Kiemelt

Kiemelt

 • Mindenki megnézheti a Vad Magyarországot
  Mindenki megnézheti a Vad MagyarországotDecember elején a Vad Magyarország - A vizek birodalma alkotói HD minőségben és teljes hosszában feltöltötték a filmet a Youtube-ra. Ez az a film, ami természetfilm létére a...
 • Magyar designkarácsony az Ajándék Terminálban
  Magyar designkarácsony az Ajándék TerminálbanA Design Terminálban idén már negyedszerre rendezik meg az Ajándék Terminált, amelynek továbbra is változatlan a célja: felhívni a közönség figyelmét a kiemelkedő magyar tervezők...
 • Kirándulj Bigo táskával!
  Kirándulj Bigo táskával!Sosem találsz megfelelő táskát? Túl nagy, túl kicsi, folyton beázik vagy csak egy dologra lehet használni? A magyar Bigo márka tervezői azt mondják, megtalálták a megoldást! A...
 • Tavaszt és kultúrát karácsonyra - BTF 2015!
  Tavaszt és kultúrát karácsonyra - BTF 2015!Különlegességek és ritkaságok is felbukkannak majd a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorában április 10. és 26. között, melyre már november végétől megindult a jegyértékesítés....
 • 5 tökéletes téli étel
  5 tökéletes téli ételA jó téli étel legyen meleg, ez alapfeltétel. Így aztán összegyűjtöttünk öt tájjellegű, kevésbé ismert ételt. Merő vétek lenne elsiklani ezek felett, ha megjön a nagy téli...

Mindenki megnézheti a Vad Magyarországot

Szólj hozzá!   2014. december 10. 17:16

December elején a Vad Magyarország - A vizek birodalma alkotói HD minőségben és teljes hosszában feltöltötték a filmet a Youtube-ra. Ez az a film, ami természetfilm létére a legnépszerűbb hazai program lett a magyar mozikban, és amit 28 különböző fesztiválon díjaztak.

 A Vad Magyarország egy rétisas család életét és egy vidra kalandjait mutatja be, de a négy évszakon keresztül, húsz helyszínen forgott filmben páratlan felvételeket láthatunk kacsákról, szarvasokról vagy halakról is, és az egész estés filmben azért megjelenik az ember és a természet viszonya is. Török Zoltán 2011-es filmje hosszú évtizedek óta az első olyan produkció, ami átfogóan bemutatja hazánk vadvilágát. 

tisza_to_itthon_hu.jpg

Tisza-tó - itthon.hu

videó kiemelt zöldturizmus Vad Magyarország tisza-tó a vizek birodalma

Fényfestés a Bazilikánál

Szólj hozzá!   2014. december 10. 17:00

A főváros egyik legszebb nevezetességeként a Szent István Bazilika kiemelt szerepet kap az adventi időszakban is. A Bazilika előtti téren idén újra karácsonyi vásár, ingyenesen használható korcsolyapálya és egyéb programok várják az embereket, a Bazilika 37x28 méteres homlokzatára pedig minden délutántól estig karácsonyi motívumokat vetítenek.

A virtuális festés, azaz a visual mapping során az épület architektúrájával harmonizáló animációkat vetítenek a falra, a látványt pedig zenei aláfestés kíséri.

950-advent_-_bazilika_2.jpg

A Bazilikára négy különböző, adventi-karácsonyi videót vetítenek, amik mellé felváltva szólnak Antilope Kid (őt hallhatjuk ebben a díjnyertes országimázs-videóban is) és Havasi Balázs zenéi. A mappingben minden nap délután fél öttől este nyolcig gyönyörködhetünk, kivéve hétvégén, amikor kicsit tovább, tízig tart a program.

A részletes programot itt találjátok.

programajánló Budapest Bazilika Antilope Kid

Magyar designkarácsony az Ajándék Terminálban

Szólj hozzá!   2014. december 10. 16:57

A Design Terminálban idén már negyedszerre rendezik meg az Ajándék Terminált, amelynek továbbra is változatlan a célja: felhívni a közönség figyelmét a kiemelkedő magyar tervezők munkáira.

A korábbi évek kedvelt márkái közül most is jelen van  Nanuska, a Nubu vagy a Bp Clothing, de az Ajándék Terminálon például először mutatkozik be Szabó Zsófi és a Kis Hungarikumhatározó könyvsorozat. Az eladott termékek után a Design Terminál idén sem számol fel jutalékot, így azok teljes összege közvetlenül a tervezőkhöz kerül. 

img_2591.jpg

Az Ajándék Terminál közpinti helyszíne ezúttal is az Erzsébet téri Design Terminál, ahol 150 tervező munkái várják az érdeklődőket, de idén már Budapest más pontjain is üzleteket létesítettek (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, WestEnd City Center).

Az esemény egyik kiemelt kísérőrendezvénye a Jótékonysági Design Aukció, ahol közel 70 tervező designtárgyait árverezik el. A licitből befolyó bevétel az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját támogatják.

További információt és részles programot az Ajándék Terminál hivatalos oldalán találtok.

 

kiemelt Budapest Design Terminál Ajándék Terminál

Kirándulj Bigo táskával!

Szólj hozzá!   2014. december 09. 14:01

Sosem találsz megfelelő táskát? Túl nagy, túl kicsi, folyton beázik vagy csak egy dologra lehet használni? A magyar Bigo márka tervezői azt mondják, megtalálták a megoldást!

A Halász György - Rapali Krisztián tervezőpáros vállalkozásának első terméke a Bigo Bag Five táska, ami első ránézésre egy hagyományos félvállas bringástáska, viszont nagyon úgy tűnik, hogy ennél sokkal többet tud.

A vízhatlan anyagból készült, ötvenliteres táska néhány egyszerű mozdulattal piknik takaróvá, gyermekhordozóvá és esőkabáttá is alakítható; kettő, esetleg több táska összecipzározásával pedig akkora zsákot kaphatunk, amekkorát akarunk, csak győzzük cipelni.

A Bigo Bag Five tökéletesen illeszkedik a hátra, így nemcsak kerékpározásra, hanem sima városi használatra is ajánlják a tervezők, és a funkcióinak köszönhetően a természetjáráshoz is ideális partner lehet. Így például, ha  Magyarország különleges helyszíneit tervezed bebarangolni, megtaláltad a legjobb útitársat!

bigo.JPG

kiemelt Bigo Bigo Bag Five

Konferencia az okos mobilitásért

Szólj hozzá!   2014. december 02. 13:37

Magyarország legfontosabb parkolási és mobilitási rendezvényét tartják 2014. december 3-án Budapesten, a Larus Rendezvényközpontban.

A Magyar Parkolási Szövetség konferenciáján az okos városi mobilitás áll a középpontban, az, hogy hogyan alkalmazkodik az egyéni- és közösségi közlekedés a jövő kihívásaihoz. A szövetség céljai között szerepel a hatékonyabb együttműködés a turisztikai szolgáltatókkal, ezért az esemény fővédnöke Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes-államtitkár.

citycars.png

A Magyar Parkolási Szövetség konferenciáján nemcsak szűk szakmai csoportok, hanem olyan csatlakozó iparágak képviselői is szerepelnek, mint az autógyártás, a telekommunikáció, a turizmus, az ingatlanfejlesztés vagy az energiaszolgáltatás.

A CEE Parking Development Forum a parkolás mellett az elektromos mobilitás és az okos város témákban körüljárja a Budapest 2020 programot, a legújabb parkolási technológiákat, a külföldi parkolási társaságok kommunikációját vagy az elektromos töltőállomások helyzetét is.

A nemzetközi és hazai szakértők részvételével zajló konferencia a tudástranszferre törekszik, betekintést enged a világ nagyvárosainak parkolási rendszereibe. Prezentálják például Amszterdam parkolási modelljét, ahol mindössze egyetlen cég üzemelteti a város százötvenezer parkolóhelyét.

A konferencián elektromos- és hibrid autókat is bemutatnak, a helyszínen a Nissan LEAF, a Volkswagen E-Golf, valamint a TESLA S-Modeljét lehet közelebbről megismerni.

A hivatalos program itt található.

 

Magyar Parkolási Szövetség CEE Parking Development

Tavaszt és kultúrát karácsonyra - BTF 2015!

Szólj hozzá!   2014. december 01. 16:45

Különlegességek és ritkaságok is felbukkannak majd a 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorában április 10. és 26. között, melyre már november végétől megindult a jegyértékesítés.

Ahogy tavaly is, a legtöbb előadás a MÜPA égisze alatt látható majd. Koncertek mellett opera-, balett-, tánc- és színházi, képzőművészeti program is szerepel a Budapesti Tavaszi Fesztiválon résztvevő intézmények repertoárján.

15_04_13_Gershwin_Piano_Quartet (1).jpg

A Gerschwin Piano Quartet  április 13-án a  Vigadóban lép fel

Így az Alíz csodaországban című meseregény 150. évfordulójának apropójából készült hegedű-zongora estet vagy Oscar-díjas operatőrünk, Zsigmond Vilmos fotóiból készül kiállítást is láthatunk.
Szintén kuriózumnak ígérkezik a Gerschwin Piano Quartet koncertje.

Táncrajongóknak is van néhány remek hírünk: a legendás Novák darab, a Magyar menyegző felújított változatát is láthatjuk a fesztivál programjában. Ennek a produkciónak egyébként az Aréna ad majd helyet, nem a Művészetek Palotája. 

15_04_24_Orpheus_Chamber_Orchestra_musicians.jpg

Az Orpheus Chamber Orchestra április 24-én a Zeneakadémia Nagytermében ad koncertet. 

És lesz például David Sanborn saxofonistának egy koncertestje a BTF alatt, méghozzá április 15-én a MÜPÁ-ban, 

Nem beszélve Jack DeJohnette jazzdobos láttatlanban is elképesztő (!) koncertjéről, aki Roscoe Mitchel, Henry Threadgill, Muhal Abrams és Larry Gray társaságában lép majd fel. 

15_04_22_Jack_DeJohnette_Made_In_Chicago_c_Paul_Natkin.jpg

Április 22-én, a Művészetek Palotájában láthatjuk őket 

A legkapósabb programokra már most érdemes megvásárolni a belépőket, hiszen a fesztivál rengeteg külföldit is a fővárosba vonz, hamar elkelnek a jó helyek. Például beszerezhetjük kiváló ajándék gyanánt szeretett rokonainknak, ahogy a fesztivál szervezői javasolják. 

JEGYEK itt válthatók
Még több fellépőről olvashattok itt>>

müpa kiemelt aréna budapesti tavaszi fesztivál zsigmond vilmos fotó kiállítás magyar menyegző

Michael Nyman premierje a Művészetek Palotájában

Szólj hozzá!   2014. november 28. 10:07

A brit Michael Nyman elsősorban olyan filmek zeneszerzőjeként ismert, mint a Zongoralecke vagy a  A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, de számos hangszeres, zenekari és színpadi művet is komponált már. Az idén hetvenéves művész november 28-án, pénteken a Művészetek Palotájában Magyarországon először mutatja be War Work című darabját, amelyben az első világháború kitörésének századik évfordulójáról, és a háború katonai és civil áldozatairól emlékezik meg.

6614.jpg

Michael Nyman 70 éve

A War Work különböző helyszíneken, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban készült korabeli archív felvételekre támaszkodik, ezek peregnek némafilmként a háttérben, és ezt kíséri Nyman és kamarazenekara. A mester a zongoránál ül, és a vezényletével olyan zeneszerzőket idéznek meg, mint Beethoven, Schubert vagy Chopin, a részletekből pedig egészen új, szinte végtelennek ható zenei struktúrák születnek.

Az összhatást a kortárs operák főszereplőjeként is ismert walesi énekesnő, Hilary Summers teszi még drámaibbá, ő nyolc olyan költeményt szaval el, melyek szerzői a világháború áldozatai voltak, köztük a magyar Gyóni Géza, akinek Csak egy éjszakára... című verse hangzik el.

A War Work a tematikára és az esetlegesen felkavaró képhatásokra tekintettel 16 éven felülieknek ajánlott. A darab a párizsi Cité de la musique, a Chalons-en-Champagne-i La Comete, a metzi L'Arsenal, a Kölni Filharmónia és a Művészetek Palotája közös produkciója.

További információ a MüPa oldalán.

 

müpa Művészetek Palotája Michael Nyman War Work

Újra Budapesten a Nouvelle Vague!

Szólj hozzá!   2014. november 26. 10:51

Mások számait feldolgozni nem annyira kivételes mutatvány, de az már az, ha feldolgozások révén, de mégis saját jogon leszünk világsztárok. Ezt műveli a Magyarországra már sokadszorra visszatérő Nouvelle Vague együttes.

Marc Collin és Oliver Libaux vezetésével a francia zenekar pont tíz éve jelentkezett első nagylemezével, és a siker receptje azóta is változatlan. A Nouvelle Vague a hetvenes-nyolcvanas évek post punk/new wave színterének zenéit dolgozza fel olyan előadóktól, mint a Depeche Mode, a Clash, Billy Idol vagy a Joy Division, leginkább a klasszikus brazil zenei stílus, a bossa nova eszköztárával.

A folyamatosan változó tagságú, megunhatatlan csapat 2014 december 6-án az Akvárium Klub Nagyhallját változtatja füstös francia lokállá.

JEGYEK

nouvelle vague akvárium koncertajánló programajánánló

5 tökéletes téli étel

4    2014. november 25. 15:52

A jó téli étel legyen meleg, ez alapfeltétel. Így aztán összegyűjtöttünk öt tájjellegű, kevésbé ismert ételt. Merő vétek lenne elsiklani ezek felett, ha megjön a nagy téli habzsoló kedvünk. Lássunk is mindjárt hozzá ezekhez!

1.   Pomposok között a Jászlepény a király

„Szegények lepényéből a legfelkapottabb fesztivál étel” – így aposztrofálja az Origo.hu a magyar pizzának kikiáltott, szigorúan kemencében sült kenyérlángost, azaz a langallót, vagyis a pompost. A tejfölös alap és a lilahagyma szalonnával tipikus, a sonkás lányos, a kolbászos pedig brutális ebből a műfajból. A legjobbat pedig állítólag egy szolnoki vállalkozó készíti, aki összehívta a környező falvak asszonyait, hogy kitalálják a tökéletes lepény receptjét. A teljes sztorit megírtuk itt.

Jászlepény.jpg

pompos_jaszlepeny.jpg

2.   Hurka helyett: Cigánka

100%-ig téli étel a disznótoros, ez nem vitás. Jó fajta hurka-kolbászos kóstolókat néha kifoghatunk a városban is a hentesnél vagy a Csarnokban, de az igazi persze a vidéki íz és hangulat együttes bája. Amit erről a műfajról még nem tudunk, az például a szó szerint vérbeli csabai cigánka. A cigánka valójában egy kerekded, kolbászhúsos, szalonnával és rizzsel töltött májas hurka, melyben megjelenik minden jó dolog, amit a disznótorosban szeretünk. Nem szép (sőt!), viszont laktató, és kiválóan kíséri a másik dél-alföldi specialitást, a Gyulai pálinka téli kiadását. Még több betyáros étel a Dél-Alföldről itt

10710840_852768558096377_1915256763716144207_n.jpgA cigánka igazi hazájában kolbászból van a kerítés is. Kép: Csabai Kolbászfesztivál

3.   Gőzgombóc édesen és káposztásan

Bár a legtöbben édes, mákos verzióban ismerik a gőzgombócot, Baranyában, ahonnan a nagymamám is származik, ez egy pikáns káposztás étel. Puha, szivacsos szerkezete és a megkaramellizálódott forró káposzta miatt tökéletes téli étel. Azt mondják, a legjobbat Geresdlakon készítik a gőzgombócból, ahol nem a nagyim-féle vegán, bólyi módon, hanem húsos szalonnával, sőt kolbásszal gőzölik a gombócokat. Geresdlak egyébként kivételesen szép helyen, dombok között fekszik Szekszárd és Pécs között, és van egy nagyobb bányató rendszere is. Így nyaranta is kiváló úti cél, a gőzgombóc viszont maradjon a késő ősz és a tél csemegéje. 
A káposztás változatról itt nézhettek meg egy videót

Viszont most, hogy havazik a Mátrában, egészen nagy létjogosultsága van a hütték elhagyhatatlan édes gőzgombócának, amit az "Aprócska Ausztriában"  egy combos síelés után falhatunk be. 

4.  Dödölle, te zseniális!

Zalában és Vas megyében meglepően különleges ételeket készítenek. Ott van például a tökös-mákos rétes, a tökmagolaj és a prósza. Igazi téli ételük pedig a dödölle, amiről a kis dalocska is szól Éliásnak és Tóbiásnak címezve. A dödölle nem más, mint fáradságos munkával kikevert főtt krumplis massza sütve sok-sok extrával, mint pirított hagyma, szalonna és rengeteg tejföl. Kakaspörkölttel – azt mondják – felülmúlhatatlan. 

Mint minden jó recept, ez is fel-fel bukkan országszerte, csak más néven, így Szatmár-Beregben cinke, a palóc atyafiak változata a ganca, Somogyban és Baranyában pedig gánica a neve. 
Az autentikus zalai receptet pedig itt találjátok.

f7a0a54c92471ac4480e727e4ccf93df_XL.jpgDödölle Zalából -  Kép: innovativdelzala.hu

5. Téli fogassüllő

Disznótorost a Balatonnál is készítenek, speciel van, aki erre nem gondolt. Nagy hagyománya van ennek Vonyarcvashegyen, ahol egy egész hétvégét szentelhetünk a hurka-kolbásznak, balatoni bornak és a Balaton-felvidéki tájnak. Tihanyban viszont a forraltbor-főzésnek kerítenek – idén december 6-án – egy világra szóló versenyt. Ez utóbbi azért is tökéletes, mert a Balaton Jolly Joker ételéhez, a jó fogassüllőhöz telente a fehér bort érdemes forraltra lecserélni. A fogassülőt pedig paprikás lisztben kisütve, citrommal díszítve, arccal a Balaton felé igazán királyság enni nem csak az adventi decemberben, de mondjuk a kopogós februárban is. Itt is van a receptje

kiemelt gőzgombóc disznótor töki pompos cigánka

Alternative Budapest: nincs több King Kong a SOTE tetején?

14    2014. november 23. 16:44

Kovács KoPé Péter, az Alternative Budapest alkotója rövid idő alatt terítette a komplett webet Budapestről szóló kamufotóival, melyek nagyszerűsége pont az, hogy ezeken a képeken minden megtörténik, amit kreatív elme képes kitalálni. Rengeteg kiállítást, Index címlapot, számtalan cikket és interjút felölel az Alternatív Budapest méltatása, kivesézése vagy részletezése.

20140317_171625-sky-750.jpg

Nem is alaptalanul, mert az Alternatív Budapest képein megjelennek a legképtelenebb karakterek Pókembertől (aki a Nyugati tér órájáról fixírozza a jónépet) a Jókai téren szoborként posztoló Batmanen át egészen az alkotóval selfie-zgető alkotóig. És persze itt van King Kong is a SOTE tetején. 

kingkong-sote-eff-insta22.jpg

Most azonban bezár a bazár – (egyelőre) az utolsó, viszont legteljesebb kiállítást láthatjuk a különös kegyetlenséggel megspékelt budapesti pillanatképek portfóliójából 2014. december 11. és 2015. január 17. között. Nem is akárhol, a Palomában és nem is akárhogy, mert *UPDATE* a kiállítást Nemere István sci-fi író nyitja meg

bpalter-hird-paloma-640x100-banner.jpg

Pont egy éve kezdődött az Alternative Budapest királysága. Az első kiállítás ugyanis tavaly novemberben lepte meg a nagyközönséget. Az eltelt egy év alatt kétszer tarolt az ARC kiállításon (erre már Chuck Norris is felkapná a fejét), szinte kéthavonta nyíltak kiállításai, és az olyan döbbenetesen nagyszabású fórum is, mint a Stan Winston School of Caracter Arts – a maga 1 millió 300+ ezer Facebook követőjével  –   felfedezte KoPé, a szerény reklámgrafikus munkáit.

DSCN3281-alien-kicsi.jpg

„Az utóbbi időben már a vízcsapból is Kovács KoPé Péter remekül megpimpelt Budapest-képei folynak, de ez most nagyon aktuálisra sikeredett.” – írta például az Urbanista blog a Ferenciek tere átalakítása kapcsán készített képre.

junglee-eff2.jpg

Réz András esztéta kapta el talán legjobban az Alternative Budapest sorozat lényegét, amikor azt mondta, "abszolút gyorsan reagál a körülöttünk zajló eseményekre" és „Budapest minden porcikájában”. 

Mi is kerekítettünk róla például egy összehasonlító interjút a Budapest Avantgarde-dal. 

December 11-től a belváros patinás művészudvara, a Paloma ad teret az év utolsó és egyelőre lezáró jellegű kiállításának, melynek különlegessége lesz, hogy a teljes sorozatot és az eddig még soha ki nem állított darabokat is meg lehet majd szemlélni egy teljes hónapon át.

Hiányozni fognak az Alternative Budapest képei, hiszen annyi aktuális dologgal lehetne még feldobni a Rákóczi-hídról hamarosan Újbudára szaladó 1-es villamost, a megújult és nagyon szép Várkert Bazár környékét, BuBira lehetne ültetni pár popcult ikont is, az elképesztően jól sikerült Rudas fürdő tetején pedig bármelyik szuperhős szívesen pezsgőfürdőzne a poén kedvéért.

galla miklós alternative budapest kovács kopé péter alternative budapest a palomában

20 éves születésnap a 41. Pecha Kucha esten

Szólj hozzá!   2014. november 20. 15:42

A Pecha Kucha Night Budapest mostani estje az idén 20 éves Szellemkép Szabadiskola körül forog. A rendezvényen az iskola jelenlegi és volt hallgatói, illetve oktató, azaz fotósok és filmesek munkáit ismerhetjük meg. Ezúttal azonban az alkotók új oldalukról mutakoznak be, azt láthatjuk, hogy egyéb alkotótevékenységeik során mivel foglalkoznak.

pkn_41_banner_final.jpg

A Pecha Kucha estek receptje, hogy minden előadó 20 képet vetít a munkájával kapcsolatosan, és mindegyiket csupán húsz másodpercig, így 6 perc 40 másodperc után jöhet is a következő előadó. 

A mostani Pecha Kucha Night egy születésnap is egyben, itt ünnepli alapításának 20-ik évfordulóját a Szellemkép Szabadiskola. A jelenlegi és volt hallgatók és oktatók viszont nem fotósként vagy filmesként adnak elő, hanem más művészeti tevékenységeikről nyilatkoznak építészként, kóristaként, néptáncosként vagy éppen grafikusként. 

Az előadók listáját itt találjátok.

Pecha Kucha Night Budapest Szellemkép Szabadiskola

Lovas Világkupa 2014, Budapest

Szólj hozzá!   2014. november 20. 15:10

November 29-én és 30-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában az év legnagyobb lovas rendezvénye, az Uniqua VIII. Lovas Világkupa.

LVK - sajtofoto 1.jpg

LVK - sajtofoto 5.jpg

Nem csak a lovas versenyek szerelmeseinek szólnak a programok, a díjugratás és fogathajtó futam mellett lesz Equissimo Lovas Színházi Show, akrobatikus lovas bemutatók világsztárokkal és gyerekprogramok is, pónigaloppal és Mikulással.

A Lovas Világkupa 58.000 euró összdíjazású versenyeire 500-nál is több lovas, hajtó és sportdiplomata akkreditált, köztük a fogathajtás nagyjai: Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Chirstoph Sandmann és Georg von Stein. Hazai versenyzőként Dobrovitz József csap majd a lovak közé.

LVK - sajtofoto 2.jpg

LVK - sajtofoto 3.jpg

Díjugratásban is bravúros lovaglásokra számíthatunk. Itt lesz többek között az osztrák Markus Saurugg Texas nevű lovával, a lengyel Jaros aw Skrzyczy Crazy Quick-kel és Jörne Sprehe, aki tavaly nyerte el a nagydíjat. Magyar színekben Krucsó Balázs, Horváth Balázs, ifjabb Lázár Zoltán és James Wingrave indulnak majd.

További érdekességek és részletes program itt.

budapest

Nyári visszatekintő: TOP 10 Magyarország

Szólj hozzá!   2014. november 20. 11:36

10 hét alatt 10 rész, több ezer kilométer, minimum 4 wakeboard pálya, 1 ejtőernyős ugrás, 3 út a föld felett, két merülés a föld alá, 1 erdei vonattal tolatás, és még rengeteg élményt zsúfoltunk bele az Év Utazója websorozat első évadába júliustól szeptemberig. 

Az összes Év Utazója videót itt láthatjátok

A sorozat főszereplőre az Egerben tanuló debreceni egyetemista, Dobos Judit volt, aki vendégeivel és műsorvezető társával, Tokár Tomival vadabbnál vadabb kalandokba bonyolódott. Például rózsaszínben futkároztak és Helló Kitty-s vízi biciklivel köröztek, ami az egyik legemlékezetesebb kalandja volt Jucinak. De ne is szaladjunk ennyire előre, mert megkérdeztük egyenesen a főszereplőt, hogy melyek voltak a kedvenc élményei.

0. WAKEBOARD!!!!! 

1. Merülés a Kőbányai Pincerendszerben mindenképp emlékezetes, már csak a hideg víz és a búvárruha felvételének mókás pillanatai miatt is.
Mielőtt merültem a Kőbányai Pincerendszerben, fel kellett vennem egy búvárruhát. Itt mindjárt el kell mondanom, hogy ehhez a ruhához nem jár egész testes cipőkanál, pedig kellene...  Mindehhez 13 fok volt, ami fürdőruciban meglehetősen kőkemény élmény. :) Végül úgy sikerült belepasszírozni a gumiruciba, mint a kisgyerekeket a harisnyába: beleráztak. 

búvár.jpg

Erről nem, de a merülésről készült videó: 

2. A tandemugrás, ami a magasságtól való megszabadulás koronázatlan királynője, és egyben ekkor voltam a legmagasabban is a forgatás 10 hete alatt, ráadásul Békéscsabán. Konklúzió:  40 másodperc alatt zuhanni 1500 métert mégiscsak derék!  

ejtő.jpg

3. Repülőgép vezetés a szegedi repülőtéren. Egy Falke SF 25 típusú motoros vitorlázórepülőt volt szerencsém vezetni. Rá kellett jönnöm, hogy egy dolog az adrenalin, amit érzek odafent, de teljesen más uralkodni is rajta, azáltal, hogy vezetsz. A lebegés érzését itt is éreztem. Azt hiszem könnyű beleszeretni a magasságba, csak jó felől kell megközelíteni, például: egészen fentről! 

4. Kristálytorony…gyerekpálya a legfelső szinten. Szerintem nagyon mókásak lehettünk, ahogy féltünk fent. A gyerekek persze, mintha mi sem történt volna, halált megvető bátorsággal másztak fel-alá mögöttünk. Itt próbáltuk ki az óriáshintát is!

10526077_1446578642284804_625679204895989444_n.jpg

5. Gyorsaság

A mogyoródi Driving Camp és a Mountaincart a Mátrában viszi a prímet szerintem, a vízben pedig az Extrém motorcsónakázás Gergelyiugornyán.

10583902_1456449294631072_1737392766735599233_n.jpg

6. Balaton Sound -  zuhogott az eső, mikor odaértünk. Természetesen egyikünk sem volt igazából felkészülve erre, se gumicsizma, se vízálló ruha vagy cipő, semmi! Megálltunk egy pár kisboltban, mondván, hogy sebaj, veszünk esernyőt! Mint kiderült a környéken mindent eladtak már. Se szemeteszsákot nem lehetett kapni, se gumicsizmát… mondanom sem kell, hogy az esernyő vagy esőkabát elérhetetlen cikk volt. Miközben az emberek már folpackba csavarva mászkáltak, mi elhoztuk az egyik utolsó, még forgalomban lévő napernyőt. Nagyon csábos volt Tomi és Milán együtt egy napernyővel. Tomi az után az este után ki sem mosta a fehér cipőjét. Inkább vett egy újat.

7. A legképtelenebb dolgok I.: a Köpés. Bármilyen vicces, az egyik legmeglepőbb dolog számomra egy technikai dolog. A búvárleckén elmagyarázták, hogy bepárásodhat a búvárszemüveg. Hogy oldjuk meg? Beleköpünk és elmaszatoljuk. Azt is mondták, hogy vannak erre speciális szerek, de ez a bevett módszer, mert a nyálát ritkán felejti otthon az ember. 

8. A legképtelenebb dolgok II.: Villányi Rozé Maraton, mert elképesztő, hogy létezik egy olyan fesztivál Magyarországon, ahol mindenki rózsaszínben rohangál. Rózsaszín parókák és elképesztő jelmezek kavalkádja az egész rendezvény, mindenki tombol, fergeteges a hangulat. Persze, elképesztőnél elképesztőbb jelmezeket látni. Itt láttam először futót gumicsizmában.

9. Vízitúrák:kenuztunk több helyszínen is. Az egyik a Tisza-tó, ami szerintem egyedülálló a zegzugos ösvények miatt, ugyanitt próbáltuk a kétéltű járgányt és a zsilipelést is, és nem utolsósorban a kamikáze motorcsónakot.. Mindegyik egyfajta vízitúra. Vízitúra volt szerintem a SUP is a Balatonnál, az egyik legfurcsább vízi valami, amin voltam. Az éjszakai horgászatot is érdemes kipróbálni, ha van türelmetek!

10526102_1452625315013470_2165930868990029847_n.jpg
10. A legmenőbb dolgok:
Kékszalag rajtja
Hajókázás a Dunán, a Balatonon. Közben pezsgőzés, borkóstolás és persze gyönyörű kilátás

image.jpg
Kétéltű a Tisza-tónál
Repülőgép vezetés Szegeden
Íjászkodás
Halászléfőzés Baján
És még ezek:  

balaton mátra kiemelt tisza-tó

Az új Kondor-regény helyszíneit is bejárhatjuk Budapesten

Szólj hozzá!   2014. november 20. 10:16

Az ősz egyik fontos irodalmi megjelenése Kondor Vilmos Szent Korona-trilógiájának második része, A koronaőr második tévedése. A Szent Korona viszontagságos történetéről szóló regények helyszíneit hamarosan speciális városnéző sétán is bejárhatjuk, de a Hosszúlépés szervezésében ettől függetlenül folyamatosan részt vehetünk a Kondor előző ciklusához, a Bűnös Budapesthez kapcsolódó Bűnös város túrán is. Ennek állomásain megismerhetjük a korabeli Budapest alvilági helyszíneit, ráadásul nemcsak a Kondor-regényeken keresztül, hanem általában a magyar krimiirodalom segítségével. 

Kondor Vilmos történetei mellett a Hosszúlépés más tematikájú alternatív városnézéseket is szervez Újpesttől Zuglóig, viszont nem ők az egyetlenek ebben a műfajban. A Bupap aktuális túrái például a budai Vár zsidó és török emlékeit vagy a Svábhegy politikai múltját mutatja be, az Imagine Budapest pedig gasztrotörténeti sétákat vagy a városi világítás történetéről szóló programot kínál. 

Az Év Utazója például részt vett a Vár bűnös múltját feltáró sétán, ami így néz ki:

A valódi kilétét első regényétől kezdve rejtegető Kondor Vilmos Facebook-oldalán mutatta be az új regény első "hangos"  részletét  A koronaőr második tévedéséből, melyet Németh Kriszta olvas fel. Ennek segítségével átérezhetjük a kötet hangulatát, és egyben pontos leírást is kapunk arról, hogy hogyan nézett ki az Astoria 1919-ben. Kiderül például, hogy az Astoria Hotelt ugyanúgy lehetett mesebeli toronynak, mint egy dagadt kofának látni.

Kondor Vilmos: A koronaőr második tévedése by Agave Könyvek on Mixcloud

Kondor Vilmos a bűnűgyi regény és a noir műfajában, a bűnűgyi zsurnaliszta Gordon Zsigmond főszereplésével játszódó Bűnös Budapest-ciklussal vált ismertté. Ennek lezárása után kezdett a Szent Korona-triilógiába, amely részei már kalandregények, főhőseik pedig a Szent Koronát védelmező Wertheimerek.

 kondor-vilmos-a-koronaor-masodik-tevedese-b1.jpg

programajánló Budapest Astoria Kondor Vilmos alternativ budapest A koronaőr második tévedése

5 legszebb magyar adventi vásár

2    2014. november 19. 10:17

A karácsonyi készülődés legjobb része az utcai vásárok látogatása. Fahéj és forralt bor illatban sétálni az árusok között, nézelődni, válogatni, okos ajándékokat venni, beszélgetni, kicsit fázni, majd egy pálinkától vagy teától átmelegedni, jó társaságban.

mtzrt bp logo.jpg

Vörösmarty téri Karácsonyi Vásár

A főváros legnagyobb Adventi vására már 15 éve gyönyörködteti a belföldi és külföldi látogatókat a karácsonyi készülődéstől év végéig. A Vörösmarty téri karácsonyi forgatag több nemzetközi tematikus toplistán szerepelt már, volt, hogy első helyen, megelőzve a többi európai vásárt. A százhúsz kézművest idén is a Magyar Kézműves Szövetség zsűrizi, hogy csak a legjobb minőségű termékek kerüljenek a vásárlókhoz.

Egy forralt borral, teával vagy kürtős kaláccsal a kezünkben órákig nézelődhetünk a standok között, válogatva a mézeskalácsok, ékszerek, kerámiák, szűcs- és bőrmunkák között. De jelen lesz a hazai gasztronómia legjava is, úgy, mint házi sajtok, sonkák, kolbászok, valamint desszertfélék: marcipán és csokoládé bonbonok. A hangulatot jazz-, utcazene és világzene koncertek teszik majd teljessé, hétköznapokon délután 4 órától, a hétvégén délelőtt 11-től. Az utolsó műsor 20:15-kor kezdődik majd.

Hétköznapokon 14 órától délután 6-ig, hétvégén 10-től 1-ig és 4-től este 7-ig várja a gyermekeket a játszóház, ahol az idei év legizgalmasabb újdonsága található: a mesés körhinta.

Még több adventi rendezvény Budapest környékén itt!

A négy adventi vasárnapon, minden alkalommal, más-más felekezet egyházi személyisége gyújt meg az óriás koszorún egy gyertyát, az utolsót december 21-én.

A standok és a színpad november 28-án nyitnak, hétköznap este 9-ig, hétvégén este 10-ig várják a vendégeket, egészen szilveszter napjáig. December 24-én 10-től 2-ig.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Akik a Vörösmarty téri forgatag helyett valami kisebbre és családiasabbra vágynak, azoknak a Szent István Bazilika előtti vásárt nem szabad kihagyniuk. Itt is lesznek ételek és italok, kézműves árusok, jótékonysági események, hütte és Adventi gyertyagyújtás november 30-án.

Idén sem maradhat el a fényfestés a Bazilika homlokzatán, amit minden nap félóránként 16.30 és 20.00 között nézhetünk meg.

A vásár november 28-án nyit és január 1-jén zár be. És itt egy videó, ami megmutatja, nagyjából milyen ott a hangulat:

Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

A pécsi adventi vásár központja idén is a Széchenyi tér lesz, de a környező utcák is szépen fel lesznek díszítve. A vásár november 28-tól december 24-ig tart majd, és elsősorban a kézművesekről és a vendéglátókról fog szólni. Idén is lesz Mikulás Ház, ahol különböző gyerekprogramok várják a legfiatalabb látogatókat.

Újdonság lesz viszont az Europa Canttal közös koncertsorozat, amely során minden adventi vasárnapon kórusok lépnek majd fel a vásáron. Utána pedig Kis Pécsi Zene zárja a heti programot, a városháza erkélyéről.

Ha már Pécsett járunk, érdemes megnézni a frissen felújított dzsámit és a Csontváry Múzeumot.

Debreceni Advent

Advent első vasárnapján, november 30-án kezdődik a karácsonyi vásár megszokott helyén, a Kossuth téren és a Piac utcán. De ünnepi fényben fog úszni a Nagytemplom mögötti emlékkertet, a Kálvin tér, a nyugati kiskörút, a Darabos, a Burgundia, a Simonffy utca és természetesen a Hal köz is. A Piac utcán újra lesz majd fényfa és fényszökőkút is.

5 leghangulatosabb adventi családi program országszerte – Klikk ide!

Az elmúlt években megszokott vendéglátóstandok természetesen idén is kínálják majd a grilleket, sülteket, desszerteket, az árusok pedig a kézzel készített ajándékokat, ruhákat, ékszereket és még sok minden mást, amit majd a látogatóknak kell felfedezniük.

A Kossuth téren a Kölcsey Központ szervezésében tartanak majd minden adventi vasárnapon egyházi programokat. Ez a rendezvénysorozat november 30-án 15:30-kor indul Adventnyitó Istentisztelettel, a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolájának közreműködésével. Utána következik az ünnepi gyertyagyújtás.

November 29 és december 24 között várja a gyerekeket a Malompark karácsonyi játszóház, készségfejlesztő játékokkal, interaktív programokkal, bábelőadásokkal, karácsonyi mesékkel, ajándékkészítő foglalkozásokkal.

mtzrt debrecen logo.jpg

Fehérvári Adventi Sokadalom

Székesfehérváron november 30 és december 24 között várja a látogatókat a feldíszített belvárosban az idei Adventi Sokadalom. Az ünnepi készülődés idején kézműves-, és ajándékvásár, szabadban sütött hagyományos ételek, forralt bor, gyerekfoglalkozások, kamarakoncertek, színházi előadások és kiállítások gondoskodnak a testi-lelki feltöltődésről, szórakozásról, jó hangulatról.

A Városház teret uraló Országalma körül a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely, a Városháza, a Püspöki palota és a Hiemer-ház műemléki épületeinél keresve sem találnánk pompásabb díszletet a karácsonyi vásárhoz.

A Városház téri színpadon a négy adventi hétvégén, szombat és vasárnap délután gyerekeknek szóló mesék, dalok, helyi kórusok előadásai, meghívott zenekarok koncertjei lesznek műsoron. A Püspöki palota pompázatosan díszített adventi udvara minden hétvégén megnyílik az érdeklődők előtt, ahol közös gyertyagyújtás emeli az ünnep fényét, a helyi kézművesek és termelők portékáiból vásárolhatunk. A környező épületekben különleges kísérőprogramok teszik teljessé a fesztivált, mint például kamarakoncertek, „Adventi Meseház” a Hetedhét Játékmúzeumban, kézműves foglalkoztatók és játszóházak.

banner blog.jpg

budapest pécs programajánló székesfehérvár vásár karácsony debrecen advent

Sok jó kiállítás vár még a Fotóhónapon

Szólj hozzá!   2014. november 18. 14:31

November 30-ig tart az idei Fotóhónap, és addig még számos kiállítás nyílik, illetve több tárlat még hetekig megtekinthető. Ezek közül ajánlunk néhányat a teljesség igénye nélkül.

Az első világháború századik évfordulója természetesen megjelenik a Fotóhónap rendezvényein is. Ilyen például az Országos Széchényi Könyvtár kiállítása is, a Képsorsok (nyitva november 19-től - 2015. január 10-ig), amelyen a könyvtár első világháborús fotógyűjteményét ismerhetjük meg. Ez egyben a magyarországi közgyűjtemények fényképszekciói között a legrégebbi magyar tematikus archívum. A gyűjtemény a XX. században szinte végig a könyvtár raktárában kallódott, aztán 1994-ben egy részét kiállították, de teljes feldolgozása csak 2008-ban kezdődött meg. A kiállítás így tehát nemcsak a világháborúról és a fotók készítőiről, illetve alanyairól szól, hanem egy fotóarchívum hányattatott sorsáról is.

fotohonap megnyito 2014.jpg

Fotóhónap megnyitó 2014; fotohonap.hu

A Csontváry Művészeti Udvarházban december 8-ig megtekinthető a Táj-élmény, amely a kortárs magyar fotográfusok és a természet viszonyát mutatja be. A kiállított anyag az idei Esztergomi Fotográfiai Biennálé pályázátará érkezett munkákból válogat, amelynek témája a keresett, megtalált vagy megalkotott táj képi ábrázolása volt. A képeken keresztül végignézhetjük, hogy a klasszikus tájkép hogyan alakult át időben és térben, és hogyan nőtt meg az épített környezet szerepe.

A Budapest Galériában november 13-án nyitott a Retracings - archívumhasználat a kortárs fotográfiában című kiállítás (január 12-ig nyitva), amely középpontjában az archívumok természete és jelentésük vizsgálata áll. A magyar és román alkotók különböző gyűjteményeket átvizsgálva, a fotográfia segítségével gondolták újra az identitás, a történelem, az emlékezet és a felejtés kérdéseit.

A debreceni MODEM-ben 2015. február 1-ig látható a világhírű holland fotós és kísérleti filmes, Erwin Olaf átfogó fotókiállítása. A teátrális és meghökkentő megoldásairól ismert Olaf rövidfilmjeit az EU Shorts fesztiválon két éve már megismerhette a magyar közönség, most Debrecenben pedig az első átfogó magyarországi kiállításán számos fotósorozatát, és a hozzájuk tartozó installációkat, videókat mutatják be. A MODEM tárlata Kelet-Európában elsőként merít ennyire szélesen az életműből.

Olaf tervezte a holland euró érmét, fényképezi a királyi családot, kifinomult és provokatív stílusát imádja a reklámvilág is, munkái pedig tízezer dollár felett kelnek el a műkincspiacon. A debreceni Körhinta kiállításon az Alkony, a Pirkadat, a Bánat, a Bánatportrék, a Kulcslyuk illetve a Berlin című sorozatait ismerhetjük meg.

A Szentesi Művelődési Központban november 24-én nyíló, és január 5-ig látható Alföldi kézműves fotográfiák című kiállításon csak olyan munkák szerepelnek, amiknek semmi közük sincs a digitális képkészítéshez. Az Alföldön ugyanis az elmúlt évben néhány fotós a régi technikák felelevenítésével kezdett foglalkozni, és a művészi, kézműves alkotásra törekednek. A cianotípia kallitípia, az olajnyomat, vagy a kollódiumos-nedves eljárás során szokatlan látványvilágú, de mégis sokkal átgondoltabb és tudatosabb végeredmény született. Az biztos, hogy így még nem láttuk az Alföldet!

A Fotóhónap összes kiállításáról itt található részletes információ: fotohonap.hu

kiállítás aktuális

Michel Gondry filmjével nyit az Anilogue Fesztivál

Szólj hozzá!   2014. november 17. 13:32

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg Budapesten az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmesztivált. November 19-e és 23-a között az Uránia moziban hét nagyjáték- és harminc rövidfilmmel várják az animációs filmek kedvelőit.

anilogue2014.jpg

Az idei Anilogue-ot Michel Gondry filmje, az Animált beszélgetés Noam Chomskyval nyitja, amelyben az Oscar-díjas francia rendező időutazásra használja a híres filozófus gondolatait, kézzel rajzolt animáció, archív fényképek, és interjúrészletek segítségével.

A fesztiválon levetítik Bucsi Réka Oscar-díjra is esélyes filmjét, a Symphony no. 42-t, de bemutatják nagyvásznon Simon Balázs klipjét is, ami Nils Frahm német zongorista művéhez készült, és az egyik legjobb idei zenei videóként emlegetik.

 A Symphony No. 42 előzetese

A fesztivál díszvendége a világhírű argentin animációs rendező, Juan Pablo Zaramella, aki mesterkurzust is tart, és természetesen retrospektív vetítést is tartanak a munkáiból. Az Anilogue tiszteleg az idén 80 éves Jan Švankmajer előtt is: A párbeszéd lehetősége / A film és képzőművészet között című kiállításon bemutatják a legismertebb cseh animációs filmrendező eddigi munkásságát.

animációs film Budapest Anilogue Uránia mozi

Zöld Szálloda díj 2013-2014

Szólj hozzá!   2014. november 17. 09:52

MSZSZ_zld.jpgA Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége átadta a 2013-2014-es Zöld Szálloda címeket. A nyertes hotelek két évig használhatják majd az emblémát.

A Zöld Szálloda címet kétévente ítélik oda a környezettudatosan működő és ez irányban aktívan fejlesztő szálláshelyeknek. A háromtagú zsűri szigorú rendszer szerint pontozza a szálláshelyeket, mint például az energia- és víz takarékosságtól kezdve, a hulladék kezelésen, csökkentésen és újrahasznosításán át, a vendégek tájékoztatásáig.

A 2013-2014-es időszak nyertesei:

Független szállodák kategóriájában:

I. helyezett: Thermal Hotel Visegrád ****superior - Tartós és folyamatos magas színvonalú környezetvédelmi tevékenységért „Örökzöld” címet kapott

II. helyezett: Opera Garden Hotel & Apartments - Budapest

III. helyezett: Courtyard by Marriott Budapest City Center

Lánc szállodák kategóriájában:

I. Helyezett: Radisson Blu Béke Hotel - Budapest

II. helyezett: Hunguest Hotel Pelion - Tapolca

III. helyezett: Hunguest Hotel Forrás – Szeged

Forrás és a többi nyertes szálloda listája: hah.hu

szálláshely kiemelt ökoturizmus

Zongorák tánca

Szólj hozzá!   2014. november 13. 13:32

Bánfalvi Béla Liszt-díjas hegedűművész, Várjon Dénes Liszt-díjas zongoraművész és Simon Izabella zongoraművész különleges estje november 20-án, 19 órától az Óbudai Társaskörben.

zongorak tanca - eloadok all.jpg

A koncerten a Magyar Kamarazenekar közreműködik Bánfalvi Béla vezetésével. Az együttes kíséretében Mozart F-dúr Divertimento-ja, A-dúr szimfóniája és Esz-dúr kétzongorás versenye hangzik majd el. A közönség szem- és fültanúja lehet egy kortárs mű ősbemutatójának is, hiszen egy fiatal, tehetséges zeneszerző, Bánfalvi Zoltán Divertimento-ja ez alkalommal csendül fel először a nyilvánosság előtt.

A rendezvény plakátja itt tekinthető meg.

Az előadás a Magyar Kamarazenekar szervezésében kerül színpadra, amelynek nem ez az első különleges produkciója. Bánfalvi Béla irányításával szinte minden alkalommal kitalálnak valami újat, valamit, ami a megszokottól eltérő. A hegedűművész szerint minden zenei műfajban, így a komolyzenében is rendkívüli túlkínálat van, amely sok esetben a minőség rovására megy, pedig a közönség igényli a magas színvonalú előadásokat, a különleges élményeket.

Magyar Kamarazenekar.jpg

A Magyar Kamarazenekar ezért arra törekszik, hogy koncertről koncertre új ötlettel, változó repertoárral, egyedi produkcióval álljon elő, hogy felejthetetlen élményt nyújtson a közönség számára. A rengeteg hazai és külföldi felkérés, amely a zenekarhoz érkezik, az elégedett visszajelzések a szakma és a közönség részéről igazolják is e törekvések fontosságát. A november 20-i egyedi estre jegyek kaphatók a helyszínen, az ismert jegyirodákban, és a Jegy.hu országos hálózatában.

Budapest

3 különleges budapesti múzeum

1    2014. november 12. 11:52

A nagy slágermúzeumok mellett néha érdemes felfedezni egy két kisebb galériát, gyűjteményt is, és megismerni olyan hétköznapi dolgok történelmét, mint például a zászlók, a levélkézbesítés vagy a tűzoltó készülékek. Ajánlunk is hármat, amit egyénileg, barátokkal, pároddal vagy gyerekekkel is meg lehet nézni, mindenkinek érdekes.

századforduló tűzoltás technikai eszközeit.jpg

Századfordulós tűzoltó eszköz (Forrás: muzeum.katasztrofavedelem.hu)

Tűzoltó Múzeum

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma a X. kerületben, a Martinovics téren áll. 1955 óta állítja ki a magyar tűzoltók eszközeit, egyenruháit, védelmi felszereléseit, és meséli el a tűzoltás, a katasztrófavédelem, és a hétköznapi hősök történeteit.

Az állandó tárlaton megismerhetjük a tűzvédelem fejlődését az őskortól napjainkig, a tűzoltósisak, a sugárcsövek, a járművek és egyéb eszközök fejlődésének történetét, a magyar találmányokat, amik a tűzoltók munkáját segítették, valamint megnézhetünk egy tűzoltóérem és jelvénygyűjteményt is.

A múzeumban vannak időnként gyerekfoglalkozások is, tárlatvezetések fogyatékkal élők számára és filmklub is.

Weboldal: muzeum.katasztrofavedelem.hu

zaszlomuzeum_fotok_17k.jpg

Asztali zászlók (Forrás: zaszlok.hu)

Zászlómúzeum

A Balogh László Gyűjteményként is emlegetett zászlókiállítás a Föld országainak zászlóit és címereit mutatja be rengeteg érdekesség és anekdotán keresztül. A múzeum célja, hogy a zászlók mellett az adott országról is kialakuljon egy képe a látogatóknak.

A zászlókon földrészenként csoportosítva mehetünk végig, majd egy külön rész foglalkozik a magyar települések jelképeivel és a politikai zászlók történetével.

A múzeumban rendszeresek az időszaki kiállítások, ahol a gyűjtemény további részeivel, ki nem állított zászlóival ismerkedhetünk meg különböző tematikák mentén. Vannak külön tárlatok egyes országokra fókuszálva, kiállítás heraldikáról, térképektől is.

A Zászlómúzeumot a XVIII. kerületben, a József körút és a Nap utca sarkán találjuk. Keddtől péntekig, déltől 5-ig van nyitva.

Weboldal: zaszlok.hu

Külterületi lovas kézbesítés Kecskeméten, 1973.jpg

Külterületi lovas kézbesítés Kecskeméten, 1973 (Forrás: postamuzeum.hu)

Postamúzeum

A Benczúr utcában, a Benczúr házban találjuk és mindent megtudhatunk a Magyar Posta történetéről, a hozzá kapcsolódó számtalan magyar találmányról, a postások életéről, de a kedves, piros, utcai levélszekrényekről is megtudhatunk néhány érdekességet.

Megismerhetjük a postahivatalok fejlődését, és ámulhatunk, hogy az e-mailekhez képest milyen utat jártak be régen a csomagok és levelek. Választ kaphatunk, hogy miként működött a csőposta, a Morze, a telex és a telefonhírmondó, de ki is próbálhatjuk a cím szerinti kézi szortírozást, és a telefonközpont kezelését.

Weboldal: postamuzeum.hu

+1 TIPP:

A Postamúzeum társmúzeuma a Telefónia Múzeum, ami szintén megér egy pár órás látogatást. Ott működőképes állapotban látható az 1928-1985 között üzemelt távbeszélőközpont, és megismerhetjük a magyar telefónia 120 évét, valamint a Magyar Távközlési Rt. első tíz esztendejét. Keddtől vasárnapig 10-16 óráig van nyitva. A múzeumot a várban, az Úri utca 49. alatt találjuk.

Weboldal: postamuzeum.hu/telefonia

titkok bp alatt - banner blogra.jpg

kultúra múzeum kiemelt Budapest

Top 5 szállodás toplista

Szólj hozzá!   2014. november 10. 13:30

A hazai szálláshelyeket sokféle szervezet, statisztikai hivatal és utazási portál rangsorolja egész évben. Megkerestük az öt legérdekesebb toplistát, hogy segítsünk eligazodni a nagyjából 3000 hazai szálláshely között.

_DSC7777_1.jpg

TOP 10 legjobb ár/érték arányú szálláshely:
Az utazok.hu portál Aranycsengő-díjas szálláshelyei.

1. Art Hotel, Zalakaros
2. Mátyás Király Gyógyszálloda, Hajdúszoboszló
3. Aqua-Spa Konferencia és Wellness Hotel, Cserkeszőlő
4. Belenus Thermalhotel, Zalakaros
5. Kehida Family Rsort, Kehidakustány
6. Colosseum Hotel, Mórahalom
7. Erzsébet Park Hotel, Parádfürdő
8. Hotel Piroska, Bük
9. Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness, Mezőkövesd
10 Hotel Európa Fit, Hévíz

Az OTP SZÉP kártyabirtokosok kedvenc szálláshelye:
Az otpszepkartya.hu oldal toplistája, a SZÉP kártyás foglalások alapján.

1. Hotel Kapitány Wellness, Sümeg
2. Mesés Shiraz Hotel, Egerszalók
3. Puchner Kastélyszálló és Reneszánsz Élménybirtok, Bikal
4. Hotel Karos Spa, Zalakaros
5. Hotel Eger & Park, Eger
6. Bellevue Konferencia és Wellness Hotel, Esztergom
7. Thermal Hotel Visegrád
8. Silvanus Konferencia és Sport Hotel, Visegrád
9. Aquarell Hotel, Cegléd
10. Hunguest Hotel Erkel, Gyula

TOP 10 hotel Magyarországon:
A külföldi TripAdvisor utazási portál Top 25-ös listájából.

1. Four Seasons Hotel Gresham Palace, Budapest
2. Hotel Palazzo Zichy, Budapest
3. Opera Garden Hotel & Apartments, Budapest
4. Hotel Parlament, Budapest
5. Corinthia Hotel, Budapest
6. Iberostar Grand Hotel, Budapest
7. Fraser Residence, Budapest
8. Bohem Art Hotel, Budapest
9. Hotel Nemzeti, Budapest
10. Kempinski Hotel Corvinus, Budapest

TOP 10 wellness szálloda:
A Gault&Millau étterem és hotelkalauz értékelései alapján. Forrás: termalfurdo.net.

1. Spirit Hotel Thermal Spa, Sárvár
2. Andrássy Rezidencia, Tarcal
3. Lotus Therme Hotel & Spa, Hévíz
4. Bambara Hotel, Felsőtárkány
5. Hotel Karos, Zalakaros
6. Batthyány Katélyszálló, Zalacsány
7. Residence Ózon Hotel, Mátraháza
8. Családi Wellness Hotel, Gyula
9. Residence Siófok Hotel, Siófok
10. Hunguest Hotel Damona, Zalakaros

Év szállásai 2013:
A szallas.hu portál saját díjának tavalyi nyertesei.

Év Szállása 2013:
Családi Wellness Hotel, Gyula

Népszerűségi díj:
Thermál Motel, Kiskunmajsa
Royal Panzió, Cserkeszőlő
Piramis Hotel, Gárdony
Club Dobogómajor, Hévíz
Kék Duna Wellness Hotel, Ráckeve

Minőségi díj:
Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Laterum Kollégium
Palermó Panzió, Nyíregyháza
Hotel Garni, Veszprém
Alfa Hotel, Miskolctapolca
Családi Wellness, Hotel Gyula

Szakmai díj:
Villa Citadella Wellness Panzió, Eger
Öreg-tó Club Hotel, Tata
Hotel Kapitány, Sümeg

Örömmel fogadjuk az egyéni toplistákat és kedvenc hazai szálláshelyeket a kommentekben.

szálláshely kiemelt

A BuBi is benne van a BKK útvonaltervezőben

Szólj hozzá!   2014. november 07. 09:18

A BKK útvonaltervező programja, a Futár már a MOL Bubi kerékpárokat is számításba veszi, feltünteti az útvonalhoz legközelebb található MOL Bubi gyűjtőállomásokat, és a tömegközlekedési útvonalakkal párhuzamos szakaszokon a zöld kerékpárok használatát részesíti előnyben, ha úgy kevesebb az utazási idő. Ez a funkció a járművekéhez és megállókéhoz hasonlóan ki- és bekapcsolható.

_DSC4485 másolata.jpg

A futar.bkk.hu oldalon is megjelennek a gyűjtőállomások, és az ott éppen megtalálható szabad kerékpárok száma. Ha a legközelebbi gyűjtőállomáson éppen nincs szabad kerékpár, a program egy másikhoz irányítja a MOL Bubival tervező utasokat.

Forrás: MTI 2014. november 6., csütörtök 13:53

kiemelt

Héttorony Fesztivál 2014

Szólj hozzá!   2014. november 05. 09:42

A világ- és népzene, valamint az építészet legnagyobb hazai fesztiválja kezdődött el november 4-én és tart egészen 22-ig. Hét torony, tíz kiállítás, húsz helyszín, huszonöt koncert, ötven előadó, száz művész!

A magyar kultúrtörténetben a tornyok városokat jelképeztek, amelyek a kultúra fellegvárai voltak és lesznek: Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor. A fesztivál alapját a Makovecz örökség képezi, motívumai mind a kiállításokon, mind a zenei programokon fellelhetők. A programsorozat természetesen Visegrádon, Közép-Európa „találkozóhelyén” kezdődik építészeti kiállítással és természetesen egy kis zenével. Innen a „Makoveczvárosba” Makóra utazik a fesztivál.

A Héttorony Fesztivál programfüzete innen tölthető le.

November 7-től a határon túli települések kerülnek a központba, Csíkszeredát, Kolozsvárt, Nagyváradot és Lendvát megjárva a fesztivál november 20-án érkezik meg Budapestre, a Fonóba, ahol a Fesztiválgála lesz, Makovecz Imre születésnapján, Balogh Kálmán, Berecz András, az Etnofon Zenei Tásulás és Bognár Szilvia, Szokolay Dongó Balázs és Termes Rita (Bartók művek), valamint a Söndörgő közreműködésével.

A fesztivál a „határtalan” Komáromban ér véget egy nagyszerű Ferenczi György és Csík zenekar koncerttel.

logo.jpg

zene fesztivál művészet Budapest budapest és környéke

Esti piac nyílt Budapesten

Szólj hozzá!   2014. november 05. 09:26

Minden csütörtökön délután 1-től este 9-ig várja a vásárlókat, nézelődni vágyókat Budapest Első Esti Piaca.

Az októberben nyílt piac nem csak bevásárló hely, hanem turistalátványosság is. A szokásos piaci termékek (hétvégi ebédhez valók, gyümölcsök, tejtermékek, friss kenyerek) mellett kézműves portékák és bioélelmiszerek is kaphatók. A vásárlás mellett lehetőség van egyes termékek megkóstolására is, valamint időnként élőzene teszi majd hangulatosabbá a nézelődést.

piac2.jpg

Akik nem szeretnek korán kelni vagy sokáig dolgoznak, viszont szeretik a piacok hangulatát, és szívesen vásárolnak közvetlenül hazai termelőktől, azoknak Budapest Első Esti Piaca lesz a kedvenc helyük a városban. Az új piacot a hatodik kerületi Central Passage-ban, a Király utca 8-10. szám alatt találjuk. A piac teljesen fedett, ezért bármilyen időjárásban látogatható.

Forrás és fotó: turizmus.com

gasztronómia kiemelt Budapest

9 különleges gyalogos híd Magyarországon

2    2014. november 03. 16:07

Különösen szép sétákat tehetünk a színes fák között és a havas tájon körbenézve a gyalogosoknak, kerékpárosoknak dedikált hidakon. Itthon igazán szép, romantikus, sőt organikus, futurisztikus ihletésű, izgalmas újépítésű és régi patinás gyaloghidakat találunk, melyek közül a 9 legérdekesebbet itt találjátok.

Kerékpárral és gyalog a Tisza fölött

A 4 éve átadott szolnoki Tiszavirág-híd kecses és izgalmas acélvázával 186 méteren ível át a Tisza felett. Ha jobban megnézzük, fel is fedezhetjük benne a rovar testét és két szárnyát formáló íveket. Nem is csoda, hogy számos díjat  be is zsebelt már a szolnoki gyaloghíd, köztük az Év Acélszerkezete Nívódíját 2012-ben. A hidat a város jelképének szánták, s a hídon rendezik minden év júliusában a Tiszavirág Fesztivált is. Praktikussága, hogy ezen a hídon juthatunk el a termálfürdőhöz.

33557_tiszavirag_logo.jpg

A Kányavári-sziget hídja

Magyarország talán legszebb, környezetbe simuló fahídját, a misztikus Kányavári-hidat a Kis-Balatonnál túrázva szinte el sem kerülhetjük. A Kányavári-sziget a nemzeti park fokozottan védett látogatóhelye, melyet a Zala folyó és a Kis-Balaton zár közre, és csak ezen a gyalogoshídon át közelíthetjük meg. Aki szereti a Tüskevárat, a kárókatonákat és a vadont, ide feltétlenül látogasson el. 

kisbalaton.jpg

A Zsolnay Negyed szimbóluma

Modern és impozáns gyaloghíd épült az eredeti Híd-épület két szárnyát összekötő, zárt áthidaló helyére, mely a pécsi kulturális negyed két fő területét köti össze. Az 5 méter széles, geometrikus alakzatokból álló, csipkeszerű mintájával szinte láthatatlan hídon izgalmas fotókat készíthetünk. Sci-fi rajongók előnyben. 
Hogyan töltsünk el egy napot a varázslatos Zsolnay negyedben? Erről itt írtunk! 


Kép ©Topogram.hu - további fotók innen a Zsolnay Negyed hídjáról
 

Fahíd a történelmi Magyarország közepén

Szarvas csodaszép arborétumában, a Holt-Körös felett ível át a modern technológiát organikusba hajló megjelenéssel kombináló gyalogos és kerékpáros fahíd, ami a várost köti össze az Erzsébet-liget mocsári ciprusokkal, füzesekkel teli parkjával. 

A jól sikerült fotók gyaloghídja

Esztergomban a Kossuth-híd – melyet a Prímás-szigetnél találunk –, bár átlagosnak mondható, viszont a Prímás Palota, a Bazilika és a gesztenyefás sétálóutca közelsége miatt nagyon népszerű. A híd egy mellékág fölött vezet át, szép képet készíthetünk a vizet keretező, ősszel és télen színes gesztenyésről.

1280px-Esztergom_Kossuth_híd_a_szigetről.JPG

Misztikus híd a tó közepe felé

Az Alcsúti Arborétumban számos kovácsoltvas korlátú kőhidat találunk. Fahídja viszont a nagy tavon, a Klotild-szigetre vezet át a grottához, azaz a kis barlangüreghez, ahol a Lourdes-i Boldogasszony kőszobrát járhatjuk körbe. A partmentén és a zöldes vízben tündérrózsákat, kiálló léggyökereket fedezhetünk fel a zöldes-algás vízben. Az arborétum ritkasága egy 170 éves libanoni cédrus és a tavaszi hóvirág tenger.

Kép ©Pinke László | Panoramio.hu 

Romantikus séták hídja

Martonvásáron az óvoda hazai megteremtőjeként ismert Brunszvik család kastélyparkja békés, romantikus séták helyszíne, ahol a tó fölött egy karcsú fahíd vezet át. Rengeteg növényritkaságot, mocsári ciprust, cédrusokat és mandulást láthatunk az angolkertben. A neogótikus, csipkés kastélyban Beethovennel randevúzhatunk, a park színpada nyaranta hangulatos koncertek helyszíne. 

Megújult hidak a Mezőföld Angliájában

A dégi Festetics-kastély parkjában a Parktó körüli hidak, a tópart és a tómeder is rekonstrukción esett át idén nyáron. A kevésbé felkapott, viszont szenzációs dégi kastélyt 35 kilométerre találjuk a Balatontól. Mindenképpen megér egy sétát a hazai legnagyobb szabású angolpark, mely klasszicista főépülete mellett a Parktó szigetén olyan különlegességet tartogat, mint a németalföldi stílusú hollandi ház.

1280px-Hollandi-ház_(3601._számú_műemlék)_puffacs indafotó_wiki.jpg

Kép ©Puffancs \ Indafotó | További képei

A Legényegyleti híd egyáltalán nem pontos mása

Zárásként Jászberény leendő gyalogoshídja következzen. A 2012-ben átadott Zagyva-sétányon egy régi, talán elfeledett fahíd „majdhogynem” rekonstrukcióját készítik el. Csak nem ott és nem úgy, mint az eredeti hidat. Ezzel egyébként nincs is semmi baj, hiszen a környék azóta át is alakult, megújult-megszépült a sétány, viszont igencsak hiányzik a gyalogos kapcsolat a két partszakasz között. Tervek szerint már jövő tavasszal szeretnék átadni a tájba simuló, légies fahidat, melyhez a gyalogos kapcsolatokat is kiépítenék. 

1v (1).jpg

Kép ©Berénycafé.hu | Még több kép és infó a jászberényi hídról

P.S.: Biztos kihagytunk valamit, ha van ötletek, egészítsük ki a listát! 

pécs szolnok alcsútdoboz kiemelt martonvásár jászberény dég gyalogos híd kis-balaton ezstergom

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png

Legfrissebb

Itthon Észak-Magyarországon

Itthon Közép-Dunántúlon

Itthon a Balatonon

 • Újévi fogadalom helyett
  Újévi fogadalom helyett Gondolom szinte nincs olyan ember, aki szilveszter éjszakáján ne tett volna már valamilyen fogadalmat. 20 év felett egyre gyakoribbak a többet törődöm a barátaimmal, több időt...

Itthon a Dél-Alföldön

 • Puszta Vagabond
  Puszta VagabondNem olyan rég volt, amikor a karácsonyfa alatt is a könyveket bújtam, mert már a két ünnep közöttre is betettem egy vizsgát, hajtva arra, hogy minél előbb túl legyek az egészen....

Itthon Dél-Dunántúlon

 • Advent utolsó vasárnapja is elérkezett
  Advent utolsó vasárnapja is elérkezettAlig néhány nap, és újra itt a Karácsony. Szinte hihetetlen, hogy elrohant ez az év, Advent utolsó vasárnapja itt van. Még hátra van az utolsó nagy karácsonyi bevásárlási roham, az...

Itthon Nyugat-Dunántúlon

Itthon Budapesten

Itthon Észak-Alföldön

 • Télen is vár a Hortobágy
  Télen is vár a HortobágyA puszta télen különleges látványt nyújt. A hortobágyi puszta látnivalói és különleges programjai nemcsak a nyári időszakban, hanem télen is várják a látogatókat. Ha szerencsénk...

Itthon a Tisza-tónál

 • Miért lesz nekünk jó a lapátrendszer?
  Miért lesz nekünk jó a lapátrendszer?Új védjegyrendszer indul a vízi turizmus erősítésére és a minőségi szolgáltatások ösztönzésére. De mitől lesz jobb egy átlagos vízitúrázónak, ha a megálló négylapátos? ...
Programajánló

Programajánló

 • Fényfestés a Bazilikánál
  Fényfestés a BazilikánálA főváros egyik legszebb nevezetességeként a Szent István Bazilika kiemelt szerepet kap az adventi időszakban is. A Bazilika előtti téren idén újra karácsonyi vásár, ingyenesen...
 • Az új Kondor-regény helyszíneit is bejárhatjuk Budapesten
  Az új Kondor-regény helyszíneit is bejárhatjuk BudapestenAz ősz egyik fontos irodalmi megjelenése Kondor Vilmos Szent Korona -trilógiájának második része, A koronaőr második tévedése . A Szent Korona viszontagságos történetéről szóló...
 • 5 legszebb magyar adventi vásár
  5 legszebb magyar adventi vásárA karácsonyi készülődés legjobb része az utcai vásárok látogatása. Fahéj és forralt bor illatban sétálni az árusok között, nézelődni, válogatni, okos ajándékokat venni...
 • Gasztrosétány az Erzsébet téren
  Gasztrosétány az Erzsébet térenAkik szeretik a gasztronómiai eseményeket, a kalandozzásokat az ízek világában, azoknak érdemes kilátogatni október 31 és március 1 között az Erzsébet téri Fröccsterasz...
 • Miniverzum – ahol a gyerekek a nagyok
  Miniverzum – ahol a gyerekek a nagyok...a nagy dolgok pedig kicsik. A Miniversum egy óriási, interaktív terepasztal, ahol Magyarország, Ausztria és Németország egyes tájait, nevezetességeit nézheted meg kicsiben. Ez a mini...
 • Női Kézilabda Európa-bajnokság
  Női Kézilabda Európa-bajnokságMagyarország és Horvátország közösen rendezi idén a női kézilabda európai versenyét. A december 7-én kezdődő EB meccseit hat városban tarják majd: a csoportmeccsket Győrben...
 • Sztárkukkoló túra Budapesten
  Sztárkukkoló túra BudapestenAbszolút hiánypótló kerékpáros túrára indulhatunk a Design Terminállal szemközti bal csücsökből az Erzsébet térről, ami pedig nem más, mint a Mozi túra ! Azaz megtudhatjuk hol és...

Programajánló

 • Fényfestés a Bazilikánál
  Fényfestés a BazilikánálA főváros egyik legszebb nevezetességeként a Szent István Bazilika kiemelt szerepet kap az adventi időszakban is. A Bazilika előtti téren idén újra karácsonyi vásár, ingyenesen...
 • Az új Kondor-regény helyszíneit is bejárhatjuk Budapesten
  Az új Kondor-regény helyszíneit is bejárhatjuk BudapestenAz ősz egyik fontos irodalmi megjelenése Kondor Vilmos Szent Korona -trilógiájának második része, A koronaőr második tévedése . A Szent Korona viszontagságos történetéről szóló...
 • 5 legszebb magyar adventi vásár
  5 legszebb magyar adventi vásárA karácsonyi készülődés legjobb része az utcai vásárok látogatása. Fahéj és forralt bor illatban sétálni az árusok között, nézelődni, válogatni, okos ajándékokat venni...
 • Gasztrosétány az Erzsébet téren
  Gasztrosétány az Erzsébet térenAkik szeretik a gasztronómiai eseményeket, a kalandozzásokat az ízek világában, azoknak érdemes kilátogatni október 31 és március 1 között az Erzsébet téri Fröccsterasz...
 • Miniverzum – ahol a gyerekek a nagyok
  Miniverzum – ahol a gyerekek a nagyok...a nagy dolgok pedig kicsik. A Miniversum egy óriási, interaktív terepasztal, ahol Magyarország, Ausztria és Németország egyes tájait, nevezetességeit nézheted meg kicsiben. Ez a mini...
 • Női Kézilabda Európa-bajnokság
  Női Kézilabda Európa-bajnokságMagyarország és Horvátország közösen rendezi idén a női kézilabda európai versenyét. A december 7-én kezdődő EB meccseit hat városban tarják majd: a csoportmeccsket Győrben...
 • Sztárkukkoló túra Budapesten
  Sztárkukkoló túra BudapestenAbszolút hiánypótló kerékpáros túrára indulhatunk a Design Terminállal szemközti bal csücsökből az Erzsébet térről, ami pedig nem más, mint a Mozi túra ! Azaz megtudhatjuk hol és...

Címkék

advent (1) Ajándék Terminál (1) aktív (2) aktuális (2) akvárium (1) alcsútdoboz (1) alternative vs avangarde budapest (1) alternative budapest (1) alternative budapest a palomában (1) alternativ budapest (2) Anilogue (1) animációs film (1) Antilope Kid (1) aréna (1) árvay angelika (1) Astoria (1) augusztus 20 (1) a köles reneszánsza (1) A koronaőr második tévedése (1) a vizek birodalma (1) balaton (6) balatonfüred (2) balaton sound (1) barlang (1) Bazilika (1) Bigo (1) Bigo Bag Five (1) borfesztivál (1) bőszénfa szarvasfarm (1) Budapest (14) budapest (3) budapesti tavaszi fesztivál (1) budapest avantgarde (1) budapest és környéke (2) budapest program (2) canes ezüst medve (1) CEE Parking Development (1) cigánka (1) cinetrip (1) cukrászda (1) debrecen (1) dég (1) Design Terminál (1) disznótor (1) éjszakai futás (1) erdőgazdaság (1) erzsébet város (1) észak-magyarország (1) északmagyarország (4) etyek (1) etyeki piknik (1) Év Utazója (1) év utazója (2) ezstergom (1) fesztivál (2) filmforgatás budapest (1) fine dining (1) foci vb kivetítők (1) főzdefeszt (1) galla miklós (1) gasztronómia (5) gellért szálloda (1) gödöllői királyi kastély (1) gőzgombóc (1) gyalogos híd (1) gyógyfürdő (2) gyógynövényhét (1) halloween-fesztivál (1) héjja lászló (1) Hévíz (1) hol nézzem a vb-t (1) hortobágy (1) irodalom (1) itthon.hu (4) i love balaton (1) jászberény (1) jurta (1) karácsony (1) kiállítás (2) kiemelt (56) kis-balaton (1) kisvasút (1) köles (1) koncertajánló (1) Kondor Vilmos (1) kovács kopé péter (1) kraszna híd (1) kultúra (1) kutlúra (1) lakosztályétterem (1) Lázár lovaspark (1) libamáj (1) libamájfesztivál (1) lillafüred (1) (1) lúgosító (1) madárles (1) magyarország imázsfilm (1) Magyar Állami Operaház (1) magyar menyegző (1) Magyar Parkolási Szövetség (1) Makó (1) mária sétány (1) martonvásár (1) márton napi borfesztivál a gellértben (1) mátra (1) matyó (1) matyó lakodalom (1) mészégető-források barlangja (1) Michael Nyman (1) milyen filmeket forgattak budapesten (1) movilfest (1) Movilfesttour Budapest (1) müpa (2) művészet (2) Művészetek Palotája (1) múzeum (1) nagyszínpad (1) németh ágnes (1) neopaint (1) nouvelle vague (1) nyugat-dunándtúl (1) nyugatdunántúl (1) nyugat itthon (1) ökoturizmus (2) opera (1) orfű (2) őrség (2) ország tortája (1) őszi piknik (1) palóc (2) palya bea (1) pannonhalma (1) pannonhalmi bencés főapátság (1) parád (1) Pecha Kucha Night Budapest (1) pécs (2) programajánánló (1) programajánló (7) prósza (1) rozémaraton (1) rubik ernő (1) rumbach sebestyén utca (1) sárkányhajó (1) sárkányhajó világbajnokság (2) sport (1) szabics kikötő (1) szálláshely (4) széchenyi fürdő (1) szeged (1) székesfehérvár (2) Szellemkép Szabadiskola (1) sziget (1) sziget 2013 (1) Sziget eye (1) színház (1) szolnok (1) tagore sétány (1) tisza-tó (4) töc (1) tokár tomi (1) töki pompos (1) túra (1) Tűzfalat kapott Rubik Ernő (1) tűzfalrehab (1) újnyugat irodalmi kör (1) Uránia mozi (1) Vad Magyarország (1) vam design center (1) van gogh kiállítás (1) vásár (1) vásárosnamény (1) videó (2) video (2) villány (1) vőfény (1) War Work (1) wellness (2) wndrlnd (1) zala (1) zamárdi (1) zene (1) zoárd-napi hídi vásár (1) zöldturizmus (1) zöld mikulás (1) zólyomka (1) zólyomkai nyitott pincék (1) zsigmond vilmos fotó kiállítás (1)