Kiemelt

Kiemelt

 • Magyarország első kutyabarát múzeuma
  Magyarország első kutyabarát múzeumaA Goldberger Textilipari Gyűjtemény és annak „A Goldberger…” című állandó kiállítása egy európai színvonalú történeti – technikatörténeti, családtörténeti –...
 • Rúzsa Magdi, Pindroch Csaba, Czigány Ildikó és a cuki kutyák
  Rúzsa Magdi, Pindroch Csaba, Czigány Ildikó és a cuki kutyákHatalmas országos kampány indult a kutyás turizmus és a felelős állattartás népszerűsítéséért, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. Az akcióhoz Rúzsa Magdi énekesnő, Pindroch...
 • Színes Város – így készülnek 2015 tűzfalai
  Színes Város – így készülnek 2015 tűzfalaiTavaly nagy siker volt, s azóta is a belváros abszolút kedvence a Színes Város Csoport kezdeményezése, az augusztusi tűzfalbörze. Augusztus közepétől már elkezdenek festeni a...
 • Hogy kerül 4 agár a hotelszobába?
  Hogy kerül 4 agár a hotelszobába?Kutyával utazni nemcsak, hogy nem lehetetlen küldetés, de még sportszerűen is lehet űzni, amire Gyóllai Emese - akit Európa legeredményesebb whippet tenyésztői között tartanak számon...
 • Már biztos a 2016-os kecskeméti repülőnap időpontja!
  Már biztos a 2016-os kecskeméti repülőnap időpontja!A Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2016-ban újra lesz Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten! A nagyszabású esemény ténye már tavaly decemberben biztos volt...
 • Gemencen készült a nagydíjas kócsagfotó
  Gemencen készült a nagydíjas kócsagfotóKudich Zsolt természetfotós, aki a természet sérülékenységét, és legutóbbi projektjében a Duna-menti természetvédelmi területek élővilágát mutatja be lenyűgöző fotóin, egy...
 • 5 különleges szálláshely Magyarországon
  5 különleges szálláshely MagyarországonA hazai szállodák, panziók és vendégházak között akad néhány különleges szálláshely is azok számára, akik valami szokatlanra vágynak. Ajánlunk nektek öt helyet, amik igencsak...
 • Látni kell: Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház
  Látni kell: Fertőrákosi kőfejtő és BarlangszínházKülönleges látványossággal bővült Fertőrákos turisztikai kínálata, átadták a kőfejtő Témaparkját valamint felújították az országban egyedülálló Barlangszínházat. ...
 • 7 tipp a Google térkép csúcsra járatásához
  7 tipp a Google térkép csúcsra járatásáhozHozzuk ki a maximumot a Google térképből, és nyaralásunk, kirándulásunk sokkal kényelmesebb, szervezettebb és gördülékenyebb lesz. 7 tipp, ami megkönnyíti a szervezést, az utazást...
 • Magyarország legjobb éttermei
  Magyarország legjobb éttermeiA Gault&Millau 2015-ös Magyarországi étteremkalauza ismét letesztelte, megvizsgálta és értékelte a hazai éttermek krémjét. A Gault&Millau célja a fair verseny és az objektív, 20...

Februárban jön a Scorpions!

Szólj hozzá!     2015. szeptember 03. 09:18

Jubileumi Scorpions-koncert lesz 2016. február 29-én, Budapesten. A zenekar 50. évfordulójának alkalmából turnézik a világ körül, melynek egyik állomása a Papp László Budapest Sportaréna.

A születésnap alkalmából idén februárban jelent meg a zenekar 19. stúdiólemeze Return to Forever címmel. Az albumhoz kapcsolódó turné májusban indult és 2016 tavaszán lesz vége.

return_to_forever_photo_credit_c_oliver_rath_sme_germany.jpg

A Scorpions ötven évvel ezelőtt indult Hannoverből, Rudolf Schenker gitáros vezetésével. Öt évtizedük alatt több mint 100 millió albumot adtak el, több ezer koncertet zenéltek végig, és a világ szinte minden részét bejárták. Számaikat olyan bandák dolgozták fel, mint a Smashing Pumpkins, a Green Day, a Korn, a System of A Down és a Queensryche.

1988-ban a Scorpions volt az első nyugat-európai rockzenekar, ami koncertet adott az akkori Szovjetunióban, Leningrádban, de úttörők voltak Kínában és Délkelet-Ázsiában is.

A Scorpions jelenlegi felállásában Rudolf Schenker és Klaus Meine mellett Matthias Jabs gitározik, Pawel Maciwoda basszusgitáron játszik, James Kottak pedig dobol.

Forrás: turizmus.com

programajánló koncert Budapest

Pénteken startol a Zsolnay Fesztivál

Szólj hozzá!     2015. szeptember 03. 09:09

A Zsolnay Fesztivál ismét hozza a formáját, sőt az idén még több színes programmal bővítette repertoárját. Az összművészeti fesztiválon a zene mellett szerephez jut a színház, az újcirkusz, a tánc, az irodalom és a képzőművészet is. Olyan produkciókat  láthatunk, amelyek kimaradnak a legtöbb hazai zenei fesztivál programlistájáról.

Zsolnai Fesztivál - Pécs - 2015. szeptember 4-5-6.

A Zsolnay Negyed három teljes napra átalakul csodálatos forgataggá - nem mintha eddig nem lett volna önmagában is kellően érdekes – és karakteres művészi programokkal várja a látogatókat. 

zsolnay_fesztival_lemon_bucket_orchestra_1.jpg

A Zsolnay Kulturális Negyed öthektáros területén elszórtan, zegzugos udvarokon, kertekben, alkalmi színpadokon és a megszokott előadóhelyeken zajlik majd az élet. A könnyűzenei koncertek mellett, mint Péterfy Bori, az Elefánt és a Passed, világzenei, jazz és komolyzenei koncertek is sorakoznak a programlistán. Hogy említsünk pár külföldi fellépőt az EZ3Kiel francia zenekar, Matsumoto Zoku, balkán-klezmer-folk zenét játszó kanadai csapat, a Lemon Bucket Orkestra is várja a zenerajongókat.

A szervezők nem hagyták figyelmen kívül a komolyzene rajongóit sem, így például Bartók Béla alkotásain keresztül ismerhetjük meg a mester zenei utazását és fejlődését.

A fesztiválon színházi előadások között feltétlenül érdemes megemlíteni a Dumaszínház és Füge kooperációból született produkciót, illetve Tengler Gergely és Tatai Gergő csapatát, vagy hagyhatjuk magunkat elvarázsolni az Offline:ontheater - Menni vagy maradni? című levegőszínházi darabját, amihez egy 10 méter magas tánc-cirkusz-színházi szerkezetet hoztak létre. 

zsolnay_fesztival_collectifmalunes.jpg

A levegőakrobatika és az utcaszínház keveredéséből született meg a Collectif Malunes, egy kaotikus cirkusz, mely négy fiatal flamandi artista agyszüleményéből fakadt. A csapat egy lélegzetelállító, őrült, feje tetejére állított játékkal készült a fesztiválra. Most a Keszekusza történetet nézhetjük meg tőlük.

Shakespeare vicces, szórakoztató és lendületes világát Kaposvári Csíky Gergely Színház hozza el nekünk, a  S.Ö.R. azaz Shakespeare Összes Rövidítve néven. A maraton még azok számára is tartogat meglepetéseket, akik kívülről fújják már a Shakespeare összest.

Részt vehetünk a tánc és a graffiti összekapcsolódásán a Dancing Graffitin. Az előadás egy nő személyiségfejlődését ábrázolja, melyet végigvisz egészen a születéstől a felnőtté válásig. Az élőben létrehozott grafittik alkotják a táncosnő világát és közben a rajzok is fejlődésen mennek keresztül, bemutatva azokat a szavakat, képeket, melyek a közfalakon köszönnek vissza ránk.

Ezenkívül még sok más programon is részt vehetünk, ilyen a koncertszínház, a virtuális önfelfedezés, megismerkedhetünk a fotózás rejtelmeivel.

A programok este 7-ig ingyenes megtekinthetőek, de közülük valamennyi az este folyamán is egy jelképes napi belépőjeggyel vagy bérlettel látogatható.

 

programajánló zsolnay negyed zsolnay fesztivál

Szünet nélkül szüret

Szólj hozzá!     2015. szeptember 01. 13:54

Szeptemberrel elkezdődik az idei szüreti időszak, a borbarátok nagy örömére. Az ország valamennyi borrégiója lázasan készül valamilyen rendezvénnyel, fesztivállal, ahol nem csak a szüreti hagyományokat eleveníthetik fel, hanem bemutathatják boraikat, gasztronómiájukat.

szuret_main_art.jpg

A szüret mindig is fontos eseménynek számított hazánkban, a hadviselő vitézek is hazatértek ebben időszakban, sőt ilyenkor még a bíróság működése is szünetelt. A szüret ideje alatt a rokonságból és barátokból összeverbuválódott csapat együtt végezte el a szüreti munkákat és együtt mulattak utána.

A szüret tipikus ételei a gulyás, a töltött káposzta, a juhhúsos kása voltak. Reggeltől késő estig zajlott a munka, de napnyugta után kezdetét vette a vigadalom és a tánc. Ajánlunk most három olyan szüreti fesztivált, ahol igazán közel kerülhetünk a szüret minden hagyományához és öröméhez.

szekszard.jpg

Szekszárdi szüreti napok

A szeptember 17-20. között zajló Szekszárdi szüreti napok összművészeti fesztiválnak is tekinthető, mivel a hivatásos fellépők mellett, amatőr formációk, művészeti csoportok, utcabál és disco szórakoztatja a népet, de kiemelt szerepet kap a kultúra is. A fő attrakció a szombati felvonulás, melyen a szüreti eszközökkel, hagyományokkal, színpompás viseletekkel ismerkedhetünk meg.

szureti_felv_bfured.jpg

Balatonfüredi Szüreti Fesztivál

Szeptember 25-27. között lesz a Szüreti Fesztivál Balatonfüreden. A központi program itt is a szüreti felvonulás, ahol borlovagrendek, népzenei együttesek, zászlóforgatók, fúvószenekarok, néptáncosok, lovas kocsik, illetve lovasok masíroznak majd végig a városon. Megkóstolhatjuk a környék borait és ételeit, mindezt a csodás Balaton partján.

tkaj.jpg

Tokaj-Hegyaljai Szüreti Napok

Tokajban az első Szüreti Napokat 1932-ben rendezték meg és a hagyomány azóta is töretlen. Az október 2-4. között idén sem maradhat el a Szüreti Felvonulás, melyen részt vesznek majd Tokaj-Hegyalja településeinek képviselői, borlovagrendek, fogatok és hintók és fúvószenekarok. A felvonulás után a környék polgármesterei összeadják azokat a szőlőfürtöket, melyből a Polgármester Bora készül. Azt esti mulatozáshoz pedig a Kelemen Kabátban és a Magna Cum Laude garantálja a jó hangulatot.

top10_kirandulohely_banner_blogra.jpg

programajánló borfesztivál szüret bor Magyarország

Magyarország első kutyabarát múzeuma

Szólj hozzá!     2015. szeptember 01. 11:18

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény és annak „A Goldberger…” című állandó kiállítása egy európai színvonalú történeti – technikatörténeti, családtörténeti – kiállítás, amely méltó emléket állít az egykor világhírűvé vált Goldberger gyárnak, a családnak és az óbudai textiliparnak.

dsc_3112_1000px.jpg

A „Goldberger…” című kiállítás öt nagy egységre bontva mutatja be azt a folyamatot, hogy hogyan vált a kis kékfestő családi manufaktúrából a 20. század közepére világhírű gyár. A Goldberger családra jellemző innovatív szemléletmód, folyamatos fejlesztések, újítások során a 18. században induló családi üzemet az egymást követő generációk folyamatosan modernizálták és termékeikkel világhírű vállalattá fejlesztették. Az államosítást követő évtizedek már csak nevében őrizték meg a gyár egykori fényét, mely 1997-ben zárta be végleg a kapuit.

A kiállítás a gyár fejlődésének bemutatása közben számos interaktív elem segítségével teszi megérthetővé és élvezhetővé a textilnyomás technológiáját, a textilipar fejlődését és a család történetét.

A megújult múzeum 2013. szeptembere óta látogatható. 2014-ben elnyerte az Év Múzeuma címet, az intézmény igazgatója Népessy Noémi Múzeum Café díjat kapott a gyűjtemény megmentéséért valamint annak korszerű és modern bemutatásáért.

Szintén 2014-ben szerezte meg a múzeum a kutyabarát címet, melyet a Kutyabarat.hu közössége először ítélt oda múzeumnak. Így lett a Goldberger Textilipari Gyűjtemény Magyarország első kutyabarát múzeuma.

utazz_kutyaval_banner_blog.jpg

múzeum kiemelt kutyabarát Budapest utazz kutyával

Legjobb koncertek ősszel

Szólj hozzá!     2015. augusztus 27. 17:09

Az őszi hónapokra elsősorban a szabadtéri túrázást és a szüreti fesztiválokat ajánljuk, de lesz elég sok kulturális program is, amik közül mi most a legjobb 6 koncertet szemezgettük ki nektek. Ki melyikre szeretne elmenni?

2 Cellos

2015. október 10. | Budapest | Papp László Sportaréna

A két jóképű csellistaférfiú 2011-ben kapott szárnyra Michale Jackson Smooth Criminal feldolgozásával. Azóta szüntelenül adják a csellóduetteket világszerte, repertoárjuk továbbra is a híres slágerek zseniális átirataiból áll. Elton John, aki valamit azért ért a zenéhez azt mondta róluk: „Go and see them live, because it really is astonishing!” – vagyis „Nézzétek meg őket élőben, mert tényleg elképesztő!”

2cellos_httpwww_2cellos_comphotos.jpg

2 Cellos (Fotó: 2cellos.com)

James Arthur

2015. november 7. | Budapest | Papp László Sportaréna

Anglia újdonsült pop-soul slágergyárosa akkor robbant be a zenevilágba, amikor 2012-ben megnyerte a 9. brit The X-Factor versenyt. Azóta sorra jönnek a milliós lejátszásokat hozó balladái és rockos popslágerei, és természetesen a turnék, aminek egyik állomásaként fővárosunkba is ellátogat. Sok érzelem és némi ugrálás várható.

Irie Maffia

2015. szeptember 10. | Budapest | Müpa

Az Irie Maffiát nem kell senkinek bemutatni, hiszen minden jelentősebb fesztiválon megfordultak már, és nem csak itthon. A Hey, June! koncertjük azért lesz különleges, mert nem nagyszínpadon, hanem a Müpa egyik hangversenytermében tartják. Hogy mit hoznak ki a laza reggae és pörgős popslágereikből, egy ülő közönség előtt, arra nagyon kíváncsiak vagyunk.

facebook_comiriemaffia.jpg

Irie Maffia (Fotó: facebook.com/iriemaffia)

Andrea Bocelli

2015. november 22. | Budapest | Papp László Sportaréna

Az operák és romantikus dalok királya ismét Budapestre érkezik, és hozza legújabb albumának, a januárban megjelent Passione-nak legszebb dalait, amiket olyan nevekkel vett fel, mint Jennifer Lopez, Chris Botti és Nelly Furtado. Emelett számíthatunk népszerű klasszikus operarészletekre, ismert olasz dalokra és néhány adventi időszakot idéző dalra is. Októberben új albuma jelenik meg Cinema címmel, és nem kizárt, hogy arról is hallhatunk valami ízelítőt a mestertől.

httpswww_facebook_comandreabocelli.jpg

Andrea Bocelli (Fotó: facebook.com/andreabocelli)

Cinemusic 2015

2015. november 22. és 23. | Budapest | Müpa

Azok számára akik Bocelli helyett valami könnyedebbre vágynak, ez lesz a megfelelő program. A Budafoki Dohnányi Zenekar Cinemusic koncertje már szinte hagyomány lett. A beszédes cím nem vezet félre, valóban a legjobb és legismertebb filmzenéket hallgathatjuk meg élőben, méghozzá filmrészletek vetítésével együtt, Hollerung Gábor vezényletével. A koncertre akkora az érdeklődés, hogy kettőt is tartanak belőle.

httpbdz_hu_cinemusic.jpg

Cinemusic (Fotó: bdz.hu)

Slash fet. Myles Kennedy and the Conspirators

2015. november 18. | Budapest | Papp László Sportaréna

A Guns N’ Roses, a Snakepit, a Velvet Revolver gitárosa, aki Michael Jacksonnak és Quentin Tarantinonak is játszott, és akit a Time magazin 2009-ben a világ második legjobb gitárosának választott (hogy ki az első, azt tudni illik), idén másodszor koncertezik Magyarországon. Júliusban a Volton lépett fel, novemberben pedig a fővárosban zúznak egy nagyot kísérőzenekarával, akikkel 2012-ben vette fel az Apocalyptic Love albumot!

fb_com_slash2.jpg

Slash fet. Myles Kennedy and the Conspirators (Fotó: facebook.com/slash)

Chick Corea & The Vigil

2015. október 30. | Budapest | Müpa

Ez a koncert a lista legsúlyosabbja, nem való mindenkinek. Chick Corea, a kortárs jazz élő legendája nem először jár nálunk, de most saját hatfős zenekarát hozza, akikkel 2013-as albumukról fognak játszani, és akik mind a jazz élvonalába tartozó tehetségek. A jazzt a legmagasabb szinten ötvözik afrikai, latin és rockos hangzásokkal, és úgy játszanak a hangszereken, ahogy csak a világ legjobb zenészei képesek.

Jegyeket érdemes időben beszerezni, mert az ilyen nagy nevekre hamar el szoktak kelni a belépők. Szállásunkat pedig fizessük SZÉP-kártyával, és a koncertélményt kapcsoljuk össze egy őszi budapesti városnézéssel.

utazz_kutyaval_banner_blog.jpg

 

programajánló koncert Budapest

Pop Art a Ludwigban

Szólj hozzá!     2015. augusztus 27. 11:04

Pop Art kiállítás nyílik október 9-én a Ludwig Múzeumban. Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg és a nemzetközi pop art hullám további kiemelkedő és kevésbé ismert alkotóinak műveiből nézhetünk meg páratlan és szenzációs egyveleget.

marilyn-andy-warhol.jpg

Andy Warhol

A Ludwig Goes Pop az év egyik legjobban várt kiállítása, amely a híres-hírhedt popr art korszakait mutatja be. A Ludwig múzeumok gyűjteményében megtalálhatók a pop art emblematikus művészeinek (Jasper Johns, Roy Lichtenstein, Claes Oldenburg, Robert Rauschenberg, Andy Warhol, Tom Wesselmann) ikonikus művei csakúgy, mint a kevésbé ismert alkotóké (Allan D’Arcangelo, Richard Linder), valamint az amerikai vonulaton kívül az irányzat európai képviselőinek (Peter Blake, Richard Hamilton, David Hockney, Mimmo Rotella) munkái is.

roy_lichtenstein_gallery_4.jpg

Roy Lichtenstein

A pop art érdekessége abban rejlik, hogy a közönségtől meglehetősen nagy távolságot tartó absztrakció után egy olyan figuratív ábrázolást hozott be az akkori kortárs művészetbe, amely hétköznapi referenciái révén ismerős és látszólag könnyen értelmezhető volt a nézők számára. Ugyanakkor paradox módon épp a fogyasztói társadalom kritikáját is adják ezek a művek azzal, hogy a hétköznapi fogyasztás mechanizmusát ültetik át a művészetbe, felkínálva az alkotásokat a befogadói fogyasztásnak.

rochenberg.jpg
Robert Rauschenberg

A kiállítás a Ludwig múzeumok együttműködésében valósul meg és a budapesti bemutató megelőzően a kölni, majd a bécsi Ludwig Múzeumban már bemutatták a válogatást. A budapesti tárlat kiegészül a korszak magyar és kelet-európai alkotóinak műveivel (Keserü Ilona, Konkoly Gyula, Lakner László, Siskov Ludmil, Szenes Zsuzsa, Boris Bućan, Vera Fischer, Tomislav Gotovac, Dušan Otašević, Sanja Iveković, Běla Kolářová, Jana Želibská, Natalia L.L., Stano Filko, Julius Koller, Marko Pogačnik).

A kiállítás közvetve azt is vizsgálja, hogy az ún. „nyugati” művészetben létrejött fogalmak hogyan értelmezhetők egy olyan közegben, ahol ennek az irányzatnak a társadalmi és kulturális feltételei annyira eltérőek voltak az irányzat kialakulásának eredeti helyszínéhez képest.

A kiállítást január 3-ig tekinthetjük meg.

Forrás: ludwigmuzeum.hu

kultúra programajánló kiállítás múzeum Budapest Ludwig Múzeum

Okoshomokozó a Kamion EB-n

Szólj hozzá!     2015. augusztus 26. 15:33

A Mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont külföldi mintára fejlesztette ki az első magyar okoshomokozót, amiben a domborzat szerint változik a homok színe.

865924872_1122484117.jpg

A közönségkedvenc okoshomokozót most a Magyar Turizmus Zrt. meghívására kitelepítik a Kamion EB-re is, ahol a verseny mellett megnézhetik, kipróbálhatják a látogatók.

Kamion EB a Hungaroringen - Szeptember 5-6.

A Kamoin Európa Bajnokságot a Hungaroringen rendezik meg, szeptember 5-6-án. A látványos verseny mellett érdemes felkeresni a Magyar Turizmus Zrt standját is, turisztikai tippekért, és az okoshomokozóért!

További információ: futuramoson.hu

A FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont egy olyan hely, ahol egyedülálló környezetben, egy mosonmagyaróvári 300 éves egykori gabonaraktárban interaktív módon fedezheted fel a világ természeti jelenségeinek működését. Mit kell ezért tenned? Átélni, kutatni, játszani: 3 600 m2-es épületben, 2 000 m2-es kiállítótérben, 300 éves falak között feltárni a természet varázslatait. Sok izgalom, számos kérdés és válasz, rengeteg tudnivaló, közel 50 bemutató eszköz. Fedezd fel négy épületszinten a négy őselem – a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz – titkait!

programajánló kiállítás budapest és környéke

Csokoládéünnep Budapesten

Szólj hozzá!     2015. augusztus 25. 17:12

Szeptember 18-tól 20-ig rendezik meg az idei Édes Napok édességfesztivált a Budai várban. Az ország legnagyobb csokoládé és desszertünnepe, valamint édesipari szakmai seregszemléje már Európában is jegyzett, a hasonló témájú rendezvények között.

Idén is több mint száz kiállító költözik a várba, köztük csokoládékészítők, kereskedők, cukrászok, akik elhozzák saját termékeiket vagy a világ legjobb márkáit, hogy mindent egy helyen nézhessünk, kóstolhassunk meg.

blogra_csokifeszt_kep_1.jpg

A korábbi években olyan neves vendégek érkeztek a fesztiválra, mint például a londoni csokoládé akadémia alapítói vagy világhírű svájci manufaktúrák tulajdonosai és mesterei.

Az idei, sorban az ötödik Édes Napok kiemelt figyelmet fordít a diétázni vágyókra és a cukorbetegekre. Ez a két dolog ugyanis nem feltétlenül zárja ki az édességfogyasztást. Azok a kiállítók, akik diétázó, illetve cukorbeteg látogatók számára is fogyasztható édességeket készítenek külön, jól felismerhető jelölést kapnak a standjukra. A cukorbetegeket külön programokkal, tanácsadásokkal, előadásokkal és bemutatókkal is segíti a rendezvény, méghozzá a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közreműködésével.

A rendezvény fővédnökei dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár lesznek.

programajánló fesztivál gasztronómia Budapest

Budavári Borfesztivál 2015

Szólj hozzá!     2015. augusztus 24. 13:55

Minden fontos infó az ország legrangosabb borfesztiváljáról, ami szeptember 9-től 13-ig lesz, és minden borászat jön, aki számít a hazai borpiacon. A rendezvény koncertekkel, versenyekkel, szakmai beszélgetésekkel, különleges kóstolókkal és gasztronómiai élményekkel lesz teljes.

Szeptember 9-én, a 18:00 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően vethetjük bele magunkat a borok izgalmas, mámoros világába. A hazai borászatok mellett képviseli majd borrégióit Franciaország, Olaszország, Erdély, Ausztria és az Egyesült Államok is.

bor2.jpg

A színpadon olyan fellépők zenélnek majd, mint a Cimbaliband, a Maszkura és a Tücsökraj, Herczku Ági és a Banda, a Sárik Péter Trió, Pál István Szalonna és Bandája, a Group'N'Swing, valamint Szőke Nikoletta B verzió Projekt. De szintén a színpad programjai között találjuk majd a Kertész Táncegylet, a Lippentő Táncegyüttes és a Gödöllő Táncegyüttes előadását is, valamint olyan érdekességeket, mint a III. Nemzetek Sajtversenye és a Törley Pezsgőrend Avatási Szertartása.

Évek óta népszerű, így idén is lesz Pár Borpár kóstolóprogram, aminek a lényege, hogy két bort kóstolhatunk egy áráért. A borpárok listáját itt nézheted meg.

bor3.jpg

A fesztivál érdekes programja még a jótékonysági Borátverés, ahol igazi kuriózumokat láthatunk vagy éppen vihetünk haza.

Idei újdonság lesz a Gasztro sétány, ami a street food revolúciót meglovagolva helyet biztosít a hazai gyorskaja úttörőinek. Emellett a már bevált és népszerű Országkonyha, Csülök bár, Szittya Pite, Molnár’s kürtőskalács, Sajtterasz és Rétesház is.

A borászatok és az ennivalókat kínáló standok mellett érdemes lesz felkeresni a Magyar Turizmus Zrt standját belföldi úti tippekért, szállásajánlatokért, turisztikai információért. Külön standdal képviseli magát továbbá az OMÉK, ahol mindent megtudhatunk az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárról, ami minden korábbinál nagyobb és jobb lesz.

bor1.jpg

A Budavári Borfesztiválon Festipay kártyával lehet fizetni, ami bármikor feltölthető készpénzzel és bankkártyával, a végén pedig visszakapjuk a kártyáról el nem költött pénzünket.

Belépőjegy, megközelítés, nyitva tartás infó itt.

szept_program_banner_blog.jpg

programajánló koncert fesztivál borfesztivál bor gasztronómia Budapest

Rúzsa Magdi, Pindroch Csaba, Czigány Ildikó és a cuki kutyák

1     2015. augusztus 19. 09:47

Hatalmas országos kampány indult a kutyás turizmus és a felelős állattartás népszerűsítéséért, a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében. Az akcióhoz Rúzsa Magdi énekesnő, Pindroch Csaba, színész és Cigány Ildikó, az első magyar női utasszállító pilóta is csatlakozott. Mindhárman lelkes állatvédők és kutyabarátok, és örömmel vállalták a felkérést.

utazzkutyavalcelebek.png

Rúzsa Magdival a Szent István téren találkoztunk, ahol kérésére két szupercuki tacskóval, Mátyással és TAtjánával fotózkodott, akiket a Budaörsi Állatmenhelytől kaptunk kölcsön. A szeretnivaló kutyusok még mindig gazdára várnak, és Magdi csak nagy nehezen engedte el őket a fotózás után, de mint elmondta az állattartás szerinte nagy felelősség, és akinek nincs elég ideje a kutyáira, az inkább – bármennyire is szeretne -- ne tartson. De hozzátette, egyszer biztosan lesz még kutyája.

ruzsa.jpg

Rúzsa Magdi, Mátyás és Tatjána (Fotó: amdala.hu)

Az Utazz kutyával kampány lényege, hogy felhívjuk a figyelmet a kutyás belföldi utazás sokszínű lehetőségeire, az új trendekre és közelebb hozzuk egymáshoz a kutyatartókat a szállásadókkal, kutyabarát szolgáltatásokkal.

Pindroch Csaba egy közös futásra vitte Szendi nevű, alkalmi kutyusát, akit a Rex Kutyaotthonból hoztunk ki a fotózás idejére. Csaba és Szendi hamar megtalálták a közös hangot, amit a képek is tanúsítanak. A színész elmondta, hogy pont az ilyen kutyákat szereti, amik keverékek és sportos gazdira vágynak, és reméli, hogy Szendi talál majd magának egy ilyen gazdit.

pindroch.jpg

Pindroch Csaba és Szendi (Fotó: amdala.hu)

Czigány Ildikó született kutyabarát, mivel édesapja, Czigány György, író is odavan a kutyákért. Ildikó a Szentendrei Skanzenban találkozott Deby-vel, a virgonc keverékkel, hogy néhány közös fotóval csatlakozzanak a kampányhoz. Ildikó jelenleg két kutyát tart, de régebben öt is volt nála, és mind örökbe fogadott volt. Ildikó hangsúlyozta az állatmenhelyek hasznosságát, ahol a nehéz sorsú kutyáknak segítenek visszatalálni az emberekhez. Ildikó sokat utazik kutyáival, és mindenkit arra buzdít, hogy figyeljék az Utazz kutyával kampányt, mert sok hasznos információt tudhatunk meg belőle a kutyás turizmus minden területéről.

czigany.jpg

Czigány Ildikó és Deby (Fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Nem véletlen, hogy a sztárokkal a fotózás lett a közös pont. A kampánynak része egy nyereményjáték is, ahol egy kutyás képpel értékes kutyás hétvégét és ajándékokat lehet nyerni. Részletek itt.

A sztárok kutyás kalandjainak teljes történetét a neveikre kattintva éritek el.

utazz_kutyaval_banner_blog.jpg 

 

aktuális kiemelt kutyabarát Budapest itthon.hu

Mesterségek Ünnepe 2015

Szólj hozzá!     2015. augusztus 17. 14:29

Augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen kezdődik az év egyik legizgalmasabb hagyományörző fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe, ahol idén a pásztorok élete lesz a központi téma.

Huszonkilencedik alkalommal veszik be a Budai várat a kézművesek, iparművészek és mesteremberek, hogy bemutassák hagyományos szakmájukat, munkamódszereiket, termékeiket. A különféle mesterségek standjain folyamatában nézhetjük meg, hogyan készülnek kovácsoltvas eszközök, népi ékszerek, a mézeskalács, a szalmababák, a sajtok és sok más izgalmas tárgy és étel. A kézművesek standjai mellett koncertek, táncházak, mutatványosok, gólyalábasok, kézműves vásár és gyermekprogramok is várják a látogatókat.

mestersegek_unnepe_5.jpg

Az idei fesztivál fókuszában a pásztorélet került, amit meséken, koncerteken, bábszínházi előadásokon, tánc- és énektanuláson és izgalmas pásztorjátékokon keresztül ismerhetünk meg. Képviselik magukat a pásztorok legjobb kézművesei is, akik a csont- és szarufaragást, a szűr- és subakészítést és a bőrművességet mutatják be a közönségnek. Az Újvilágkertben találunk majd egy Pásztorpihenőt, ahol etnográfiai előadásokkal, főzőbemutatókkal, esti tánccal és zenével várják az érdeklődőket.

Mesterségek Ünnepe | Budai vár | Augusztus 20-23.

A gyerekeket több helyszínen többféle program várja majd. Kipróbálhatják a népi játékokat, az olyan foglalatosságokat, mint a csuhézás, gyékényezés vagy az agyagozás. Készíthetnek báránykát, ostort, kukorica-állatkát, majd megnézhetik Gulyás László mesemondó vagy Fekete Dávid vásári bábjátékos előadását.

mestersegek_unnepe_2.jpg

Az idei fesztivál külföldi díszvendége Spanyolország lesz. Megnézhetjük majd a spanyol ékszerkészítők, üvegfestők, cipészek, bőrdíszművesek, fazekasok alkotásait, de érkeznek vendég kézművesek Algériából, Törökországból, Kirgizisztánból és Üzbegisztánból is.

A mesterségek bemutatóit népi és világzenei koncertek színesítik majd. Lajkó Félix, a Muzsikás Együttes, Szirtes Edina és a Fabula Rasa, a Jantar Népdal együttes, az Etnofon, valamint a Kerekes Band is fel fog lépni az ünnepségen.

mestersegek_unnepe_8.jpg

A Mestersége Ünnepének elmaradhatatlan része a vendéglátás: a látogató ínycsiklandozó falatokkal, a kézműves gasztronómia remekeivel csillapíthatja éhségét. A hagyományos finomságok mellé válogathatunk az olyan népi finomságok között, mint a zalai dödölle, a töki pompos, a kürtőskalács, valamint a kézműves sajtok széles választéka.

A legjobb újítás idén, hogy a teljes árú belépőjegyek mellé 15 %-os vásárlási kupon jár, amely számos mesternél beváltható lesz egy vagy több tárgy vásárlása esetén.

Hivatalos weboldal: mestersegekunnepe.hu

kultúra fesztivál aktuális művészet néphagyomány Budapest budapest és környéke

Színes Város – így készülnek 2015 tűzfalai

Szólj hozzá!     2015. augusztus 13. 14:23

Tavaly nagy siker volt, s azóta is a belváros abszolút kedvence a Színes Város Csoport kezdeményezése, az augusztusi tűzfalbörze. Augusztus közepétől már elkezdenek festeni a kiválasztott művészek, és szeptember 20-a körül fejezik be a város számos pontján, 5 különböző kerületben látható gigantikus alkotásokat. Idén azonban nem kapcsolódik külön program a fesztiválhoz: „Művészeti látványosság lesz addig is, amíg készül a mű és láthatjuk a művészt alkotni” – fejti ki Nádudvari Noémi, a projekt művészeti vezetője, akivel a 2015-ös falfestésekről beszélgettünk. 

img_7331.jpg

Milyen alkotásokra számíthatunk idén?

Idén úgy tűnik, hogy 10 új helyszín lesz, és 2 falat festünk át a tavalyiak közül: a Kőleves kertben lévőt és a Mika Tivadar tűzfalát. Bár ez szigorúnak tűnik, ezek a művészek azért alapvetően már hozzászoktak ahhoz, hogy nem tart örökké egy-egy alkotásuk, benne van a dologban az eltűnés és elmúlás is. Tavaly és most is próbáltam arra figyelni, hogy úgy válogassak ki műveket, hogy minél több stílus jelenjen meg. Megmutassuk azt, hogy nem csak a fotóreál létezik, így belecsempésztünk jó pár képbe absztrakt, geometrikus vonalat. Megjelennek nem figurális elemek, kicsit vegyítve a szürreális megközelítéssel. Fontos volt, hogy jobban érvényesüljön a művészet egyéni hangja. A sokszínűség volt az egyik döntő szempont a válogatásnál, illetve az, hogy kinek milyen múltja van a falfestésben, egyáltalán nagy felület megfestésében. Hajlamosak elfelejteni az emberek, hogy ez teljesen más, mint egy táblakép, vagy grafika. Lehet, hogy a képernyőn iszonyatosan jól néz ki, és rá is tudja húzni a képszerkesztővel a tűzfalra is, ahol fantasztikusan néz ki, de ezt meg is kell tudni csinálni 100-200-300 négyzetméteren.  

 

Első csíkok, vonalak, színek felkerültek a Kazinczy 35 falára. Akacorleone dolgozik tegnaptól egészen vasárnapig! Kö...

Posted by Színes Város on 2015. augusztus 26.

Milyen követelményeknek kell megfelelniük a művészeknek, akik a projektben szerepelnek?

Az elengedhetetlen szempont, hogy ugyanaz a művész készítse el a művet, mint aki tervezte. Mert fontosnak tartom, hogy ne egy alkalmazott kis csoport menjen ki és fesse fel a falra a steril körülmények között megkomponált tervet. Rengeteg jó grafikus van itthon, akik meg tudják tervezni a falat, de nem tudják kivitelezni. Kell hozzá térlátás, az hogy belekomponálja a környezetet, el tudja képzelni azt, hogy valódi méretben mekkora legyen, meghatározza, hogy mennyire lehet részletes egy mű. Nyilván nem lehet elnagyolt. Mert, ha A3, A4 méretben elnagyolt vonalakkal, figurákkal játszanak, az kis méretben üt és érted, de tűzfalon ez kevés. Ugyanez a másik véglet, nem fognak kijönni a kicsi apró részletek. Az is fontos, hogy a művésznek ne legyen tériszonya…

img_7312-2.jpg

Hogyan választjátok ki a (tűz)falakat - felületeket, melyek a Színes város projektben szerepelnek majd?

Bár sok olyan tűzfalat láthatunk a városban, mely tálcán kínálja magát, de a legtöbbet újra kellene vakolni, szigetelni, felhúzni, és ezekkel nem tudjuk megkezdeni a munkát. Szerencsére vannak olyan falfelületek, amelyekre valahogy sikerül megszerezni a szükséges támogatást. Lehet, hogy maga a ház, lehet, hogy egy szponzor fordít rá pénzt. A fal állaga után még adódik egy kérdés, hogy kié az adott fal, lehet a házé, az önkormányzaté, a fővárosé. Az is kérdés, hogy milyen százalékban birtokolják. Bonyolult folyamat tehát kiválasztani egy optimális tűzfalat, hiszen több szempont, több tényező is közrejátszik egy ilyen alkotás létrejöttében, és még nem is a konkrét festésről beszélek. A faltól, a témaválasztáson át, a terv elfogadásáig – ez egy hosszú folyamat, amíg eljutunk oda, hogy ott van az az állvány, vagy emelő a falnál és elkezdődik a tényleges munka. 

img_7292.jpg

Kik álltak idén a tűzfalszépítés mellé?
Budapest Főváros, mint stratégiai partner mellett a Magyar Turizmus Zrt. és a Földművelésügyi Minisztérium szponzorálásával készülnek el a tűzfalak.

Kik fognak idén festeni?

Ami biztos: Olivér Artúr az Árpád-híd budai hídfőnél fog festeni, Carlos BreakOne pedig a Régiposta utcában az MT Zrt. által szponzorált falat kapta meg. További helyszínek között felmerült például a Népliget és a BAH csomópont is. Örülök, hogy külföldi művészek is részt vesznek a fesztiválon. Külföldön ennek a műfajnak sokkal nagyobb a kultúrája, bejáratottabb, gyakorlottabb művészekkel van dolgunk, több az egyéni hang. Szerettünk volna lengyel művészt is hívni, de közülük az ismert művészek annyira jók, hogy nehéz őket lefoglalni.

Hiszek abban, hogy minél színesebb egy fesztivál, annál jobb: az a jó, ha minél többféle nemzetiséggel ismerkedünk meg, és ez kölcsönösen jó. Azt gondolom, ez egy jó országimázs, jó reklám magának az országnak is. Az alkotások könnyebben kerülnek be a nemzetközi sajtóba, és velük együtt természetesen Budapest is. Tartottam tavaly és idén is tűzfaltúrát és látom, hogy fotózzák a külföldiek. Nagyon érdeklődőek voltak, sokat kérdeztek. Műalkotásokat is látnak a romkocsma negyedben.

Hétfőn meg is kezdte a portugál művész a munkát a  Kazinczy 35. szám alatt található tűzfalon.

Tegnap megérkezett végre Akacorleone Portugáliából a Instituto Camões Budapeste jóvoltából, és ma már fest is a Kazinczy...

Posted by Színes Város on 2015. augusztus 25.

 

budapest graffiti tűzfal kiemelt színes város

Hogy kerül 4 agár a hotelszobába?

Szólj hozzá!     2015. augusztus 06. 13:48

Kutyával utazni nemcsak, hogy nem lehetetlen küldetés, de még sportszerűen is lehet űzni, amire Gyóllai Emese - akit Európa legeredményesebb whippet tenyésztői között tartanak számon -, tökéletes példa. Emese négy kutyájával, Kincsemmel, Neóval, Milivel és Dinamittal lakik együtt Budapest belvárosában, havonta átlagosan kétszer utazik el versenyekre, 10 országban élnek kutyái, és bárhová is megy, egy kutyát mindig visz magával. Vele beszélgettünk a kutyás utazásról és a „sok kutyás” életről. #utazzkutyaval

dsc_1681b.jpgMili a Parlament előtt - Fotó: Dóczi Kata

Idén a kutyáid taroltak az Európa-bajnokságon Finnországban. Közben az emberek talán el sem tudják képzelni,  milyen nagy munkával jár, és mit kell teljesítenie egy-egy kutyának a versenyek során. Össze tudnád foglalni, hogy zajlik felkészülés és a verseny, és kik lesznek a győztesek?

Fizikailag és mentálisan is nagy munkával jár a felkészülés. Véleményem és tapasztalatom szerint nem elég a jó genetika, attól még nem lesz sikeres egy agár. Természetesen kap a gazdi egy jó alapot, de nagyon sokat kell hozzátenni a siker elérése érdekében. Számomra sokkal fontosabb a whippet agya, temperamentuma, mint egyéb testi adottságai. Úgy gondolom, hogy elsősorban nagyon jól kell ismernünk agarunkat, kiegyensúlyozott életet kell biztosítani számára, megfelelően kell etetnünk és edzenünk. Természetesen nem edzünk minden nap, a pihenőidő betartása fontos tényező és az edzés része. Az agarasok általában hosszú és gyors sétákkal, esetleg bicikli melletti kocogással, hosszabb-rövidebb sprintekkel készítik fel agaraikat egy-egy versenyre.

20141127-kzs_7926.jpgMili, Neo, Dotty, Dinamit és Emese kezében Kincsem - Fotó: Koppány Zsófia - POP

A coursingről tudni érdemes, hogy egy olyan speciális agársport, melyben egy zsinór végére erősített műnyulat cikkcakk alakzatban húznak előttük, és tulajdonképpen ez a sport áll legközelebb a természetes nyúlvadászathoz. A terep is természetes, általában egy mezőt jelölnek ki erre a célra,  a táv pedig jóval hosszabb, mint az ismertebb körpályán: 500-1000 méter.  >>Még több infó a coursingről itt

_dsc6105.JPGDotty coursing versenyen, az Alsónémedi Agárparkban - Fotó: Skrach László

A versenyek miatt sokat utazol a kutyákkal, de hogy néz ki, ha például nyaralni mentek?

Klasszikus értelemben, ha nem is voltunk nyaralni – hiszen annyi versenyre járunk, annyi időt töltünk más országokban is, hogy azok kitesznek több nyaralást , azért megfordultunk jó néhány helyen. Hét év alatt 15 európai országban jártam agaraimmal versenyen vagy kiállításon, legalább egy hosszú hétvégére.  Ha messzebbre utazunk, akkor igyekszünk úgy eltölteni a verseny előtti és utáni időt, mintha ott nyaralnánk, tehát városnézésre, kikapcsolódásra, pihenésre is jusson időnk. Ettől eltekintve az utóbbi időben jártunk Tatán, ahol az Öreg-tó partján imádtak sétálni a kutyák, és a környék erdeit is felfedeztük együtt. A Pannonhalma melletti Écs is emlékezetes úti cél volt számunkra, hiszen a tájvédelmi körzet küszöbén fekszik a település, határtalan zöld területen tudtak futni a kutyák, a távolban pedig a Pannonhalmi Bencés Apátság impozáns épületét lehet látni. A főváros közelében nagy kedvencünk Szentendre és a Dunakanyar, ahol nem csak a Duna-parton vagy az erdőben tudjuk jól érezni magunkat.

11312585_10152875189672322_327713992554594287_o.jpg

A hangulatos kávézókban és éttermekben nagyon figyelmes és segítőkész hozzáállással találkoztunk mindenhol. Az agarak egyébként ugyanúgy viselkednek utazásaink során, mint itthon: izgatottan fedezik fel az új környezetet, kényelmesen henyélnek a hotelszobában és türelmesen várnak minket, ha épp nem jöhetnek velünk valahová.

Rengeteg díjat és elismerést kaptak a kutyáid, melyikre vagy a legbüszkébb?

Az elismerést nem lehet mindig kupákban, díjakban mérni. Sok dologra vagyok nagyon büszke és jelent számomra óriási elismerést. Mindenekelőtt az, hogy minden tőlem kikerült kölyök tökéletes kezekben van, és a boldog, elégedett és hálás gazdik szerte Európában viszik kennelem jó hírét. Büszke vagyok arra is, hogy sok elismert és sikeres tenyésztő, illetve versenyeztető elismeri a munkámat, hogy Európa legjobb kanjaival volt alkalmam fedeztetni szukáimat és cserébe mindig kölyköt kértek. Továbbá az a megtiszteltetés ért, hogy Franciaország egyik legsikeresebb coursinges tenyésztője felajánlotta alapító kanját, és az egyik utolsó alma itt születhetett nálunk.

kincsem.jpgKincsem, aki a francia tenyészet kanjától született

Milyenek a „sok kutyás” mindennapok Budapesten és Magyarországon? 

A belvárosi társasházi élet egyáltalán nem kényelmetlen, a whippetek kifejezetten lakáskutyák és nincs nagy helyre szükségük: a lakásban egész álló nap alszanak, lustálkodnak. Én szinte mindenhová magammal szoktam vinni minimum egy whippetet, egyedül pékségekbe nem engedtek be, illetve a bevásárlóközpontokba. Kifejezetten negatív tapasztalatom nincsen Magyarországot illetően. Eddig Szlovéniában volt a legnehezebb kutyás szállást, illetve éttermet találnunk. Olaszországban kivételesen szíves fogadtatásban részesítik az agarakat, ugyanis nekik is van saját (nemzeti) agárfajtájuk, a kis olasz agár - ahogy a miénk a magyar agár. Szerintem az agarakat egyébként is sokkal pozitívabban fogadják az emberek, mint egyéb más kutyafajtákat, hiszen elegánsak, arisztokratikusak, kecsesek, tiszták, kedvesek és titokzatosak. 

20150227_56.jpgOrszágos Coursing Bajnokok 2014-ben: Fierce Fireball Attraction (kan) és Fierce Fireball All-In (szuka) Fotó: Koppány Zsófia - POP

Milyen nemzetközi sikereket értél el eddig a kutyáiddal?

Kétszer nyertünk EUROCUP Coursing Trophy versenysorozatot, 2009. óta minden évben az én egyik whippetem nyeri az „Év Coursing Agara” klubbajnoki dísztakarót, továbbá egyetlen évet kivéve az „Országos Coursing Bajnok” ranglistát is mi vezetjük. A legrangosabb elismerést mégis az jelenti, amikor az év legnagyobb megmérettetésén – az FCI Coursing Európa-bajnokságon – érhetünk el dobogós vagy egyéb nívós helyezést. Életünk első coursing bajnoksága (Csehországban) szép sikert hozott: Dinamit 10. helyezést ért el 59 whippet szuka induló közül, ami kimagasló eredménynek számított, hiszen ezelőtt magyar whippet még soha nem ért el ilyen jó eredményt. Első dobogós helyezésünket Milivel értem el, a 2012-es Coursing Európa-bajnokságon harmadik lett, méghozzá 57 whippet szuka indulóból. Legnagyobb sikerünk az idei évben született Finnországban: négy saját tenyésztésű whippetem állhatott dobogóra. A szukák versenyében (40 indulóból) Fierce Fireball Breakthru (szlovén) 1. helyezett és Coursing Európa-bajnok, alomtestvére Big Bang (magyar) pedig 2. helyezett lett. A kanoknál (41 indulóból) Fierce Fireball Attraction (magyar) 3. helyezett, Fierce Fireball Blaze (szlovák) pedig 6. helyezett lett. Az agarak számára rendezett Eb-ken és Vb-ken (körpálya és coursing) az első 6 helyezett állhat dobogóra, az összes agárfajta közül a whippetek mezőnye a legnagyobb.

utazz_kutyaval_banner_blog.jpg

kiemelt kutyabarát whippet Dunakanyar Szentendre Pannonhalma Tata utazz kutyával Fierce Fireball Gyóllai Emese 4 agár a hotelszobába - utazz kutyával

Már biztos a 2016-os kecskeméti repülőnap időpontja!

Szólj hozzá!     2015. július 28. 12:38

A Honvédelmi Minisztérium szervezésében 2016-ban újra lesz Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten! A nagyszabású esemény ténye már tavaly decemberben biztos volt, azonban csak tegnap lett végleges, hogy a Repülőnapot jövőre, július utolsó hétvégéjén fogják megrendezni. 

1539_9199_repulos.jpg

Dátum: 2016. július 30-31-én Kecskemét

A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten, a Magyar Honvédség 59. Szentgörgyi Dezső Repülőbázisán zajlik majd. A légi parádék, a katonai járgányok és a haditechnika iránt érdeklődők kötelező eseményét már most írjuk be az eseménynaptárba! 

le12.jpg

Fotók: MTI 

Hiszen a kecskeméti Repülőnap több mint légi show: nemcsak az égbolt, hanem a földi helyszín, a légibázis is megtelik rengeteg látnivalóval, s a rendezvényen kiemelt szerepet kapnak a külföldi légierők, a Magyar Honvédség alakulatai, katonai hagyományőrzők és a katonai repülés civil követői is.

Az 1990-től hagyományosnak mondható Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót legutoljára 2013-ban tartották meg Kecskeméten, mely minden eddiginél nagyobb szabású rendezvényként írta be magát a repülés szerelmeseinek történelmébe. Az akkori repülőnapon jelen volt többek között a lengyel, a luxemburgi, a horvát, a német, a belga, a spanyol és a török légierő is a Magyar Honvédség, a Magyar Rendőrség és az Országos Mentőszolgálat gépei mellett. Felvonult  Bessenyei György és a hazai repülős sztárok mellett számtalan máskor nem látható gép, úgy mint az olasz légierő műrepülő köteléke, a Frecce Tricolori vagy az osztrák légierő SAAB 105-öse is a Gripenek, MI-k vagy F-16-osok mellett.

Szavak helyett hiteles forrásból íme, a 2013. évi Repülőnap összefoglalója: 

kecskemét kiemelt repülőnap nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató 2016 repülőnp kecskemét 2016

10 program július utolsó hétvégéjére

Szólj hozzá!     2015. július 19. 17:22

Júli utolsó hétvégéje 24-26-ig még annyi programot kínál, ami egy egész hónapra is elég lenne. Válogassatok kedvetekre valót a legjobb tíz rendezvény közül, amivel méltó búcsút inthetünk Julius Ceasar és Szent Jakab havának.

Campus Fesztivál, Debrecen

Július 22-26-ig, idén is a Nagyerdei Stadion parkjában és a megújult Víztorony környezetében vár mindenkit. A fellépők között lesz Caro Emerald, Enter Shikari, Wilkinson, Ákos, Rúzsa Magdolna, Majka & Curtis (Live), Quimby, Tankcsapda, PG Csoport, Brains, Kowalsky meg a Vega, Uzipov, valamint a Lord.

A koncertek mellett minden korábbinál változatosabb gasztronómia, nagyerdei mozizás, irodalmi programok, különleges fényjáték a Víztornyon, mutatványosok és utcaszínházi produkciók, egyetemi érdekességek az Egyetem téren, tudományos élményudvar, kézműves helyszín, civil udvar, sportolási lehetőség is bővíti az élmények listáját.

campus_fb.jpg

Campus (Fotó: facebook.com/campusfesztivál)

Gyulai Végvári Napok

A rendezvény három napja visszarepít minket a középkori Gyula világába, ahol végvári vitézek életét és harcait nézhetjük meg korhű környezetben, hivatásos hagyományörzők előadásában. Megismerhetjük a várnak és környékének történelmét, a keresztény táborok életét, a vár híres legendáit, amit este a legjobb hazai zenekarok koncertjei színesítenek. A Végvári napok a Várkertben lesznek, július 24-26-ig.

vegvari-napok-03.jpg

Gyulai vár (Fotó: visitgyula.com)

XVI. Országos Kékfestő Fesztivál

Nagynyárádon, 25-26-ig rendezik meg az idei Kékfestő Fesztivált, ami a népi hagyományok ápolásáról, rétes kóstolásról, tradicionális zenékről szól, miközben a látogatók rácsodálkozhatnak a a kékfestés múltjára, termékeire és ma is élő értékeire.

kekfesto_1.jpg

Kékfestő Fesztivál (Fotó: Nemzeti Turisztikai Adatbázis)

XXII. Harkányi Fürdőfesztivál

Július 24-26-án ismét csúcsra járatják a Harkányi Fürdőt. Három napig, minden nap, egész nap gyerekprogramok vízben és medenceparton, aerobik-, fitness-, és zumbaórák, szauna ceremónia, egészségügyi tanácsadás, masszázs bemutatók, különféle társasjátékok és koncertek várják a vendégeket.

Ne felejtsük el azt sem, hogy július 31-én országos fürdőbuli lesz a legjobb strandokon, az ide Strandok Éjszakáján!

hark.jpg

Harkányi fürdő (Fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál

Kaposváron, július 19-25-ig tart majd az Intersport Youth Football Festival, azaz a nemzetközi utánpótlás labdarúgó torna. A rendezvényre világszinten 4200 főt várnak. A focimeccsek mellett zenés, gasztronómiai és kulturális programok is lesznek, de a környéket is érdemes felfedezni, ami egyébként EDEN desztináció is egyben.

kaposvar_foci.jpg

Nemzetközi Ifjúsági Labdarúgó Fesztivál (Fotó: youthfootballfestival.org)

Veszprémi Utcazene Fesztivál

Ha nem csak a nagyszínpadok menő zenéjére vagy nyitott, akkor érdemes elutazni erre a veszprémi fesztiválra július 22 és 25 között. A belépés ingyenes, a helyszín történelmi, a zene pedig változatosabb nem is lehetne. Európa legjobb utcazenészeinek egy jelentős része és még fel nem kapott tehetséges bandák jönnek Veszprémbe, és hozzák el saját zenéjük legjavát.

utcazene.jpg

Utcazene fesztivál (Fotó: utcazene.hu)

Művészetek Völgye Fesztivál

24-én kezdődik és egészen augusztus 2-ig tart az idei Művészetek Völgye. Az összművészeti eseménysorozaton mindent megtalálunk a stand-uptól a könnyűzenén és szakmai beszélgetéseken át a komolyzenéig.

A fellépők listája itt olyan művészekből és zenekarokból áll majd, mint az Amsterdam Klezmer Band, az Amoeba, az Anima Sound System, Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, a Buda Folk Band, a Bujdosó Trió, David Friedman vibrafon-marimba művész, Harcsa Veronika és még sokan mások, mindenféle műfajból.

muv_volgye.jpg

Művészetek Völgye (Fotó: muveszetekvolgye.hu)

Formula-1 Magyar Nagydíj

Az idei Magyar Nagydíj, 24-26-ig, azért különleges, mert ez lesz a kerek harmincadik magyar futam. A címre kattintva eljuthatsz a Formula-1-es összefoglaló cikkünkre.

ringrajt_1000px.jpg

Formula-1 Magyar Nagydíj

Anna-bál és kísérőrendezvényei

Maga az Anna-bál 25-én, szombaton lesz Balatonfüreden, de kísérőrendezvénye, az Anna Fesztivál 22-től 26-ig tart majd. Itt koncertek, színi társulatok előadásai, operagála, sétakocsikázás, hagyományörző bemutatók, szívhalászat, prímásverseny és utcabál lesz a program.

Az idei Anna-bál a 190. lesz. 17:30-kor kezdődik majd a Gyógy téren. A nyitótáncokat a Magyar Állami Operaház balettművészei adják majd elő a Mendelssohn Kamarazenekar kíséretével, valamint idén is lesz bál szépe választás.

anna_bal.jpg

Füredi Anna-bál (Fotó: annabal.hu)

Tour D’Opera: Tisza-tavi kulturális kerékpártúra

Július 25-én ismét Tisza-tó kerülő bringatúra lesz, de ezúttal a kultúra jegyében. Természeti környezetben, zenei betétekkel – pihenőkkel – megszakítva szeretnénk a már/leendő operarajongóinknak minőségi szórakozást nyújtani. Minden egyes megállónál más-más művész vár minket, aki egy rövid részlet idejére elrepít minket az opera, táncművészet vagy éppen a kamarazene világába.

tour_de_tisza_to.jpg

Tour D'Opera a Tisza-tónál (Fotó: Magyar Turizmus Zrt.)

kultúra koncert fesztivál aktuális művészet gasztronómia Budapest tisza-tó

Strandok éjszakája

Szólj hozzá!     2015. július 15. 15:31

Július 31-én a fürdőké a péntek éjszaka. A Magyar Fürdőszövetség szervezésében idén is lesz Strandok Éjszakája, ami minden évben 50.000 embert mozgat meg. Hosszabb nyitva tartás, zene, programok, buli a vízben. Tavaly 60 fürdő vett részt az eseményen, amikhez idén újabb strandok csatlakoztak. A csatlakozók számára nincs megkötés, így a programok igencsak színesek lesznek. 

Friss! IDE KATTINTS a részletes programért! 

disco3_640.jpg

A fürdők a legváltozatosabb kedvezményekkel és programokkal készülnek. Lesz, ahol olcsóbb a belépő, máshol élőzene, lézershow, habparty vagy hangfürdő lesz a menü. Ha kitartóan böngésszük a programokat, olyan különlegességeket is találhatunk, mint a Mr. és Ms. Strand választás, az éjjeli gyertya íjászat, a vízipisztolycsata vagy a kincskeresés. Gyakori program a vízi fitnesz és aerobik, a szauna szeánsz, a koktélozás és a fényjátékok.

img_4038.JPG

Sok fürdőben dj nyomja majd a zenét a pancsoláshoz, és lesz ahol tűzzsonglőrök, humoristák, táncosok előadásait nézhetjük meg a vízből. A nyitva tartások változatosak, van ahol éjfélkor, de van ahol csak éjjel háromkor lesz a záróra. A Strandok Éjszakájának részletes programjait a résztvevő fürdők oldalán keresd!

csuszda_blogra_banner.jpg

 

wellness strand fürdő Magyarország

Tour de Hongrie 2015

Szólj hozzá!     2015. július 13. 14:23

Augusztus 4-9. között egy óriási, 6 napos, 11 ország 100 versenyzőjével zajló kerékpáros verseny lesz Magyarországon, melyen összesen 700 km-t fognak tekerni a csapatok. Bár még csak néhány hónapja tűnt fel a nemzetközi versenynaptárban ez az esemény, a szervezők szerint már most kiemelkedő érdeklődés fogadta a Szombathelytől Karcag érintésével Budapestre vezető körversenyt.

66350034.jpg

A Tour de Hongrie nagyságrendileg a legrangosabb hazai kerékpáros körverseny, hiszen a 2016-os riói olimpia egyik kvalifikációs futama lesz. Emellett a legnagyobb és legrégebbi hazai kerékpáros verseny is, hagyománya idén már 90 éves, az utolsót azonban 2005-ben, pont 10 éve tartották.  A Körverseny a nemzetközi kerékpáros szövetség, az UCI úgynevezett 2.2-es besorolását nyerte el, vagyis az Europe Tour-sorozat részeként, olimpiai kvalifikációs pontokért lehet tekerni augusztus elején – írta az MTI. A jó hír viszont csak májusban derült ki, így fokozott nemzetközi érdeklődés ostromolja a Vuelta Sportiroda szervezésében készülő versenyt. A Vuelta Sportiroda neve garanciát jelent a kiváló eseményre, hiszen ez a szervezőbrigád rendezte például a májusi Balaton-kerülő nagyközönségi kerékpártúrát, a júniusi Tour de Zalakarost, s már korábban,  2001-2005 között ők szervezték a Tour de Hongrie versenyeket is. 

66380036.jpg

A hatnapos viadal Szombathelyről indul, majd áthalad Keszthelyen, keresztezi a Balatont és Földvártól a leghosszabb szakaszt teszi meg Kecskemétig. Innen Abonyra majd Karcagra vezet a könnyebb alföldi része a versenynek, hiszen a birkapörkölt fővárosából az ország legmagasabb pontjára, a Kékestetőre küzdik fel magukat a versenyzők. Ezt követi egy szép lejtmenet Gyöngyösig az utolsó napon, melynek végállomása, azaz a cél maga a főváros lesz.

66210019.jpg

Természetesen szurkolóként is érdemes lesz követni az eseményeket, mert a Tour de Hongrie 11 nemzetközi csapata mellett 5 haza gárda is indul.

Ugyan ebben az időben, a Tour de Hongrie hetében lesz a Magyar Kerékpározás Hete, melyben előreláthatóan közönségi programok is helyet fognak kapni.

tdh_orias1.jpg

 

 

kerékpár tour de hongrie kerékpáros körverseny

Szerdán indul a VeszprémFest

Szólj hozzá!     2015. július 10. 11:50

Július 15-én szerdán kezdődik az idei, sorban a 12. VeszprémFeszt és július 18-ig, szombatig tart. A fesztivál négy napja alatt a megszokott, igényes, magas színvonalú koncertekkel szórakoztatják a közönséget. A szervezők azt ígérik, az idei fesztivál még szerteágazóbb zenei élményt nyújt majd, mint eddig bármikor.

main_image_640.jpg

Koncert a belvárosban (Fotó: Melczer Zsolt / veszpremfeszt.hu)

A Nagyszínpad július 15-én nyit a Supertramp énekes-dalszerzőjének, Roger Hodgson-nak a koncertjével. A művész, akinek nevéhez 60 millió eladott lemez fűződik, először jár Magyarországon.

roger_hodgson_640.jpg

Roger Hudgson és bandája (Fotó: veszpremfeszt.hu)

A funky/soul/diszkó egyik legnagyobb csapata a rendezvény másnapján áll színpadra. Ők a Kool and the Gang, akik 1964 óta mutatják a zenei irányt.

Koncertet ad Dee Dee Bridgewater amerikai jazzénekesnő és Irvin Mayfield jazz trombitás, az általa alapított New Orleans Jazz Orchestra kíséretében. Közös koncertjükön a hamisítatlan new orleansi – dixilend – jazz ötvöződik Bridgewater klasszikus jazzt megújító stílusával.

ktg_press_photo_by_silvia_mautner_640.jpg

Kool and the Gang (Fotó: Silvia Mautner)

Utolsó nap lép fel a Veszprém Arénában Emeli Sandé világhírű brit R&B és soul énekesnő és dalszerző. A sztárok mellett olyan nagy nevek lépnek még fel, mint Mike Stern és Didier Lockwood, Jack DeJohnette Grammy-díjas dobos, Carmen Souza és Theo Pascal, Movits! vagy a Moonlight Breakfast.

Részletes program itt.

A fesztivál már ismert kísérőrendezvénye, a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok (július 10-19,) idén sem marad el. 2015-ben is a Balaton környéki borászatok kínálatát, kézműves ételeket, illetve naponta 3 koncerttel a hazai jazz élet és a jazzal határos műfajok fiatal képviselőit ismerhetik meg a részt vevők.

program_banner_blogra.jpg

 

 

koncert fesztivál aktuális Veszprém Balaton Közép-Dunántúl

Ropolypusztán mérkőznek meg a profi favágók

Szólj hozzá!     2015. július 09. 11:27

A Husqvarna Magyarország és a HelloWood már július 3-án beharangozta az Akvárium előtt posztoló hatalmas faépítménnyel a Ropolypusztán péntektől kezdődő profi favágóverseny hírét. A különleges technikával és zsindelyes tetővel elkészített fészerrel egyúttal népszerűsíteni is szeretnék a  favágó versenyeket és a faanyagok, favágó eszközök felelős használatát. A HelloWood és a Husqvarna csapatának építményéhez tevőlegesen hozzájárult Cinthya Dictator (fotós és közszereplő), aki a gallyazás versenyszám bemutatásában is kivette a részét. 

h42-960x639.jpg

Kép: ©Noguchi Porter Novelli

2014-ben éppen 325 éves Husqvarna cég (kertészeti és fakitermelő eszközöket gyártanak és forgalmaznak) tavaly  rendezett egy születésnapi favágóversenyt, ami olyan jól sikerült, hogy 2015-ben már két rendezvényt is beterveztek. Ebből az első a Zselici Csillagoségbolt-parktól 2 km-nyire, Ropolypusztán lesz a SEFAG Állami Erdőgazdaság területén. A másodikat pedig szeptember 12-én rendezik a Bükkben, Varbó-Fónagyságon. 

TIPP! A verseny után a Zselici Csillagoségbolt-park szombaton 10-18 óráig várja programokkal, túrával és természetesen tiszta égbolttal a látogatókat. Érdemes megnézni a naptávcsövet és a csillagvizsgálót Magyarország egyik legkevésbé fényszennyezett pontján. 

Nézz videót! Ilyen volt tavaly a  Husqvarna Fakitermelő Versenye: 

zselic husqvarna hellowood sefag csillagoségbolt-park

Gemencen készült a nagydíjas kócsagfotó

Szólj hozzá!     2015. július 08. 16:45

Kudich Zsolt természetfotós, aki a természet sérülékenységét, és legutóbbi projektjében a Duna-menti természetvédelmi területek élővilágát mutatja be lenyűgöző fotóin, egy rangos nemzetközi természetfotó-pályázat nagydíjasa lett július 6-án a Gemenci erdőben készül fotójával. 

A Repülő kócsagok című fotó a Kaliforniai Tudományos Múzeum (California Academy of Sciences) Big Picture nemzetközi természetfotó-pályázatának legrangosabb díját zsebelhette be.  A Gemencen, Európa legnagyobb ártéri erdejében készült fantasztikus kép a Magyarországon  elterjedt madarak, a kócsogok kora hajnali pihenőjét mutatja meg. A Gemenc Zrt. oldaláról azt is megtudtuk, hogy a felvétel még 2013-ban készült a hatalmas dunai árhullám által időszakosan feltöltött Peti-tó partjáról.

kocsag_nagydijas.jpg

©Kudich Zsolt  - Repülő kócsagok, Gemenc

Érdekesség, hogy Kudich Zsolttal együtt fotózó Zsimon Réka 2013-ban már nyert elismerést National Geographic fotóversenyén Kócsagtenger című felvételével, melyet ugyancsak Gemencen kapott le a páros női tagja. 

Fotó és Forrás: MTI

kócsag kiemelt gemenc kudrich zsolt repülő kócsagok

8 tuti tipp fesztiválra készülőknek

2     2015. július 08. 15:14

Dübörög a fesztiválszezon. Szinte minden hétvégére jut egy nagyobb rendezvény nemzetközi sztárfellépőkkel, menő hazai zenekarokkal, népszerű dj-kkel. Jó dolog is sok emberrel együtt bulizni több napon át, azonban nem árt indulás előtt pár dolgot átgondolni, nehogy az élményt végül elrontsa valami apró, de bosszantó körülmény. Adunk hát néhány tippet, hogy könnyebben készülhess fel a felhőtlen szórakozásra.

fb-campusfesztival.jpg

Campus Fesztivál (Fotó: facebook.com/campusfesztival)

1. Cipő

A papucs jól szellőzik, és nyáron kényelmes, de nem fesztiválra való. Sokkal jobb, ha cipőben vagy. Nehezebb elhagyni, megvéd az üvegszilánkoktól és a szétdobált dolgoktól, plusz nehezebben tapossák le a kislábujjad a tánctéren.

2. Folyadékbevitel

Még akik jól bírják az alkoholt, azoknak sem árt néha inni valami olyat, ami hidratál. Vizet vagy limonádét. Nem ciki, és tovább fogod bírni a bulit, ráadásul nem leszel másnapos sem, sőt, a port és a meleget is könnyebb elviselnie a szervezetnek vízzel, mint alkohollal.

3. Fertőtlenítés

Néhány pohár után lankad a figyelem, és ilyenkor csoda dolgokat lehet összeszedni egy fesztiválon. A vécéket, pultokat, székeket, játékokat takarítják ugyan, de előfordulhat, hogy valaki olyan után nyúlsz rossz helye, aki után nem kéne. A gyakori kézmosás sok mindentől megóvhat. Ha megsérülsz, a sebedet is mosd meg és fertőtlenítsd. Az sem baj, ha van nálad sebtapasz.

4. Szent csomag

Pénz-személyi-telefon. Ezeket nem szabad elhagyni, úgyhogy olyan helyre/zsebbe/táskába/baráthoz tedd, ahol reggel is meglesz, akármi történik is az éjjel. A legmenőbb feszülős nadrágod helyett, lehet, hogy jobb egy zipzáras zsebűt választani. És tudd a pinkódodat.

5. Napsütés

A nap akkor is ugyanúgy süt, ha fesztiválon vagy, mintha a strandon. Épp ezért ugyanúgy kend be magad időnként, mintha egy tóparton napoznál. Le tud égni az orrod és a füled is, azokat se hagyd ki. Másnap hálás leszel érte magadnak. A kalapok a hipsztereknek köszönhetően ismét reneszánszukat élik. Amellett, hogy divatosak, a naptól is hatékonyan védenek. A napszemüveg is jó dolog, de érdemes egy olcsóbbat beszerezni, és a márkásat inkább otthon hagyni, biztonságban.

mohaibalazs_16.jpg

Sziget Fesztivál (Fotó: Mohai Balázs / sziget.hu)

6. Vérszívók mindenhol

Ma már egész hatékonyan irtják a szúnyogokat országszerte, de akadhat olyan fesztivál, ami kimaradt a szórásból. Ha indulás előtt befújod a szabadon lévő testrészeid, sok kellemetlenségtől óvhatod meg magad. Lehetne belőle csillámporos, hogy trendi legyen, de nincs.

7. Fesztiválgasztronómia

Érdemes időt szánni arra is, hogy feltérképezd az ételkínálatot. Nem csak az a fontos, mi ízlene, hanem mi az, ami kitart egész este, mégsem telít el, és hatékonyan szívja fel a pálinkát. Jó fesztiválkaják: burger, virsli, bagel, ramen, langalló, burrito, gyros. Ami tápláléknak nem jó, csak desszertnek: lángos, minifánk, churros, sör. Napközben férjen bele egy kis gyümölcs is az étrendbe, amivel pótolhatod az alváshiány miatt elvesztett vitaminokat. Evés előtt moss kezet!

2015 legjobb fesztiváljait itt gyűjtöttük össze még év elején.

8. Csak okosan

Ha már elvitted magaddal az okostelefonod, használd ki a képességeit. Van néhány app, ami megkönnyítheti az életed a fesztivál területén. A Find my friends segít visszatalálni a barátaidhoz, sőt, egész idő alatt rögzíti, hogy merre jártunk. A csatangolásainkat pedig másnap is visszanézhetjük. Utóbbi tulajdonsága egyébként kiválóan alkalmas a kusza fesztiváltörténetek összerakására is.

A Shazam segít felismerni a zenét, ami tetszik, így másnap megkeresheted a neten.

photo_by_bence_szemerey_sziget-hu.jpg

Sziget Fesztivál (Fotó: Szemerey Bence / sziget.hu)

Romantikus számoknál, de öngyújtót emelj a magasba, hanem a telefonodat, rajta a Virtual Zippo Lighter applikációval.

Az Alcohol Calculator segít, hogy tudd mennyit ittál, és mennyit bírsz még. Mutatja az alkoholszinted, így segít ébernek maradni, hogy semmiről ne maradj le az este folyamán. A másnaposság is móka és kacagás, ha erre az appra hallgatsz.

A cikk a Professional Publishing Hungary Kft. Fesztivál Katalógusa alapján készült, a kiadó írásbeli engedélyével.

szabadulo_blogra_banner_uj.jpg 

 

koncert fesztivál sziget gasztronómia

Villányi RozéMaraton 2015

Szólj hozzá!     2015. július 08. 13:48

2015. július 17-18-ig tartják meg az idei Rozé Fesztivált Villányban, aminek második napján lesz a nagy rózsaszín futás, a RozéMaraton. Részt venni csak rózsaszín ruhában, jelmezben, de legalábbis egy rozé színű kiegészítővel lehet.

A győztesek borkóstolókat, rozé válogatásokat, villányi vendégéjszakákat nyerhetnek. Díjazzák a gyorsaságot is, de éppúgy az extravagáns, kreatív öltözéket is. A fáradságot pedig rozéfröccsel vagy málnaszörppel enyhíthetjük.

10500241_758744094148240_7420507674056469138_n.jpg

A RozéMaraton időpontja: 2015. július 18. szombat

Helyszín: Villányi Rendezvénytér

Regisztráció: 10.00 – 16.00

Rajt: 16.30

Táv: körülbelül 3 km

Kategóriák: női, férfi, gyermek

terkemaraton.png

Öltözzünk hát rozéba, pinkbe, rózsaszínbe és ünnepeljük együtt a fenséges rozéborokat Villányban, az ország legvidámabb futóversenyén.

A Rozé Fesztivál a borok mellett gasztronómiai programokat, koncerteket és egyéb sportprogramokat is kínál. A pincészetek az egész borvidéken nyitva állnak és várják a látogatókat borkóstolókkal, pincelátogatásokkal.

10406530_758744514148198_8226203041941928871_n.jpg

Fotók: facebook.com/villanyirozemaraton

Hivatalos weboldal: villanyiborfesztival.hu

villány borfesztivál bor gasztronómia futóverseny Dél-Dunántúl rozémaraton

Törékeny Természet – Herend kincsei

Szólj hozzá!     2015. július 08. 10:14

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Magyar Természettudományi Múzeum július 7-én nyitotta meg közös kiállítását Budapesten, a Múzeum Ludovika téri épületében.

Látszólag ellentétes szemszögből, egyikük a művészet, másikuk a tudomány felől közelít egyformán tisztelt közös nevezőjükhöz, a Természethez. A porcelánfestő a maga művészi eszközeivel a természet szépségeit, sokszínűségét varázsolja választott anyagára, a porcelánra, nemcsak a létezővel egyező, hanem ezerféle alakban, mintában megfogalmazva a valóság, az élet lényegét. A muzeológus-kutató minél több, tényszerű ismeretet akar feltárni a természeti környezetről: ezért megfigyeli, megörökíti, elemzi azt, eredményeit pedig dokumentálja, közzé teszi. A „Törékeny Természet – Herend kincsei” című kiállításban e két eltérő szemszög egészíti ki egymást a sokszínű Élet megjelenítésében, minél élvezetesebb és tanulságosabb megismerésében.

8468746846.jpg

A Herendi Porcelánmanufaktúra a művészet egyik hazai fellegvára, közel két évszázada őrzi világhírű kézműves hagyományait, amely Hungarikum, a Magyar Örökség, az Európai Kulturális Örökség része.

A Magyar Természettudományi Múzeum 1802 óta színtere a Tudomány elsősorban európai, de több tekintetben világhírű művelésének, alapvetően azt a természeti környezetet kutatja, őrzi, viszi közelebb látogatóihoz, amely az emberi lét Kárpát-medencei jövőjének záloga.

A kiállítás első két tárgya: egy porceláncsiga és egy porcelán csiga. Az elsőtől, a kauritól származik a második anyagának neve, a porcelán.
 
A kiállítás kapuján belépve a benyomás lélegzetelállító: a porcelánművesség két kivételes alkotása fogadja a látogatót, melyek méreteikkel és témájukkal, egy tavaszi tópart eseményeinek aprólékos kidolgozottságával is lenyűgöznek. A két műremek hátterében a természet maga, egy vizes élőhely élettel teli madárvilága idéződik meg egy rövid filmetűdben.

A kiállítási csarnokban a párhuzamosan kiállított porcelán és természeti tárgyak, tudományos ábrázolások segítségével a növényvilággal, a hazai madarak és rovarok birodalmával, az egzotikus tájak élővilágával és a misztikus, kitalált élőlényekkel ismerkedhetünk meg. Ahogyan azt a Művész és a Tudós látja.

Tovább sétálva megismerkedhetünk a Herendi Porcelánmanufaktúra történetével, legjellemzőbb mintáival, a porcelángyártás folyamatával, egy igazi festőműhellyel.

A kiállítás utolsó egységében a talán leghíresebb, Viktória-minta „evolúcióját” követhetjük nyomon. Szokatlan biológiai fogalom egy porcelán esetében. Hogyan született mindig újjá az idők, az irányzatok, az ízlés változásával.

Cím: 1088 Budapest, Ludovika tér 2-6.

Nyitva tartás: 2015. szeptember 14-ig. Kedd kivételével minden nap 10-18 óráig.

kultúra programajánló kiállítás művészet múzeum természet Budapest

Tour D’Opera: Tisza-tavi kulturális kerékpártúra

Szólj hozzá!     2015. július 07. 14:49

Július 25-én ismét Tisza-tó kerülő bringatúra lesz, de ezúttal a kultúra jegyében. Természeti környezetben, zenei betétekkel – pihenőkkel – megszakítva szeretnénk a már/leendő operarajongóinknak minőségi szórakozást nyújtani. Minden egyes megállónál más-más művész vár minket, aki egy rövid részlet idejére elrepít minket az opera, táncművészet vagy éppen a kamarazene világába.

opera.jpg

Program:

9:30 Gyülekezés és helyszíni regisztráció a Kerékpáros Pihenőben

10:00 Köszöntő és az esemény hivatalos megnyitója

10:20 Indulás a Pihenőből

19:30 Visszaérkezés várható időpontja

Megállók

 1. A Tisza Balneum Thermal Hotelben Balázs Anita és Balázsné Tóth Hajnalka csellóművészek előadását hallgathatjuk meg.
 2. A következő megálló Poroszló, ahol Gróf Széchenyi István utolsó leszármazottja, Széchenyi Krisztián és művésztársa Karádi Zsolt táncművészek műsorát tekinthetjük meg a Tavirózsa Étteremben.
 3. Sarudon Tilcsik István polgármester úr egy meglepetés műsorral kedveskedik a résztvevőknek.
 4. Dinnyésháton Kovács Eszter operaénekes köszöntője hangzik el, ezután Lőrincz Judit, Mondok Yvette, Balczó Péter és Boncsér Gergely operaénekesek előadását hallgathatjuk meg Bánhidi Petra táncművész koreográfiájával.
 5. A Kiskörei Szakaszmérnökségen egy művész házaspár teremti meg a kulturális atmoszférát. A képzőművészetet/szobrászművészetet Pogány Gábor Benő képviselteti kiállított munkáival, a táncművészetet pedig Szitt Melinda balettoktató-koreográfus tánccsoportja, a Mozdulat Táncműhely Szolnokról.
 6. A Kiskörei Hallépcsőnél annak történetéről is meghallgathatunk egy érdekes előadást.
 7. Az Abádszalóki Templomban Erdélyi Erzsébet az Opera Nagykövete, Turi Melinda és Somogyi Anita minikoncertje lesz hallható. A templom előtt pedig az Abádszalóki Csipkeverők Házának alkotói engednek betekintést a csipkeverés művészetébe.
 8. Tiszaderzsen a Tavirózsa Népdalkör lesz felelős a hangulatért. Utukra frissen sült házi pogácsával engedik tovább a kerékpárosokat.
 9. Egerből érkezik a Kurul dobosok csapata, akik a túra legnehezebb szakaszán biztatják majd a bringésokat.
 10. Tiszaszőlősön Bánhidi Petra táncművész 28 fős tánckarának előadását tekinthetjük meg.
 11. A Kormorán Kikötőnél fellép a Jazzation acapella kórus, akik az idei Lipcsei Nemzetközi Acapella Verseny Nagydíját és Közönségdíját is elhozták.
 12. Végállomás: Tiszafüred Halas tér, ahol a Tiszafüredi Mazsorettek várják a befutókat produkciójukkal.

A szervezők fenntartják a műsorváltozás jogát.

A túra útvonala 67 km, a szintkülönbség 1 m, tehát nem igényel különösebb előzetes felkészülést. A túra 10 éves kortól ajánlott. A részvételi díj 3500 Ft/fő, amely induláskor fizetendő a helyszínen. Az ár tartalmazza a műsorokat, egy Tour D’Opera pólót, a csodálatos Tisza-tó madárvilágát, természeti adottságait és egy remek hangulatú bringázást.

A részvétel regisztrációhoz kötött.Regisztrálni pólómérettel együtt a tourdopera@jelmezart.com címen lehet legkésőbb július 15-ig. A Tisza-tó partján fekvő települések lakosai, lakcímkártya felmutatásával ingyen részt vehetnek a rendezvényen. Korlátozott számban bérelhetőek kerékpárok a Tisza-tavi Túraközpont Hálózatban.

További információ a Tour D’Opera Facebook oldalán.

fb_cover22.jpg

 

opera kultúra kerékpár túra tisza-tó

5 különleges szálláshely Magyarországon

5     2015. július 07. 14:03

A hazai szállodák, panziók és vendégházak között akad néhány különleges szálláshely is azok számára, akik valami szokatlanra vágynak. Ajánlunk nektek öt helyet, amik igencsak eltérnek az átlagostól.

A templom

A Templomvölgy Resort-ot egy régi templomból alakították át négy csillagos szálláshellyé, Mátrakeresztesen, körbevéve természeti értékkel, túraútvonalakkal, patakokkal, madárdallal. A konyha annyira házias, hogy étlap sincs. Vagy a szakács vagy a vendég dönti el, hogy mi legyen az ebéd, mintha csak otthon lennénk.

templom_ok.jpg

Templomvölgy Resort (Fotó: templomvolgy.hu)

A magtár

Aludtál már magtárban? Itt ezt is kipróbálhatod. A Hunyadi család által átépített magtárépület ma kényelmes vendégházként várja az utazókat. Belülről nagyon hangulatos lett, sok fagerendával, egyszerű, rusztikus bútorokkal, de közben modern kényelemmel. A vendégházat tíz hektáros park veszi körbe.

hunyady-5942.jpg

Vendégház a magtárban (Fotó: hunyady.hu)

A malom

A Villa Fiore panziót egy több száz éves malomépületből alakították ki a Balatoni-borvidéken, Lesencetomajban. Kapott egy kis mediterrán hangulatot, bio-fürdőtavat, jacuzzit, és így lett a környék egyik legkülönlegesebb és legjobb szálláshelye.

villafiore.jpg

Villa Fiore (Fotó: gubacsimalom.hu)

A jurta

Ópusztaszeren, a Jurtaszálláson próbálhatjuk ki az igazán vad és nomád életmódot. Valódi jurtákban tölthetjük az éjszakákat, amikben mécses világít és nincs vizesblokk. Zuhanyzókabin külön van, ahogy a tűzhely is, a jurták körül pedig legelők, tavak, fák, mint régen, a vándorlós-állattartós időkben.

jurta.JPG

Jurtaszállás (Fotó: opusztaszerimenes.hu)

A hajó

Egy régi orosz cári kirándulóhajóból kialakított luxushotel, ami a budapesti Római parton, a Rozgonyi Piroska utcai hajóállomáson áll a Dunán nem maradhat le egy ilyen listáról. Cári és kapitányi lakosztályok, illetve franciaágyas szobák és családi szobák közül választhatunk szállást. A hajón étterem és bár is üzemel.

hajo8.jpg

Aquamarina Hotel (Fotó:aquamarinahotel.hu)

A szálláshelyek neveire kattintva bővebb információ érhetők el róluk, valamint a szálláshelyek izgalmas történetei.

falusi_szallashely_blogra_banner.jpg

 

 

szállás szálláshely kiemelt

Legfrissebb

Itthon Budapesten

Itthon a Balatonon

 • Különleges sétautak a Balaton-felvidéken
  Különleges sétautak a Balaton-felvidéken Éppen az eggyel korábbi bejegyzésben vetettem számot a nyári élményekről, illetve biztosítottam mindenkit arról, hogy ősszel is rengeteg program vár a Balatonhoz érkezőkre....

Itthon Észak-Magyarországon

Itthon a Tisza-tónál

Itthon Dél-Dunántúlon

 • Programkavalkád szeptember első hétvégéjén
  Programkavalkád szeptember első hétvégéjénMi mással is indulhatna a "vénasszonyok nyara", mint egy jó kis fesztiválozással? A Dél-Dunántúlon fesztiválokból ezen a hétvégén garantáltan nem lesz hiány! Kezdjük mindjárt a...

Itthon a Dél-Alföldön

Itthon Közép-Dunántúlon

 • IX. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál
  IX. Országos Vadgasztronómiai FesztiválKülönleges helyszínen, különleges gasztronómiai élményekkel és változatos programokkal vár a Soponyán megrendezésre kerülő Országos Vadgasztronómiai Fesztivál. A hagyományos...

Itthon Nyugat-Dunántúlon

 • Mi kerül a zalai terítékre?
  Mi kerül a zalai terítékre?Zalaegerszegi Vadpörkölt és Borfesztivál szeptember 4- 6. Fenséges vadételek, zamatos bor, vásári forgatag vár minden érdeklődőt Zalaegerszegen szeptember első hétvégéjén a...

Itthon Észak-Alföldön

Programajánló

Programajánló

 • Februárban jön a Scorpions!
  Februárban jön a Scorpions!Jubileumi Scorpions-koncert lesz 2016. február 29-én, Budapesten. A zenekar 50. évfordulójának alkalmából turnézik a világ körül, melynek egyik állomása a Papp László Budapest...
 • Pénteken startol a Zsolnay Fesztivál
  Pénteken startol a Zsolnay FesztiválA Zsolnay Fesztivál ismét hozza a formáját, sőt az idén még több színes programmal bővítette repertoárját. Az összművészeti fesztiválon a zene mellett szerephez jut a színház, az...
 • Szünet nélkül szüret
  Szünet nélkül szüretSzeptemberrel elkezdődik az idei szüreti időszak, a borbarátok nagy örömére. Az ország valamennyi borrégiója lázasan készül valamilyen rendezvénnyel, fesztivállal, ahol nem csak a...
 • Legjobb koncertek ősszel
  Legjobb koncertek ősszelAz őszi hónapokra elsősorban a szabadtéri túrázást és a szüreti fesztiválokat ajánljuk, de lesz elég sok kulturális program is, amik közül mi most a legjobb 6 koncertet szemezgettük...
 • Pop Art a Ludwigban
  Pop Art a LudwigbanPop Art kiállítás nyílik október 9-én a Ludwig Múzeumban. Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg és a nemzetközi pop art hullám további kiemelkedő és kevésbé ismert...
 • Okoshomokozó a Kamion EB-n
  Okoshomokozó a Kamion EB-nA Mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont külföldi mintára fejlesztette ki az első magyar okoshomokozót, amiben a domborzat szerint változik a homok színe....
 • Csokoládéünnep Budapesten
  Csokoládéünnep BudapestenSzeptember 18-tól 20-ig rendezik meg az idei Édes Napok édességfesztivált a Budai várban. Az ország legnagyobb csokoládé és desszertünnepe, valamint édesipari szakmai seregszemléje már...
 • Budavári Borfesztivál 2015
  Budavári Borfesztivál 2015Minden fontos infó az ország legrangosabb borfesztiváljáról, ami szeptember 9-től 13-ig lesz, és minden borászat jön, aki számít a hazai borpiacon. A rendezvény koncertekkel...
 • Törékeny Természet – Herend kincsei
  Törékeny Természet – Herend kincseiA Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Magyar Természettudományi Múzeum július 7-én nyitotta meg közös kiállítását Budapesten, a Múzeum Ludovika téri épületében. Látszólag...
 • Csontváry kiállítás a várban
  Csontváry kiállítás a várbanA magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás nyílt a Budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. A tárlat 2015. december...

Programajánló

 • Februárban jön a Scorpions!
  Februárban jön a Scorpions!Jubileumi Scorpions-koncert lesz 2016. február 29-én, Budapesten. A zenekar 50. évfordulójának alkalmából turnézik a világ körül, melynek egyik állomása a Papp László Budapest...
 • Pénteken startol a Zsolnay Fesztivál
  Pénteken startol a Zsolnay FesztiválA Zsolnay Fesztivál ismét hozza a formáját, sőt az idén még több színes programmal bővítette repertoárját. Az összművészeti fesztiválon a zene mellett szerephez jut a színház, az...
 • Szünet nélkül szüret
  Szünet nélkül szüretSzeptemberrel elkezdődik az idei szüreti időszak, a borbarátok nagy örömére. Az ország valamennyi borrégiója lázasan készül valamilyen rendezvénnyel, fesztivállal, ahol nem csak a...
 • Legjobb koncertek ősszel
  Legjobb koncertek ősszelAz őszi hónapokra elsősorban a szabadtéri túrázást és a szüreti fesztiválokat ajánljuk, de lesz elég sok kulturális program is, amik közül mi most a legjobb 6 koncertet szemezgettük...
 • Pop Art a Ludwigban
  Pop Art a LudwigbanPop Art kiállítás nyílik október 9-én a Ludwig Múzeumban. Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg és a nemzetközi pop art hullám további kiemelkedő és kevésbé ismert...
 • Okoshomokozó a Kamion EB-n
  Okoshomokozó a Kamion EB-nA Mosonmagyaróvári FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont külföldi mintára fejlesztette ki az első magyar okoshomokozót, amiben a domborzat szerint változik a homok színe....
 • Csokoládéünnep Budapesten
  Csokoládéünnep BudapestenSzeptember 18-tól 20-ig rendezik meg az idei Édes Napok édességfesztivált a Budai várban. Az ország legnagyobb csokoládé és desszertünnepe, valamint édesipari szakmai seregszemléje már...
 • Budavári Borfesztivál 2015
  Budavári Borfesztivál 2015Minden fontos infó az ország legrangosabb borfesztiváljáról, ami szeptember 9-től 13-ig lesz, és minden borászat jön, aki számít a hazai borpiacon. A rendezvény koncertekkel...
 • Törékeny Természet – Herend kincsei
  Törékeny Természet – Herend kincseiA Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Magyar Természettudományi Múzeum július 7-én nyitotta meg közös kiállítását Budapesten, a Múzeum Ludovika téri épületében. Látszólag...
 • Csontváry kiállítás a várban
  Csontváry kiállítás a várbanA magányos cédrus – Csontváry géniusza címmel Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítás nyílt a Budai várban, a Honvéd Főparancsnokság épületében. A tárlat 2015. december...

Címkék

#ÉlményItthon (1) 4 agár a hotelszobába - utazz kutyával (1) abázia clubhotel (1) aggtelek (1) ajánló (1) aktív (5) aktuális (16) alcsútdoboz (1) állás (1) alternative vs avangarde budapest (1) alternativ budapest (1) árvay angelika (1) augusztus 20 (1) a köles reneszánsza (1) a vizek birodalma (1) Balaton (5) balaton (11) balatonfüred (2) bálna (1) barlang (3) barlanglakás (1) bebte (1) békécsaba (1) bogács termál (1) Bóly (1) bor (6) borfesztivál (4) bormaraton (1) bőszénfa szarvasfarm (1) Budapest (45) budapest (3) Budapesti Tavaszi Fesztivál (2) budapest avantgarde (1) budapest és környéke (6) budapest program (1) canes ezüst medve (1) capa kiállítás (1) carbona (1) cell-cup 2015 (1) cifrapalota (1) cinetrip (1) corvinus egyetem (1) családi (1) csárdáskirálynő (1) csillagoségbolt-park (1) cukrászda (1) dég (1) Dél-Dunántúl (5) dobó istván vármúzeum (1) Dunakanyar (1) Eger (1) egészség (1) egri vár (1) elektromos busz (1) erdőgazdaság (1) erzsébet város (1) északmagyarország (3) Év Utazója (1) év utazója (2) expo (1) ezstergom (1) falusi turizmus (1) fankadeli (1) fertő-hanság (1) fesztivál (22) Fierce Fireball (1) filmforgatás budapest (1) fine dining (1) fotó (3) fotópályázat (1) fürdő (4) futóverseny (2) gasztronómia (18) gellért szálloda (1) gemenc (1) gödöllő (1) gödöllői kastély (1) gödöllői királyi kastély (1) Google (1) graffiti (1) grante hotel (1) gyalogos híd (1) gyerekbarát (2) gyerekporogram (1) gyermeknap (1) gyógyfürdő (3) Gyóllai Emese (1) hagyomány (1) hátizsákos (1) héjja lászló (1) hellowood (1) Hévíz (1) hévíz hotel (1) hóbagoly (1) hortobágy (1) hotel szépalma (1) hungarikum (1) husqvarna (1) húsvét (1) ifjúsági szállás (1) irodalom (1) itthon.hu (5) jászberény (1) juhász pince (1) jurta (1) kastély (1) kecskemét (1) kerékpár (6) kerékpáros körverseny (1) kézilabda fesztivál (1) kiállítás (11) kiemelt (80) kis-balaton (1) kócsag (1) köles (1) koncert (11) kortárs (1) Közép-Dunántúl (1) közlekedés (1) kudrich zsolt (1) kultúra (14) kutlúra (2) kutyabarát (5) kutyabarát szállás (2) kutyabarát szálloda (1) kutyás csomagajánlat (1) kutyás strand (1) lakosztályétterem (1) látogatóközpont (2) Lázár lovaspark (1) lillafüred (1) Ludwig Múzeum (2) lúgosító (1) madárles (1) Magyarország (5) magyarország imázsfilm (1) Magyar Állami Operaház (1) magyar bor (1) magyar értéktár (1) Makó (1) maraton (2) mária sétány (1) martonvásár (1) márton napi borfesztivál a gellértben (1) mátra (2) mészégető-források barlangja (1) michelin-csilag (1) milyen filmeket forgattak budapesten (1) motor kiállítás (1) movilfest (1) Movilfesttour Budapest (1) müpa (1) művészet (7) múzeum (11) nagyharsány (1) nagyharsányi-kristálybarlang (1) nagy egyetemi borteszt (1) nagy sportválasztó (1) németh ágnes (1) nemzeti bor maraton (1) nemzeti parkok (3) nemzetközi repülőnap és haditechnikai bemutató 2016 (1) neopaint (1) néphagyomány (1) nőnapi kedvezmény (1) noszvaj (1) noszvaj981 (1) nyár (4) nyugat-dunándtúl (1) Nyugat-Dunántúl (2) nyugat itthon (1) ökoturizmus (3) opera (2) operett (1) operett színház (1) orfű (1) őrség (3) ország tortája (1) pálinka (2) palóc (1) palya bea (1) pannonhalma (1) Pannonhalma (1) pécs (1) Pesti Vigadó (1) programajánló (19) prósza (1) repülőnap (1) repülőnp kecskemét 2016 (1) repülő kócsagok (1) Rómer Flóris (1) rozémaraton (2) rubik ernő (1) rumbach sebestyén utca (1) sárkányhajó világbajnokság (1) sefag (1) Semmelweis Ignác (1) sike tamás pincéje (1) skanzen (1) sportfesztivál (1) strand (3) szabaduló szoba (1) szabics kikötő (1) szállás (5) szállásfoglalás (1) szálláshely (6) széchenyi fürdő (1) székesfehérvár (1) Szentendre (1) SZÉP-kártya (1) szépasszonyvölgy (1) sziget (1) szilvásvárad (1) színes város (1) színház (3) szolnok (1) szüret (1) tagore sétány (1) tanösvény (2) tanti (1) Tata (1) tavasz (1) tél (1) természet (5) természetfotó pályázat (1) Tihany (1) tisza-tó (9) töc (1) tokár tomi (1) torkos csütörtök (1) tour de hongrie (1) túra (9) tűzfal (1) Tűzfalat kapott Rubik Ernő (1) tűzfalrehab (1) újnyugat irodalmi kör (1) unesco (1) unikum (1) utazás kiállítás (1) utazz kutyával (2) Vad Magyarország (1) várak (1) városnézés (3) vasárnapi program (1) védjegy (2) velencei-tó (1) verseny (2) Veszprém (1) veszprém (1) videó (2) video (1) világörökség (1) villány (3) villa natura (1) víz világnapja (1) wanda borház (1) wellness (4) whippet (1) wndrlnd (1) zala (1) zene (3) zöldturizmus (1) zselic (1) zsolnay fesztivál (1) zsolnay negyed (1)

Fedezze fel Magyarország régióit!

mo.png