különféle hátterek előtt, majd megoszthatod a videót ismerőseiddel. Az első ilyen május elsején volt, a Dunai Regattán, aztán a Volt Fesztiválon is kipróbálhatták a bevállalósabbak. Mindkettőnek óriási sikere volt.

táncos werk kép 2.jpg

Ilyen videót készítünk rólad is, ha szeretnéd! Nincs más dolgot, mint követni, utánozni a monitoron a profikat, ahogy karaoke-ban a dalszöveget olvasod. A kész videót háttérrel, zenével együtt azonnal megoszthatod ismerőseiddel. A legtöbb lájkot gyűjtő produkció nyereményt kap.

A következő videótánc a Sziget Fesztiválon lesz. Ott a helyed!

Részletek az itthon.hu/folklor-videotanc oldalon.

programajánló

Opera? Sosem volt még ennyire menő

Szólj hozzá!   2014. április 10. 10:34

Sötét titkokat rejtegető szereplők bolyonganak a bűvös kastéllyá változott Operaházban az intézmény legújabb imázsfilmjében. Az egyikük talán maga Faust, vagy a bolygó hollandi, a másikuk Senta vagy Margit, vagy talán maga az Éj királynője. A különös alakok egy mágiával, szépséggel és ármánnyal átszőtt világba kalauzoltak… Ha eddig bárki is attól tartott, hogy az Opera polgári unalom, vagy üres fényűzés, annak ezek után biztosan porba hullik az összes elmélete.

 

A Gács Tamás rendezte trailerhez Gulya Róbert írt zenét – ő az, aki egyébként az Erkel Színházban és az Operában hallgató aláfestő zenékért és szignálokért is felelős. a klip szereplői többek között Kováts Kolos, Sáfár Orsolya, Sümegi Eszter és Cser Krisztián operaénekesek és Shoko Nakamura Leblanc Gergely és Apáti Krisztián balettművészek.

opera színház művészet kiemelt kutlúra Magyar Állami Operaház Budapest

Különleges szolgáltatásokat nyújtó hotelek

1    2014. április 09. 15:39

head_logo.jpgIdén márciusban adták át a friss „Best of Budapest & Hungary” díjakat. A díj az egyik legmagasabb szakmai elismerés a szállodásoknak az Aranynap-díj és a Turizmus Minőségi Díj mellett. Az eredmények alapján az 5 „legjobb különleges szolgáltatást nyújtó szálloda” listája így alakult:

Globall Football Park & Sporthotel

Egy Európában is egyedülálló komplexum telki mellett, ami csak a sportról és rekreációról szól.
A wellness, spa és fitness részleg mellett, étterem, bár is van, valamit több füves és műfüves focipálya, lábtengópálya, teniszpálya, strandfoci- és strandröplabda pálya is várja vendégeket.

Weboldal: globallsporthotel.hu

Crocus Gere Bor Hotel ****

A villányi Gere borászcsalád hotelje méltó kiegészítője az ország egyik legjobb pincészetének. Különleges szolgáltatásuk a vinoterápia, ami szőlő és bor alapú gyógy-készítményekre épülő kezeléseket takar. A szálló elegáns szobákkal, és első osztályú borétteremmel rendelkezik.

Weboldal: crocus-hotel.gere.hu

Hotel Óbester**** Debrecen

A világ első huszárszállodájaként hirdeti magát, és az egyedi berendezés, a kiállított tárgyak valóban a régi idők huszárvilágát idézik elénk. A szauna, jacuzzi és sóbarlang mellett különlegességnek számító ma-uri masszázst is kérhetünk.

Weboldal: hotelobester.hu

Sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor

A felújított kolostor ma egy szellemi elvonulóhely. Vallástól és világnézettől függetlenül vár mindenkit, aki szeretne kikapcsolódni, elszakadni a megszokott világától vagy rövidebb-hosszabb elmélyüléshez, lelki egyensúly megtalálásához keres megfelelő helyet.

Weboldal: banfalvakolostor.hu

Ramada Resort – Aquaworld Budapest****superior

Budapest északi részén fekszik ez a hatalmas wellness- és családbarát komplexum. Különlegessége, hogy a szállóhoz, Közép Európa egyik legnagyobb élményfürdője tartozik, igazi családi vízi paradicsom, de a gyerek nélkül utazók is színvonalas kikapcsolódást találnak az Oriental Spa-ban.

Weboldal: ramadaresortbudapest.hu

További díjnyertes wellness szállodákról itt olvashatsz.

kiemelt

5 új történelmi emlékhely

Szólj hozzá!   2014. április 01. 10:23

A budapesti Eötvös József Collegium, a mezőtúri református kollégium és könyvtár, a szatmárcsekei Kölcsey-kúria egykori helye, a Ludovika Akadémia, valamint a Magyar Tudományos Akadémia történelmi emlékhellyé válásáról döntött a kormány, melyek száma így összesen 47-re emelkedett Magyarországon.

16 ezer kötet a muzeális értékű könyvtárban

A Mezőtúri Református Kollégiumot, a Tiszántúl fontos kálvinista központját Wittenbergben tanult prédikátorok alapították 1530-ban. Muzeális értékű könyvtára mintegy 16 ezer kötetből áll. A Kollégium és Könyvtára az alapítása óta eltelt közel fél évezred alatt mindvégig az Alföld meghatározó szellemi központja volt. 1948-ban államosították, majd a gimnáziumi képzést is megszüntették, amely csak az után indult újra, hogy a református egyház 1992-ben visszakapta az intézményt.

MTA blogra.jpg

A magyar nemzetépítés fóruma

A Magyar Tudományos Akadémia megalapítására gróf Széchenyi István az 1825. évi országgyűlésen birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel. Az intézmény a 19. századi magyar nemzetépítés kiemelkedő fóruma lett, eszméje a reformkor és a modern Magyarország születésének központi gondolata, a mai napig állandó hivatkozási pont.

A magyar szellemi elit nevelő intézménye

Az Eötvös József Collegiumot Eötvös Loránd fizikus alapította 1895-ben magasan képzett középiskolai tanárok kinevelése céljából. A Collegium Gellért-hegyen található, 1910-ben átadott épületét Alpár Ignác tervezte, falai között a magyar szellemi élet számos képviselője tanult. A háború előtt a magyar szellemi elit nevelő intézménye volt, ahonnan országunk nagyjai és tudósai indultak útjukra. A háború után, a hatvanas évektől újjászervezett Collegium is számos tudóst és kiválóságot adott hazánknak. Az intézmény ma az ELTE szakkollégiumaként működik.

Itt született a magyar himnusz

Szatmárcsekén állt Szatmár vármegye egyik legrégebbi családja, a Kölcseyek egykori kúriája. Itt élt 1815-től 1838-ban bekövetkezett haláláig Kölcsey Ferenc, itt írta a magyar nemzeti himnusszá vált versét. Síremléke a szatmárcsekei temetőben található.

A klasszicista Ludovika Akadémia

A Ludovika Akadémia Pollack Mihály tervei alapján 1830 és 1836 között épült, klasszicista stílusú épület, mely 1872-től a magyar honvédtisztképzés színteréül szolgált. 1945 után tisztképző lett, illetve felsőoktatási intézménynek, majd a Magyar Természettudományi Múzeumnak adott otthont. 2014-től a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusaként áll a köz szolgálatában.

Forrás: turizmusonline.hu | Fotó: MTA, Magyar Turizmus Zrt.

kiemelt

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png

Legfrissebb

Itthon Észak-Magyarországon

 • Eger 1552 Casting
  Eger 1552 CastingKorhű ruhák, vitézi próbatétel, csaták és romantikus pillanatok, hamisítatlan történelmi kalandok várnak rád Eger Várában, 2014 nyarán! Ismét megelevenedik a történelem: keressük...

Itthon Közép-Dunántúlon

 • Megnyílt a Koronás Park!
  Megnyílt a Koronás Park! A romantikus Rózsaliget és a Csónakázó-tó szomszédságában várja a kis királyfiakat és a királylányokat Székesfehérvár legújabb látnivalója a Koronás Park. ...

Itthon a Balatonon

 • Csopakabana
  Csopakabana A hétvégére visszatér a jó idő, elővehetjük megint a fürdőruhákat, plédeket, és elindulhatunk a vízpart felé. A strandok éjszakája után egy újabb vizes-bulis programot hoztam...

Itthon a Dél-Alföldön

 • VII. Bor és Pálinkaünnep
  VII. Bor és Pálinkaünnep2014. aug. 9-16. között kerül megrendezésre a VII. Bor és Pálinkaünnep Kecskeméten.  Itt minden a borról és a pálinkáról szól, na meg persze a jó koncertekről. A koncert...

Itthon Dél-Dunántúlon

Itthon Nyugat-Dunántúlon

 • Őrségi tökös és a Kristálytorony - VIDEÓ
  Őrségi tökös és a Kristálytorony - VIDEÓ Az Év Utazója pályázat nyertese, Dobos Judit a dimbes-dombos, csodaszép Nyugat-Dunántúlon kezdte 10 hetes országjárását, melyben golfozni tanul, óriás hintáról üvölt...

Itthon Budapesten

Itthon Észak-Alföldön

Itthon a Tisza-tónál

 • Lesz Tisza-tó Feszt
  Lesz Tisza-tó FesztAugusztus 15-16-án, Tiszafüreden. A program egész kellemes, a helyszín szintúgy, meglátjuk hogy fogja adni. Gonosz nyelvek szerint ez az egész amolyan "Anti-Halasnapok" , de józan...
Programajánló

Programajánló

 • Szegedi Ifjúsági Napok
  Szegedi Ifjúsági NapokÍme 5 ok, amiért érdemes ellátogatni az idei SZIN-re. Augusztus 27-30-ig lesz Szegeden, a környék legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, ahol méltó módon búcsúztathatod el a nyarat. Since...
 • Nyolcadszor is Pilisi Klastrom Fesztivál
  Nyolcadszor is Pilisi Klastrom FesztiválHa dobogókői kirándulást tervezünk a nyáron, kössük össze a kellemeset a kellemessel és időzítsük a túránkat augusztus 16-ára. Ekkor rendezik ugyanis a Pilisi Klastrom Fesztivált...
 • Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014
  Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014Az elmúlt 10 évben nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok idén is vár minden színház- és zenekedvelőt péntekenként és szombatonként a Belső-tó partján. A színre...
 • Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év Utazója
  Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év UtazójaUtolsókból lesznek az elsők" – állíthatjuk biztosan Dobos Judit történetének hallatán, aki az Év Utazója pályázat utolsó napjának éjjelén, abszolút titokban töltötte fel a...
 • Budapest Nyári Fesztivál 2014
  Budapest Nyári Fesztivál 2014A 11. Budapesti Nyári Fesztivál idén is változatos programmal várja azokat, akik nyáron sem szeretnének színházi élmény nélkül maradni. Három hónap alatt a közel száz programból...
 • 10 legjobb könnyűzenei fesztivál
  10 legjobb könnyűzenei fesztiválKönnyűzenei fesztiválban nincs hiány idén sem. A megúnhatatlan nagyok mellett egyre több a kisebb, de nem kevésbé hangulatos rendezvény. Mi összeszedtük nektek a legjobb tizet...
 • Folklór videótáncolj, ha még nem próbáltad!
  Folklór videótáncolj, ha még nem próbáltad!A Magyar Turizmus Zrt. új őrülettel állt elő! Kipróbálhatod a legjobb magyar táncokat különféle hátterek előtt, majd megoszthatod a videót ismerőseiddel. Az első ilyen május...
 • Vízilabda EB Budapesten
  Vízilabda EB BudapestenJúlius 14-től 27-ig Budapesten rendezik meg a Vízilabda Európa Bajnokságot a Hajós Alfréd Uszodában, Budapesten. Májusig fel fogják újítani a margitszigeti uszoda teraszát és...
 • Michael Bublé Budapestre jön
  Michael Bublé Budapestre jönNem akármilyen világsztár látogat el hozzánk, ráadásul még pályája csúcsán. November 2-án a Papp László Sportarénában ad koncertet a kanadai swing/pop énekes, Michael Bublé. ...
 • Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!
  Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!Joggal tehetjük fel a kérdéseket: Milyen jövő felé tartunk? Lehetséges, hogy egy evolúciós ugrás határán járunk? Mi adhat értelmet mindennapjainknak és milyen jövőképből...

Programajánló

 • Szegedi Ifjúsági Napok
  Szegedi Ifjúsági NapokÍme 5 ok, amiért érdemes ellátogatni az idei SZIN-re. Augusztus 27-30-ig lesz Szegeden, a környék legnagyobb könnyűzenei rendezvénye, ahol méltó módon búcsúztathatod el a nyarat. Since...
 • Nyolcadszor is Pilisi Klastrom Fesztivál
  Nyolcadszor is Pilisi Klastrom FesztiválHa dobogókői kirándulást tervezünk a nyáron, kössük össze a kellemeset a kellemessel és időzítsük a túránkat augusztus 16-ára. Ekkor rendezik ugyanis a Pilisi Klastrom Fesztivált...
 • Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014
  Tihanyi Szabadtéri Játékok 2014Az elmúlt 10 évben nagy sikert aratott Tihanyi Szabadtéri Játékok idén is vár minden színház- és zenekedvelőt péntekenként és szombatonként a Belső-tó partján. A színre...
 • Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év Utazója
  Rallyzik, wakeboardozna és a hegyekbe vágyik az Év UtazójaUtolsókból lesznek az elsők" – állíthatjuk biztosan Dobos Judit történetének hallatán, aki az Év Utazója pályázat utolsó napjának éjjelén, abszolút titokban töltötte fel a...
 • Budapest Nyári Fesztivál 2014
  Budapest Nyári Fesztivál 2014A 11. Budapesti Nyári Fesztivál idén is változatos programmal várja azokat, akik nyáron sem szeretnének színházi élmény nélkül maradni. Három hónap alatt a közel száz programból...
 • 10 legjobb könnyűzenei fesztivál
  10 legjobb könnyűzenei fesztiválKönnyűzenei fesztiválban nincs hiány idén sem. A megúnhatatlan nagyok mellett egyre több a kisebb, de nem kevésbé hangulatos rendezvény. Mi összeszedtük nektek a legjobb tizet...
 • Folklór videótáncolj, ha még nem próbáltad!
  Folklór videótáncolj, ha még nem próbáltad!A Magyar Turizmus Zrt. új őrülettel állt elő! Kipróbálhatod a legjobb magyar táncokat különféle hátterek előtt, majd megoszthatod a videót ismerőseiddel. Az első ilyen május...
 • Vízilabda EB Budapesten
  Vízilabda EB BudapestenJúlius 14-től 27-ig Budapesten rendezik meg a Vízilabda Európa Bajnokságot a Hajós Alfréd Uszodában, Budapesten. Májusig fel fogják újítani a margitszigeti uszoda teraszát és...
 • Michael Bublé Budapestre jön
  Michael Bublé Budapestre jönNem akármilyen világsztár látogat el hozzánk, ráadásul még pályája csúcsán. November 2-án a Papp László Sportarénában ad koncertet a kanadai swing/pop énekes, Michael Bublé. ...
 • Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!
  Éljük túl a bizonytalanság korát a TED-del!Joggal tehetjük fel a kérdéseket: Milyen jövő felé tartunk? Lehetséges, hogy egy evolúciós ugrás határán járunk? Mi adhat értelmet mindennapjainknak és milyen jövőképből...

Címkék

#ÉlményItthon (1) abádszalók (1) alternativ budapest (1) a köles reneszánsza (1) balaton (3) balatonfüred (1) balaton sound (1) borfesztivál (1) Budapest (2) budapest avantgarde (1) budapest és környéke (2) budapest program (4) cinetrip (1) éjszakai futás (1) erdőgazdaság (1) észak-magyarország (1) északmagyarország (3) etyek (1) etyeki piknik (1) Európa (1) Év Utazója (1) év utazója (2) fesztivál (1) foci vb kivetítők (1) főzdefeszt (1) gasztronómia (2) gyógynövényhét (1) halloween-fesztivál (1) hol nézzem a vb-t (1) hortobágy (1) irodalom (1) itthon.hu (4) i love balaton (1) jurta (1) kiállítás (1) kiemelt (29) kisvasút (1) köles (1) konferencia (1) kraszna híd (1) kutlúra (1) libamáj (1) libamájfesztivál (1) lillafüred (1) lúgosító (1) madárles (1) Magyar Állami Operaház (1) mária sétány (1) matyó (1) matyó lakodalom (1) művészet (1) nagyszínpad (1) nyugat-dunándtúl (1) nyugatdunántúl (1) nyugat itthon (1) opera (1) orfű (2) őrség (2) őszi piknik (1) palóc (2) palya bea (1) pannonhalma (1) pannonhalmi bencés főapátság (1) parád (1) Pilisi Klastrom Fesztivál (1) pilisszentkereszt (1) programajánló (11) programok (2) prósza (1) Rabócsi Ring (1) sárkányhajó (1) sárkányhajó világbajnokság (1) szabics kikötő (1) szálláshely (1) széchenyi fürdő (1) szeged (1) sziget (1) sziget 2013 (1) Sziget eye (1) színház (1) TED (1) TEDxDanubia (1) tisza-tó (3) tisza-tó átúszás (1) töc (1) tokár tomi (1) újnyugat irodalmi kör (1) vam design center (1) van gogh kiállítás (1) vásárosnamény (1) video (1) videó (1) vőfény (1) wndrlnd (1) zala (1) zamárdi (1) zoárd-napi hídi vásár (1) zöld mikulás (1) zólyomka (1) zólyomkai nyitott pincék (1)